Kukapa ei heitä muistaisi? Koomikoista koomisimmat – Ohukaisen ja Paksukaisen kommellukset ovat naurattaneet useita sukupolvia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Stan Laurel ja Oliver Hardy.
Stan Laurel ja Oliver Hardy. © MVPHOTOS
Koomikkojen Oliver Hardyn ja Stan Laurelin esittämä parivaljakko Ohukainen ja Paksukainen heräsi henkiin elokuvateattereissa, mutta miten päättyi herrojen tie?

Viimeinen yhteinen elokuva, Ohukaisen ja Paksukaisen jättiläisperintö, ilmestyi 1951. Tuolloin 59-vuotias Oliver Hardy oli jo sairaalloisen lihava, noin 150-kiloinen. Vakava ylipaino heikensi näyttelijän terveyttä, ja hän kärsi jatkuvista sydänvaivoista.

Lääkärit neuvoivat Oliver Hardya laihduttamaan, kun hän sai lievän sydänkohtauksen 1954. Hardy laihtuikin lyhyessä ajassa kymmeniä kiloja, ehkä jopa puolet lähtöpainostaan. Kyse ei välttämättä ollut onnistuneesta elämäntapojen remontista. Paino saattoi tippua piilevän sairauden takia.

Stan Laurel sai lievän sydänkohtauksen vuotta myöhemmin. Yhteisen, uuden tv-sarjan suunnitelmia jouduttiin lykkäämään. Kumpikin näyttelijöistä oli kova tupakoitsija, mikä saattoi vaikuttaa miesten sairasteluun.

Vuonna 1956 oli selvää, ettei tv-sarjaa koskaan syntyisi, sillä Oliver Hardy halvaantui pahasti. Hänen liikunta- sekä puhekykynsä menivät kuukausiksi, ja hän tarvitsi ympärivuorokautista hoitoa.

Hardya hoidettiin kotona, missä hoitajana toimi myös hänen kolmas vaimonsa Lucille.

Stan Laurel oli jo toipunut omasta kohtauksestaan ja vieraili usein ystävänsä Hardyn luona. Kun he eivät voineet keskustella, he kommunikoivat ilmein ja elein, niin kuin olivat tottuneet tekemään jo mykkäfilmien aikakaudella.

Kun Laurel kävi viimeisen kerran ystävänsä Hardyn luona, tämä oli jo melkein pelkkää luuta ja nahkaa. Pitkän tovin miehet katsoivat vaiti toisiaan ja iskivät sitten, kuin yhteisestä sopimuksesta, silmää kuten filmeissään.

”Kyllä Babe ymmärtäisi”

Hardy sai uuden halvauksen ja vajosi koomaan. Hän kuoli 65-vuotiaana. Kun Laurel sai siitä tiedon, suru vei mieheltä sanat. Lääkäri kielsi Laurelia osallistumasta hautajaisiin tämän huonokuntoisen sydämen takia. Stan Laurel totteli ja hänen kerrotaan todenneen: ”Kyllä Babe ymmärtäisi”.

Hardyn lempinimi oli Babe.

Stan Laurelin vuoro tuli yhdeksän vuotta myöhemmin. Hän sai 74-vuotiaana kotonaan sydänkohtauksen. Miehen kerrotaan puhuneen hoitajalleen hiihtämisestä juuri ennen kohtausta. Kun hoitaja oli ihmetellyt, oliko mies harrastanut hiihtoa, tämän kerrotaan vastanneen: ”En minä hiihtoa harrasta, mutta olisi mieluummin hiihtämässä kuin tässä”.

Näiden sanojen uskotaan jääneen Laurelin viimeisiksi. Kuolinvuoteella vieressä istui Laurelin viides vaimo, venäläissyntyinen Ida.

Syntyjään englantilainen Stan Laurel ja amerikkalainen Oliver Hardy naurattivat myös suomalaista elokuvayleisöä 1930-luvulta alkaen. Ohukaisen ja Paksukaisen kommellukset ovat tarjonneet hauskoja hetkiä monille sukupolville. Tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Kaksi kulkuria, Lattapäät lainehilla ja Rautahermoisia ruutiukkoja.

Tositapahtumiin perustuvan draamaelokuvan Stan & Ollie sai ensi-iltansa 1.2.2019.

Lähteet: Christian Blees: Laurel und Hardy 1993; Katja Doubek: Lexikon merkwürdiger Todesarten 2002; The Deaths of Stan Laurel and Oliver Hardy, Wikipedia.

X