Hitlerin rakastajatar Eva Braun eli traagisen elämän: ”Fraulein Braun oli Saksan onnettomin nainen”

Eva Braun omisti elämänsä jumaloimalleen miehelle, Adolf Hitlerille. Hänestä on kuitenkin jäänyt historiaan vain vähän jälkiä, eikä tarinan loppukaan ollut onnellinen. Rakastajatar oli lopulta vai yksi miehen uhreista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Evan sisar Margaret tuli joskus käymään Berghofissa ilahduttamaan yksinäistä Evaa. © Ullstein bild

Eva Braun omisti elämänsä jumaloimalleen miehelle, Adolf Hitlerille. Hänestä on kuitenkin jäänyt historiaan vain vähän jälkiä, eikä tarinan loppukaan ollut onnellinen. Rakastajatar oli lopulta vai yksi miehen uhreista.
Teksti: Kaarina de Krijger

Eva Braun oli hyvän kasvatuksen saanut 17-vuotias perhetyttö, joka ihaili Hollywoodin filmitähtiä. Hän työskenteli apulaisena Münchenissä sijaitsevassa valokuvausliikkeessä. Elettiin vuotta 1929.

Eräänä päivänä liikkeen ovesta astui tumma, keskipituinen, kalpea mies, jolla oli erikoiset viikset. Eva pääsi palvelemaan asiakasta nimeltä Adolf Hitler. 40-vuo­tiaan tulisieluisen poliitikon ura oli jo nousussa. 20-luvun lopussa Hitlerin johtamalla natsipuolueella oli yli miljoona jäsentä. Tätä ei Eva kuitenkaan tiennyt, sillä hän ei ollut kiinnostunut politiikasta.

Hitlerissä ei ollut siis mitään erityistä, mikä olisi voinut kiinnostaa 17-vuotiasta tyttöä. Mutta kun hänen kylmät silmänsä katsoivat Evaa magneettisella tavalla, Eva tiesi täydellä varmuudella menevänsä miehen kanssa naimisiin. Näin hän itse kertoi myöhemmin ystävilleen.

Eva Braun hullaantui huonomaineiseen natsiin

Hitlerkin oli kiinnostunut. Eva oli vaalea, sinisilmäinen, sievä, ja hänellä oli urheilullinen vartalo. Hitler alkoi käydä liikkeessä usein, esiintyi liehittelevästi ja pian vei Evaa ravintoloihin ja konsertteihin.

Evan isä ei suvainnut tyttärensä tapailua huonomaineisen natsin kanssa. Eva ei totellut, vaan tapaili Hitleriä salaa.

Nuori, hullaantunut nainen eli vain niitä hetkiä varten. Miehen miellyttäminen oli Evan ainoa päämäärä, ja siksi hän oli aina tapaamisissa iloinen ja hyväntuulinen. Hitler ei pitänyt älykkäistä naisista, varsinkaan jos nämä väittivät vastaan.

Hitlerillä ei ollut aikomustakaan hankkia lapsia salaisuutensa vuoksi

Salainen suhde kuitenkin paljastui, ja Evan vanhemmat vaativat sen lopettamista.­ Toinen, vanhemmille epämieluisampi vaihtoehto olisi Evan ja Adolf Hitlerin avioituminen.

Hitlerillä ei kuitenkaan ollut aikomustakaan mennä naimisiin. Hän tahtoi antaa Saksan naisille kuvan yksinäisestä sankarista, jonka kanssa he unelmissaan saattoivat kuvitella avioituvansa.

Lisäksi hänellä oli salaisuus, jonka vuoksi hän ei halunnut lapsia: hänen suvussaan esiintyi mielisairautta. Natsipuolueen johtotähtenä Hitler ei voinut ottaa riskiä saada muunlaisia kuin hänen mielestään täydellisiä jälkeläisiä.

