Koronavirus mullisti tyystin myös lemmikkien päivärutiinit – Näin jatkuva kotona oleminen vaikuttaa kissoihin ja koiriin

Kotikaranteeni ja etätyöt pistävät myös lemmikkien arjen mullinmallin. Kun isännät, emännät tai koko lauma onkin kotona aamusta iltaan, on lemmikeilläkin edessä aikamoinen totuttelu uuteen arkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sekä ihmiset että lemmikit elävät nyt poikkeuksellista aikaa, kun suurin osa ajasta kuluu kotona.

Kotikaranteeni ja etätyöt pistävät myös lemmikkien arjen mullinmallin. Kun isännät, emännät tai koko lauma onkin kotona aamusta iltaan, on lemmikeilläkin edessä aikamoinen totuttelu uuteen arkeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Kun koronaepidemia ajoi ihmiset etätöihin ja kotikaranteeniin pitkälti neljän seinän sisälle, ainakin eräiden ajateltiin hihkuvan riemusta: nimittäin perheen lemmikkien, jotka yleensä viettävät suuren osan päivästä yksin kotona.

”Onhan tämä poikkeava tilanne myös lemmikkien näkökulmasta, kun oma lauma tai lähipiiri onkin koko ajan paikalla”, Evidensian erikoiseläinlääkäri Anssi Tast kertoo.

”Moni lemmikinomistaja onkin pistänyt merkille, että nyt lemmikit suorastaan hakeutuvat huomattavasti enemmän lähelle ja tykö.”

Moni lemmikki on myös seurannut uteliaana, mitä oma ihminen oikein touhuaa – varsinkin, jos kotona tehdään etätöitä.

”Etenkin kissat ovat olleet kiinnostuneita mitä tapahtuu, kun ei tällaista toimintaa normaalisti näe päivän aikana. Esimerkiksi se, että näpytellään koko päivä tietokonetta sormet vikkelästi näppäimistöllä liikehtien, kiinnittää kissojen huomion. Toisaalta myös kannettavasta tietokoneesta tuleva lämpö ja hurina kutsuvat luokseen.”

Moni kissa onkin saattanut siirtää päiväunipaikkansa tietokoneen lähettyville.

Kissat ovat uteliaita persoonia. Nyt kun ihmiset tekevät enemmän töitä kotona, kissat seuraavat suurella mielenkiinnolla ihmisten touhuja.

”Mitäs täällä tapahtuu?” Koronavirus aiheutti sen, että nyt ihmiset tekevät enemmän töitä kotona. Siinä lemmikeillä riittää kummasteltavaa. Lemmikit – etenkin kissat – ovat uteliaita persoonia.  iStock

Monelle lemmikille omistajan läsnäolo on antanut aihetta lisähuomion kaipuulle. Kissat saattavat tiputella tahallaan tavaroita kiinnittääkseen omistajansa huomion.

Koirat puolestaan saattavat seurata omistajaansa kaikkialle huomion ja rapsutuksien toivossa.

Etätyöt ja lemmikit – haastava yhdistelmä?

Jos työpäivät ovat siirtyneet etätöiksi, sekä itsensä että lemmikin kannalta on hyvä panostaa tiettyyn päivärytmiin ja rutiineihin.

Lemmikki ei nimittäin välttämättä ymmärrä, miksi ihminen puhua pälpättää puhelimeen tai häärää töiden kimpussa eikä keskitykään lemmikkiin.

”Jos vain on mahdollista, voi olla hyvä idea vetäytyä erilliseen huoneeseen tekemään töitä, pitämään palavereita ja puheluita, jonne lemmikki ei pääse”, Anssi Tast vinkkaa.

”Pitäkää päivässä sama rytmi kuin ennenkin: aamulla on ulkoilu ja koiran ruokinta, sen jälkeen isäntä lähtee töihin – tällä kertaa työmatka onkin vain omaan työhuoneeseen.

"Huomaa minut, huomaa minut!" Koira ei välttämättä ymmärrä, miksi sitä ei huomioida, kun isäntä tekee töitä.

”Huomaa minut, huomaa minut!” Koira ei välttämättä ymmärrä, miksi sitä ei huomioida, kun isäntä yrittää tehdä töitä. © iStock

Mutta mitä tehdä, kun oven takana koira uikuttaa? Eläinlääkäri muistuttaa, että lemmikit sopeutuvat nopeasti uusiinkin tilanteisiin.

”Alkuvaiheessa patterdalenterrierini hakeutui työoveni taakse. Mutta yllättävän nopeasti koira havaitsee ja ymmärtää, että nyt on työskentelyvaihe. Enää koira ei kyttäile oven takana.”

Päiväuniaika! Pyhitä lemmikille lepoaika ja -paikka

Vaikuttaako perheen lemmikki hieman ärtyneeltä tai stressaantuneelta?

