Koirien hinnat karkasivat käsistä – Jopa sairaista roduista maksetaan ylihintaa ja sekarotuisista kilpaillaan

”Ikävä kyllä nyt kasvattajilta kysytään valtavasti pentuja, eikä ole mitään tietoa rodusta, vaan halutaan vaan koiranpentu ja halutaan se nopeasti”, Kennelliiton Kirsi Sainio sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korona nosti koirien kysyntää – ja hinnat.

”Ikävä kyllä nyt kasvattajilta kysytään valtavasti pentuja, eikä ole mitään tietoa rodusta, vaan halutaan vaan koiranpentu ja halutaan se nopeasti”, Kennelliiton Kirsi Sainio sanoo.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kysytyimpien rotukoirien hinnat ovat nousseet koronan aiheuttaman pentubuumin seurauksena. Samalla myös lyhytkuonoisten ja sairaaksi jalostettujen koirien hinnat ovat nousussa, sillä nämä rodut ovat edelleen hyvin haluttuja.

Uusimman Koiramme-lehden mukaan bostoninterrierin hinta on noussut 2 200—2 500 euroon ja ranskanbulldoggin 2 200 euroon, vaikka Eläinlääkäriliitto on vaatinut englannin- ja ranskanbulldoggien sekä bostoninterrierien puhdasrotuisen jalostamisen lopettamista, koska rotuihin kuuluu kärsimystä aiheuttava kehityshäiriö.

Myös lyhytkuonoisen mopsin hankintahinta on noussut noin kahteen tuhanteen euroon.

”Hankintakustannus ei ole isoin kuluerä varsinkin, jos ottaa sellaisen koiran, joka ei  ole terve. Se kaksitonnia on pieni summa, kun alkaa maksaa lääkärikuluja”, eläinlääkäri Sanna Hellström muistuttaa.

Testit voivat ohjata ostopäätöksiä

Miksi sairaasta rodusta ollaan valmiita maksamaan jopa ylihintaa?

”Koiran suloisuus voi ylittää järkevän tiedon. Lisäksi lyttynaamaisia koiria suositellaan monessa koiratestissä, jos on hankkimassa pienen, lyhytturkkisen, kilttiluonteisen koiran, joka sopii kaupunkiin ja lapsiperheeseen eikä hauku”, Sanna Hellström sanoo.

Tällainen ”hanki koira” -testi löytyy esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

”Testin rotujen sivuilla kyllä ihan rehellisesti kerrotaan, että näillä roduilla on terveysongelmia. Olemme myös puhuneet siitä, että ihmisten pitäisi olla kriittisempiä, millaisia rotuja he hankkivat”, Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio sanoo.

Hän on huomannut koiran ostajien kriittisyyden vähentyneen korona-aikana.

”Ikävä kyllä nyt kasvattajilta kysytään valtavasti pentuja, eikä ole mitään tietoa rodusta, vaan halutaan vaan koiranpentu ja halutaan se nopeasti.”

Kirsi Sainio laskee, että lyhytnaamaisia pentuja rekisteröidään Suomessa noin tuhatkunta vuodessa. Kennelliitto on tiukentamassa lyhytnaamaisten koirien valvontaa. Jalostukseen käytettävien ranskanbulldoggien pakolliset terveystutkimukset alkavat vuoden vaihteessa. Samalla mopsien ja englanninbulldoggien jalostussäännökset tiukentuvat.

”Nähtäväksi jää, miten kasvattajat pystyvät nyt pentuja tekemään. Osa ei välttämättä läpäise kaikkia terveystutkimuksia ja silloin se tarkoittaa, että koiria ei voi enää käyttää jalostukseen.”

Koirien hinnat nousuivat – Myös sekarotuisten markkina villiintyi

Rotukoirien ongelmista on puhuttu niin paljon, että se on aiheuttanut ryntäyksen ostamaan myös sekarotuisia koiria.

Eläinlääkäri Sanna Hellström etsi itse keväällä sekarotuista koiranpentua, mutta yllättyi markkinatilanteesta. Yhteen koiran myynti-ilmoitukseen saattoi tulla satoja viestejä.

”Koirista pyydettiin varausmaksua. Minulle tuli epäilys, onko myynnissä koiraa ollenkaan, vai vain huijaus.”

Sekarotuinen pentu saattoi maksaa 700 euroa, jonka lisäksi pyydettiin jopa 150 euron varausmaksua. Sanna Hellström otti yhteyttä myyjään ja pyysi nähdä koiran ennen mitään maksua. Hän ei saanut vastausta.

”Jotkut yritti varata koiran heti. Markkinatilanne oli villi, vaikka osa voi kasvattaa pennut vastuullisesti.”

Hellström päätyi kokemuksen jälkeen ostamaan rotukoiran pennun: perheeseen muutti pari kuukautta sitten rhodesiankoira.

Lue myös: Koiraihminen – tee koirarotutesti! Tunnetko nämä koirarotujen lempinimet? Testaa nyt tietosi

Lue myös: Jutta-beagle oli koe-eläin, joka sopeutui nenätyön avulla kotikoiraksi – Mari-omistaja iloitsee: ”Meidän tynnyrissä kasvaneesta tytöstä tuli oman elämänsä sankari”

Heti taloon tultuaan Jutta nukkui Rusasen tyttären vanhassa sängyssä. Nyt petipaikaksi kelpaavat muutkin talon huoneet. Koe-eläin oppi pikkuhiljaa kotikoiraksi.

Heti taloon tultuaan Jutta nukkui Rusasen tyttären vanhassa sängyssä. Nyt petipaikaksi kelpaavat muutkin talon huoneet. © Mari Rusasen kotialbum

X