Krakataun tulinen paholainen purkautui 140 vuotta sitten: ”Tuomiopäivä tuli”

Krakataun tulivuoren ensimmäiset purskahdukset 140 vuotta sitten olivat lähisaarten asukkaiden mielestä niin hauskoja, että he pistivät pystyyn kyläjuhlia. Vähänpä he tiesivät, millainen tuomiopäivän tuho heitä odotti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nykyiseen Indonesian saarivaltioon kuuluvan Krakataun saaren pohjoispuolella on Sumatra ja eteläpuolella Jaava. © MVPhotos

Krakataun tulivuoren ensimmäiset purskahdukset 140 vuotta sitten olivat lähisaarten asukkaiden mielestä niin hauskoja, että he pistivät pystyyn kyläjuhlia. Vähänpä he tiesivät, millainen tuomiopäivän tuho heitä odotti.
Teksti: Antero Raevuori

Useiden kauppa-alusten miehistöt tekivät samanlaisia havaintoja kesä- ja heinäkuussa vuonna 1883: räjähdyksiä, ilmaan purskahtelevia tuhkapilviä, valkohehkuista hohkakiveä. Jaavanmeren ja Intian valtameren yhdistävässä Sundasalmessa olevan pienen asumattoman saaren Krakataun tulivuori antoi pitkästä aikaa elonmerkkejä.

Nykyiseen Indonesian saarivaltioon kuuluvan Krakataun suuria lähisaaria olivat sen pohjoispuolinen Sumatra ja eteläpuolinen Jaava.

Rannikkoalueilla ihmiset huudahtelivat hämmästyneinä ja kerääntyivät tuijottamaan Krakataun suuntaan. Niin hauskalta ja samalla juhlavalta tuntui koko outo näytelmä, että asukkaat pistivät pystyyn riemukkaita kyläjuhlia – musikantit soittivat ja kansa tanssi yötä myöten.

Sitä eivät Jaavan ja Sumatran asukkaat osanneet aavistaa, millaisen näytelmän alkusoitosta oli vasta kyse. Tosissaan oli Krakataun tulivuori viimeksi ärhennellyt parisen sataa vuotta aikaisemmin. Siitä oli kerrottu sukupolvesta toiseen.

Sitten alkoi tapahtua

Jo vuoden 1883 toukokuussa oli saksalainen sotalaiva Elizabeth kulkenut Sundasalmen lävitse läheltä vajaan kymmenen kilometrin pituista Krakataun saarta.

Aluksen kapteeni lähetti lennättimellä tärkeän viestin kotimaahansa. Sen mukaan hän oli miehistöineen nähnyt, kuinka Krakataun yläpuolelle oli noussut tuhkapilviä kilometrien korkeuteen.

Etäistä tykistön ammuntaa muistuttava pienten räjähdysten aiheuttama pauke kuultiin myös 160 kilometrin päässä Jaavan saarella Bataviassa (nykyinen Jakarta).

Pitkin kesä-ja heinäkuuta saivat Sumatran ja Jaavan asukkaat edelleenkin todistaa Krakataun aiheuttamia merkillisiä luonnonilmiöitä. Eivät ne pelottaneet, päinvastoin. Laivaliikenne Jaavan ja Sumatran välisessä Sundasalmessa oli jopa tavallista runsaampaa.

Uteliaita riitti, mutta sitten alkoi tapahtua.

Vuosien mittaan oli Krakataun tulivuoren ytimen muodostama kammio täyttynyt sulasta kivimassasta. Samalla kammion sisäinen paine oli kasvanut ja alkanut pusertaa sisältöään ylöspäin. Ennemmin tai myöhemmin magmaa sinkoutuisi ulos suuria määriä tulivuoren suuaukosta, kraaterista.

Niin oli tapahtuva ensi kerran elokuun 26. päivänä vuonna 1883.

Puolenpäivän aikaan kraaterista nousi kohti taivasta mustanharmaa tuhkapilvi, jonka synnytti magman joutuminen kosketuksiin ilman kanssa. Kymmenen minuutin välein kuului myös voimakkaita jyrähdyksiä.

Tuhkaa nousi jopa yli kymmenen kilometrin korkeuteen. Purkauksen jälkeen ja iltaa kohti tulivuori ikään kuin veti hen­keään.

