Hollywoodin kultakauden ikoni Doris Day syntyi riitaisaan perheeseen ja haaveili ikänsä hyvästä parisuhteesta – Tällainen oli supertähden elämä

Hollywoodin supertähti, Doris Day syntyi vuonna 1922 riitaisaan perheeseen. Hän haaveili koko elämänsä hyvästä parisuhteesta koskaan sitä löytämättä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suosikkinäyttelijä kätki surunsa säteilevän hymyn taakse.

Hollywoodin supertähti, Doris Day syntyi vuonna 1922 riitaisaan perheeseen. Hän haaveili koko elämänsä hyvästä parisuhteesta koskaan sitä löytämättä.
Teksti: Riikka Forsström

Hollywoodin kultakauden ikoni, yhdysvaltalainen Doris Day muistetaan romanttisten musikaalielokuvien pikkupirteänä naapurintyttönä. Säteilevästä hymystään ja pirteästä olemuksestaan kuuluisan Dayn ilmestyminen valkokankaalle oli kuin raikas tuulahdus. Hänellä oli ainutlaatuinen kyky saada ihmiset hyvälle mielelle pelkällä läsnäolollaan.

Elokuvien katsojat kuvittelivat, että romanttisten musikaalikomedioiden tähden oma elämä oli yhtä iloisen huoletonta kuin hänen esittämiensä naishahmojen. Täydellisen naisen ja amerikkalaisuuden ruumiillistumana pidetystä näyttelijästä luotiin myös julkisuudessa kuvaa ”onnellisena neitsyenä” ja ”neiti siveysvyönä”.

Mielikuva tervehenkisestä ihannenaisesta, jonka jokainen mies olisi halunnut vaimokseen, oli kuitenkin hyvin kaukana totuudesta. Aurinkoisten kulissien takana filmitaivaan superblondin elämä oli täynnä katkeria pettymyksiä ja sydänsuruja.

Doris Day ei voinut itse sietää imagoaan. 1975 julkaistussa omaelämäkerrassaan hän toteaakin: ”En ole periamerikkalainen neitsytkuningatar, eikä julkisuuskuvallani ole mitään tekemistä elämäni kanssa”.

Doris Day teki lähes 40 elokuvaa aikansa nimekkäimpien tähtien kanssa. © Everett Collection / Everett Collect

Doris Day teki lähes 40 elokuvaa aikansa nimekkäimpien tähtien kanssa. © Everett Collection / Everett Collect

Isän salasuhde johti eroon

Huhtikuun 3. päivänä vuonna 1922 amerikkalaisessa Cincinnatin kaupungissa asuvan Kappelhoffin perheeseen syntyi tyttövauva. Alma-äiti antoi pienokaiselle nimen Doris 1920-luvun mykkäfilmien tähden Doris Kenyonin mukaan.

Alma oli saksalaisten siirtolaisten jälkeläinen kuten myös aviomiehensä William. Muuta yhteistä avioparilla ei ollutkaan. Siinä missä Alma oli iloinen ja sosiaalinen kodin hengetär, musiikinopettajana ja kuoronjohtana toimiva puoliso oli mielipiteiltään jyrkkä ja luonteeltaan sulkeutunut.

Lapsena Doris ja veljensä Paul joutuivat jatkuvasti kuuntelemaan vanhempiensa riitelyä. Toraisan parin välit rikkoutuivat lopullisesti, kun paljastui, että William oli aloittanut salasuhteen vaimonsa parhaan ystävättären kanssa.

Doris oli 11-vuotias, kun hänen isänsä muutti pois kotoa. Tämän jälkeen tytär tapasi isäänsä enää vain satunnaisesti.

Vanhempien eron aiheuttamaan suruun lohtua toi tanssiminen, jota Doris rakasti. 12-vuotiaana hän kiersi esiintymässä ympäri Cincinnatia tanssiparinaan eräs kotikaupungin poika. Tanssiduo menestyi niin hyvin, että tytärtään innokkaasti kannustava Alma-äiti alkoi suunnitella muuttoa viihdemaailman mekkaan, Hollywoodiin. Siellä sijaitsi maan arvostetuin tanssikoulu.

Kohtalon julma oikku katkaisi kuitenkin unelmalta siivet: lähtöä edeltäneenä lokakuisena iltana vuonna 1937 Doris joutui auto-onnettomuuteen, jossa hän loukkasi vakavasti jalkansa. Lääkärit ennustivat, että Doris ei kävelisi ehkä koskaan.

