Hyvästi Hiroshima – Atomipommin tulimeri pyyhkäisi 300 000 asukkaan kaupungin olemattomiin elokuussa 1945

Eletään toisen maailmansodan loppuvaiheita. Japani ei suostu antautumaan. Maihinnousu sen pääsaarille vaatisi tuhansien amerikkalaissotilaiden hengen. Mutta on toinenkin vaihtoehto: atomipommi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiroshimaan pudotettu atomipommi Little Boy oli pelottavan jykevä kapistus, joka painoi hieman runsaat 4 000 kiloa. Pommissa käytettiin uraani-235-isotooppia. Kuva: Mvphotos

Eletään toisen maailmansodan loppuvaiheita. Japani ei suostu antautumaan. Maihinnousu sen pääsaarille vaatisi tuhansien amerikkalaissotilaiden hengen. Mutta on toinenkin vaihtoehto: atomipommi.
(Päivitetty: )
Teksti: Antero Raevuori

Pommioperaatiosta vastaava 509. pommituslentorykmentti lähtee Yhdysvaltojen länsirannikolta kohti Tinianin saarta. Eletään kesäkuuta vuonna 1945. Tinian on Mariaanien saaristossa Tyynellä valtamerellä. Sieltä on 2 500 kilometrin lentomatka Hiroshiman kaupunkiin.

Tiniani on ylhäältä katsottuna kuin jättikokoinen lentokoneiden emälaiva. Kaikki kuusi kiitorataa ovat täynnä lähtöä odottavia Boeing B-29 -koneita, jotka lentävät pommilastissa kohti Japanin kaupunkeja.

Saarelle saapuneet 509. pommituslentorykmentin miehet elävät erillään muista. Heitä odottaa huippusalainen tehtävä. Itsekään he eivät tiedä, mistä pohjimmiltaan on kyse. Päivittäin he tekevät koepommituksia 10 000 metrin korkeudelta. Pommituksen jälkeen koneet tekevät niin jyrkän käännöksen takaisinpäin, että miehet pelkäävät ilmanpaineen repivän siivet irti.

Miehet ovat valmiit mutta jotain puuttuu: itse pommi.

Koeräjäytys tehdään New Mexicon alueella Yhdysvalloissa heinäkuun 16. päivänä. Pommi törröttää 33 metrin korkuisella terästelineellä. Sen räjähdysvoima vastaa 20 000 tonnia trotyyliä.

Kello puoli kuudelta aamulla välähtää sokaiseva valo autiomaan pimeydessä. Se nähdään satoja kilometrejä kauempana. Paineaalto yltää 160 kilometrin päähän räjähdyspisteestä. Sienenmuotoinen pilvi kohoaa 12 kilometrin korkeuteen.

Atomipommin pudottaneen koneen konekivääriampuja George Caron näki tuhoisan pilven omin silmin. ”Ja tuolla se tulee, se sienen­muotoinen räjähdyspilvi. Siinä on tulipunaisena hehkuva sisus. Hiroshiman täytyy olla sen alla.”

Atomipommin pudottaneen koneen konekivääriampuja George Caron näki tuhoisan pilven omin silmin. ”Ja tuolla se tulee, se sienen­muotoinen räjähdyspilvi. Siinä on tulipunaisena hehkuva sisus. Hiroshiman täytyy olla sen alla.” Kuva: Superstock / Lehtikuva

Neljä kohdetta

Kahdeksan auton kolonna ajaa Los Alamosin atomitutkimuskeskuksesta kohti Yhdysvaltain länsirannikkoa. Mustassa kuorma-autossa on 45 sentin läpimittainen ja 60 sentin pituinen teräslieriö. Jokaisessa muussa autossa on neljä aseistettua miestä. Heidät on määrätty ampumaan jokainen, joka yrittää pysäyttää kolonnan. Lieriössä on atomipommin ydin – 38,3 kilon uraaniammus.

San Franciscon satamassa teräslieriö siirretään panssariristeilijä Indianapolisin suojiin. Aluksen kapteeni Charles McVay saa määräyksen:

”Purjehditte täydellä nopeudella Tinianiin. Ette saa tietää, mitä lasti sisältää. Jos laiva uppoaa, lasti on pelastettava hinnalla millä hyvänsä. Mitä nopeammin olette perillä, sitä nopeammin sota päättyy.”

Mutta entäpä jos Japani sittenkin antautuu nopeasti ehdoitta? Se on mahdollista, sillä Guamin saarelta lähtevät B-29 -pommikoneet murjovat maan kaupunkeja. Tulimyrskyt runtelevat Osakaa, Jokohamaa, Kawasakia ja myös tiheään rakennettua pääkaupunki Tokiota. Maaliskuun hyökkäys on iskenyt maan tasalle kuusitoista neliökilometriä Tokion alueesta.

Indianapolis lähestyy Tiniania. Kapteeni McVay on huolestunut. Vieras sukellusvene on havaittu lähivesillä. Se on japanilainen I-58, jota komentaa kapteeni Mochitsura Hashimoto. Indianapolis pääsee kuitenkin häiriöittä Tinianin satamaan, missä teräslieriö siirretään maihin. Päivä on 26. heinäkuuta.

