Mestarisopraano Anita Välkki oli rehevä herkkusuu – Paistetut muikut oli taitelijan bravuuri, nappaa tästä muikkuresepti talteen!

Mestarisopraano Anita Välkki loisti niin kansainvälisillä lauluareenoilla kuin keittiössäkin. Taiteilijan käsittelyssä arkisetkin ainekset muuttuivat elämää suuremmiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulla Procopén suunnittelema Valencia oli Arabian tuotannossa vuosina 1960–2002.

Mestarisopraano Anita Välkki loisti niin kansainvälisillä lauluareenoilla kuin keittiössäkin. Taiteilijan käsittelyssä arkisetkin ainekset muuttuivat elämää suuremmiksi.
Teksti:
Anna Muurinen

Valkeakoskella syntynyt Anita Välkki oli kansainvälisesti menestyneimpiä klassisen musiikin tähtiämme. Hänen häikäisevää sopraanoaan kuultiin 1960-luvulla niin Kansallisoopperassa kuin Lontoon Covent Gardenissa ja Metropolitanissakin.

Välkki kiinnitettiin kolmeksi vuodeksi Wienin valtionoopperaan vuonna 1963. Näyttävä ja rohkea Välkki tuli tunnetuksi etenkin Wagner-oopperoiden tähtenä. Laulu-uransa jälkeen Anita Välkki siirtyi opetustehtäviin Suomeen ja oli näkyvä hahmo suomalaisessa kulttuurielämässä.

Anita Välkki ei kaloreita laskenut kokatessaan

Tänä torstaina -televisio-ohjelman ensimmäisessä lähetyksessä vuonna 1978 rehevä herkkusuu Anita Välkki paljasti ruoanlaittonsa pohjautuvan kahteen periaatteeseen: raaka-aineiden on oltava ensiluokkaisia ja niitä on oltava runsaasti ja ruoan pitää olla maittavaa, kaloreita ei tule ajatella.

Ei siis ihme, että Välkin elämästä kertovassa teoksessa Kaikki tämä valo (Otava, 2021) ruoka on keskeisessä roolissa. Kirjailija Raija Oraselle Välkin ruokaharrastuksesta kertoi romaania varten taiteilijan tytär Raija Leikola. Tämänkin muikkuresepti on suoraan häneltä.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 9/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X