Piia Ristikankareen katoaminen 30 vuotta sitten on yhä mysteeri – Poliisi: ”Tutkimme juttua niin kuin se olisi tapahtunut nyt”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Piia Ristikankaren katoamista poliisi tutkii yhä.
Piia Ristikankare katosi 15-vuotiaana lokakuun 7. päivänä vuonna 1988. Sen jälkeen hänestä ei ole tehty yhtään varmaa havaintoa. Nyt poliisi tutkii, mitä läheisellä nuorisotalolla tuolloin tapahtui.

Kouluviikon päätteeksi piikkiöläisen Piia Ristikankareen, 15, piti lähteä ystävänsä luo Paimioon. Yökyläily oli kuitenkin peruttava, koska isä oli saanut työkeikan viikonlopuksi. Muurarina työskennellyt isä oli Piian ja tämän kahden veljen yksinhuoltaja. Nuorempi veljistä oli tuolloin vain kolmen vanha, vanhempi 14-vuotias.

Piian vanhemmat, Gunilla ja Heikki, olivat eronneet muutamaa vuotta aiemmin. Äiti oli muuttanut pois perheensä luota.

Pienemmän veljen hoitaminen oli Piialle tuttua puuhaa. Hän viihtyi muutenkin kotioloissa. Iltamenot liittyivät lähinnä Jehovan todistajien tapaamisiin. Uskonnollinen yhteisö oli tärkeä osa perheen arkea.

Lapsuudenystävä kuvaa Piiaa hiljaiseksi ja rauhalliseksi, hiukan ulkopuoliseksi. Koulussa häntä kiusattiin uskonnollisen taustansa vuoksi, mutta vaikutti siltä, että Piia onnistui sulkemaan kiusaamisen pois mielestään kotioloissaan.

Päiväkirjaan hän kirjoitti ihastuksistaan ja arjestaan aivan kuten kuka tahansa 15-vuotias tyttö.

Juuri tuona syksynä teinin elinpiiri oli laajentunut; Piia oli aloittanut opinnot ammattikoulussa Turussa noin puolen tunnin bussimatkan päässä.

Ovesta ulos pimeään iltaan

Perjantaina 7.10.1988 talvi teki tuloaan. Vettä vihmoi pimeältä taivaalta, lämpöasteita oli vain muutama. Kahdeksan aikaan Piia katsoi kotonaan televisiota veljen kanssa, ja isä oli saunassa ex-appiukkonsa kanssa.

Kun miehet tulivat saunasta, Piia oli lähtenyt. 14-vuotias veli kertoi, että sisaruksille oli tullut riitaa kaukosäätimestä.

Ulos sateeseen mennessään Piialla oli päällään farkut ja farkkutakki. Mukaansa hän oli ottanut käsilaukun. Lompakossa oli hiukan rahaa.

Heikki-isä oletti, että tytär oli sittenkin lähtenyt Paimioon ystävänsä luo. Oli nimittäin käynyt ilmi, ettei Piian lastenhoitoapua tarvittaisikaan lauantaina vaan isä ottaisi kolmivuotiaan mukaansa työkeikalle.

Sunnuntaina Piiaa ei kuulunut kotiin, ja isä tiedusteli asiasta tyttärensä ystävältä Paimiosta. Tämä ei ollut nähnyt Piiaa koko viikonloppuna.

Maanantaina isä meni poliisiasemalle tekemään katoamisilmoituksen.

Tutkinta lähti käyntiin hitaasti

Siitä saakka, kun uutinen Piian katoamisesta levisi kylällä, erilaisia huhuja alkoi kiertää.

Alkuun poliisi uskoi, että Piia oli vain lähtenyt omille teilleen. Ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana tyttöä ei juuri etsitty vaan odoteltiin, että hän ilmaantuisi takaisin kotiinsa. Hänestä tehtiin muutama silminnäkijähavaintokin Turun seudulla, mutta ne osoittautuivat myöhemmin vääriksi.

Sen aikaisista etsinnöistä ei ole säilynyt dokumentteja. Tutkintaa vuodesta 2003 johtanut rikoskomisario Kimmo Heinonen on kuitenkin keskustellut henkilöiden kanssa, jotka tuolloin olivat töissä poliisissa.

”Syksyllä 1988 joitakin viikkoja Piian katoamisesta poliisi ja vapaaehtoiset tekivät etsintöjä maastossa ja vesistössä. Silloin on ilmeisesti myös käytetty helikopteria.”

Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan rikosnimikkeellä murha. Se ei vanhene koskaan.Käänne 15 vuoden jälkeen

Vasta 15 vuoden jälkeen katoamista alettiin tutkia murhana.

Vuonna 2002 poliisi sai käsiinsä kirjeen, joka oli lähetetty Poliisi-tv:lle. Kirjoittaja kertoo kirjeessä, että hän näki perjantaina 7.10.1988, miten tajuttoman oloista tyttöä nostettiin henkilöauton kyytiin. Kirjeessä kerrotaan myös auton rekisterinumero.

Tutkijat kiinnostuivat, koska kirjoittaja esittää erittäin tarkkoja havaintoja katoamisillasta. Tutkinta siirtyi paikallispoliisilta keskusrikospoliisille. Alkoi murhatutkinta, mutta vielä tänäkään päivänä kirjeen kirjoittajaa ei ole tavoitettu.

Kirjeessä mainittua rekisterinumeroa vastaava auto löytyi ja selvitys johti mieheen, jota oli epäilty seksuaalirikoksista. Epäilyjen tueksi ei löytynyt näyttöä.

