Topi-koirasta tuli somejulkkis, joka piristää ihmisiä, kun maailma täyttyy synkästä ja vakavasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Topi the dog
Mitä mietit, Topi? Nina seuraa Topin arjen tilanteita miettien, mitähän koiran päässä voisi juuri nyt liikkua. © Sara Pihlaja
Tamperelaisesta karvakorvasta kasvoi huippusuosion saanut somekoira, joka vie kotikaupunkiaan maailmankartalle liukkaammin kuin ratikka.

Jos on joskus elämässään hankkinut koiranpennun, tietää tunteen: siitä on pakko ottaa vielä yksi kuva. Pentua ei kiinnosta, että sekä puhelimen muisti että pilvipalvelu ovat kyykänneet vauvakuvien hyökyaallon alla jo aikoja sitten – se on söpö 24 tuntia vuorokaudessa.

Oli alkukesä vuonna 2015, Topi-koiran ensimmäinen kevät. Saksanpaimenkoiran alku oli jo tottunut siihen, että sitä tähtäiltiin kaiken aikaa kameralla. Pennun emäntä Nina Lindstedt ajatteli, että pentukuville olisi kätevää perustaa oma Instagram-tili, jonne ne voisi siirtää suoraan. Ehkä lähipiiriäkin kiinnostaisi seurata pennun touhuja?

Kun Nina Lindstedt latasi ensimmäisen kuvan, hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, mihin se johtaisi. Suomen koirataivaalle oli juuri syttynyt kansainvälinen tähti.

Topi vuonna 2015. Tästä se alkoi. Topin söpöt pentukuvat levisivät nopeasti maailmalle Instagram-tilin kautta. © Nina Lindstedt

Topi vuonna 2015. Tästä se alkoi. Topin söpöt pentukuvat levisivät nopeasti maailmalle Instagram-tilin kautta. © Nina Lindstedt

Maailma koiran silmin

Kesä 2015 oli ennätyskolea heinäkuun loppuun saakka. Samaan aikaan, kun suomalaiset pitelivät sadetta kesämökeillään, Topi-pentu kertoili Instassa, mitä se oli puuhaillut. Se kuljetteli lelujaan vessanpönttöön, tutustui saunomiseen ja pääsi autoreissuille. Se halusi olla omien ihmistensä kanssa joka paikassa.

Nina huomasi, että koiralle alkoi ilmestyä aivan tuntemattomia seuraajia. Kuvia linkattiin myös Instagramin koirasivustoille, joiden kautta se sai taas uusia seuraajia. Huomio tuntui yllättävältä.

”Topin tarinoissa ei ollut mitään erityisen ihmeellistä. Topi lähinnä ihmetteli ihmisten touhuja omasta näkökulmastaan”, Nina muistelee.

Mutta kun Topin tuumailut alkoivat kiinnostaa muitakin, päivityksistä kehkeytyi hauska harrastus. Koiran ajatusten sanoittaminen oli mukavan luovaa vastapainoa työlle. Topin Instagram-tili on englanninkielinen, ja sille alkoi kertyä seuraajia aivan eriskummallisista maista.

Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa ja Iso-Britanniassa haluttiin tietää, mitä Topille tänään kuului.

Vuoden kuluttua oli todettava, että lähipiiri oli vähän venähtänyt: Topi the Dog -tilillä oli jo 24 000 seuraajaa.

”Se tuntui tosi isolta määrältä”, Nina Lindstedt muistelee. Hän ei tiennyt, että seuraajia olisi pian moninkertainen määrä.

Topin sometoiminnalla ei ole mitään erityisiä tavoitteita. Se on tapa kerryttää muistoja ja tarjoaa mukavaa vastapainoa työlle. ”Somen päivittämisestä on tullut harrastus. Se on myös tapa tutustua ihmisiin”, Nina Lindstedt kertoo. © Sara Pihlaja

Topin sometoiminnalla ei ole mitään erityisiä tavoitteita. Se on tapa kerryttää muistoja ja tarjoaa mukavaa vastapainoa työlle. ”Somen päivittämisestä on tullut harrastus. Se on myös tapa tutustua ihmisiin”, Nina Lindstedt kertoo. © Sara Pihlaja

Hellyttävä Topi Mansesta

Jos haluaa valloittaa somen, ei kannata yrittää tehdä sitä saksanpaimenkoirana. Saksanpaimenkoira on maailman toiseksi yleisin koirarotu. Yli kymmenen miljoonan melko samannäköisen karvahousun joukosta ei ole ihan helppoa ponnistaa suosioon, eikä asiassa auta edes eksoottinen sijainti Euroopan perämetsissä – Suomessakin on yli satatuhatta rekisteröityä saksanpaimenkoiraa.