On hyvä muistaa, että myös lemmikit ovat rutiineilleen uskollisia – normaalisti isäntäväen ollessa päiväsaikaan töissä, koulussa tai poissa kotoa, lemmikki vetäytyy unille tai levolle.

”Päiväsaika on monelle lemmikille lepoaikaa. Nyt kun rikomme tätä rytmiä, osa lemmikeistä kokee tämän tietyllä tavalla häiritseväksi. Tästäkin syystä olisi tärkeää, että myös lemmikkien peruspäivärytmiä pyrittäisiin säilyttämään”, Anssi Tast selittää.

Jos kissa vetäytynyt päiväunille, voi miettiä kahdesti, meneekö sitä häiritsemään paijauksin ja hellittelylellittelyin.

Onkin tärkeää, että kotona lemmikille pyritään järjestämään oma suojaisa, äänieristetty lepo- tai rauhoittumispaikka, jonne se saa vetäytyä omaan rauhaan.

Lemmikin peti kannattaakin sijoittaa asunnon hiljaisimpaan nurkkaan, missä ei ole näköyhteyttä.

”Jos ollaan pienemmissä asunnoissa, kissoille ja pienille koirille pienet pesäpedit ovat käteviä, missä on pieni aukko sisälle”, Tast vinkkaa.

Avaa sitten vaikkapa vaatekaapin kissalle, jonne se voi hyvillä mielillä mönkiä.

Eikä koiraakaan kannata olla viemässä koko ajan ulos.

”Sitten kun tavallinen arki koittaa, lemmikille on taas outoa sopeutua vanhaan rytmiin.”

Jos kissa vetäytyy omiin oloihinsa, anna sen olla rauhassa.

Jos kissa vetäytyy omiin oloihinsa, anna sen olla rauhassa. © iStock

Paimentava koirat ja yksilölliset persoonat

Uusi tilanne voi myös aiheuttaa lemmikin käytöksessä muutoksia.

Siinä missä esimerkiksi leppoisaluonteinen staffordshirenbullterrieri saattaa kuorsata tyytyväisenä omistajansa jaloissa tai chihuahua omistajan sylissä, paimenkoiralla voi olla kiire paimentaa huliviliä laumaansa.

Tilanne voi äityä haasteelliseksi, jos tilanne on koiralle itselleen uusi ja erikoinen, eikä koira ole tottunut esimerkiksi siihen, että pienet lapset ovatkin 24h/7 kotona.

”Kevyt näykkiminen on paimenkoiralle luontaista käytöstä, millä se esimerkiksi karjalaumaa paimentaa”, Anssi Tast kertoo.

”Paimenkoiran vietti on todella voimakas, siitä on vaikea opettaa nopeasti pois. Onkin hyvä kiinnittää huomiota, ettei tätä viettiä kotioloissa vahvisteta, eli kannattaa välttää sellaisia leikkejä, missä juostaan ja riehutaan tai annetaan paimenkoiran ajaa takaa.”

Eläinlääkäri kuitenkin muistuttaa, että jokainen lemmikki on yksilö: rotujen väleillä on selkeästi eroja, mutta myös rotujen sisällä on luonne-eroja – niin koirilla että kissoilla.

Vaikuttaako stressi lemmikkeihin?

Koronavirus saattaa aiheuttaa monella tapaa huolta huomisesta. Vaikuttaako ihmisen stressi lemmikkeihin?

”Jos omistaja on todella stressaantunut, on murheita ja stressitekijöitä, kyllä eläin usein sen vaistoaa. En kuitenkaan usko, että tämä uusi tilanne heijastuu lemmikin arkeen millään muulla tavalla, kuin yhtäkkiä vietetään enemmän aikaa yhdessä”, erikoiseläinlääkäri sanoo.

”Enemmän esimerkiksi koiraa stressaa se, että peruspäivärutiinit, harrastamiset ja muut jäävät pois, kuin se, että ihmisellä on vähän henkistä painetta.”

”Se, että meillä on lemmikeillemme enemmän aikaa, on vain positiivinen asia.”

Kotikaranteenia noudattaville on myös suuri onni, koiran kanssa saa mennä lenkille tai kissa tuleekin normaalia enemmän tykö.

”Lemmikit tuovat tunnetusti ihmisille hyvää oloa, lievittävät stressiä ja tuovat tukea. Lemmikin rapsuttelu ja sen tuoma läsnäolo on huomattavasti parempi asia kuin jämähtäminen sohvalle yksin istumaan”, Tast toteaa.

”Se, että meillä on lemmikeillemme enemmän aikaa, on vain positiivinen asia.”

Katso myös: Cornish rex -rotukissat Mauno Muikkunen ja Mäyrä-Kaarlo hurmaavat somejulkkiksina 

Lue myös: Kriisikoira kohtaa jokaisen asiakkaan varauksettomalla rakkaudella – staffi MaiMai lohduttaa pelkällä läsnäolollaan

X