”Tuomiopäivä on tullut”

Päivää myöhemmin aamuyöstä kello 5.30 seurasi kolme toinen toistaan voimakkaampaa räjähdystä. Tulivuoren seinämät murtuivat ja viileää merivettä virtasi magman täyttämään kammioon, jossa se höyrystyi tulikuumaksi.

Magmasäiliön suunnaton paine aiheutti vielä yhden rajun räjähdyksen hieman kello kymmenen jälkeen. Se synnytti maailmanhistorian voimakkaimman tunnetun äänen, jonka voimakkuudeksi mitattiin noin 60 kilometrin päässä 180 desibeliä.

Edetessään ääni vaimenee, joten sen voimakkuuden on arvioitu olleen itse Krakataulla noin 285 desibeliä.

Ääniaalto surmasi ja lamautti Sunda­salmen ranta-asukkaita. Ihmisiä kuuroutui 50–60 kilometrin päässä –ihmiskorvan kipukynnyksen yläraja on 125 desibeliä. Räjähdysääni kuultiin vaimeana jyminänä 3 500 kilometriä kauempana Australian pääkaupungissa Perthissä asti.

Sundasalmea ja Krakatauta lähestyi paraikaa englantilainen Union-Castle-linjan postilaiva Norham Castle. Kapteeni Alain Sampson teki aluksen lokikirjaan merkinnän: ” Kirjoitan näitä rivejä pilkkosen pimeässä. Päällemme sataa tuhkaa ja kiviä. Räjähdykset ovat särkeneet puolelta miehistöstäni korvien rumpukalvot. He eivät kuule mitään. Olen vakuuttunut siitä, että Tuomiopäivä on tullut.”

Räjähdyksen aiheuttama ilmanpaineaalto kiersi nelisen kertaa maapallon ympäri. Tuhkapilvet eivät päästäneet auringonvaloa lävitseen useaan päivään. Ympäri vuorokauden oli hämärää. Räjähdyksen on arveltu vastanneen samaa tuhovoimaa kuin olisi vastannut myöhemmin 10 000 Hiroshiman tuhonnutta atomipommia.

Maapallon ilmakehään kohosi valtavat määrät tuhkaa ja rikkidioksidia. Purkauksen ylempään ilmakehään nostama rikkihappopilvi piti maapallon lämpötilan normaalia alempana viiden vuoden ajan.

Niin paljon tuhkaa, laavaa ja kiviainesta satoi Krakataun läheiseen Sundasalmeen, että pelastusalukset eivät päässeet viikkoihin alueelle – merivesi oli yhtä sitkeää puuroa. Vettä keveämpiä, kelluvia hohkakivilauttoja ajelehti tuhansia maileja kauemmas. Punahehkuisia kiviä sinkoutui 420 kilometrin päähän.

Lue myös: Kolmen lapsen isä Futh Kheun pelasti sen mitä pystyi tulvan alta – Alkuperäisväestön asuinsijat muuttuivat Mekongin patojen vuoksi vedenalaisiksi aavekyliksi Kambodzassa

Verenpunainen taivas

Kaksi kolmasosaa Krakataun pohjoisosasta vaipui veden alle. Muodostui vulkaaninen, kulhon muotoinen veden täyttämä viiden kilometrin läpimittainen caldera. Samanlainen on nykyisin nähtävissä turistien suosimalla kreikkalaisella Santorinin saarella.

Tulivuoren raju vaipuminen syvälle mereen synnytti tsunamin, joka iski lähimmille Jaavan ja Sumatran rannikoille. Lähes kaksisataa Jaavan ja Sumatran rannikkokylää tuhoutui.

Muutamat alkuvaiheen hyökyaallot olivat 40 metrin eli useampikerroksisen kivitalon korkuisia. Pienimuotoiset tsunamit hajottivat jokialuksia 3 200 kilometrin päässä Intiassa.

Normaalia korkeampia aaltoja havaittiin Englannin kanaalissa saakka. Useilla Jaavan ja Sumatran alueilla merivesi työntyi sisämaahan kilometrien syvyyteen. Mukanaan se runnoi pienempiä ja suurempia kalastaja-aluksia sekä kymmenien tonnien painoisia koralliriuttoja.