Useimmiten somekansan sydämet valloittaa eläin, joka on jollakin tavalla hellyttävä. Saksanpaimenkoirat taas ovat monien mielestä hiukan pelottavia.

Miksi Topista tuli niin suosittu? Se on edelleen mysteeri, Nina myöntää.

”Topi eli omaa arkeaan perheenjäsenenä, ja minä kuvasin ja tulkitsin sen ajatuksia päiväkirjan tapaan. Yritin miettiä, mitä sen päässä voisi liikkua kuvanottohetkellä”, Nina kertoo.

Tulkinnat olivat koiramaisia: kun koira pysähtyi istuskelemaan jääkaapin eteen, se ajatteli tietenkin ruokaa, ja tienvarsia nuuskiessaan se luki pissaposteja eli ”pee-mailia”.

Seuraajien lisääntyessä Nina teki Topille myös omat Tiktok- ja Twitter-tilit, ja lehdetkin saivat vihiä nousevasta sometähdestä. Youtube-videoilla Topi puhuu leveää Tampereen murretta.

Vuonna 2020 Topi valittiin yllättäen ehdokkaaksi Vuoden tamperelainen -kisassa. Se voitti kisan kuononmitalla. Pian kisan jälkeen alkoivat koronarajoitukset maailmalla, ja tuore Vuoden tamperelainen, Costello Hautamäen manttelinperijä, pani hihat heilumaan; Topin tienpientareiden nuuskuttelua seurattiin myös siellä, missä ulkoilut oli rajattu pakollisiin kauppareissuihin ja elämä kutistui neljän seinän sisälle.

Koiramaiset postaukset toivat iloa ja lohtua. Koska suurin osa Topi the Dogin seuraajista on Suomen ulkopuolelta, seuraajat pääsivät sen mukana nojatuolimatkoille Tampereelle ja Suomen luontoon.

Monet seuraajista eivät tienneet Suomesta mitään muuta kuin sen, mitä Topi heille kertoi. Talvipakkasilla kaukaisia seuraajia huolestutti seurata Topin talvi-ulkoiluja. Oliko sen pakko ulkoilla noin kylmällä säällä? Eikö se paleltunut?

Topi on tullut joillekin seuraajille niin läheiseksi, että sille lähetetään yksityisviestejä. ”Riipaisevimpia ovat viestit, joissa joku kertoo olevansa yksinäinen tai kiusattu”, Nina kertoo. © Sara Pihlaja

Topi on tullut joillekin seuraajille niin läheiseksi, että sille lähetetään yksityisviestejä. ”Riipaisevimpia ovat viestit, joissa joku kertoo olevansa yksinäinen tai kiusattu”, Nina kertoo. © Sara Pihlaja

Tavallisen päivän tavishommat kiinnostavat

”Topi! Nyt saat tulla tutustumaan.”

Topi on valtavan kokoinen, sen haukku herättää kunnioitusta, ja se haluaa oitis terassilta sisälle tutkimaan vieraat, jotka ovat ängenneet istumaan sen sohvalle.

Ensivaikutelma luodaan nakeilla, mutta kohta letkeästi häntää heiluttava vahti on jo päästänyt vieraat läpi tarkastuksesta, ja sitä saa hiukan kuopsutella – mutta aivan halinalleksi se ei heittäydy kuin omille ihmisilleen.

Topin seuraajat pääsivät sen mukana nojatuolimatkoille Tampereelle ja Suomen luontoon. Monet heistä eivät tienneet Suomesta mitään muuta kuin sen, mitä Topi heille kertoi.

Tässä hän nyt siis on: koira, jolla on yli 190 000 seuraajaa ympäri maailman. Supertähti huokaa kyllästyneen kuuloisesti ja lötkähtää lattialle pitkin pituuttaan. Kuumuus vie mehut.

Saksanpaimenkoira on jalo luontokappale; rotumääritelmässä sanotaan, että se on tasapainoinen, vahvahermoinen, itsevarma ja tarkkaavainen. Topin kaltaisista koulutetaan säntillisesti työskenteleviä raja- ja poliisikoiria, jotka tekevät saumatonta yhteistyötä ohjaajansa kanssa urhoollisesti ja uhrautuen.

Topin sankaritarinat ovat vähän toisenlaisia. Viime päivien somepäivityksissä se poseeraa veneessä pelastusliivit yllään ja haaveilee kesälomareissusta pohjoiseen. Aika suuren osan ajasta se vain laiskottelee. Topia ei pistetä tekemään temppuja eikä pueta kuvauksia varten hassuihin vaatteisiin.

