Kalevala kiinnostaa! Kirjailija Jenna Kostet neuloo 50 runoa villapaidoiksi: ”Tutustuakseen Kalevalan naisiin pitää osata lukea rivien välistä”

Kansalliseepos Kalevala ei pölyty, sillä yhä uudet sukupolvet innostuvat siitä. Kirjailija Jenna Kostet neuloo Kalevalan 50 runoa villapaidoiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Neulominen on tapa kertoa tarinoita”, Jenna Kostet sanoo. Mielikki, metsänemäntä -paidassa on tammenlehtiä.

Kansalliseepos Kalevala ei pölyty, sillä yhä uudet sukupolvet innostuvat siitä. Kirjailija Jenna Kostet neuloo Kalevalan 50 runoa villapaidoiksi.
Teksti: Reija Ypyä

Kirjailija Jenna Kostet, 37, joutui keväällä 2020 jäämään koronan takia lomalle työstään Turun linnassa. Kun kerrankin oli aikaa, syntyi ajatus yhdistää Kalevala ja neulontaharrastus. Neulominen on Jennalle uusi tarinankerronnan muoto.

”Halusin neuloa villapaitoja, joissa on tarina. Kansatiedettä ja folkloristiikkaa opiskelleena tuntui luontevalta tarttua Kalevalaan.”

Jenna Kostet on neulonut sen runoista jo kymmenen paitaa. Hän aloitti Maailman synty -villapaidalla, sitten tulivat Pohjolan emäntä- ja Puiden synty -paidat. Jenna julkaisi neuleistaan kuvia Instagram-tilillään @ihtiriekkoknits.

”Minulta alettiin kysellä, missä myyn paitojen neuleohjeita. Tein ilmaiseksi jakoon rautalankaversion, jota ladattiin todella paljon. En ollut koskaan tehnyt neuleohjeita, mutta opettelin sen – ja saman tien englanniksi.”

Nykyään Jennalla on somessa paljon seuraajia ulkomailla. Hänen ohjeitaan on myynnissä verkkokauppa Ravelryssa.

”Kalevalan kannessa pitäisi olla lähes #metoo-varoitus”, Jenna Kostet sanoo. Pohjolan emäntä -paidassa on hedelmällisyyttä kuvaavia symboleja.

”Kalevalan kannessa pitäisi olla lähes #metoo-varoitus”, Jenna Kostet sanoo. Pohjolan emäntä -paidassa on hedelmällisyyttä kuvaavia symboleja.

Pohjolan emäntä silmukoiksi

Jenna Kostet on erityisesti kiinnostunut Kalevalan naisista, jotka jäävät miesten varjoon. Esimerkiksi Pohjolan emäntä Louhi on vahva ja ristiriitainen nainen, osin paha mutta toisaalta antelias. Myös Pohjolan neitojen tarinat ovat kiinnostavia.

Elias Lönnrot on miehenä ja oman aikansa edustajana koonnut Kalevalan tietyn eetoksen mukaan. Naiset ovat sivuhahmoina pönkittämässä miesten asemaa. Tutustuakseen heihin pitää osata lukea rivien välistä. Aikalaissilmälasit päässä täytyy olla muutenkin, sillä Kalevalan kannessa pitäisi olla lähes #metoo-varoitus.”

Kalevala kiinnostaa aina uusia ihmisiä, sillä kulttuuri-identiteetti ja juuret vaativat perustakseen jotain.

Mitä kalevalaisuus oikeastaan on? Jenna toteaa sen olevan koko Suomen alueelta kerättyä tarustoa, suomalaista mytologiaa.

Vaikka Jenna Kostet julkaisee syksyllä 2022 Kalevala-paidoistaan neulekirjan, hän ei pidä itseään neulesuunnittelijana vaan tarinankertojana.

”Aloitan uuden paidan suunnittelun runoon ja sen aihepiiriin syventyen. Haen inspiraatiota luonnosta, kotimaisesta taiteesta, kulttuuri- ja käsityöperinteestä. Neuloessa mieleni lepää.”

Täydellisessä neulomishetkessä Jennalla on työn alla ihana lanka ja sykähdyttävä aihe. Tulevaisuudessa se voisi olla Pohjolan neidon karjan suojaloitsu, jossa hän pyytää metsän jumalatarta suojelemaan karjaansa.

”Tykkään neuloa ohuella langalla ja 2,5-3 puikoilla, jolloin kuviot ovat pikkutarkkoja. Usein kuuntelen samalla äänikirjaa tai katsoa sarjoja Netflixistä.”

Talvisin Jenna pukeutuu neulomaansa Pohjolan emäntä -paitaan, jossa on feministisiä, vahvoja symboleja. Toinen suosikki on paita, johon on kudottu Anna huolia hevoselle -hääruno.

”On hienoa katsoa Instagramista, millaisia paitoja ihmiset ovat kutoneet ohjeideni mukaan vaikkapa Australiassa. Käsityöperinteen pitää elää ja muuntua. On hauskaa, jos ihmiset vaihtavat neuloessaan ohjeen kuvion paikkaa tai langan väriä.”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X