Perheyritys Weiste on valmistanut suomalaisille joulukoristeita melkein sata vuotta – Yksi klassikko on säilynyt muuttumattomana neljä sukupolvea

Jaa artikkeli
Weiste
Johanna Weiste työskentelee joulukoristeita valmistavassa perhe­yrityksessä Weisteessä. Hän edustaa yrityksen neljättä polvea. © Tommi Tuomi
Johanna Weiste edustaa perheyritystä jo neljännessä sukupolvessa. Joulu on hänen työssään läsnä vuoden ympäri.

Weiste Wanha Villa Helsingin Pukinmäessä on kuin satukirjasta. Valkoinen huvila on valaistu jouluvaloin, ja ympäröivät puut ovat huurteessa. Kun astuu sisään huvilan ovesta, pääsee keskelle kimallusta: Weisteen joulumyymälässä myydään joulukoristeita, kuten lasipalloja, säkenöiviä tähtiä, syvänpunaisia joulukuusen punoksia. Huone toisensa jälkeen on koristeltu upeilla kuusilla.

Weiste on vanha suomalainen joulukoristeisiin erikoistunut perheyritys, ja tuotesuunnittelusta ja myynnistä vastaava Johanna Weiste edustaa yrityksen neljättä polvea.

”Weisteen koristeissa kimallus on keskeistä. Kaikki lähtee siitä, että koriste säihkyy valossa. Koristelu on ilon tuoja pimeässä vuodenajassa”, hän sanoo.

Latvatähti on kuulunut Weisteen tuotteisiin yrityksen alusta lähtien. © Tommi Tuomi

Latvatähti on kuulunut Weisteen tuotteisiin yrityksen alusta lähtien. © Tommi Tuomi

Tarina alkaa latvatähdestä

Weisteen tarina alkoi latvatähdestä vuonna 1924. Kalle Weiste oli veistonopettaja, joka piti paperikauppaa Helsingissä. Hän hankki Saksasta latvatähtiä, ja ne menivät kuin kuumille kiville, sillä tuohon aikaan koristeita oli täällä niukasti saatavilla.

”Myöhemmin hän matkusti Saksaan tutkimaan, millaisia malleja siellä oli ja miten niitä valmistetaan. Sitten hän alkoi valmistaa niitä itse Suomessa. Tuote on pysynyt valikoimissamme muuttumattomana siitä lähtien”, Weiste kertoo.

Vuosien varrella moni muu asia on muuttunut. Suomalaiset koristelevat kotejaan eri tavalla kuin vaikkapa 1960- ja 70-luvuilla.

”Tyyli on muuttunut runsaammaksi ja koristeet ovat isompia. Myös malleja ja värejä on enemmän kuin aiemmin.”

Nykyisin joulukoristelu seuraa sisustuksen trendejä. Tänä vuonna koristeissa näkyy perinteisten punaisten ja vihreiden koristeiden lisäksi kukkia, ja suosittuja värejä ovat vaaleanpunainen sekä luonnolliset, murretut värit.

”Eri tyylejä on nykyisin niin paljon, että jos koti sattuu olemana iso, voi sinne hankkia useamman kuusen. Voi olla vaikka yksi perinteinen kuusi ja yksi trendikäs”, Weiste vinkkaa.

Esimerkiksi yksi myymälän kuusista on kuin tehty pikkutytön huoneeseen. Sitä koristavat vaaleanpunaiset kukkaset ja pikkukeijut.

Filigraani-tähti eli pitsimäinen joulukoriste kuuluu Weisteen omaan mallistoon. © Tommi Tuomi

Filigraani-tähti eli pitsimäinen joulukoriste kuuluu Weisteen omaan mallistoon. © Tommi Tuomi

Ekologista kimallusta

Viime vuosina Weisteen tuotekehittelyssä on etsitty ekologisia vaihtoehtoja perinteisille muovimateriaaleille. Nyt myynnissä on koristeita, jotka on valmistettu puukuiduista. On palloja, punoksia, tähtiä – jopa kimallus ekologisissa koristeissa on bioglitteriä eli puukuitua.

Hintaerokaan ei ole huima. Muovinen latvatähti on parisen euroa halvempi kuin puukuidusta valmistettu.

Villassa myydään myös muovi- ja puukuidusta valmistettuja kuusia. Niiden hyvä puoli on siinä, että niitä voi käyttää vuodesta toiseen ja pitää esillä kauemmin kuin luonnonkuusta.

Weisteen mielestä kuusi kannattaa hankkia mahdollisimman aikaisin, jotta sen kauneudesta saisi nauttia pitkään. Kodin joulukoristelemisella on hänen mielestään merkitystä.

”Aika vähällä vaivalla ja pienellä rahalla saa puitteet joululle, ja kun koti on koristeltu, on helpompi tulla joulumielelle.”

Joulukuusia voi Johanna Weisteen mukaan olla yhdessä kodissa useampikin. © Tommi Tuomi

Joulukuusia voi Johanna Weisteen mukaan olla yhdessä kodissa useampikin. © Tommi Tuomi

Joulu pitää perheen kiireisenä

Joulukuu on Weisteiden perheessä kiireistä aikaa. On huolehdittava siitä, että myymälässä on henkilökuntaa, mutta suurimman tohinan aiheuttaa ensi vuoden joulu.

Joulun 2023 koristemallit ovat jo valmiit, ja heti alkuvuonna alkavat joulumessut Saksassa ja Englannissa. Tapaamisia asiakkaiden kanssa valmistellaan jo nyt. Weisteen koristeita myydään 28 maahan, ja suurimmat ostajat ovat Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Venäjällä.

Weisteen sisustuksesta voi saada ideoita kotien joulukoristeluun. © Tommi Tuomi

Weisteen sisustuksesta voi saada ideoita kotien joulukoristeluun. © Tommi Tuomi

Hiljaista tietoa jaetaan

Johannan isän sukupolvi on vielä vahvasti mukana yrityksessä. Toimitusjohtaja on Johannan setä Antti Weiste. Johannan isä Matti Weiste on johtanut tuotannon kehitystä ja ulkomaan vientiä. Kaiken kaikkiaan firmassa työskentelee seitsemän perheenjäsentä.

Perheyrityksen hyviin puoliin kuuluu se, että hiljaista tietoa jaetaan nuoremmalle polvelle.

”Kaikkien kanssa on myös helppo jutella, kun tunnemme toisemme niin hyvin.”

Johanna Weiste paahtaa töitä aattoon asti. Jouluaaton hän viettää miehensä ja vanhempiensa kanssa. Isän kanssa keskustelu joulupöydässä saattaa lipsahtaa työasioihin.

”Aina kun näen hänet, muistan jonkin työasian, ja ajattelen, että on hyvä kertoa se nyt.”

Johanna Weisteen omaa kotia koristaa tänä vuonna luonnonkuusi, jossa on ensi vuoden väriteema. Kutkuttelisi tietää mikä väri on kyseessä – mutta sen hän haluaa vielä pitää salaisuutena.

X