”Somen sisällöt nousevat asioista, joita se muutenkin oikeasti tekee”, Nina kertoo.

Ainoa lisämauste tavanomaisessa koiranelämässä on se, että Topia kuvataan päivittäin. Elämä sometähtenä on leppoisaa: kuvauksista saa herkkupalkkioita, ja julkaisupuolen hoitaa ”dog mama” Nina.

Topi ei stressaa siitä, kuinka paljon sen kuvat saavat tykkäyksiä; pääasia on, että tosielämän maharapsutusten määrä pysyy vakiona.

Topi on mestari poseeraamaan. Kun on kuvattavana joka päivä, mallin työt sujuvat rutiinilla. © Sara Pihlaja

Topi on mestari poseeraamaan. Kun on kuvattavana joka päivä, mallin työt sujuvat rutiinilla. © Sara Pihlaja

Tärkeä työ mielipidevaikuttajana

Saksanpaimenkoirat ovat olleet viime kuukausien ajan jatkuvan uutisoinnin kohteena. Saksanpaimenkoiraliiton koulutuksissa on käytetty eläinsuojelulain vastaisia koulutusmenetelmiä.

Samaan aikaan Tampereella Topi jahtaa harakoita, örisee toisille uroksille ja livahtaa sohvalle lekottelemaan luontevuudella, joka saisi kaikki maailman susikoira Roit ja Rin-Tin-Tinit kääntyilemään haudassaan.

Mutta kun on aika ryhtyä kuvaamaan, valkenee nopeasti, miksi saksanpaimenkoiraa sanotaan yhdeksi maailman älykkäimmistä koirista. Topi jähmettyy poseeraamaan ja pysyy aloillaan niin kauan, kunnes on aika vaihtaa kuvakulmaa.

Niin – jos koira oppii suojelukokeen monimutkaiset kuviot jäljestyksineen ja tottelevaisuusosioineen, miksipä se ei oppisi olemaan myös valokuvamalli.

”Topi tekee yhteistyötä mielellään ja vapaaehtoisesti, nakki- ja juustopalkalla”, Nina nauraa.

Kun uutiset koirien julmista koulutusmenetelmistä tulivat julki, Topi otti kanavillaan kantaa eläinsuojelun puolesta.

Kesähelteillä se on muistutellut ihmisiä siitä, että koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Tällä hetkellä Tampere elää kuuminta ratikkabuumia. Topi on tehnyt Tampereen ratikan kanssa yhteistyötä ensimmäisistä koeajoista alkaen. Se muistuttelee kaupungissa liikkujia ratikka-ajasta, jotta liikkuminen olisi kaikille turvallista.

Mielipidevaikuttamisen lisäksi Topilla on tärkeä tehtävä kuuntelijana. Se on tullut joillekin seuraajille niin läheiseksi, että sille lähetetään yksityisviestejä. Jokainen koiraihminen myös tietää, että on asioita, joista on helpompaa puhua koiralle kuin ihmiselle.

”Riipaisevimpia ovat viestit, joissa joku kertoo olevansa yksinäinen tai kiusattu”, Nina kertoo.

Mutta enimmäkseen Topi tekee ihan tavallisia koirajuttuja. Se kuljettelee puutarhasandaaleita, paimentaa lelupossujaan, vahtii jääkaappia ja maistelee juustoja. Se valvoo ihmisten virvelöintiä, nuuskuttelee metsissä ja kyttää oravia. Nina uskoo, että juuri tässä on Topin suosion ydin.

Maailma on täynnä huonoja uutisia ja negatiivisuutta, ja somekin on yhtä myrskyä ja myrkynkylvämistä. Kun kaiken pölinän ja hälinän keskelle ilmestyy koirankuonolainen, jonka näkökulmasta suurin osa ihmisolentojen hulinasta on herttaisen yhdentekevää, alkaa väkisinkin hymyilyttää. Ja juuri sitä Nina ja Topi haluavat seuraajilleen tarjota:

”Maailmassa on niin paljon vakavia asioita. Toivoisin, että Topi voisi olla jotain ihan muuta. On kiva voida tuoda ihmisten arkeen jotain sellaista, mikä naurattaa.”

Lue myös: Cornish rex -rotukissat Mauno Muikkunen ja Mäyrä-Kaarlo hurmaavat somejulkkiksina – Omistaja paljastaa, miten suosio syntyi

Kaksi kuuluisaa: Topi ja Tampereen ratikka. Topi neuvoo tielläliikkujia turvalliseen ratikka-arkeen. © Nina Lindstedt

Kaksi kuuluisaa: Topi ja Tampereen ratikka. Topi neuvoo tielläliikkujia turvalliseen ratikka-arkeen. © Nina Lindstedt

X