Haaveissa oma koira? Mieti tarkkaan, millainen koira oikeasti sopii elämääsi – ”Sohvaperunan ei kannata hankkia aktiivista koiraa”

Haaveiletko omasta koirasta? Puhutaan koiraa -podcastin juontaja-toimittaja Jenni Kivessilta kannustaa pohtimaan tarkkaan, millainen koira sinulle oikeasti sopii. Oletko valmis sekä lenkittämään että leikittämään koiraa joka päivä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ennen koiran hankintaa kannattaa ottaa selvää, millainen koirarelämäntyyliisi sopii. Aktiivinen koirarotu kaipaa enemmän virikkeitä.

Haaveiletko omasta koirasta? Puhutaan koiraa -podcastin juontaja-toimittaja Jenni Kivessilta kannustaa pohtimaan tarkkaan, millainen koira sinulle oikeasti sopii. Oletko valmis sekä lenkittämään että leikittämään koiraa joka päivä?
Teksti:
Katri Koskinen

Kun Puhutaan koiraa -podcastin juontaja-toimittaja Jenni Kivessilta käskee 3,5-vuotiasta Mauri-staffia istumaan, menemään maahan, kierähtämään, koira tottelee.

”Hyvä poika!” Kivessilta kehuu vuolaasti ja antaa namin kiitokseksi.

Hän uskoo, että yhdessä touhuaminen ja koiran leikittäminen parantavat koiran ja omistajan välistä suhdetta enemmän kuin uskoisimmekaan.

”Jos päivän aikana käytät edes pari minuuttia siihen, että temputat ja annat koiralle huomiota, jo sillä pystyy todennäköisesti välttämään monenlaisia ongelmatilanteita”, Kivessilta sanoo.

”Mitä onnellisempi sinä olet, sitä onnellisempi koirasi on: ja mitä onnellisempi koirasi on, sitä onnellisempi sinäkin olet!”

”Kun koira saa huomiota, sen ei tarvitse hakea huomiota esimerkiksi syömällä sohvan käsinojaa, haukkumalla tai hyppimällä päin. Koira on tyytyväinen pieneenkin huomioon.”

Kivessilta muistuttaa, että pienetkin temput ja hassuttelut tekevät koiran todella onnelliseksi.

”Mitä onnellisempi sinä olet, sitä onnellisempi koirasi on: ja mitä onnellisempi koirasi on, sitä onnellisempi sinäkin olet! Olette tavallaan symbioosissa.”

Oma koira haaveissa? Mieti, millainen koira elämntyyliisi sopii

Haaveiletko omasta koirasta? Ennen hankintapäätöstä olisi kuitenkin erittäin tärkeää miettiä, millainen koira oikeasti sopii sinun elämääsi ja elämäntyyliisi.

”Meille tuli taannoin staffi, koska se on aktiivinen ja sosiaalinen luonne. Jos me olisimme sohvaperunoita, ei meille olisi tullut aktiivista koiraa. Tämä on meille kuin tehty”, Kivessilta kertoo.

”Käymme Maurin kanssa juoksemassa, vaeltamassa, kahlaamassa vedessä, koiranäyttelyissä, kahviloissa, mökillä: Mauri on ollut jopa Lapissa mukana hiihtämässä. Sen kanssa touhuillaan paljon, koska me olemme mieheni kanssa touhuilevia ihmisiä.”

”Jos meillä olisi koira, joka ei jaksaisi olla mukana, se olisi surullisempaa meidän kaikkien kannalta. ”

Jenni Kivessilta kannustaa tekemään taustatyöt kunnolla: tutustu eri koirarotuihin etukäteen.

”Tee listaus, minkälainen koira olisi hyvä jäsen teidän perheeseenne, mitä koiralta haluatte, mitä te voitte koirallenne antaa ja mitä haluaisitte tehdä yhdessä koiran kanssa.”

”Soitelkaa rohkeasti kasvattajille ja rotuyhdistyksIIn, sillä tärkeintä on, että teille tulee koira, joka oikeasti sopii teidän elämäänne. ”

Jenni Kivessilta kertoo, että hänellä itsellään on ollut pienestä pitäen aina koiria, mutta ei koskaan terrieriä.

