Juhannuksen villitys: meille riittää, kun näemme ulkomaisen tv-tähden lavalla ja vielä maksamme siitä

Jaa artikkeli
Lännensarjan Virginialainen nimiosan näyttelijä, yhdysvaltalainen James Drury istui viskipäissään hevosen selässä Keimolassa juhannuksena 1971. © Lehtikuva ja Om-arkisto
Suomessa on juhlittu juhannusta amerikkalaisten tv-tähtien kanssa. Perinne oli jo katketa, mutta tänä juhannuksena se jatkuu – kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Villitys alkoi kesällä 1970.

Silloin manageri Tauno Suojanen toi Suomen juhannusjuhlille amerikkalaisen tv-tähden Ryan O’Nealin. Hän oli se ihana Peyton Placen Rodneyn Harrington, suomalaisittain Rotni.

Suojanen, 82, viettää eläkepäiviään Kyröskoskella ja vastaa siellä puhelimeen.

Mistä hän keksi idean tuoda amerikkalaisia tv-tähtiä Suomeen?

”Olin nuorena Ruotsissa töissä. Siellä viihde-elämä oli virkeää ja ulkomaisia tähtiä ramppasi maassa tämän tästä.”

Palattuaan takaisin Suomeen Suojanen perusti viihdetoimiston.

Amerikkalainen saippuasarja Peyton Place alkoi pyöriä tv:ssä 60-luvun lopulla ja siitä tuli niin suosittu, että Suojanen päätti kutsua juhannusjuhlille yhden sarjan tähdistä. Hän päätyi Ryan O’Nealiin.

Siitä tulikin juhannus, jota Suojanen ei unohda koskaan.

Peiton Paikan Rotni, näyttelijä Ryan O’Neil suorastaan kaapattiin Suomen juhannukseen 1970.

Kaappaus kentällä

Suojasella oli työtoveri, joka kehui hyvillä suhteillaan ja lupasi järjestää O’Nealin Suomeen. Keikat ja haastattelut oli sovittu, kun työtoveri paria päivää ennen juhannusaattoa paljasti, ettei hän olekaan hoitanut asiaa.

”Sehän oli aivan kauheaa. Ripitin työtoveriani olan takaa, ja vieläkin mietin, miten uskomatonta se oli”, Suojanen muistelee.

Suojanen ei kuitenkaan lamaantunut.

Hätäpuhelu O’Nealin amerikkalaiselle managerille paljasti, että Ryan O’Neal oli filmaamassa Espanjassa. Manageri lupasi järjestää asian niin, että O’Neal lentäisi Lontoosta Suomeen juhannusaatoniltana. He saapuisivat Suomeen keskiyöllä.

”Siinä ei olisi ollut mitään järkeä, olisimme myöhästyneet kaikista sovituista keikoista.”

O’Nealin kone teki välilaskun Kööpenhaminassa, joten Suojanen lensi Kööpenhaminaan ja kaappasi ONealin mukaansa Suomeen.

Rotni ehti hyvin Suomen suven juhlaan. Ensiksi hänet vietiin Keimolaan. Sieltä hän lensi vesitasolla eri puolille Suomea vilkuttamaan kirkuville ihailijoilleen.

”Se oli sellaista menoa, että vieläkin huimaa”, Suojanen sanoo.

O’Neal itsekin ihmetteli, mitä hän Suomessa tekee.

Viski maistui

Seuraavana vuonna, 1971, Suojanen kutsui toisen tv-supertähden, James Druryn. Hän esitti nimiosaa suositussa lännensarjassa Virginialainen, jota alettiin esittää Suomen tv:ssä 1960-luvun lopulla.

Yleisradio teki James Druryn vierailusta dokumentin, jossa tähteä kuvataan seuraavasti.

”Hän on tyypillinen yhden roolin näyttelijä, mutta sehän riittää, kun meille etsitään esiintyjiä keskiyön auringon juhlille.”

Niin riitti.

