Kadonneen kapteenin mysteeri – Wilhelm von Trothan epäselvä kohtalo vaivasi vuosikymmenet

Saksalainen sukellusvene tuhoutui merimiinaan 1945 Suomen vesillä. Aluksen mukana katosi kapteeni Wilhelm von Trotha, jonka kohtalo selvisi suvulle vasta yli 50 vuotta myöhemmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saksalainen sukellusvene U-745 partioi Itämerellä toisen maailmansodan aikaan, kunnes upposi.

Saksalainen sukellusvene tuhoutui merimiinaan 1945 Suomen vesillä. Aluksen mukana katosi kapteeni Wilhelm von Trotha, jonka kohtalo selvisi suvulle vasta yli 50 vuotta myöhemmin.
(Päivitetty: )
Teksti: Markus Ahonen

Tammikuun viimeisenä päivänä 1945 saksalaisen sukellusveneen U-745:n päällikkö, kapteeniluutnantti Wilhelm von Trotha nousi komentosillalle katsomaan lähestyvää Suomen rannikkoa. Von Trotha saattoi huokaista helpotuksesta, sillä Itämeren tiedetyt miinakentät oli jo ohitettu.

28-vuotias von Trotha oli jo kokenut merenkävijä. Hän oli liittynyt Saksan sotalaivastoon vuonna 1936, palvellut Königsberg-nimisellä aluksella ja koululaiva Schleswig-Holsteinilla ennen siirtoa sukellusvenevoimiin 1941. U-745:n von Trotha otti komentoonsa 1943. Aluksi vene partioi Norjan aluevesillä, mutta myöhemmin sen operointialueeksi muutettiin Itämeri.

Suomen rannikolle päätynyt partiointimatka oli alkanut nykyisen Latvian alueen Liepājasta jo jouluaattona 1944. Matka oli sujunut hyvin niin kuin suurin osa muistakin matkoista, joilla myös upotettiin vihollisten aluksia. Pari viikkoa aikaisemmin Suomen miinalaiva Louhi oli uponnut toisen saksalaisen sukellusveneen torpedosta. Aluksen mukana hukkui yksitoista miehistön jäsentä.

Toinen maailmansota oli loppuvaiheessa. Puna-armeija oli edennyt Puolassa Auschwitziin ja Birkenauhun ja löytänyt ihmiskunnan synkkään historiaan jäävät keskitysleirit. Suomessa taisteluita oli enää pohjoisessa, jossa Lapin sota saksalaisia vastaan oli edennyt käsivarren asemasotavaiheeseen.

Pinnalle nousseen sukellusveneen kapteenin silmille pirskoutui vettä ja talvinen merituuli kävi kylmänä. Sodan loppuun olisi enää muutama kuukausi, mutta sitä von Trotha ei tiennyt, eikä päässyt kokemaan. Paluu Saksaan perheen luokse jäi haaveeksi, sillä Suomi oli miinoittanut uuden merilinjan tammikuun puolivälissä.

Viimeiset hetket voi vain kuvitella. Ehtikö joku reagoida ja huutaa varoituksen lähestyvästä merimiinasta, joka kellui kohti aluksen keulaa Hangon eteläpuolella? Sitä emme saa koskaan tietää.

Sukellusvene U-745:n keulasta kuului räjähdys ja vesi syöksyi valtoimenaan sisään. Miehistöllä ei ollut mitään mahdollisuuksia. U-745 vajosi nopeasti meren uumeniin. Saksan laivaston tiedostoihin katoamispaikkaa ei merkitty, sillä faktatietoa sukellusveneen lopullisesta kohtalosta ei saatu. Oli vain viestiyhteys, joka katkesi, eikä palannut enää koskaan.

Kapteeniluutnantti Wilhelm von Trotha

Kapteeniluutnantti Wilhelm von Trothan kohtalo selvisi sukulaisille vasta yli 50 vuotta katoamisen jälkeen. German U-boat Museum/Cuxhaven-Altenbruch

Hautajaiset Föglössä

Ahvenanmaan saaristossa yli 100 kilometrin päässä elettiin 1945 hyytävää helmikuuta, kuten aina. Kalastajat kalastivat oli sota tai rauha. Lauantaina 10. päivänä pyyntimatka päättyi toisin kuin yleensä. Kalastajat löysivät pelastusliivit päällä olevan ruumiin kellumasta merestä. Ruumis oli jäätynyt.

Saksalaiseen univormuun pukeutuneen vainajan taskusta löytyi lompakko, josta selvisi hänen henkilöllisyytensä. Kuollut oli kapteeniluutnantti Wilhelm von Trotha. Kuolintavasta ei ollut muuta tietoa kuin, että se oli tapahtunut karulla tavalla, sillä vainajan suussa ja kurkussa oli verta.

Kielissä vuonna 1916 syntynyt von Trotha haudattiin Föglön hautausmaalle yhteishautaan kolme päivää löytymisen jälkeen. Paikalla oli seurakunnan ja hautausmaan työntekijöitä. Von Trothan univormun taskuissa ollut esineistö luovutettiin tuolloisen sota-ajan protokollan mukaisesti Valvontakomissiolle ja muille asianmukaisille tahoille. Tai melkein kaikki. Von Trothalla ollut erikoiskynä jäi hautajaisissa mukana olleen föglöläisen haltuun.

