12-vuotias metsästyskoira Onni kulkee metsällä helposti 30 kilometriä vieden omistajansa äärirajoille: ”Silloin totesin, että antakee armoa”

Pohjanpystykorva Onni valittiin vuoden eräkoiraksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onni haistaa linnut jopa satojen metrien päähän.

Pohjanpystykorva Onni valittiin vuoden eräkoiraksi.
Teksti:
Anni Niittylahti

Pohjanpystykorva Onni nousee suurelle siirtolohkareelle kuulostelemaan metsän ääniä. Omistaja Mauri Kumpulainen huomaa koirasta, että hetkenä minä hyvänsä se tulee pinkaisemaan vainun perään.

Näin käy, ja pian haukku alkaa kuulumaan 800 metrin päästä. Reitti on vaikeakulkuista, joten Kumpulaisella ja kokeen tuomarilla menee matkan taittamiseen puoli tuntia. Perille päästyään Onni on siirtynyt ajamiensa lintujen kanssa toisen vajaan kilometrin eteenpäin suon taakse.

”Mitä tehdään?” tuomari kysyy.

”Ruvetaan makaamaan ja syömään marjoja”, Kumpulainen vastaa.

Kumpulainen aavistaa Onnin hoitavan tilanteen heidän eduksensa. Hetken marjoja syötyään hän ja tuomari alkavat kuulemaan lähentyvän haukun. Onni palaa heitä kohti jahdaten linnut omistajansa näköetäisyydelle. Kokeesta rapsahtavat huippupisteet.

Lue myös: Kuusamolainen suomenpystykorva pelasti isäntäväkensä karhun hyökkäykseltä: ”Piitun ansiosta selvisimme hengenvaarasta säikähdyksellä”

Onni pitää omistajansa liikkessä

Aina Onni ei päästä Mauri Kumpulaista yhtä helpolla. Liukasliikkeinen koira voi parhaimmillaan kulkea metsällä tai kokeessa 30–40 kilometriä päivässä, ja pitää näin myös omistajansa liikkeessä.

”Olen joskus ajatellut Eppu Normaalia mukaillen, että ’voi kun oisin nuorempi, laihempi ja lihaksikkaampi’, niin pärjäisi paremmin”, Kumpulainen naurahtaa.

Tällainen kerta oli metsästysreissulla Ruotsissa, kun Onni lähti teeriparven perään. Kumpulainen seurasi haukkua vaikeassa maastossa soiden yli ja risukoiden läpi.

”Ampumahollille pääsemiseen meni kolme tuntia aikaa. Silloin totesin, että ’antakee armoa’.”

Koeuransa Onni aloitti yhdeksän kuukauden ikäisenä. © Mauri Kumpulainen

Harjoittelu hoituu omatoimisesti

Kennelliitto valitsi Onnin vuoden 2024 Eräkoiraksi. Perusteluissa Onnin sanotaan olevan upea esimerkki pitkäaikaisesta metsästyskaverista, joka on ollut omistajalleen iloa tuottava eräkoira ajasta ja paikasta riippumatta.

Vaikka ikää Onnilla on jo 12-vuotta, ei sen tassu paina ja veri vetää edelleen metsälle. Kovasta osaamisesta ja tarmosta kertoo se, että Onni voitti vuoden 2023 syksyllä pohjanpystykorvien SM-kilpailut.

”Nyt on koirien kiinnipitoaika, niin Onnin kunto selviää elokuussa, kun sen pääsee laskemaan taas metsään. Päällisin puolin se näyttäisi olevan hyvässä iskussa ja kuulevan hyvin”, Kumpulainen kertoo.

Monet omistajat harjoittavat metsästyskoiriaan ulkoiluttamalla niitä pyörän selästä. Kumpulaisella ei ole ollut tähän tarvetta, vaan Onni hoitaa harjoittelun itse kodin rinnetontilla. Onni saattaa kahden perheen muun koiran kanssa haukkua tontille eksynyttä oravaa tuntikausia.

Yhteisillä kävelylenkeillä Kumpulainen käy koiriensa kanssa pitääkseen huolta omasta terveydestään ja koirien mielenterveydestä.

Onni ja Mauri Kumpulainen juhlivat pohjanpystykorvien suomenmestaruutta vuonna 2023. © Eliisa Niskanen

Onni on valinnut suosikkinsa

Mauri Kumpulainen kuvailee Onnia riistaverisyyden lisäksi helpoksi ja mukavaluonteiseksi koiraksi.

”Se on hyvä omassa työssään, ei voisi lisää vaatia. Uskomaton kaveri suorastaan.”

Pystykorvilla on tapana valita suosikkiperheenjäsenensä, ja Onnikin on valintansa tehnyt. Kumpulaisen saapuessa kotiin kumppaninsa kanssa, on selvää, että Onni ”puhuttelee” ensin isäntänsä.

Lue myös: Metsätyskoira karkasi Venäjälle – Epävarmuus kohtalosta kalvoi omistajapariskuntaa: ”Kiusaus karata rajan yli etsimään Almaa oli suuri”

Loikkarikoira Alma
Vain Alma itse tietää, mitä kaikkea se itärajan yli suuntautuneella karkumatkallaan on kokenut. © Mikko Nikkinen
X