Havainto vesillä

Vuonna 2003 poliisi puhutti kalastajaa, joka oli ollut Piikkiönlahdella lokakuussa 1988. Hän kertoi nähneensä veneen ja sen kannella kaksi henkilöä, jotka heittivät veteen jotakin raskasta.

Kalastajan kertomuksen perusteella poliisi teki vesietsintöjä, mutta mitään ei löytynyt.

Mitä nuorisotalolla tapahtui?

Kesällä 2018 keskustelupalstoille ilmestyi vanha lehtileike, jossa kerrottiin tappelusta Piikkiössä, Pontelan nuorisotalolla, juuri tuona perjantai-iltana. Muutama tappelupukari oli toimitettu sairaalaan, ja jälkikäteen osallisia oli tuomittu käräjäoikeudessa.

Pontelan nuorisotalo oli vain kivenheiton päässä Piian kotitalolta. Jos Piia käveli kotoaan ison autotien varteen, hänen oli täytynyt kulkea nuorisotalon ohi. Perjantaina siellä pidettiin diskoa, ja pihalla parveili nuoria. Olisiko joku voinut nähdä Piian?

Sitkeitä huhuja kiertää sen suhteen, että Piia olisi nähty. Poliisi ei ole päässyt puhuttamaan yhtäkään silminnäkijää.

Tänä kesänä poliisi alkoi tavoitella tappelun osallisia.

”Nimiä on tiedossa, mutta emme ole vielä olleet yhteydessä keneenkään. Varmasti tässä syksyn aikana tullaan siinäkin onnistumaan”, tutkinnanjohtaja Heinonen kertoo.

Näiden henkilöiden kautta päästään ehkä kiinni siihen, keitä tuolloin oli paikalla ja kuka olisi mahdollisesti nähnyt Piian.

Tutkimuksia Piian kotitalossa

Kolmekymmentä vuotta on kulunut eikä Piiasta ole yhtäkään havaintoa. Vaikuttaa siltä, että kukaan ei ole nähnyt häntä sen jälkeen, kun hän poistui kotoaan.

Tämä fakta taas on saanut epäilyt kohdistumaan aika ajoin kotiväkeen. Poistuiko Piia sittenkään kotoaan?

Huhtikuussa 2018 poliisi toteutti kotietsinnän Piian kotitalossa, jossa Heikki Ristikankare edelleen asuu. Talo käytiin läpi ruumiskoirien kanssa.

Tutkinnanjohtaja uskoo, ettei kotiväellä ole ollut osuutta Piian katoamiseen.

”Etsinnässä oli kysymys tarkistuksesta. Valitettavasti perhettä on syyllistetty, ja välillä on tullut vihjeitä, että Piia olisi haudattu sinne. Mitään viitteitä sellaisesta emme saaneet”, Heinonen sanoo.

Keväällä poliisi otti haltuunsa joitain Piialle kuuluneita esineitä, kuten meikkivälineitä, jotta Piian DNA:ta saataisiin talteen.

DNA:sta olisi apua, jos poliisi löytäisi kadonneen jäänteet.

Poliisia kiinnostavat erityisesti Pontelan tapahtumat

Kaikki tutkintalinjat ovat yhä avoinna.

”Vihjeitä tuli kevään ja kesän aikana paljon, noin 40–50 erilaista yhteydenottoa. Täysin uusia vihjeitä ei ole tullut. Osa liittyy sellaisiin vihjeisiin, joita on tullut aikaisemmin, osa ei liity asiaan millään tavalla”, tutkinnanjohtaja Heinonen sanoo.

”Aikaisemmasta poiketen meillä on nyt ollut aikaa keskittyä tähän tutkintaan ja olla yhteydessä henkilöihin, jotka ovat näitä vihjeitä kertoneet. Hyvin olemme päässeet asiassa eteenpäin.”

Poliisi jatkaa henkilöiden puhuttamista ja kaivelee sitä, mitä perjantaina tapahtui Pontelan nuorisotalolla.

”Pontela kiinnostaa nyt kovasti. Mitä silloin perjantai-iltana on tapahtunut? Siellä saattaa hyvinkin olla jotain sellaista, joka voisi jotenkin liittyä Piian katoamiseen.”

”Tutkitaan, kunnes jokin ratkaisu tulee”

”Nyt kaikki lapsuudenystävät on puhuteltu. Halusimme saada käsityksen, millaista Piian elämä on ollut kavereiden silmin”, Heinonen kertoo.

”Se, ettei dokumentteja kauheasti ole säilynyt, aiheuttaa sen, että lähdemme tutkimaan tätä juttua niin kuin se olisi tapahtunut vasta nyt.”

Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan rikosnimikkeellä murha. Se ei vanhene koskaan.

”Tätä tutkitaan, kunnes tähän jokin ratkaisu tulee. Lain mukaan tutkinta voidaan keskeyttää, jos asian eteen ei ole mitään tehtävissä tai jos se, mitä tehtävissä on, aiheuttaisi järjettömiä kustannuksia”, 15 vuotta tutkintaa johtanut Kimmo Heinonen sanoo.

”Mutta meidän järjestelmissämme tämä ei vanhene ennen kuin tähän jokin ratkaisu tulee. Ja niin kauan tätä myös tutkitaan.”

Onko sinulla tapauksesta tietoa, joka auttaisi poliisia?

Ota yhteyttä: tku.krp@poliisi.fi

 

X