Pyöriikö koirasi ympyrää tai jahtaako häntäänsä? Tunnista huonosta olosta kertovat pakko-oireet ja syyt koiran toistuvan käytöksen taustalla

Koirien pakko-oireisessa käytöksessä on kyse samanlaisesta asiasta kuin ihmisen pakko-oireissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pakko-oireista kärsivä koira saattaa jahdata häntäänsä helpottaakseen oloaan.

Koirien pakko-oireisessa käytöksessä on kyse samanlaisesta asiasta kuin ihmisen pakko-oireissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Koiran jahdatessa häntäänsä kyse ei välttämättä ole leikistä ja hauskasta tavasta. Koirien käytöksen asiantuntija Emmi Hakion mukaan hännän jahtaaminen voi kieliä koiran pakko-oireisesta käyttäytymisestä.

Kyseessä on samantapainen ilmiö kuin ihmisen pakkotoiminnoissa, jotka ilmenevät esimerkiksi jatkuvana pesemisenä tai ihon nyppimisenä.

Tyypillisiä koirien pakko-oireita ovat hännän jahtaamisen lisäksi itsensä pureskelu, ympyrää pyöriminen, näkymättömien kärpästen nappaaminen, valojen ja varjojen jahtaaminen, itsetyydytys ja pica-käytös. Pica-käytös tarkoittaa ei ravintoa olevien asioiden syömistä.

”Koira hakee helpotusta pakonomaisilla ja toistuvilla käytösmalleilla, sillä asian tekeminen tuottaa aivoille mielihyvää”, Emmi Hakio sanoo.

Lue myös: Tästä syystä koirat syövät kakkaa – Onko ulosteen syöminen karvatassulle vaarallista?

Sairaudet ja hapenpuute synnytyksessä ovat altistavia tekijöitä

Syitä koiran pakko-oireiselle käyttäytymiselle on monia. Sitä voivat aiheuttaa muun muassa geneettinen tausta, hapenpuute synnytyksen aikana, emän huono hoiva, neurologiset poikkeavuudet ja sairaudet, kuten epilepsia.

Emmi Hakio kertoo, että pakko-oireet on toisinaan vaikeaa erottaa stereotyyppisestä käyttäytymisestä. Stereotyyppisen käytös oireilee samalla tavalla, mutta se kumpuaa koiran ahdistuksesta tai stressistä.

Koiran pakko-oireet kertovat sen huonosta olosta

Koirien pakko-oireet kielivät lemmikin huonosta olosta, joten siihen on Emmi Hakion mukaan syytä puuttua.

”Eläinlääkärit pystyvät toteamaan vaivan. Heidän joukostaan löytyy myös neurologeja, jotka ovat erikoistuneet neuroepätyypilliseen käytökseen.”

Myös koirien käyttäytymisen asiantuntijat pystyvät oirekuvan perusteella saada viitteitä, onko kyseessä stereotyyppisestä vai pakko-oireisesta käyttäytymisestä.

Eläinlääkäri voi määrätä koiralle hoitona mielialalääkityksen. Uutena hoitokeinona käytetään myös altistusterapiaa, jossa koiraa altistetaan ärsykkeille pienissä määrin siten, ettei pakko-oireinen käytös laukea. Näin koira oppii sietämään ärsykkeitä ilman pakko-oireita.

Lue myös: Miksi koira haistelee ihmisen jalkoväliä ja nylkyttää? − Asiantuntija selventää, mistä koiran käytös ja oudot tavat johtuvat

koirien oudot käytöstavat
Koirien tervehtimisetiketti voi ihmisistä tuntua kummalliselta. © iStock
X