Adolf Hitlerille Eva Braun oli olemassa, kun hän tarvitsi ­seuraa, mutta avioliitto ei tullut ­kysymykseen. © ullstein bild 

Adolf Hitlerille Eva Braun oli olemassa, kun hän tarvitsi ­seuraa, mutta avioliitto ei tullut ­kysymykseen. © ullstein bild 

Eva Braun edusti Hitlerille arjalaisrotuisen naisen ihannekuvaa: vaaleaa, sinisilmäistä ja vaatimatonta naista. © Shawshots / Alamy / Alamy / MVPhotos

Eva Braun edusti Hitlerille arjalaisrotuisen naisen ihannekuvaa: vaaleaa, sinisilmäistä ja vaatimatonta naista. © Shawshots / Alamy / Alamy / MVPhotos

Eva Braun oli innokas valokuvaaja. Hän oli ylpeä ­tästä ottamastaan Führerin muotokuvasta. © ullstein bild - LEONE

Eva Braun oli innokas valokuvaaja. Hän oli ylpeä ­tästä ottamastaan Führerin muotokuvasta. © ullstein bild – LEONE

Yksinäisyys johti epätoivoiseen tekoon

Vaikka kosintaa ei vanhempien painostuksesta huolimatta kuulunut, Eva Braun kieltäytyi jättämästä rakkautensa kohdetta. Suhteen salailu ja riidat isän kanssa alkoivat kuitenkin ahdistaa naista. Liikkuessaan ulkona menestyvän poliitikon kanssa hän myös joutui aina jättäytymään taka-alalle.

Evan päiväkirja kertoo ankeaa tarinaa suhteen yksipuolisuudesta. Eva kirjoitti odottaneensa päiväkausia soittoja ja tapaamisia, joiden peruuntumisista Adolf Hitler ei aina vaivautunut edes ilmoittamaan.

Eva oli niin yksinäinen ja pettynyt, että hän yritti itsemurhaa vuonna 1932, kaksi vuotta suhteen alkamisen jälkeen. Sisar pelasti hänet. Myös Hitler oli kauhuissaan. Lähinnä siksi, että hän pelkäsi julkista skandaalia. Mies lähetti Evalle kukkakimpun, ja suhde jatkui.

Eva Braun ajautui uuteen itsemurhayritykseen

Vuonna 1933 Hitleristä tuli Saksan valtakunnankansleri. Puolen vuoden kuluttua aloitti toimintansa ensimmäinen keskitysleiri, Dachau. Ghettoihin eristettyjä juutalaisia alettiin kuljettaa junalla virallisen totuuden mukaan ”työleireille”.

Hitler oli kieltänyt natsijohtoa – kuolemanrangaistuksen uhalla – paljastamasta keskitysleirien todellista tarkoitusta vaimoilleen. Eva oli tietoinen juutalaisten syrjinnästä mutta ei välttämättä keskitysleirin todellisuudesta.

Adolf Hitler julisti itsensä Führeriksi, Saksan johtajaksi vuonna 1934. Nyt hän oli entistä kiireisempi, ja tapaamiset Evan kanssa harvenivat entisestään.

Eva yritti toisen kerran itsemurhaa samana vuonna. Hitler arveli, että Eva piti saada rauhoittumaan ja osti hänelle asunnon Münchenistä. Sinne tuli asumaan myös Evan sisar kissansa kanssa. Hitler ei sietänyt kissaa, joka – ehkä ainoana olentona – ei pelännyt eikä totellut Führeriä.

Hitler loi oman alppikylän, johon Eva Braun muutti

Münchenin kadut vaihtuivat vuoristomaisemiin, kun Hitlerin rakennuttama alppihuvila Berghof valmistui Obersalzbergiin. Baijerin vuoristo oli miehelle rakasta seutua, sillä hän oli viettänyt aikaa alueella jo 20-luvulla kiertäesään Saksaa poliittisena agitaattorina ja kirjoittaessaan kirjaansa Mein Kampf.