Indianapolis jatkaa Tinianilta matkaa kohti Filippiinejä. Kapteeni Hashimoto pitää kasvonsa tiukasti kiinni sukellusveneensä periskoopissa. Torpedot lähtevät kahden sekunnin välein. Ensimmäinen repäisee Indianapoliksen kyljen auki juuri siitä, missä teräslieriö on ollut. Alus kierähtää kyljelleen, alkaa täyttyä vedellä ja uppoaa kuin kivi.

Little Boy

Tiedemiehet kokoavat pommia Tinianin lentokonehallissa. Se on saanut nimen – Little Boy, pikkupoika. Sen kuljettaa Hiroshiman ylle nelimoottorinen raskas Boeing B-29, jota myös lentäväksi linnoitukseksi kutsutaan. Koneesta poistetaan kaikki turha paino, sekä panssarointi että raskas aseistus. Ainoaksi aseeksi jää kaksipiippuinen konekivääri.

Koneen ohjaajaksi on määrätty 30-vuotias eversti Paul Tibbets, joka maalauttaa koneen keulaan äitinsä epätavalliset etunimet: Enola Gay. Tibbets on lentänyt raskaita pommikoneita jo Euroopan rintamilla.

Joka aamu kello kahdeksan ja yhdeksän välillä muutama Tinianilta lähtenyt B-29 lentää korkealla yli tiheästi rakennetun Hiroshiman. Ne eivät pudota pommeja – tai vain yhden. Hiroshiman asukkaat alkavat tottua koneisiin, ei hätää, hyvä etteivät heiluta lakkiaan.

Osa Enola Gayn miehistöä kuvattuna ennen Hiroshiman pommitusta. Keskellä seisoo eversti Paul Tibbets, joka jatkoi sodan jälkeen uraansa maansa strategisissa ilmavoimissa. Tibbets kuoli 92-vuotiaana vuonna 2007.

Osa Enola Gayn miehistöä kuvattuna ennen Hiroshiman pommitusta. Keskellä seisoo eversti Paul Tibbets, joka jatkoi sodan jälkeen uraansa maansa strategisissa ilmavoimissa. Tibbets kuoli 92-vuotiaana vuonna 2007. Kuva: Mary Evans Picture Library / Lehtikuva

Little Boy on voitava pudottaa kirkkaalta taivaalta. Japanin saarten yllä leijuu kuitenkin lähes aina pilvi- ja sumuverho. Meteorologin mukaan elokuun ensimmäinen viikko olisi paras vaihtoehto.

Atomipommin on lamautettava japanilaiset henkisesti. Sotilaallinen merkitys on toissijainen. Mahdollisia kohteita on neljä: Hiroshima, Niigata, Kokura ja Nagasaki. Ja pommi on pudotettava ilman pienintäkään ennakkovaroitusta.

Liittoutuneiden johtajat tapaavat toisensa Potsdamissa heinä-elokuun taitteessa. Avainhahmoja ovat Yhdysvaltain presidentti Harry Truman, Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill, Kiinan sotilasjohtaja Tšiang Kai-Šek ja Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin. Sieltä lähtee Japaniin kolmen ensinmainitun allekirjoittama julistus. Maan on antauduttava ehdoitta, muuten sitä odottaa välitön ja perusteellinen hävitys. Pääministeri Suzuki Kantaró torjuu vaatimukset.

Kun presidentti Truman saa kuulla, ettei Hiroshimassa ole yhtään liittoutuneiden sotavankien leiriä, hän ei enää epäröi.

Mies ja sytytin

Purjekankaan peittämä, 4 000 kiloa painava Little Boy tuodaan elokuun 5. päivänä ulos asennushallista. Pommi on neljän metrin pituinen ja läpimitaltaan runsaan metrin. Sentti sentiltä se hivutetaan hydraulisin laittein Enola Gayn etummaiseen pommisäiliöön. Ahtaassa ja kuumassa säiliössä kapteeni William Parsons harjoittelee räjäytyspanoksen ja räjäyttimen sijoittamista pommiin.

Elokuun 6. päivänä aamuyöstä kello 1.30 Tinianin kentältä nousee ilmaan ensin kolme säätiedustelukonetta. Yötuuli lieventää trooppista kuumuutta. Enola Gayn moottorit jyrähtävät käyntiin kello 2.27. Koneessa on 12 hengen miehistö. Hiroshimassa nukutaan.

Täsmälleen kello 2.45 Enola Gay kiihdyttää hitaasti. Se on 30 metrin pituinen. Siipiväli on 42 metriä. Koneessa on runsaasti ylipainoa. Pommi painaa paljon, samoin yli 12 tunnin lentoon tarvittava polttoaine. Riittääkö kiitorata nousuun? Vasta aivan viime metreillä Enola Gayn pyörät irtoavat radan pinnasta.