”Kun Mauri tuli taloon, minulle etukäteen varoiteltiin, että terrierit ovat sitten todella kovaluonteisia”, Kivessilta kertoo.

”Aluksi pelotti, miten onnistumme kasvatuksen kanssa. Luin ensin hikihatussa koiraoppaita, mutta sitten päätin, että kissat, hiiteen kaikki oppaat! Pitää olla vain jämpti ja säännönmukainen – ja ymmärtäväinen.”

Hän varautui pahimpaan, ja Mauri olikin helppo tapaus: ja onnenkantamoisesti namiherkkä, innokas oppimaan ja tottelevainen.

”Mauri on luonteeltaan hyvin sosiaalinen ja lempeä. On hyvä muistaa, että koiratkin ovat aina yksilöitä.”

Oma koira tuli taloon – panosta pentuaikaan ja käy naapurit läpi

Jenni Kivessilta ja Mauri-staffi

”Mitä rauhallisempi, seesteisempi, nauravaisempi itse olet, niin koirakin on”, Jenni Kivessilta sanoo.  © Sampo Korhonen / Otavamedia

Jenni Kivessilta muistuttaa, että koiralle on tärkeää opettaa jo pentuna kaikki perusasiat: se on kuin pistäisi rahaa pankkiin.

”Kaikki, mihin satsaat koiraan pentuaikana, tulee moninkertaisena takaisin.”

Perusasioiden lisäksi koira on tärkeää opettaa jo hyvissä ajoin yksinoloon.

”Esimerkiksi me käytimme poikkeuksellisen paljon aikaa siihen, että Mauri oppisi jäämään yksin kotiin. Sen kanssa meillä ei ole ollut ongelmaa. Kun vedän takkia päälle, Mauri käy nukkumaan.”

Kivessilta kannustaa ottamaan koiran mukaan kaikkeen jo pienestä pitäen.

”Koira on hyvä totuttaa sellaiseen elinpiiriin ja yhteiseloon, millaisen haluat sen kanssa. Koska asumme Helsingin Lauttasaaressa, satsasimme esimerkiksi metroajeluihin, kuljimme ratikalla ja liikuimme paljon ympäriinsä: nyt meidän on helppo mennä joka paikkaan.”

Kun uusi koira tuli taloon, kerrostalossa asustava Jenni kävi ensi töikseen naapurit läpi.

”Kerroin, että meille on tullut koira, ja pyysin heitä kertomaan meille heti, jos meiltä kuuluu jotain ääniä: se on meidän kaikkien etu. Silloin tiedämme, ettei koira viihdy yksin.”

”Neuvonkin kaikkia, kun otatte koiran, tehkää naapurikierros: se on pieni panostus siihen, että a) naapurisopu säilyy b) te tiedätte, että koira on rauhassa yksin. Ei ole kenenkään etu, jos koira joutuu itkemään ja kärsimään yksin, ja että naapuri alkaa kiristellä hampaitaan.”

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi.

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi. © Jenni Kivessilta

Elo koiran kanssa

Suomalaiset ovat koirakansaa: Suomessa on noin 700 000 koiraa. Jokainen vastaantuleva koiruus on yksilö.

”Esittelen Mauri-koirani aina kertomalla, että tämä on sitten vähän härdeeräävä ja yltiösosiaalinen koira, ja jos et pidä koirista, pidän sen vähän kauempana”, Jenni Kivessilta kertoo.

”Eivät kaikki tykkää koirista tai sitten osa pelkää koiria: minun vastuuni koiranomistajana on ottaa huomioon kaikki muut.”

On myös tärkeää, että ihmiset kysyvät luvan, saako koiraa moikata tai silittää.

”Kaikki koirat eivät tykkää siitä, että vieras tulee silittämään ja ne voivat pelätä tuntemattomia – tai sitten koirallakin voi olla huono päivä.”

Lue myös: Osaatko tulkita koiran elekieltä varmasti oikein? Koiranomistaja, älä tee tätä virhettä koiralenkillä!

X