Tiedotus oli hidasta, jos sitä ylipäänsä oli sota-aikana ja sen jälkeisinä vuosikymmeninä. Tieto sukellusveneen kapteenin ruumiin löytymisestä ja hautaamisesta Ahvenamaalle ei koskaan kulkeutunut Saksaan von Trothan perheelle.

Sen sijaan sota-ajan väärät raportit antoivat syyn epäillä, että sukellusvene olisi osunut saksalaisten omaan miinakenttään, ja miehistöä olisi huuhtoutunut Viron rannikolle.

Kotiväkeä sukulaismiehen epäselvä kohtalo vaivasi vuosikymmenet.

Sattuma telakalla

Vasta 1990-luvun lopulla sattuma puuttui peliin. Sukellusveneharrastaja Stefan Abrahamsson istahti eräänä päivänä samaan pöytään Gunnar Lindbergin kanssa Uudenkaupungin telakalla. Abrahamsson työskenteli kapteeniluutnanttina Suomen puolustusvoimissa ja myös Lindberg oli käynyt merivoimien asepalveluksen, joten juttua riitti.

– Lindberg kertoi minulle tuolloin, että Ahvenanmaalla Föglössä on tuntemattomien sotilaiden yhteishauta, johon on haudattu myös saksalaisupseeri nimeltä Wilhelm von Trotha.

Nykyään Suomen Purjelaivasäätiön toimitusjohtajana toimiva Abrahamsson kertoo, että hänen oli vaikea uskoa kerrottua, koska asiaa käsittelevät verkkosivut väittivät toisin.

– Menin uboat.netiin, jossa kerrottiin kyseisen U745-aluksen miehistön huuhtoutuneen Viron rannikolle.

Abrahamsson näytti tämän myös Lindbergille.

– Gunnar sanoi, että ”odotapas hieman”. Pian hänellä oli puhelin kädessä ja jännä ilme kasvoillaan.

Langan päässä oli Föglön seurakunnan siivooja, joka kertoi äitinsä olleen läsnä von Trothan hautajaisissa. Netissä oli väärää tietoa, joiden muuttaminen uusien todisteiden avulla vei noin vuoden.

Ruumiin löytöpaikka oli keskellä hyistä merta.

Ruumiin löytöpaikka oli keskellä hyistä merta. Föglössä on kaikkien kansallisuuksien sotavainajille varattu yhteinen joukkohauta, johon myös Wilhelm von Trotha laskettiin 1945. uboat.net

Abrahamsson alkoi myös etsiä Saksasta Trotha-nimisiä ihmisä internetin sähköpostihakujen avulla. Hän löysikin Saksasta joitain von Trotha -sukunimisiä ihmisiä, ja lopulta myös Wilhelm von Trothan jälkeläisiä.

Suomesta lähetetty sähköposti edesmenneen von Trothan kohtalosta oli suvulle jättimäinen uutinen. Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri oli vihdoin ratkennut.

Tieto ei kuitenkaan ehtinyt saavuttaa Karl von Trothaa, kadonneen kapteenin veljeä. Hän kuoli kaksi vuotta ennen kuin mysteeri selvisi. Karl von Trotha työskenteli myös merellä, purjehtimiseen liittyvän nuorisotyön parissa.

Hän kävi monesti myös Ahvenanmaan vesillä. Tiedä vaikka jokin olisi vetänyt miestä sille alueelle. Ainakin Karl von Trothan tiedetään käyneen jopa Föglön hautausmaalla ja tutkailleen hautakivien nimiä.

Hän myös vieraili Föglön tuntemattoman sotilaan yhteishaudalla. Juuri tähän hautaan Wilhelm von Trotha laskettiin vainajanumerolla 8. helmikuun 13. päivänä 1945.

Kynä päätyi takaisin

Karl von Trothan lapset saivat saattaa loppuun sen, mikä heidän isältään jäi kesken.

Kesällä 1999 Wilhelm von Trothalle järjestettiin muistotilaisuus Föglön hautausmaalla. Siihen osallistuivat Karl von Trothan poika Lebrecht ja tytär Elisabeth.

Samassa tilaisuudessa Lebrecht von Trothalle luovutettiin Wilhelm von Trothan kynä, jota ei ollut luovutettu protokollan mukaisesti sen ajan valvontaviranomaisille. Muusta von Trothan jäämistöstä suku teki konsuliteitse luovutuspyynnön Venäjän viranomaisille. Venäjältä ei tullut koskaan mitään vastausta.

Wilhelm Von Trothan tarina sai jatkoa vielä samana vuonna kuin muistojuhla pidettiin.

Hänen komentamansa sukellusvene U-745 löytyi Hangon eteläpuolelta 60 metrin syvyydestä. Hylyn asento kertoo von Trothan ja hänen miehistönsä matkan päättyneen nopeasti ja vailla toivoa pelastumisesta.

– Sukellusvene oli 45 asteen kulmassa, syvällä pohjasavessa torni pystyssä, Abrahamsson kertoo.

X