Viskiä ahkerasti siemaillut tähti kiersi viidellä eri paikkakunnalla. Häntä saapui ihailemaan yhteensä 27 000 maksanutta katsojaa.

Mitä Drury sitten teki, kun kansa oli niin innoissaan?

Hän luki takellellen paperista muutaman suomenkielisen sanan ja vastasi englanniksi muutamiin haastattelijan kysymykseen.

Hänelle tuotiin myös hevonen, jolla hänen piti näyttää ratsastajan taitojaan, mutta osoittautui, ettei hän kummoinen ratsastaja ollut. Liekö viski väsyttänyt miehen?

Yleisö oli kuitenkin tyytyväinen. He olivat nähneet, jotkut jopa koskettaneet jumalaista tv-tähteä, joka oli laskeutunut kansan pariin.

Laulava mäkihyppääjä

Kului viisi vuotta ja tv-tähti Canon eli William Conrad saapui Räyskälän juhannusjuhlille. Hän oli leppoisa, eikä yhtään niin yrmeä kuin tv:ssä.

Kesällä 1987 Rovaniemen Yötön yö -juhlilla kävi Ritari Ässä eli David Hasselhoff. Samana kesänä brittiläinen povipommi Samantha Fox pyörähti Posion juhannusjuhlilla.

Kuka muistaa brittiläisen Eddie Edwardsin?

Hän oli se surkea mäkihyppääjä, joka kilpaili Matti Nykäsen kanssa samoissa kilpailuissa.

Edwards yritti myös laulajan uraa. Hän vieraili juhannuksena 1991 Intiaanirockissa Valkeakoskella ja Virtain Rantarockissa.

Samatha Foxin vetovoima ja ulokkeet purivat Posion miehiin niin magneettisesti, että katsomosta tungettiin lavalle asti.

Oma poika

Suomi kohahti juhannuksena 1994. Hollywoodissa mainetta niittänyt Renny Harlin toi näytille silloisen vaimonsa Geena Davisin. Geena oli näytellyt Thelma & Louise -elokuvassa vuonna 1991, eikä ollut mikään B-luokan tähtönen. Hän esiintyi vartin verran Virtain Rantarockissa, mielenkiinto oli suurta.

1990-luvulla televisiosarjoista yksi oli ylitse muiden: Kauniit ja rohkeat. Tähän saumaan iski vuonna kuollut manageri Hessu Reijonen. Hän toi Imatran juhannusjuhlille 1997 Sally Spectran ja Erich Forresterin eli Darlene Conleyn ja John McCookin.

Musiikki- ja viihdealan vaikuttaja Lasse Norres katseli läheltä vuonna 1997 kuolleen ystävänsä työskentelyä.

”Hessu pommitti amerikkalaisia televisioyhtiöitä, PR-toimistoja ja ohjelmatoimistoja, kunnes nämä uskoivat, että suomalaispromoottori oli tosissaan liikkeellä. Tähdet piti saada Suomeen. Suurin osa osa vierailuista sujui hyvin. Hessulla oli tosi hyvät suhteet sponsoreihin ja ennen kaikkea mediaan.”

Laulaja Ressu Redford ja näyttelijä Geena Davis esiintyivät duettona Rantarockissa 1994.

Sukulaistyttö

Vuonna 1999 Vaasan rantarockissa nähtiin amerikkalainen elokuvatähti Keanu Reeves. Hän ei esiintynyt tv-tähtenä vaan soitti kitaraa yhtyeessä nimeltä Dogstar.

Sitten tuli kesä 2007.

Raumanmeren juhannusjuhlille saapui uhkea näyttelijä ja Playboy-malli Pamela Anderson. Hän sai erityistä ihailua, sillä hänen isoisänsä on syntynyt Suomessa. Peräti 40 000 ihmistä tuli katsomaan, miltä melkein suomalainen Pamela näytti luonnossa.

Tästä ihmeestä on nyt kulunut kymmenen vuotta.

Tänä kesänä Raumalle saapuu vanha tuttu David Hasselhoff. Saako hän suuren suosion?

X