Tauno Palo oli myös taitava kokki – Tätä lihapataa Suomen näyttelijöiden kuningas valmisti, kun täytyi lepytellä läheisiä

Tauno Palo – Suomen näyttelijöiden kuningas – näinkin on miestä tituleerattu. Uskomattoman teatteri- ja elokuvauran tehnyt Tauno Suuri oli myös erinomainen laulaja – ja hyvä kokki.
Elämäkerrassaan Käsi sydämellä (1969) Tauno Palo kertoo opetelleensa keittotaidon aakkoset jo alle kouluikäisenä:
”Äiti kävi ostoksilla, minä vain maitokaupassa. Ja tulihan minusta keittäjä. Kun perhe palasi kotiin, oli Tauno Waldemarilla valmiina puurot ja sopat, perunat ja soosit.”

Tauno Palo oli ”koko Suomen kansan Tauno Palo” sekä pohjoisen valtakunnan latinalaisin hurmuri. © Otavamedia
Tauno Palo viihtyi ruoanlaiton parissa
Palo jatkoi ruoanlaittoa koko elämän. Elämäkerrassaan hän kertoo, ettei käytä keittokirjoja, vaan luottaa mielikuvitukseensa ja näppituntumaan.
Hänen mukaansa ruoalla on myös muita kuin ravitsemuksellisia seuraamuksia:
”Silloin en valmista janssoninkiusausta vaan Taunon katumusta. Kun en muistanut tulla kotiin silloin kun olen luvannut, vaan tulen vasta seuraavana päivänä, valmistan ”hyvittelypadan”. Se sopii hyvin seuraavan päivän tunnelmiin, sillä se on niin hyvää, että sillä on kaikkiin lauhduttava vaikutus.”
Oheinen resepti on luotu kirjan summittaisen ohjeen pohjalta.
Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2023.

Astiahelmi: Timo Sarpanevan suunnittelemat Iittalan Tsaikka-lasit vuodelta 1957. © Tommi Tuomi
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti