Mervi-hirvi vei Markun sydämen, ja villieläimestä tuli silmäterä: ”Kun vaimo tuli lähelle, Mervistä alkoi tulla vihainen”

Mervi-hirvi on yhä Markku Harjun ajatuksissa: ”Metsässä se jäi makaamaan maahan ja antoi minun nojata kylkeen ja ottaa torkut.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Markku Harju ei ole kohdannut toista samanlaista hirveä kuin Mervi.

Mervi-hirvi on yhä Markku Harjun ajatuksissa: "Metsässä se jäi makaamaan maahan ja antoi minun nojata kylkeen ja ottaa torkut."
Teksti:
Elina Kirssi

Pohjalaisen Markku Harjun elämä mullistui keväällä 2015, kun hänen villieläinhoitolaansa päätyi emostaan eksynyt hirvenvasa. Ennen hirveä Markku oli hoitanut satoja villieläimiä, mutta vasta Mervi-hirvi vei hänen sydämensä.

Mervin ja Markku Harjun yhteinen taival päättyi 1,5 vuotta sitten. Mervi-hirvi jouduttiin lopettamaan kesällä 2020, koska sen sorkat kasvoivat virheellisesti eikä niitä saatu enää hoitotoimenpiteillä suoristettua. Sorkkien virheasennot vaikuttivat liikkumiseen.

Markku Harju oli suojattinsa vierellä, kun tämä hengitti viimeiset henkäyksensä.

”Pidin päätä sylissä ja olin vieressä ihan koko ajan. Tuntui, että eläin aavistaa, kun se on kuolemassa. Mervi seurasi koko ajan katseellaan, mitä tein.”

Mervi ei unohdu

Mervi on haudattu Markun tilan tontille ja Markku näkee haudan päivittäin. Hirvi ei pääse unohtumaan.

”Mervi on paljon mielessä. On vain yksi Mervi, yksikään hirvi ei ole ollut samanoloinen kuin Mervi. ei Kenenkään toisen hirven kanssa ei ole käynyt niin, että metsässä se jää makaamaan maahan ja antaa minun nojata kylkeen ja ottaa torkut. Mervi oli ainoa laatuaan.”

Mervin ja Markun yhteys oli niin vahva, että väliin ei mahtunut edes Markun vaimo – ainakaan tämän hirven mielestä. Markku kertoo vaimonsa muistelleen hiljattain, ettei tullut Mervin kanssa lainkaan toimeen.

”Muistin, että olihan se niin. Kun Mervi oli kanssani ja vaimo tuli lähelle, Mervistä alkoi tulla vihainen. Mervi piti huolta omistaan, minä olin se ja muita naisia ei tarvittu.”

X