Koirien atopia on hankala vaiva, joka laskee lemmikin elämänlaatua – Eläinlääkäri Kirsti Schildt: ”Kutina on vakava oire”

Koirien atopia on kiusallinen ihosairaus, jota omistajat yrittävät usein hoitaa ensin kotona. Kotikonsteihin ei kannata kuitenkaan turvautua liian pitkään, sillä kutina haittaa lemmikin elämää vakavasti. Näin tunnistat koirien atopian oireet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Terve koira ei rapsuta itseään päivittäin. Jatkuva kuopsutus voi olla merkki atopiasta tai ruoka-aineallergiasta. © iStock

Koirien atopia on kiusallinen ihosairaus, jota omistajat yrittävät usein hoitaa ensin kotona. Kotikonsteihin ei kannata kuitenkaan turvautua liian pitkään, sillä kutina haittaa lemmikin elämää vakavasti. Näin tunnistat koirien atopian oireet.
Teksti: Katriina Lundelin

Koirien omistajat osaavat nykyään epäillä, että lemmikillä on koirien atopia tai allergia jo ennen kuin lemmikki tuodaan eläinlääkärin vastaanotolle. On tavanomaista, että omistaja on jo tehnyt erilaisia ruokinta- ja hoitokokeiluja kotioloissa, jos koiralla on atopiaan viittaavia oireita.

Eläinlääkärin vastaanotolle menoa ei kannata kuitenkaan suotta pitkittää. Hoitamattomasta atopiasta voi nimittäin olla koiralle vakavaa haittaa.

”Toivoisin, että ymmärrys lisääntyisi siitä, että kutina on vakava oire, joka laskee koiran elämänlaatua”, sanoo eläinlääkäri ja eläinten ihotauteihin perehtynyt dermatologi Kirsti Schildt eläinlääkäriasema Evidensiasta.

Koirien atopia on tulehduksellinen ihossairaus, jossa ihon suojakerros on heikentynyt, jolloin mikrobit ja allergeenit pääsevät ärsyttämään ihoa. Immuunijärjestelmä toimii atooppisella koiralla poikkeavalla tavalla, ja iho reagoi ärsykkeisiin, joista terve koira ei saa oireita.

Ihon tulehdukset voivat aiheuttaa kutinaa, kipua ja esimerkiksi korvissa jopa vakavia kallonsisäisiä komplikaatioita.

Kutisevat tassut voivat olla merkki lemmikin atopiasta.

Kutisevat tassut voivat olla merkki lemmikin atopiasta. © iStock

Näistä oireista kannattaa lähteä eläinlääkäriin

Millaisia oireita koirien atopia sitten aiheuttaa?

Koirien atopia puhkeaa tyypillisesti kolmeen ikävuoteen mennessä. Jos siis nuori koira alkaa kärsiä kutinasta tai sillä toistuvia tulehduksia korvissa tai tassuissa, on syytä lähteä eläinlääkäriin.

Koira voi ravistella tai raapia korviaan, nuolla tassujaan, raapia, pureskella tai jäytää ihoaan sekä hangata kuonoaan. Tavallisimmin oireita on juuri korvissa, huulissa ja tassuissa.

Toisilla koiraroduilla on myös muita korkeampi riski sairastua atopiaan. Ihosairaus periytyy, joten pentuesisaruksilla puhjennut atopia voi antaa viitteitä myös oman koiran kutinan syistä.

Atopiaan herkemmin sairastuvia rotuja ovat westie eli valkoinen länsiylämaanterrieri, staffordshiren bullterrieri ja labradorinnoutaja. Vinttikoirille atopia sen sijaan kehittyy epätodennäköisemmin.

Koirien atopia voi reagoida vuodenaikojen vaihteluun: syksyn ja kevään kosteat kelit tai siitepölykausi voivat saada atooppisen koiran oireet pahenemaan.

Syksyn ja kevään kosteat kelit tai siitepölykausi voivat saada atooppisen koiran oireet pahenemaan. © iStock

Pikatestiä ei ole – Näin koirien atopia diagnosoidaan  

Atooppinen koiran vaiva diagnosoidaan poissulkudiagnoosilla. Mitään pikatestiä atopian tunnistamiseen ei ole.

Samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa myös atopiaa harvinaisemmat vaivat, kuten ruoka-aineallergia tai ulkoloiset. Siksi eläinlääkärin täytyy ensin selvittää, voiko kyse olla joistain muusta.

Ulkoloisten mahdollisuus voidaan sulkea pois ottamalla raape- ja karvanäytteitä. Ulkoloisista kirput voivat aiheuttaa myös kirppuallergiaa, mutta ne ovat kotimaassa syntyneillä koirilla epätodennäköinen vaihtoehto.

”Suomessa koiran ja kissan kirppuja esiintyy lähinnä matkustavilla ja tuontieläimillä”, Kirsti Schildt kertoo.

