Miksi kissa pureskelee huonekasveja ja pissailee ympäriinsä? − Kissan luontainen käytös on monen ärsyttävänkin tavan taustalla

Kissojen käyttäytymisen asiantuntijan mukaan kissalla on usein pätevä syy pissata muualle kuin hiekkalaatikkoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huonekasvit saattavat saada kyytiä kissan jäystäessä niitä saaliseläimen tapaan.

Teksti:
Anni Niittylahti

Seura kysyi kissojen käyttäytymisen asiantuntijalta eläinlääkäri Johanna Lankilalta, mistä kissojen hauskat ja kummalliset tavat johtuvat.

Miksi kissa syö tai repii huonekasveja?

Tähän voi olla kaksi syytä. Luonnossa kissan syömiskäyttäytymiseen liittyy saaliseläimen käsittely. Kissa nyhtää ja pureskelee esimerkiksi linnun höyheniä. Kun kissan ruokavaliossa ei ole saaliseläimiä, niin kissa yrittää tyydyttää pureskelemisen ja repimisen tarvetta muilla materiaaleilla.

Kissat mielellään syövät ulkona ruohoa ja kasvien osia. Tarkalleen ei tiedetä, mihin se liittyy, mutta voi liittyä suoliston puhdistamiseen. Huonekasvit toimivat sisätiloissa ruohon korvikkeena.

Mistä kissan ”iltahepulit” johtuvat?

Iltahepulit pohjautuvat kissojen luontaiseen tapaan liikkua ottamalla räjähtäviä ja nopeita spurtteja. Luonnossa kissa väijyy saalista ja tekee nopean hyökkäyksen sitä kohti.

Kissa on hämäräaktiivinen eläin, joten se aktivoituu iltaisin, ellei sitä ole tietoisesti opetettu erilaiseen rytmiin.

Miksi kissa pudottelee esineitä tarkoituksella?

Kissa on utelias eläin, joten se tykkää kokeilla, mitä tavaralle tapahtuu sen pudotessa. On jännittävää, kun saa tavaran pyörimään pitkin lattiaa.

Kissa myös oppii tapoja, joilla kommunikoida omistajansa kanssa. Kissan oivaltaessa, että tietyn asian tekemisellä saa aikaan tietyn reaktion, se myös hyödyntää sitä. Tavaroiden pudottaminen voi olla esimerkiksi keino saada huomiota.

Miksi kissa leipoo tassuillaan esimerkiksi omistajansa vatsaa?

Kissanpennun imiessä maitoa, se stimuloi maidontuotantoa tassuttelemalla emon nisää. Kissa siis liittää tassuttelun hyvänolonhetkiin. Kissa saattaa pitää omistajaansa emonaan tassutellessaan tämän vatsaa.

Lue myös: Haluaisitko ystäväksi kissan kanssa? Näin silmien räpyttely tuo tulosta

Miksi kissa pissailee ympäriinsä?

Kissalla on tähän yleensä hyvinkin järkevä ja pätevä syy. Syitä voi kuitenkin olla monia. Sairaudet ja kivut pitää ensin sulkea pois. Pissaaminen voi tehdä kipeää tai virtsaa tulee niin paljon, ettei kissa kerkeä hiekkalaatikolle.

Stressaantuneena kissa saattaa lisätä turvallisuudentunnettaan lisäämällä omaa hajuaan ympäristöön virtsaamalla ja vahvistamalla reviirinsä rajoja.

Hiekkalaatikko ei välttämättä miellytä kissaa, mikä johtaa laatikon ulkopuolelle pissailuun. Laatikon tulee olla puhdas ja rauhallisessa tilassa.

Kissalla on tähän yleensä hyvinkin järkevä ja pätevä syy.

Mistä kissojen itsenäinen luonne johtuu?

Kissa ei ole koiran tavoin laumaeläin, joten niillä ei välttämättä ole tarvetta hakeutua laumaan. Kissa pärjää yksin, mutta voi myös nauttia lajitoverin tai ihmisen seurasta.

Kissojen sosiaalisuudessa on paljon vaihtelua. Kissan temperamentti ja pentuajan kokemukset vaikuttavat siihen, kuinka paljon se haluaa olla ihmisen seurassa. Usein kissa haluaa tehdä itse kaikki itseään koskevat päätökset ja päättää, paljonko viettää aikaa ihmisen kanssa.

Lue myös: Miksi koira haistelee ihmisen jalkoväliä ja nylkyttää? − Asiantuntija selventää, mistä koiran käytös ja oudot tavat johtuvat

koirien oudot käytöstavat
Koirien tervehtimisetiketti voi ihmisistä tuntua kummalliselta. © iStock