Vastoin odotuksia Doriksen kävelykyky palautui, mutta haaveet tanssijan ammatista hän joutui hautaamaan. Pitkänä toipilasaikana Doris innostui laulamisesta. Hän alkoi huomaamattaan hyräillä mukana kuunnellessaan radiosta sellaisia suosittuja jazz-laulajia kuin Ella Fitzgerald, Duke Ellington ja Glenn Miller.

Uusi ura alkoi avautua, kun äidin hankkima laulunopettaja järjesti Doriksen esiintymään kotikaupunkiin vasta avatulle Barney Rappin klubille. Herra Rapp keksi tuoreelle kasvolle myös nimen Doris Day, joka oli ”raikas kuin uuden päivän sarastus”.

Doris oli vasta 15-vuotias, ja laulaminen elävän yleisön edessä jännitti. Alkuun päästyään hän kuitenkin löysi paikkansa lavalta. Huhut lahjakkaasta laulajasta kiirivät myös kotikaupungin ulkopuolelle, ja pian Doris alkoi kiertää erilaisten big band -yhtyeiden vokalistina aina New Yorkissa asti.

Doriksen lauluista muistetaan vieläkin muun muassa Que será, será, joka voitti vuoden 1957 Oscar-gaalassa parhaan laulun palkinnon. Day lauloi kappaleen elokuvassa Mies joka tiesi liikaa (1956).

Doris musikaalikomediassa Maailman ihanin tyttö (1962). <span class="typography__copyright">© Copyright (c) 1962 Shutterstock. No use without permission.</span>

Doris musikaalikomediassa Maailman ihanin tyttö (1962). © Copyright (c) 1962 Shutterstock. No use without permission.

”Sadistinen psykopaatti”

Monet järkyttyivät, kun Doris ilmoitti 17-vuotiaana jättävänsä laulamisen ja menevänsä naimisiin trumpetisti Al Jordenin kanssa. Vanhempiensa riitelystä kärsinyt Doris oli pikkutytöstä saakka haaveillut onnellisesta avioliitosta, ja perheen perustaminen oli hänelle paljon uraa tärkeämpää.

Pilvilinnat romahtivat, kun aviomiehen luonteen synkkä puoli paljastui heti häiden jälkeen. Al Jorden oli sairaalloisen mustasukkainen ja väkivaltainen mies, joka pahoinpiteli vaimoaan silmittömän raivon vallassa, jopa silloin kun Doris oli viimeisillään raskaana.

Kun he olivat eräänä päivänä ajelulla, Al osoitti koko matkan ajan Doriksen vatsaa pistoolilla ja uhkasi tappaa sekä vaimonsa että syntymättömän lapsensa.

”Menin 17-vuotiaana naimisiin sadistisen psykopaatin kanssa”, Doris kuvaili myöhemmin perhehelvettiään.

Vastahakoinen tähti

Doris Day oli onnekas ja pääsi viimein vapaaksi painajaismaisesta avioliitostaan Kolme vuotta myöhemmin, 1946, hän meni naimisiin saksofonisti George Weidlerin kanssa ja muutti Los Angelesiin. Koti perustettiin asuntovaunuun.

Kyyhkyläisten kuhertelu pyörillä kulkevassa lemmenpesässä loppui lyhyeen, sillä George ilmoitti haluavansa avioeron. Mies sanoi uskovansa Doriksen olevan tiellä tähteyteen eikä hän halunnut jäädä vaimonsa varjoon ”herra Doris Dayna”.

Avioero tuli Dorikselle täydellisenä yllätyksenä ja hän vaipui syvään masennukseen. Doris kutsuttiin kuitenkin koekuvauksiin Warner Brothers -elokuvayhtiön studiolle. Kuuluisa elokuvaohjaaja Michael Curtiz oli etsimässä naispääosan esittäjää musikaaliinsa Valtameren romanssi (1948).

Doris purskahti koekuvauksissa vähän väliä hysteeriseen itkuun. Silti hänet valittiin rooliin monien halukkaiden joukosta.

Elokuva nosti Doris Dayn kertaheitolla supertähteyteen ja suuren yleisön suosikiksi. Läpimurtonsa jälkeen hänet kiinnitettiin saman tien sarjaan uusia elokuvia, joita syydettiin levitykseen liukuhihnalta.

Useimmat elokuvat olivat romanttisia musikaalikomedioita, joiden nostalgisia lauluja ja vanhan ajan tunnelmaa Doris rakasti. Vastanäyttelijöikseen hän sai aikansa valovoimaisimpia tähtiä kuten Jack Carsonin, Ronald Reaganin, Clark Gablen, Cary Grantin, Frank Sinatran, Gene Nelsonin ja Rock Hudsonin.

