Venäjältä löydettiin hopeakätkö 1100-luvulta – Miksi aarre piilotettiin? Tutkijat ihmeissään, sillä mongolit hyökkäsivät vasta 100 vuotta myöhemmin

Mongolit valtasivat Shatrishchen kaupungin 1230-luvulla tappaen ja tuhoten kaiken. Nyt löytynyt aarrekätkö on kuitenkin noin 100 vuotta vanhempi, eikä kukaan tiedä, miksi se on aikanaan päätetty kätkeä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arkeologien löytämä aarre sisältää muun muassa useita koristeellisia hopeisia rannerenkaita.

Mongolit valtasivat Shatrishchen kaupungin 1230-luvulla tappaen ja tuhoten kaiken. Nyt löytynyt aarrekätkö on kuitenkin noin 100 vuotta vanhempi, eikä kukaan tiedä, miksi se on aikanaan päätetty kätkeä.
Teksti:
Jukka Hiiro

Arkeologit ovat löytäneet Lounais-Venäjältä maahan kaivetun hopea-aarteen. Ihmetystä herättää se, keneltä 1100-luvulta peräisin oleva hopeakätkö on piilotettu, sillä mongolit hyökkäsivät alueelle vasta sata vuotta myöhemmin.

Rjazanskin alueelta, Shatrishchen kaupungin lähistöltä kaivauksissa löydetty aarre koostuu pienistä hopeaharkoista sekä hopeisista riipuksista, rannerenkaista ja sormuksista, Venäjän tiedeakatemia tiedottaa.

Hopeakätkö löytyi metsätöyräästä

Vanha Shatrischchen oli keskiajalla alueellinen linnoituspääkaupunki. Mongoleiden tiedetään piirittäneen ja valloittaneen kaupungin vuonna 1237.

Mongoleiden hyökkäys oli verenhimoinen. Ketään ei jätetty henkiin. Vanhan Shatrishchenin kaupungista arkeologit ovat löytäneet hyökkäyksen jäljiltä muun muassa lähes 100 irti hakattua päätä ja useampia joukkohautoja.

Piilotettu aarre löydettiin metsätöyrääseen haudattuna satojen metrien päässä lähimmistä kaupungissa sijainneista asutuksen jäänteistä. Arkeologit löysivät myös puukappaleita, joiden uskotaan olevan peräisin sylinterin muotoisesta astiasta, jossa aarre on aikanaan haudattu.

Taidokasta käsityötä

Venäjän tiedeakatemian tiedotteen mukaan aarre koostui 14 koristeellisesta rannerenkaasta, seitsemästä sormuksesta ja kahdeksasta kaulakorusta. Painoa hopea-aarteella oli 2,1 kiloa, mikä hopean markkinahinnalla tekisi tänä päivänä noin 1 400 euroa.  Historiallisten ja satoja vuosia vanhojen esineiden kohdalla arvo on oikeasti tietenkin aivan toisenlainen.

Venäläisarkeologien mukaan hopeakorut ovat taidokasta käsityötä. Esineiden kirjosta he päättelevät, että maanpoveen piilotetut hopeat ovat olleet enemmin vaurauden osoitus  kuin kuuluneet esimerkiksi johonkin tiettyyn pukuun.

Shatrishchen oli keskiajalla yksi monista Venäjän alueellisista pääkaupungeista, jossa tavan mukaan asui myös aluetta hallinnoiva prinssi. Vanha Shatrishchenin kaupunki sijaitsee noin 50 kilometrin päässä nykyisestä samannimisestä kaupungista, ja noin 220 kilometriä Moskovasta.

Kaupungin tiedetään olleen keskiajalla niin vauras ja sotilaallisesti varustautunut, että sen asukkaat kävivät ajoittain sotia myös naapurialueiden kanssa.

Sijainti muista hallintokaupungeista idempänä oli tutkijoiden arvion mukaan mahdollisesti syynä sille, että mongolit hyökkäsivät juuri Shatrishcheniniin ensimmäisenä ja onnistuivat kukistamaan sen, ennen kuin apuvoimat muista kaupungeista ehtivät paikalle.

Shatrishcheniin hyökätessään mongolit kukistivat ensin kaupungin ulkopuolella heitä vastaan käyneet Venäjän sotajoukot. Sen jälkeen he piirittivät kaupunkia lähes viikon ajan moukaroiden sen muureja katapulteilla.

Lopulta muurit ja puolustus antoi periksi, ja mongolit pääsivät tunkeutumaan kaupunkiin. Siellä he tappoivat kaupungin hallitsijaprinssin, tämän perheen sekä kaikki asukkaat. Historiallisten tekstien mukaan kaupunki poltettiin lopuksi maantasalle.

Kuka kaupunkia uhkasi jo ennen mongolien hyökkäystä?

Mongolien piirityksen aikana tapa piilottaa aarteita maahan on venäläisarkeologien mukaan ollut ilmeisen yleinen. Alueelta on löydetty piirityksen aikaisia aarrekätköjä toistakymmentä.

Nyt löydetty hopea-aarre on analyysien mukaan kuitenkin selvästi vanhempi, eikä kenelläkään ole toistaiseksi käsitystä, miksi se on piilotettu.

On mahdollista, että kaupunkia uhkasi jo sata vuotta ennen mongolien hyökkäystä joku toinen uhkaavana pidetty vihollinen, josta ei ole jäänyt historiallisia merkintöjä.

Löydöstä on kertonut aiemmin muun muassa Heritagedaily.

Lue myös: Uskomaton kulta-aarre 500-luvulta – Metallinpaljastin johdatti harrastaja-arkeologin 22 esineen äärelle tanskalaispellolla

X