TK-mies Veikko Itkonen teki jatkosodan syksynä 1941 radioselostuksen eräästä sodan kärsimysnäytelmästä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Antero Raevuori

Selostus on kuultavissa Ylen Elävässä arkistossa (selostukseen pääsee tästä linkistä). Siihen sisältyy minua hämmentänyt kohta, joka liittyy suomalaisten osuuteen Leningradin piirityksessä. Palaan siihen, kun olen ensin kertonut välttämättömät taustat.

Saksalaiset joukot piirittivät Leningradia eli nykyistä Pietaria syyskuusta 1941 alkaen. Piiritys kesti lähes 900 päivää – yli kahden talven, yli kahden kesän. Puna-armeija mursi Leningradin saarron vasta tammikuun 14. päivänä 1944. Ainakin 800 000 ihmistä kuoli, enimmäkseen nälkään.

Heitä ja kaupungin puolustajia on haudattu lähes puoli miljoonaa Piskarevin hautausmaalla, missä itse kävin joitakin vuosia sitten. Mykistyin kärsimysten laajuudesta.

Kun Leningradin piiritys oli alkanut, Saksan sodanjohto yritti saada myös Suomen osallistumaan kaupungin valloitukseen. Ylipäällikkö Mannerheim lähetti kirjeen, jossa hän totesi, että siihen eivät hänen sotilaansa ryhdy.

Mannerheimin periaate oli vankkumaton: Suomi ei saa koskaan olla uhkana Leningradille.

Entisenä Venäjän armeijan kenraalina Mannerheim tiesi, miten tärkeä vallankumouksen pyhä kaupunki oli koko Neuvostoliitolle. On syytä olettaa, että Josif Stalin antoi myöhemmin paljon arvoa Mannerheimin kieltäytymiselle.

Vuonna 1996 ilmestyi jääkärieverstiluutnantti ja heimosoturi Ragnar Nordströmin muistelmateos Voitto ja kuolema. Nordström tuo ujostelematta esiin vuonna 1941 esittämänsä näkemyksen, jonka mukaan Suomen olisi pitänyt tukea Saksan hyökkäystä Leningradiin. Kirjassaan hän harmittelee, että Mannerheim ja presidentti Risto Ryti kieltäytyivät.

Suomalaisia on kuitenkin yritetty nimetä osallisiksi Leningradin kärsimyksiin. Niin teki varsinkin Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatsheslav Molotov. Liittoutuneiden johtomiesten Teheranin konferenssissa joulukuussa 1943 Molotov väitti itsepintaisesti, että suomalaiset ovat tykistöllään osallistuneet jo 27 kuukauden ajan Leningradin pommittamiseen. Häntä harmitti presidentti Franklin D. Rooseveltin myönteinen suhtautuminen Suomeen.

Oman näkemyksensä vuoden 1941 tapahtumista esitti Gennadi Kuprijanov suomeksi vuonna 1984 ilmestyneessä teoksessa Jäämereltä Laatokalle. Hän näki suomalaisten tunkeutumisen rajan yli Itä-Karjalaan osana saksalais-suomalaisen sodanjohdon ajatusta saartaa Leningrad myös koillisesta. Hänen mukaansa taistelut Syvärillä olivat osa Leningradista käytyä suurtaistelua.

Runsas vuosikymmen sitten arvostettu amerikkalainen kirjallisuuslehti The New York Review esitteli teoksen The Siege of Leningrad. Sen mukaan piiritys oli toisen maailmansodan kauhistuttavimpia tapahtumia. Erikseen korostettiin, että piirittäjiä olivat Saksan ja Suomen armeijat.

Amerikkalainen Leon Uris kertoo Harmagedon-romaanissaan, kuinka saksalaiset ja suomalaiset tykit pommittivat Leningradia. Vaikka teoksen faktatiedot ovat monin paikoin puutteelliset, laajalevikkisenä se välitti kuitenkin tietynlaisen kuvan suomalaisten osuudesta Leningradin piiritykseen.

Näiden tietojen jälkeen palaan Veikko Itkosen radioselostukseen. Hän teki sen Leningradin ensimmäisen puolustuslinjan tuntumassa, kun oli ensin kiivennyt mikrofoneineen erääseen tähystystorniin. Selostuksen olennainen kohta tulee tässä:

”Pietarin kohtalo on sinetöity, saartorengas, rautainen vanne, kiristyy kaupungin ympärillä hetki hetkeltä. Suomalaiset sulkevat tien tänne pohjoiseen. Ympärillämme, tuolla alhaalla, pimeydessä metsien kätköissä vilahtelevat suomalaisten tykkien punaiset suuliekit ja lähettävät kovia kranaattejaan ryssien asemiin, jotka vielä itsepintaisesti yrittävät puolustautua ja estää Pietarin tuholta.”

Miten noihin Veikko Itkosen sanoihin olisi suhtauduttava?

X