Kuka antoi käskyn pommittaa Tukholmaa helmikuussa 1944? Katso, kuinka pommikone eteni!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tukholman pommitukset
Tukholmalaismiehet kokoontuivat tutkimaan pommituksessa rikkoutuneen rautakaupan ikkunaa. © Lehtikuva
Puolueeton Ruotsi joutui yllätyspommituksen kohteeksi helmikuussa 1944.

Ruotsi oli toisessa maailmansodassa puolueeton maa. Kuitenkin sen pääkaupunkia Tukholmaa pommitettiin. Se tapahtui helmikuun 22. päivänä vuonna 1944.

Kaupunkia pommitti iltahämärissä yksi kone. Vahingot eivät olleet suuret, mutta tukholmalaiset pelästyivät. Onko meidänkin maamme joutunut sotaan?Kartta 1

Tukholmaa ahdistellut kone oli Neuvostoliiton, vaikka maan johto sen jyrkästi kielsikin. Ilmeisesti kone oli eksynyt tai sitten se oli määrätty pommittamaan Tukholmaa. Neuvostoliiton johto halusi, että Ruotsi painostaisi Suomea irtautumaan sodasta. Ehkä pieni pelote saisi Ruotsin hallituksen toimimaan asiassa aktiivisemmin.

Toinen Neuvostoliiton kone pommitti samana iltana Strängnäsin kaupunkia. Långholmenin vankilassa istui venäläinen vakooja Vasili Sidorenko. Hän oli saanut tuomionsa urkittuaan salaisia tietoja Ruotsin panssarijoukoista. Hänen syväkurkkunsa oli ollut Strängnäsin varuskunnassa palveleva kersantti Fritiof Tobias Vallin.

Strängnäsin pommitus saattoi tavalla tai toisella liittyä Sidorenkoon, jota Neuvostoliitto oli vaatinut vapautettavaksi. Niin myös tapahtui muutamia päiviä Tukholman pommituksen jälkeen.

X