Alueen asukkaille Führerin huomio ei ollut iloinen asia. Berghofin alta purettiin vanhaa, moni kylän asukkaista häädettiin kodeistaan ja korvaukseksi menetyksistä maksettiin pennosia. Eräs naapuri, joka ei suostunut lähtemään, joutui pohtimaan päätöstään keskitysleirillä. Kolmen viikon jälkeen hän muutti mielensä.

Kun Hitlerin suunnitelma oli valmis, kylästä oli tullut hänen luomuksensa. Muun muassa johtavilla natseilla oli siellä omat huvilansa. Siellä myös työskenteli satoja ihmisiä eri tehtävissä. Oli vartijoita, toimistyöläisiä, puutarhureita, siivoojia, kokkeja, tarjoilijoita… Paikka oli kuin Hitlerin oma minimaailma. Suhde Evan kanssa pysyi siellä myös hyvin salassa.

Vain Eva Braunin lähipiiri tiesi Führerin talossa asuvasta rakastajattaresta

Itse Berghofin päärakennuksen tilat olivat synkät ja epäviihtyisät. Huoneet olivat valtavia ja huonekalut rumia. Alppimaisemat toki ympärillä olivat vertaansa vailla. Eva Braunin käyttöön annetut huoneet olivat talon ainoat viihtyisät ja kauniit tilat. Ne olivat vaaleaksi maalatut ja valoisat. Verhot olivat ylellistä kangasta, ja teddykarhuja lojui tuoleilla.

Eva vietti Berghofissa suurimman osan ajastaan. Hitler oli paljon poissa, ja silloin naisen ystävät tulivat käymään vierailuilla. Evan vanhemmat olivat joutuneet lopulta antamaan periksi kielletylle suhteelle, joten hekin vierailivat toisinaan tyttärensä luona. Jos talon herra sattui olemaan kotona, hän oli vanhempia kohtaan kohtelias ja mielistelevä.

Vain perhe ja lähipiiri tiesi Evan asuvan Führerin talossa rakastajattarena. Hekään eivät uskaltaneet enää udella enempää suhteen laadusta. Seurassa pari teititteli toi­siaan, ja virallisesti Eva oli Hitlerin sihteeri Fraulein Braun. Eva kutsui miestä myös aina kuten muutkin, Führeriksi.

Elämä Berghoffissa yksinäistä ja tylsää

Huvilan yksinäiseen arkeen toi vaihtelua vaatteiden vaihto ja niiden esittely ystävättärille. Jos Eva kävi joskus ostosmatkoilla Münchenissä, hänellä oli aina kiire takaisin Berghofiin. Koska Hitler ei ilmoittanut tulemisistaan, Eva pelkäsi miehen tulevan kotiin niin, ettei hän olisi paikalla.

Berghofissa Eva kulutti aikaa myös selailemalla muotilehtiä ja hoitamalla kauneuttaan. Hän myös kävi kävelylenkeillä koiransa kanssa, josta oli edes vähän seuraa. Suuriman osan ajasta Eva kuitenkin vain kuljeksi ympäri taloa, tupakoi salaa ja odotti yhteydenottoa Führeriltä.

Natsiupseerien vaimoista Hitlerin rakastajatar ei saanut ystäviä. He halveksivat Evaa ja pitivät huolen nokkimisjärjestyksestä. Elämä Berghofin yksinäisyydessä oli varmasti raskasta, mutta Eva Braunin unelma oli toteutunut. Seitsemän kiduttavan epävarman vuoden jälkeen hän oli osa Führerin elämää ja tämän talon emäntä – joskin virallisten tapaamisten aikana Evan oli pysyttävä piilossa huoneissaan.

Eva Braun salasi surunsa hymyillessään jumaloimansa miehen rinnalla

Lähipiirinsä kanssa Hitler vietti iltoja päivällisten jälkeen elokuvia katsellen. Nämä sai Eva valita. Diktaattorin lempifilmejä olivat Walt Disneyn piirretty elokuva ­Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja lännenfilmit. Illan päätteeksi Hitlerin tapana oli pitää pitkäveteisiä monologeja kuulijakunnalleen.

