Muistikuva 1980-luvulta – Merenkurkun rasvaristeily

Jaa artikkeli
Elintarvikkeet olivat 1980-luvulla Ruotsissa selvästi halvempia kuin Suomessa. Erityisesti rasva.

Elintarvikkeet olivat 1980-luvulla Ruotsissa selvästi halvempia kuin Suomessa. Erityisesti rasva, sitä sai puoleen hintaan. Pohjoisessa voita hamstrattiin Haaparannan sillan yli. Etelässä siitä tuli ruotsinlaivojen myyntihoukutin.

Merenkurkussa liikennöinyt Vaasanlaivat keksi elävöittää hiljaista talvisesonkia mainostamalla kymmenen markan rasvaristeilyjä. Ne saavuttivat suuren suosion. Laivalle saapui sekä hintatietoisia senioreita että minunlaisiani teinejä, jotka olivat saaneet vanhemmilta rahaa voin hankintaan. Rasvaristeily oli köyhän miehen interrail, ikkuna suureen maailmaan.

Merimatka Uumajaan kesti viitisen tuntia. Satamassa laivan keulavisiiri nostettiin, ja matkustajat purkautuivat laiturille, johon oli pystytetty yksi parakkikioski. Sen luukulta sai ainoastaan rasvaa – voita tai Lätt och Lagom -margariinia. Kun muovikassit oli ostettu täyteen, me kävelimme jonossa takaisin laivaan.

Paluumatkalla rasvaristeilyllä saadut säästöt törsättiin laivan buffet-pöydässä, jonka eksoottinen vetonaula oli katkaravut. Yksi varomaton ukkomies taisi laskea kassinsa baarin seinustalle sähköpatterin eteen.

X