Koiran hampaat kaipaavat pesua ja harjausta – Suun tulehdusten riskiryhmässä ovat pienet ja lyttykuonoiset koirat

Suun kiinnityskudoksia tuhoavat tulehdussairaudet, ientulehdus ja parodontiitti ovat koirien yleisimpiä suun sairauksia. Mikäli koiran hampaat jäävät hoitamatta, tilanne voi äityä pahaksi. Ongelmat korostuvat lyttykuonoisilla sekä pienillä koirilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koiran hampaat tulisi harjata päivittäin.

Suun kiinnityskudoksia tuhoavat tulehdussairaudet, ientulehdus ja parodontiitti ovat koirien yleisimpiä suun sairauksia. Mikäli koiran hampaat jäävät hoitamatta, tilanne voi äityä pahaksi. Ongelmat korostuvat lyttykuonoisilla sekä pienillä koirilla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anastasia Ranta

Koiran hampaat kannattaa harjata päivittäin, jotta tulehduksilta vältytään. Omistajan on usein vaikea tunnistaa koiran suun sairauksia, sillä lemmikki ei välttämättä näytä kipua. Hammas- ja suusairauksien erikoiseläinlääkäri Helena Kuntsin mukaan koira saattaa syödä normaalisti tulehdustilasta huolimatta, mutta saattaa silti kärsiä matala-asteisesta kivusta.

Koiran suun tulehduksen selkeä hälytysmerkki on pahanhajuinen hengitys. Paha haju tulee useimmiten syvien ientaskujen bakteereista.

”Vatsaongelmat voivat myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, mutta 99 prosenttia pahanhajuisesta hengityksestä johtuu suun bakteereista”, Helena Kuntsi kertoo.

Runsas plakki, hammaskivi, verenvuoto ikenistä sekä heiluvat hampaat ovat merkkejä hampaan kiinnityskudoksen tulehduksesta.

”Pahimmassa tapauksessa koira joudutaan lopettamaan”

Erikoiseläinlääkärin näkemät tapaukset ovat ajoittain hurjia:

”Kun hampaan juuren ympäriltä on menetetty 50 prosenttia luuta, kyseessä on kriittinen luukato. Alle viisikiloisilla koirilla tämä tarkoittaa samalla usein puolta alaleukaluun paksuudesta. Alaleuka voi murtua ja yläleuan syvistä ientaskuista voi mennä yhteys sierainonteloon.”

Lyttykuonoisilla roduilla usein hampaistossa ahtautta ja kiertyneitä hampaita, mikä lisää plakin kertymistä. Poskihampaiden juuret ulottuvat silmän alle saakka, ja mikäli juuren ympärille tulee tulehduspesäke, se voi puhkaista silmän alla olevan luun.

Parodontiitti altistaa myös sairauksille muualla elimistössä, esimerkiksi sydämessä, maksassa ja munuaisissa.

”Pahimmassa tapauksessa potilas joudutaan lopettamaan”, Helena Kuntsi sanoo.

Koiran sairas suu

Parodondiitti vaurioittaa koiran suuta pahasti. © Helena Kuntsi, Anident

Koiran hampaat harjataan päivittäin 

Koiran suun terveydestä huolehtiminen on erittäin tärkeää tulehduksen ennaltaehkäisyn kannalta. Koiran hampaiden pesu olisi hyvä tehdä päivittäin jo pentuiästä lähtien.

Harjaukseen totuttaminen onnistuu parhaiten, kun kokemus on miellyttävä ja koiralla ei ole kipuja.

Koirille on olemassa omia hammasharjoja, mutta tavallinen hammasharja käy, kunhan se on pehmeä. Hammastahnaksi soveltuu koirille suunnattu hyvänmakuinen fluoriton tahna.

Päivittäinen hampaiden harjaus ei kuitenkaan poista perusteellisen, nukutuksessa tehtävän hammashoidon merkitystä. Hoitotarve on yksilöllinen.

”Pienillä koirilla anestesiassa tehtävä perusteellinen hammashoito on usein aiheellista tehdä vuosittain, 2-3-vuoden iästä eteenpäin”, Helena Kuntsi muistuttaa.

Lähde: Helena Kuntsi, ELL, Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri (suu- ja hammassairaudet), Diplomate of European Veterinary Dental College, Diplomate of American Veterinary Dental College

Lue myös: Koirien atopia on kiusallinen vaiva, johon apu saattaa löytyä raakaruokinnasta – Parhaat hyödyt saadaan todennäköisesti pentuiässä

Lue myös: Haaveissa oma koira? Mieti tarkkaan, millainen koira oikeasti sopii elämääsi – ”Sohvaperunan ei kannata hankkia aktiivista koiraa”

X