Epäilijöitä riitti perheyrityksen alkutaipaleella, mutta Urjalan makeistukku myy karkkia miljoonilla euroilla vuodessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Urjalan makeistukku
Urjalan makeistukussa myydään joulun alla erityisesti suklaata. © Sara Pihlaja
Urjalan makeistukku takaa sen, että joulu myös maistuu. Aikainen siirtyminen nettikaupan puolelle pisti vauhtia karkkibisnekseen.

Tuomisen veljekset Jani, Timo ja Matti esittelevät Urjalan makeistukun varastoa. Aina välillä he huikkailevat tervehdyksiään keräilijöille, jotka kulkevat tilauslistojen ja kärryjen kanssa hyllyjen välissä.

Urjalan makeistukku myymälöineen ja varastoineen sijaitsee pari kilometriä Urjalan keskustasta, Ysitien varressa. Karkkikauppaa tehdään myös verkossa. Loppuvuoden kiireisin sesonki alkaa 11. marraskuuta, jolloin on Single’s day eli sinkkujen päivä. Pari viikkoa myöhemmin on Black Friday, jonka jälkeen alkaa joulusesonki. Nyt myydään erityisesti suklaata.

”Kauppa on käynyt. Kymmenessä vuodessa liikevaihto on kymmenkertaistunut. Tänä vuonna 10 miljoonan raja saattaa mennä rikki”, vanhin veljeksistä Jani kertoo.

Timo (takana), Jani (keskellä) ja Matti Tuomisen Urjalan makeistukussa käy tohina joulun alla. © Sara Pihlaja

Timo (takana), Jani (keskellä) ja Matti Tuomisen Urjalan makeistukussa käy tohina joulun alla. © Sara Pihlaja

Epäilijöitä riitti

Pipopäinen nuori mies nostaa trukin avulla isoa laatikkoa ylähyllyltä. Hän on Vaittisen Ville, joka on pikkupoikana ollut Tuomisilla hoidossa. Veljesten äiti Oili työskenteli perhepäivähoitajana, Raimo-isä poliisina.

Urjalan makeistukku perustettiin vuonna 1991 Tuomisten vanhempien toimesta. Sitä ennen isä oli vaihtanut poliisin hommat grillin pyörittämiseen ja huomannut, että makeisten menekki kasvoi.

Epäilijöitä riitti.

”Muistan lapsuudesta, kun ihmiset sanoivat, että mitä ne menee tuohon nyt karkkikaupan perustamaan, ja opettaja sanoi koulussa, että tuossa ei ole mitään järkeä. Kun me aloitettiin tässä, jotkut sanoivat että ei mene hyvin Tuomisen veljeksillä, kun alkavat nallekarkkeja myymään”, Timo kertoo.

Esikoinen Jani tuli perheyritykseen töihin vuonna 2012, muut veljekset hänen jälkeensä. Kaikki tekevät hommia ristiin rastiin, mutta nuorin veljeksistä Matti pyörittää paljon nettikauppaan liittyviä asioita. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2016, ja lopullisesti vanhemmat jäivät pois pari vuotta myöhemmin.

Jenni Ahlqvist pysähtyy ystäviensä kanssa ostamaan makeisia Urjalan makeistukusta. Kaverukset ovat matkalla pikkujouluihin Valkeakoskelta Turkuun. © Sara Pihlaja

Jenni Ahlqvist pysähtyy ystäviensä kanssa ostamaan makeisia Urjalan makeistukusta. Kaverukset ovat matkalla pikkujouluihin Valkeakoskelta Turkuun. © Sara Pihlaja

Draamaa riittää

Miksi ihmiset haluavat ostaa makeisia juuri Urjalan makeistukusta?

Timoa alkaa naurattaa.

”Mitä me ollaan tehty oikein? Keksi nyt jotain!” hän huikkaa Matille, joka virnistää isoveljelleen.

”Me tehdään tätä intohimolla ja käytetään todella paljon aikaa siihen, että löydämme tuotteita, joita muilla ei ole”, Matti vastaa.

Urjalan makeistukussa myydään tunnettuja tuotteita, harvinaisia tuotteita – ja ihan omia.

”Niin, meillä on omaa tuotekehittelyä ja omia kontakteja”, Timo kehaisee.

Veljekset löysivät esimerkiksi Puolasta tehtaan, jossa makeisten valmistaminen on kustannustehokasta ja joustavaa. Fiksuin siirto on kuitenkin ollut se, että Tuomiset hoksasivat siirtyä nettikauppaan 2013.

Jani oli mukana jo silloin ja perusti verkkokaupan yhdessä vanhempiensa kanssa. Pian apuvoimaksi tuli myös Matti. Netti on lisännyt myyntiä ja tehnyt brändiä tunnetummaksi niin, että kauppa käy myymälänkin puolella.

Entä miten käy perhesuhteiden kun bisnestä tehdään yhdessä? No, asiat sanotaan suoraan ja riidat unohdetaan nopeasti, veljekset tuumaavat. Vanhemmat kuulemma ovat ylpeitä siitä, miten pojat ovat bisnestä pyörittäneet, mutta yhä edelleen asiat menevät tunteisiin, milloin kenelläkin perheenjäsenellä.

”Kyllä me saatetaan alkaa puhua työasioista joulupöydässä. Jollakulla saattaa olla jokin visio, jota muut eivät kannatakaan. Sitten itketään tai riidellään, ja lopuksi halataan. Onhan siinä sellaista draamaa, kun pyörittää perheyritystä”, Matti naurahtaa.

Verkkokaupan tilauksia kerätään varastosta. © Sara Pihlaja

Verkkokaupan tilauksia kerätään varastosta. © Sara Pihlaja

X