Roskikseen hylätty Asta-koira pelastui ja elää nyt pienen koiranpennun turvallista arkea – ”Asta on meidän oma roskisprinsessa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Asta-koira löytyi roskiksesta.
Asta´tai virallisemmin Astarte on sekarotuinen koiranpentu, joka löytyi neljän siskonsa kanssa roskiksesta. © Tara Koivukoski
Joulun alla syntynyt sekarotuinen Asta koira löytyi viiden sisaruksensa kanssa roskiksesta. Uuden kodin se sai eläinrakkaan Tara Koivukosken kotoa, jossa laumaan kuuluu kolme muuta koiraa sekä muutama väliaikaissijoituksessa oleva kissa.

Asta, oikeastaan Astarte, on runsaan kahden kuukauden ikäinen koiranpentu. Omistajansa Tara Koivukosken mukaan se on oikea duracelpupu, joka seuraa emäntäänsä kaiken aikaa.

Sen seurana on usein parhaaksi koiraystäväksi jo tullut 6-vuotias Jade.

”Asta on lempeä ja todella viisas koira, mutta osaa kyllä myös vahtia, vaikka pieni vielä onkin”, Tara Koivukoski kuvailee.

Sekaroituinen koira löytyi roska-astiasta yhtenä viidestä pennusta. Vain kaksi pennuista selvisi. Löydettäessä koirat olivat aliravittuja ja huonossa kunnossa. Pennut madotettiin ja rokotettiin, ja niitä hoidettiin kuntoon, kun kolme ei enää jaksanut taistella.

”Astan käytöksestä huomaa, että se on joutunut olemaan nälässä ja etsimään ruokansa sieltä roskalaatikkojen seasta pienenä. Roskapussi pitää pitää visusti kaapissa. Jos sen jättää hetkeksi muualle, Asta kyllä tarkistaa sen”, Koivukoski kertoo.

Pentujen hylkääminen roskikseen harvinaista Suomessa

Koiranpentujen löytyminen roskiksesta on Suomessa onneksi harvinaista. Asta sisaruksineen löytyi kuitenkin Espanjasta. Pelastajaksi löytyi paikallinen koirille elämänsä omistanut nainen, joka otti pentueen hoiviinsa, antoi ruokaa ja käytti eläinlääkärissä.

”Näin Astasta kuvan hänen sivuillaan, jossa se istui suloisena katsoen suurilla silmillään ja se oli siinä. Ihastuin koiraan välittömästi ja laitoin viestiä, että haluaisin antaa sille kodin.”

Asta lensi siskonsa kanssa samalla lentokoneella Suomeen ja sai kodin Koivukosken luota, jolla lemmikkejä on entuudestaan useampia. Suomessa Asta leikattiin ja rokotettiin, kuten rescue-koirille on aina syytä tehdä.

Kuva nappisilmin tuijottavasta Asta-koirasta oli se, joka sulatti Koivukosken, sydämen.

Pienimuotoinen ”eläinten turvakoti”

”Minulla on sellainen epävirallinen pienimuotoinen eläinten turvakoti kotona. Adoptoin pääosin aina vammansa, ikänsä tai muun erityispiirteen vuoksi vaikeasti adoptoitavissa olevia koiria tai kissoja”, Tara Koivukoski kuvailee.

Astan ja Jaden lisäksi lemmikkien perheeseen kuuluvat myös Lissu-koira sekä Venäjältä adoptoitu koiravanhus Thor. Kodinvaihtokissojakin on hoidossa kaksi. Asta sujahti laumaan Koivukosken mukaan kuin olisi aina kuulunut perheeseen.

”Kissat pitävät koirat tassun alla. Asta heiluttaa kissoille häntää ja tuijottaa niitä pää kallellaan. Pari kertaa se on ehtinyt kissojen ruokakupilta varastamaan ruokaa, mutta sitä lukuun ottamatta yhteiselo on rauhallista.”

Eläimet tulevat Koivukosken mukaan hyvin toimeen keskenään. Kun hän itse on töissä tai muutoin poissa, Astalla on tapana varastaa villasukka tai joku muu vaate ja nukkua sen kanssa. Yhteinen harrastus pentukoiralla ja emännällä on lukeminen, sillä Asta tykkää Koivukosken mukaan kovasti lukea mukana.

Etukäteen Koivukoski kertoo hieman jännittäneensä, mitä espanjalaiskoira mahtaa tuumata lumesta, mutta huoli osoittautui aiheettomaksi.

”Asta rakastaa lunta. Se hyppii lumikasoihin ja liukuu niistä alas.”

Tara Koivukosken mukaan koiria kohdellaan Espanjassa usein julmasti eikä pentujen kaduille hylkääminen ole tavatonta. Suomeen pääsy onkin hänen mukaansa monelle katukoiralle kuin prinsessasatu.

”Sanonkin aina, että Asta on meidän oma roskisprinsessa”, Koivukoski kertoo.

Vastuullisia rescue-koirayhdistyksiä löytyy muun muassa Espanjan ja Romanian katukoirien pelastamiseksi.

Lue myös: Sanna Kiisken rescuekoira David Bowie on todellinen herrasmieskoira – ”Hän on varmasti siistimpi kuin moni ihminen”

X