Näin lapsia kasvatettiin 50 vuotta sitten – ”Saavat hiukan keskiolutta, mikäli haluavat”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lastenkasvatus oli osin erilaista 50 vuotta sitten kuin nykyään.
Vuonna 1969 Seurassa kysyttiin suomalaisilta, millaisia kasvatusmenetelmiä heillä on käytössä. Osa vastauksista saa meidät nykyihmisen pyörittelemään silmiään. Oi aikoja, oi tapoja.

Lastenkasvatus on mennyt lempeämpään suuntaan vuosikymmenten myötä. Tämä lienee totta kurinpidossa, mutta terveyskasvatuksessa sen sijaan nykyvanhempi ei liene ihan niin höveli kuin 50 vuotta sitten oltiin. Vai mitä mieltä olet näistä suomalaisten äitien ja isien vastauksista Seuran kasvatusreportaasissa 1969?

Näin lapsia kasvatettiin 50 vuotta sitten - Seura kysyi vanhemmilta kasvatuksesta 1969

Rankaisetteko koskaan lapsianne? Jos, niin kuinka?

”Poikani tuntee luunapin ja tietää, että jos hän esimerkiksi mustasukkaisuuden puuskassa lyö pikkusiskoaan, niin tuhmaa kättä kohta kirvelee.”

Isä, lapset 3 v ja 15 kk.

”Rankaisemista ei aina voi välttää, vaikka yritänkin keskustelemalla selvittää tilanteen. Lapset kyllä tietävät jo piiskankin olemassaolon, vaikka pyrkimyksenä onkin, ettei sitä tarvitsisi käyttää.”

Äiti, lapset 5 v ja 8 v

”Pyrimme yleensä keskustelemalla selvittämään asiat. Ruumiillista kuritusta on joskus yritetty, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, ettei se juuri tehoa. Aresti on se meidän perheessä käytetty rankaisukeino.

Äiti, lapset 8 v, 12 v, 14 v ja 15 v

”Kyllä minä joskus rankaisin lapsia, mutta sitä ei kuitenkaan tapahtunut kovin usein. Vasta varoitusten jälkeen ryhdyin toimenpiteisiin. Seuraukset olivat selvää seremoniaa. Lapset saivat itse riisua housut ja kävellä makuuhuoneen sängyn viereen ja sitten räpsäytin pari, kolme kertaa risulla pyllyn päälle.

Äiti, kolme lasta

Näin lapsia kasvatettiin 50 vuotta sitten - Seura kysyi vanhemmilta kasvatuksesta 1969

Minkä ikäisinä lastenne pitäisi mielestänne saada lupa tupakoida ja käyttää alkoholia?

”Kukaan ei koskaan antanut lapsille lupaa tupakoida. Punaviiniä he sen sijaan ovat saaneet sunnuntaisin niin pienestä kuin ovat sitä halunneet silloin, kun sitä on ollut tarjolla.”

Äiti, kolme lasta

”Kyllä he saavat hiukan keskiolutta, mikäli haluavat, vaan sitähän ei kai enää alkoholiin lasketakaan. Muuten kysymys ei ole vielä pitkään aikaan ajankohtainen – saattaa sitä paitsi olla, että hasisongelma tulee ensimmäisenä polttavaksi.”

lsä, lapset 3 v ja 15 kk

”Tupakanpoltto on haitallista, emmekä kumpikaan mieheni kanssa polta. Silloin kun istutaan iltaa yhdessä he saavat olutta tai lasin punaviiniä, mikäli haluavat.”

Äiti, lapset 8 v, 12 v, 14 v ja 15 v

”Tupakka ei ole kasvavalle elimistölle terveellistä, siksi olisinkin valmis kieltämään sen. Sen jälkeen jää ratkaisu oman harkinnan varaan. Jos kuitenkin joku polttaisi, ottaisin sen murheellisena tosiasiana niin kuin jonkin sairauden. Alkoholin käytöstä sanoisin myös, että lapsen tulisi itse kyetä ratkaisemaan pulma.

Äiti, lapset 5 v,8 v, 13 v ja 18 v

Näin lapsia kasvatettiin 50 vuotta sitten - Seura kysyi vanhemmilta kasvatuksesta 1969

Odotatteko, että lapsenne auttavat kotitöissä?

”Meillä oli lasten pieninä ollessa vähintään yksi apulainen, joten heillä ei oikein koskaan ollut tilaisuutta auttaa. Nykyään sen sijaan kaikki osallistuvat kotitöihin kesäisin maalla, tai täällä käydessään.

Äiti, kolme lasta

”En ainoastaan odota, vaan vaadin. Varsinkin, jos ei satu olemaan apulaista, meillä vallitsee ankara työnjako aina isää myöten. Ja vaikka on apulainenkin, on heillä omat tehtävänsä, ellei satu olemaan estettä, joka tilapäisesti vapauttaa niistä.

Äiti, lapset 5 v,8 v, 13 v ja 18 v

”En oikeastaan vaadi heitä auttamaan. Omat lelunsa he saavat pitää järjestyksessä ja katsoa, etteivät nyt aivan mahdottomasti sotke.”

Äiti, lapset 5 v ja 8 v

”Kyllä, jokaisella on omia töitä, mutta niistä joustetaan silloin, kun koulussa on rankkaa.”

Äiti, lapset 8 v, 12 v, 14 v ja 16 v

Lähde: Seura 8.1.1969

X