Eva ei koskaan näyttänyt ikävystymistään eikä arvostellut jumaloimaansa miestä kenellekään. Valokuvissa ja filminpätkissäkin hän vilkuttaa kameralle tai voimistelee kimaltavan vuoristojärven rannalla hymyillen aurinkoista hymyä. Suhteen tuoman surun ja sisäisen tyhjyyden Eva piti visusti salassa muilta.

Pariskunnan elämää vierestä seurannut Hitlerin autonkuljettaja sanoi myöhemmin julkisesti, että hänen mielestään Fraulein Braun oli Saksan onnettomin nainen.

Berghofin talosta tuli Hitlerin päämaja­ Baijerin vuoristoalueella.  © ullstein bild / MVPhotos

Berghofin talosta tuli Hitlerin päämaja­ Baijerin vuoristoalueella.  © ullstein bild / MVPhotos

Eva Braun rakasti muotia, mutta Hitler näki hänet mielummin perinteisessä dirndl-puvussa. Credit line: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / MVPhotos © Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / MVPhotos

Eva Braun rakasti muotia, mutta Hitler näki hänet mielummin perinteisessä dirndl-puvussa. Credit line: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / MVPhotos © Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / MVPhotos

Berghofissa kävi paljon vieraita. Pitkäveteisiä iltoja vietettiin kolkoissa huoneissa kuunnellen Hitlerin yksinpuheluja myöhään yöhön. © Rochus Misch /Media Drum World / MVPhotos

Berghofissa kävi paljon vieraita. Pitkäveteisiä iltoja vietettiin kolkoissa huoneissa kuunnellen Hitlerin yksinpuheluja myöhään yöhön. © Rochus Misch /Media Drum World / MVPhotos

Kuolema bunkkerissa

Vuoden 1939 syyskuussa Saksa miehitti Puolan. Ranska ja Englanti julistivat sodan Saksalle.

Evalla ei aavistustakaan maailmanpolitiikan mullistuksista. Hitler ei ollut kertonut mitään, eivätkä muidenkaan natsijohtajien vaimot olleet sen paremmin perillä asioista. Eräät sanoivat myöhemmin olleensa myös täysin tietämättömiä keskitysleirien todellisesta tehtävästä. Tämä voi pitää paikkansakin, sillä Berghofissa ei ollut radiota, ja sanomalehdet olivat tuolloin epäluotettavia. Eva eli täysin umpiossa.

Niin kauan kuin Saksa oli taisteluissa voittoisa, Eva eli haavemaailmassa, jossa ei ollut pommituksia, kuolemaa eikä tuhoutuvia kaupunkeja. Euroopan palaessa ympärillä hän poimi vuoristoniityiltä kukkia.

Kun Saksan tappio oli lopulta väistämätön vuoden 1945 alussa, vetäytyivät johtavat natsit Berliinin alle bunkkeriin. Eva halusi ehdottomasti seurata Hitleriä sinne.

Huhtikuussa Neuvostoliiton armeijan lähestyessä Hitler kosi Evaa ja seuraavana päivänä he tekivät kaksoisitsemurhan. Eva oli 33-vuotias, Hitler 56.

Hitlerin vetämän natsiaatteen uhrien määrä on suunnaton. Heitä ovat kymmenet miljoonat sodassa ja sotavankeudessa kuolleet, miljoonat keskitysleireillä murhatut juutalaiset sekä romanit, katolilaiset, kommunistit, Jehovan todistajat, homoseksuaalit ja muut ”epäkelpoisiksi kansalaisiksi” todetut.

Ottaessaan syanidikapselin rakastamansa miehen kädestä tuli Eva Braunista lopulta vain yksi uhri lisää tähän ihmismassaan.

Berghofin talo tuhottiin 1952 Saksan valtion toimesta, jottei siitä tulisi uusnatsien pyhiinvaelluspaikkaa.

Lähteet: Laurence Rees: The Nazis, James Wilson: Hitler’s Alpine Retreat, Angela Lambert: The Lost life of Eva Braun.

X