Tsunamien ihmisuhrit kokivat yleensä samanlaisen kohtalon. Mereltä nousi musta tuntematon seinämä suoraan kohti. Pakoon yritettiin liian myöhään. Meri nappasi saaliinsa. Virallinen mutta selvästi liian alhainen kuolonuhrien määrä oli noin 35 000.

Muutaman vuoden ajan Krakataun purkauksen jälkeen nähtiin eri puolilla maapalloa poikkeuksellisen kirkkaita ja voimakkaita ilta- ja aamuruskoja. Niitä saivat aikaan auringonvaloa sirottavat aero­solihiukkaset, joista hienoimmat olivat pienempiä kuin yksi mikrometri (0.001 millimetriä).

Norjalaisen Edvard Munchin maailmankuulussa taulussa Skrik (Huuto) on iltataivas värjäytynyt verenpunaiseksi. Sillalla taivas takanaan seisoo kädet korvillaan ja suu ammollaan auki huutava ihmisolento.

Joidenkin arveluiden mukaan Oslon iltataivaalla aikanaan näkyneet Krakataun purkauksen aiheuttamat heijastumat olivat saaneet Munchin valitsemaan tauluunsa poikkeuksellisen värimaailman.

Taiteilija William Ascroft kuvaili jo 1880-luvulla taivaalla näkyneitä Krakataun purkauksen jälkihehkuja. © Houghton Library, Harvard University

Taiteilija William Ascroft kuvaili jo 1880-luvulla taivaalla näkyneitä Krakataun purkauksen jälkihehkuja. © Houghton Library, Harvard University

Varhaiset puu- ja kivi­piirrokset kuvasivat Krakataun tulivuorta. © Getty Images

Varhaiset puu- ja kivi­piirrokset kuvasivat Krakataun tulivuorta. © Getty Images

Krakatun lapsi

Puolisen vuosisataa myöhemmin merenpinnan yläpuolelle alkoi nousta entisen paikalle uusi tulivuori, joka sai nimen Anak Krakatau (Krakataun lapsi). Se oli aktiivinen, mutta pysyi silti jokseenkin rauhallisena. Vasta vuonna 1994 se alkoi riehaantua, mikä jatkui uuden vuosituhannen puolella.

Vuoden 2018 joulukuussa Anak Krakatau purkautui niin rajusti, että menetti kolme neljäsosaa massastaan. Ennen purkausta se oli kasvanut 338 metrin korkuiseksi, mutta oli sen jälkeen enää 110 metrin korkuinen.

Suurin osa Anak Krakatausta ­romahti mereen muutamassa minuutissa, mikä synnytti voimakkaan tsunamin: yli 400 ihmistä sai surmansa ja noin 40 000 menetti kotinsa. Syntyessään tsunami oli hetken ajan ollut yli sadan metrin korkuinen.

Voimakkaasti Anak Krakatau jyrähti jälleen huhtikuussa 2020. Ääni kuultiin 150 kilometrin päässä Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. Tuhkaa nousi paikallisen tutkimuskeskuksen PVMBG:n mukaan 14–15 kilometrin korkeuteen. Vahingot jäivät kuitenkin vähäisiksi.

Viime vuonna rekisteröitiin parikymmentä Anak Krakataun purkausta. Ne olivat pienehköjä, mutta uhkataso korotettiin silti toiseksi korkeimmalle asteelle. ­Sinänsä se ei ollut mitenkään poikkeavaa yli 130 ­aktiivisen tulivuoren maassa.

Lue myös: Kun maa järisee tai pommi räjähtää, saat ohjeita kotimaasta – jos olet tehnyt matkustusilmoituksen

Krakataun lapsi, Anak Krakatau, näytti voimaansa joulukuussa vuonna 2018. © MVPhotos

Krakataun lapsi, Anak Krakatau, näytti voimaansa joulukuussa vuonna 2018. © MVPhotos

Lähteet: Simon Winchester: Krakatoa – The Day the World exploded, August 27, 1883. Krakatau Volcano Tsunami 28 to 29 August 1883 (nettiartikkeli), 22 December 2018, Anak Krakatau Volcanic Eruption (nettiartikkeli).

X