Ruoka-aineallergian poissulku vaatii aikaa, eikä ruoka-aineallergiaa ja atopiaa voi erottaa toisistaan oireiden perusteella.

Ainut reitti diagnoosiin on eliminaatiodieetti, jonka aikana lemmikki syö vain ruokia, jotka eivät voi aiheuttaa sille allergiaa. Jakson lopussa arvioidaan koiran terveydentila.

Diagnoosi varmistetaan dieetin jälkeen vielä niin sanotun provokaatiovaiheen avulla. Koira saa taas entistä ruokaa, ja jos se kärsii ruoka-aineallergiasta, oireet palaavat. Atooppisen koiran oireet taas pysyvät samanlaisina testijakson aikana.

”Diagnostiikka vie tyypillisesti noin kolme kuukautta.”

Sekä ruoka-aineallergia että atopia alkavat koiralla jo nuorena. Jos koiran ihon kutina alkaa alle puolen vuoden iässä, syynä on todennäköisemmin ruoka-aineallergia kuin koirien atopia. 

Sekä ruoka-aineallergia että atopia alkavat koiralla jo nuorena. Jos koiran ihon kutina alkaa alle puolen vuoden iässä, se johtuu todennäköisemmin ruoka-aineallergiasta kuin atopiasta.  © iStock

Useita hoitoja tarjolla, mutta oikean hoitomuodon löytyminen voi viedä aikaa

Joskus koiralle sopiva ja tehokas hoitomuoto voi löytyä nopeastikin. Aina näin ei kuitenkaan ole.

Koirien atopia vaatii multimodaalista hoitoa, jossa yhdistyvät eri hoitotekniikat. Tarkoitus on löytää hoitokeino, jonka avulla koiran iho pysyy mahdollisimman oireettomana.

Hoitopalettiin voivat kuulua lääkkeet, siedätyshoito ja tukihoidot.

Siedätyshoito voidaan aloittaa vasta, kun eläinlääkäri on allergiatestin avulla tunnistanut, mitkä ulkoiset allergeenit koiran oireet aiheuttavat. Siedätyshoito annostellaan joko pistoksina nahan alle, suun limakalvoille tai injektioina imusolmukkeeseen.

”Tarkoitus on pienillä annoksilla auttaa immuunijärjestelmää totuttelemaan oireita aiheuttaneisiin allergeeneihin”, Kirsti Schildt kertoo.

Lääkkeillä taas pyritään hoitamaan kutinaa ja rauhoittamaan ihon tulehdustilaa. Tukihoidoilla, kuten ihoa suojaavalla shampoolla tai hoitoaineella ja suun kautta annettavilla rasvahapoilla, pyritään korjaamaan ihon heikentynyttä suojamuuria.

Atopia on elinikäinen sairaus, jonka hoitoa ei pidä lopettaa tai oireet palaavat.

Hyvänkään hoitotasapainon löytyminen takaa ikuisesti oireetonta koiraystävää. Koirien atopian olomuoto voi muuttua iän myötä, jolloin hoitoa voidaan joutua taas muuttamaan.

Hyvänkään hoitotasapainon löytyminen takaa ikuisesti oireetonta koiraystävää. Atopian olomuoto voi muuttua iän myötä, jolloin hoitoa voidaan joutua taas muuttamaan. © iStock

Muutama muutos voi helpottaa lemmikin oloa

Entä voiko kotona tehdä jotain muutoksia, jotta koiran atopia ei niin herkästi ärtyisi? Riippuu siitä, mikä atoopikon ihoa ärsyttää.

Jos atopia johtuu siitepölystä tai pölypunkeista, on niitä käytännössä mahdotonta vältellä. Jotain voi silti tehdä.

Pölypunkkeihin reagoivan koiran peti kannattaa olla sellainen, jonka voi pestä 60 asteessa. Varastopunkkiallergisen koiran ruoat taas kannattaa säilyttää huolella: suljettava  pussi, kannellinen astia, eikä liian pitkiä säilytysaikoja.

Sen sijaan ylenpalttisesta siivoamisesta ei ole todettu olevan atooppiselle koiralle hyötyä. Etenkään pentukoiralle ei kannata järjestää liian hygieenisiä oloja.

Nuoren yksilön immuniteetin vasta kehittyessä on eduksi tavata erilaisia mikrobeja. Liian puhtaassa ympäristössä immuniteetti saattaa kehittyä epätoivottuun suuntaan, ja koira voi herkistyä ympäristötekijöille, jotka eivät aiheuta oireita terveelle yksilölle.

”Sekä ihmisillä että koirilla on todettu, että maaseudulla kasvaneilla yksilöillä on vähemmän allergiaa kuin kaupungissa kasvaneilla”, Kirsti Schildt summaa.

Lue myös: Koirien atopia on kiusallinen vaiva, johon apu saattaa löytyä raakaruokinnasta – Parhaat hyödyt saadaan todennäköisesti pentuiässä

X