Arabian vanhat kahvikupit ovat suosittuja keräilykohteita – Nyt halutuimpia ovat harvinaiset Pop- ja Armi-sarjojen kupit!

Mikä yhdistäisikään suomalaisia yhtä hyvin kuin muistot kahvihetkistä Arabian värikkäiden kahvikuppien kilkatuksessa!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arabian vanhat kahvikupit ovat nykyisin haluttuja keräilykohteita.

Mikä yhdistäisikään suomalaisia yhtä hyvin kuin muistot kahvihetkistä Arabian värikkäiden kahvikuppien kilkatuksessa!
Teksti: Anna Muurinen

Onko kodikkaampaa ääntä kuin kahvikuppien iloinen kilke, kun kupposia asetellaan kahvipöytään? Nykyajan mukit tömähtävät mykkinä pöydälle, mutta vanhan ajan kahvikupit asetellaan kauniisti omille lautasilleen, jossa ne löytävät paikkansa kutsuvasti kilkattaen. Tämä kilkatus tulee mieleeni aina, kun näen Arabian vanhat kahvikupit.

Pääsin itse kahvin makuun jo alakouluikäisenä, kun mummoni kyllästyi keittämään jokaiselle kesävieraalle eri juomia. Ja niin aamukaakaoni ja veljeni aamutee vaihtuivat erittäin maitoisaan ja aluksi myös melko sokeroituun aamukahviin. Tuntui hienolta saada juoda aikuisten kanssa samanlaisista astioista.

Lue myös: Omistatko aarteita? Selvitimme keräilyesineiden myyntihintoja – Monen tutun valaisimen, maljakon tai astiaston korkea arvo voi nyt yllättää

Vihreä DO-malli ja keltainen Salla ovat ehtaa Arabiaa. © Katja Nieminen

Vihreä DO-malli ja keltainen Salla ovat ehtaa Arabiaa. © Katja Nieminen

Arabian kahvikupit olivat aikuisuuden symboleja

Niistä ajoista lähtien olen ihaillut Arabian puhalluskuvioisia kahvikuppeja, aikuisuuden symboleja. Ne henkivät myös mukavia yhteisiä hetkiä mummolan kahvipöydän ääressä. Miten kiva oli kuulla keittiöstä kahvihetkeä enteilevät äänet, joita pian seurasikin mummon lempeä kutsu kahville!

Oma suosikkini on aina ollut keltainen kahvikuppi, juuri se, jonka myötä pääsin kahvin makuun. Siinä oli valkoisella pohjalla hauskasti aseteltuja keltaisia pallokuvioita, joista oli ikään kuin haukattu pala pois. Muistan lapsena miettineeni, kuka tai mikä ku­vioista oli haukannut.

Toinen suosikkini oli tätini luona Urjalassa näkemäni sininen Armi-kuppi. Muistan, että niitä oli pöydässä, kun kuuntelimme kesällä radiosta Noita Nokinenän seikkailuita. Juhannuskuunnelma pauhasi keittiössä ja sadun lomassa katseeni vaelteli ­kahvikuppien kuvioissa.

Myöhemmin olen oppinut, että Arabian kuppien pintaan on puhallettu palloja, pilkkuja, kukkia ja raitoja. Olen nähnyt kupeissa myös apilankukkia ja sydämiä.

Arabian tehdas Helsingin Hämeentiellä. <span class="typography__copyright">© Jarmo Matilainen / HS / Lehtikuva</span>

Arabian tehdas Helsingin Hämeentiellä. © Jarmo Matilainen / HS / Lehtikuva

Arabian villi ja vastustamaton Retikka

Hienouden huippuna pidän Hilkka-Liisa Aholan suunnittelemaa ­Retikkaa, joka on samaan aikaan villi ja vastustamaton. Kaikista puhalluskuvioiden suunnittelijoista ei ole säilynyt edes suunnittelijatietoja, omalla lempikupillani ei liene edes nimeä.

Arabian vanhat kahvikupit eivät aina ole kuvioltaan täydellisiä: toisinaan väri on haalea tai jonkin kuvion reuna hieman epätarkka. Siinä ehkä onkin puhalluskuvioiden salaisuus – niissä on ripaus virhettä, inhimillisyyttä.

Kupit koristeltiin kovalla paineella puhallusruiskulla, käsityönä. Lopputulos oli raikas, vaatimatonta arjen kauneutta korostava. Jotenkin niin suomalainen! Sitä vahvistaa entisestään käyttö kahvin nauttimiseen. Puhalluskoristeinen kahvikuppi voisi hyvin olla suomalaisuuden symboli.

Jokin aika sitten ostin mummoni ja vaarini kesämökin. Ensi töikseni kaivoin kaapista esille hyvin säilyneet Arabian vanhat kahvikupit. On päivänselvää, että kun pääsen tarjoamaan ensimmäiset aamukahvit kesävierailleni ja asettelemaan keltaiset pallokupit paikoilleen, annan niiden ensin hetken kilkattaa. Sitten kutsun vieraani lempeästi kahville.

Lue myös: Nämä vanhat huonekalut viedään nyt käsistä: Sirot 50- ja 60-lukujen yöpöydät – ja erityisesti Artekin patinoituneet huonekalut!

50-luvun yöpöydät

Isot huonekalut eivät mene kaupaksi, mutta sirot yöpöydät vuosikymmenten takaa ovat haluttuja. © Iivari Viilomaa

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X