Enola Gay palasi Tinianin saarelle Hiroshiman lennoltaan elokuun 6. päivänä kello 14.58. Tukikohdassa järjestettiin olutkutsut, joissa tarjottiin ruokaa ja neljä pulloa olutta mieheen ilman anniskelukorttia.

Enola Gay palasi Tinianin saarelle Hiroshiman lennoltaan elokuun 6. päivänä kello 14.58. Tukikohdassa järjestettiin olutkutsut, joissa tarjottiin ruokaa ja neljä pulloa olutta mieheen ilman anniskelukorttia. Kuva: MVPhotos

Pommisäiliössä kapteeni Parsons valmistaa pommia pudotuskuntoon. Ohjeet ovat tarkistuslistassa: Pane paikalleen ruutipanos… yhdistä sytytysjohdin… pane paikoilleen perälevy… Kello 3.10 Parsons on valmis.

Matkan alkupuoliskon Enola Gay lentää osin pilvessä. Sataa. Tuulenpuuskat ravistelevat konetta. Kello 7.40 kone alkaa hivuttautua 10 000 metrin pommituskorkeuteen. Pilviverhossa Hiroshiman yllä on repeämä. Kaupunki näkyy selvästi 15 kilometrin päähän.

”Kolme suurikokoista vihollisen lentokonetta havaittu Saijosta länteen. Kiireellinen hälytys.”

Kello 8.13 Hiroshiman radioasemalle tulee ulommaisesta tutkavartiostosta viesti: ”Kolme suurikokoista vihollisen lentokonetta havaittu Saijosta länteen. Kiireellinen hälytys.” Koneet ovat Enola Gay ja sitä seuraavat mittaus- ja valokuvauskone.

Kello 8.15 majuri Tom Ferebee näkee tähtäyspisteen Enola Gayn pommitähtäimen hiusristikossa. Se on T-kirjaimen muotoinen Aioin silta keskellä Hiroshimaa. Pommiluukut avautuvat. Keventynyt kone tempautuu rajusti ylöspäin. Eversti Tibbets tekee 155 asteen henkeäsalpaavan syöksykäännöksen oikealle.

Pommin sisällä sähkövirta etenee lähemmäksi räjäytintä. Räjähdys tapahtuu 550 metriä Hiroshiman yläpuolella. Saman tien ilmamassa lähestyy Enola Gayta äänen nopeudella. Uusi ilmavalli viskaa sen jälleen ylemmäs. Eversti Tibbetts tarrautuu kiinni koneen hallintalaitteisiin.

Keisarin sanat

Koneen perässä istuva konekivääriampuja, kersantti George Caron näkee räikeän leimahduksen, jota seuraa häikäisevä kirkkaus. Korkeuksiin kohoavan savupatsaan sisus hehkuu tulipunaisena. Parin, kolmen kilometrin levyinen sienenmuotoinen pilvi on kuin mustaa siirappimassaa. Ilma Hiroshiman yllä kiehuu tulimerenä.

Välittömästi kuolee tai saa kuolettavia vammoja lähes 80 000 ihmistä. Vaatteet sulavat ihmisten ihoon. Päähineet hitsautuvat kiinni päänahkaan. Sukat palavat kiinni jalkoihin. Vielä vuosien mittaan menehtyy saman verran radioaktiivisiin säteilyvammoihin.

Hiroshima oli atomipommin jälkeen kuin pois pyyhkäisty. Henkiin jääneet eivät juurikaan saaneet apua, sillä kaupungin 50 sairaalasta oli jäljellä vain kolme.

Hiroshima oli atomipommin jälkeen kuin pois pyyhkäisty. Henkiin jääneet eivät juurikaan saaneet apua, sillä kaupungin 50 sairaalasta oli jäljellä vain kolme. Kuva: Lehtikuva

Yli 60 000 rakennusta tuhoutuu. Yksi ainoa pommi on pyyhkäissyt olemattomiin 300 000 asukkaan kaupungin. Enola Gay laskeutuu Tinianin pääkiitoradalle kello 14.58. Se on ollut ilmassa yli 12 tuntia. Kenraali Carl Spaatz kiinnittää urhoollisuusristin Tibbetsin rintamukseen.

Japani ei nöyrry vieläkään. Nagasakiin pudotetaan plutoniumpommi elokuun 9. päivänä. Ihmisuhrien määrä on suunnilleen puolet Hiroshiman uhrimäärästä.

Vajaa viikko myöhemmin myöhemmin Japanin keisari Hirohito ilmoittaa kansalle, että Japani on hyväksynyt rauhan ehdot. Sanaa ”antautuminen” hän ei käytä. Maansa sotilas- ja siviilijohtajille hän lausuu kuuluisat sanat:

”On siedettävä sietämätön.”

Toinen maailmansota on päättynyt.

Tärkeimmät lähdeteokset: Hans Herlin: Hiroshiman lentäjät; Gordon Thomas & Max Morgan Witts: Enola Gay.

Lue myös: Tuhosiko meteoriitti Sodoman ja Gomorran kaupungit? Tutkijoiden mukaan räjähdyksen voimakkuus vastasi 666 Hiroshiman atomipommia

X