Huikaisevasta menestyksestään huolimatta Doris Day suhtautui vastahakoisesti tähteyteensä. Hän teki paljon työtä uransa eteen ja pyrki aina täydelliseen suoritukseen, mutta ei halunnut asettua tavallisten ihmisten yläpuolelle. Teennäisyyttä inhonneessa tähdessä ei ollut diivan elkeitä.

Doris säihkyi glamouria vuoden 1955 elokuvassa Laulu ilman rakkautta. © Courtesy Everett Collection

Doris säihkyi glamouria vuoden 1955 elokuvassa Laulu ilman rakkautta. © Courtesy Everett Collection

Elokuvan Kaikki alkoi puhelimesta (1959) tähtipari Doris Day ja Rock Hudson olivat hyviä ystäviä myös valkokankaan ulkopuolella. ©  Shutterstock

Elokuvan Kaikki alkoi puhelimesta (1959) tähtipari Doris Day ja Rock Hudson olivat hyviä ystäviä myös valkokankaan ulkopuolella. ©  Shutterstock

Väärä imago ärsytti

27-vuotissyntymäpäivänään vuonna 1951 Doris avioitui jälleen. Aviomies numero kolme oli hänen agenttinsa Martin ”Marty” Melcher.

Doris toivoi uuden avioliiton tuovan viimein tasapainoa hänen yksityiselämäänsä ja tarjoavan turvallisen kodin hänelle sekä 1942 syntyneelle pojalleen Terrylle. Marty adoptoi Terryn tämän ollessa kymmenen.

Elämä hymyili leveästi myös ammatillisesti. Doris oli 1950- ja 1960-luvuilla amerikkalaisen viihdeteollisuuden parhaiten palkattuja supertähtiä.

Tulojen kasvaessa Marty omistautui vaimonsa yhä monimutkaisempien liikeasioiden hoitamiselle. Valitettavasti mies osoittautui pian rahanahneeksi orjapiiskuriksi, joka pakotti Doriksen yhä armottomampaan työntekoon. Marty jopa allekirjoitti Doriksen nimissä työsopimuksia ilman hänen lupaansa. Kuvioihin tuli mukaan myös hämäräperäinen asianajaja Jerry Rosenthal, johon Marty luotti sokeasti.

”Karvaiset lapset” rakkaimpia

Marty kuoli 1968 ja leskeksi jääneelle Dorikselle paljastui, että aviomies oli tehnyt hänen puolestaan sopimuksen televisioon tehtävästä Doris Day Show´sta. Sopimus sitoi moneksi vuodeksi sarjan tekemiseen, vaikka se ei kiinnostanut Dorista lainkaan.

Pian jysähti vieläkin karmeampi pommi: hankkeet, joihin Marty oli investoinut Doriksen ansaitsemat miljoonat, olivat täysin tuottamattomia. Jäljellä olivat vain melkein puolen miljoonan dollarin velat.

Oliko Marty aikonut huijata koko omaisuuden vaimoltaan vai oliko mies sinisilmäisesti uskonut epärehellisen lakimiehen valheita? Tätä Doris pohti tuskissaan unettomina öinä.

Martyn osuus petoksessa ei koskaan täysin selvinnyt, vaikka tapauksesta sukeutui vuosikausien oikeusprosessi. Se päättyi lopulta Doriksen voittoon ja 22 miljoonan dollarin korvaukseen. Henkisiä kärsimyksiä ei voinut kuitenkaan mitata rahassa.

Karvaista pettymyksistään huolimatta Doris meni naimisiin 1976 itseään yksitoista vuotta nuoremman ravintoloitsijan Barry Comdenin kanssa. Doriksen neljäs avioliitto pysyi kasassa viisi vuotta.

Myöhemmin Comden valitti avioeron syyksi sen, että hänen eläinten suojelulle omistautunut vaimonsa rakasti enemmän ”karvaisia lapsiaan” kuin häntä.

Doris Day vietti elämänsä viimeiset vuodet Kaliforniassa iloiten koiristaan ja puutarhastaan. Siellä hän myös kuoli 97-vuotiaana toukokuun 13. päivänä vuonna 2019.

Paljon hän ehti saavuttaa, muttei koskaan suurinta unelmaa, onnellista parisuhdetta.

Doris vauhdissa komediakohelluksessa Pitsipöksyagentti (1966). © Shutterstock

Doris vauhdissa komediakohelluksessa Pitsipöksyagentti (1966). © Shutterstock

Kirjallisuus: A. E. Hotchner: Doris Day. Her Own Story (1975), Tamar Jeffers McDonald: Doris Day Confidential. Hollywood, Sex, and Stardom (2019), David Brett: Doris Day. A Reluctant Star (2009).

 

X