Reportaasi Puumalasta: Hurissalon kyläkauppias Jorma Tikka syttyy kesäsesongista – ”En malta jäädä eläkkeelle”

Puumalan Hurissalossa on vain 300 asukasta, mutta kyläkauppa on keskikesällä auki aamukuudesta yöhön. Terassilla voi nauttia kuohuviiniä ja laulaa karaokea. Taustalla on energinen kauppias Jorma Tikka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hurissalon kaupan yhteydessä on kirppari ja kampaaja, pihalla puutarhamyymälä.

Puumalan Hurissalossa on vain 300 asukasta, mutta kyläkauppa on keskikesällä auki aamukuudesta yöhön. Terassilla voi nauttia kuohuviiniä ja laulaa karaokea. Taustalla on energinen kauppias Jorma Tikka.
Teksti: Reija Ypyä

Viiden aikaan aamulla Hauhalan kylän pelloilta nousee vielä kesäaamun kaunis usva. Kun Jorma Tikka, 64, on nauttinut neljän viljan puuronsa karpaloiden ja mustikoiden kera, hän ajaa hurauttaa työpaikalleen Puumalan Hurissalon Salelle. Näin hän on tehnyt lähes joka päivä viimeiset 50 vuotta. Kauppa on hänelle työpaikka ja elämäntapa.

”Olen kylän omia poikia. Kansalaiskoulun yhdeksännellä luokalla oli viikossa kaksi päivää työharjoittelua. Tulin vuonna 1971 silloiseen Suur-Savon osuuskauppaan ja sillä tiellä olen edelleen”, Jorma Tikka kertoo.

Tahtia ei haitannut edes se, että kauppa paloi 7.5.1991 keskellä päivää. Uusi Sale rakennettiin kolmessa viikossa 70-luvulla lopetetun K-kaupan tilaan.

Jorma parkkeeraa autonsa lepikkoon, ei suinkaan asiakasparkkiin. Hän katsoo kaupan yleisilmeen: yhtäkään tupakantumppia ei suvaita pihalla.

”Haen mansikat ja perunat viileästä varastosta vihannestiskille. Valmistelen terassin myyntikuntoon, keitän kahvit ja paistan pullat. Tarkistan myös, että Etelä-Savon ainoa kaupan ulkohuussi on siisti ja käyttövalmis.”

Kauppias Jorma Tikka pitää kaupan tiptopsiistinä. Siivoojaa ei ole erikseen, joten moppaus kuuluu kaikille. © Pihla Liukkonen

Kauppias Jorma Tikka pitää kaupan tiptopsiistinä. Siivoojaa ei ole erikseen, joten moppaus kuuluu kaikille. © Pihla Liukkonen

Kesällä kauramaito tekee kauppansa kyläkaupassa

Jorma Tikka esittelee 99 neliön kyläkauppaa, johon on saatu ahdettua yli 3 000 tuotteen valikoima. Jokainen nurkka on hyödynnetty, pieni apteekkikin on.

”Meille ei mahdu edes pienen Salen perusvalikoima. Siksi meidät on vapautettu siitä, olemme vähän villi yksikkö, ja pystymme vastaamaan toiveisiin. Jos viisi ihmistä kysyy tuotetta, otamme sen koemarkkinoille.”

Tuorein tulokas on Suur-Savon leipomon perunarieska. Kaupassa on paljon ketjuvalikoiman ulkopuolisia tuotteita: 732 kappaletta eli neljäsosa kaupan valikoimasta.

Kesällä kaupassa on herkkuja, jotka muuten eivät maalla menisi kaupaksi: kauramaitoa, lihankorvikkeita vegaanille ja kikhernetahna hummusta. Omia tuotteita ovat esimerkiksi paikallisen tilan perunat ja mansikat.

Jorma Tikan kauppaura on kestänyt jo 50 vuotta. Tuotevalikoima on sinä aikana kasvanut räjähdysmäisesti: 70-luvulla oli tarjolla pääsääntöisesti vain yksi tuote jokaisesta ryhmästä, esimerkiksi yksi mehu, yksi kahvi.

”Ennen ei olisi tullut kuuloonkaan ottaa koiraa mukaan kaupalle, saati että sille myytäisiin ruokaa. Ennen koirat söivät kurkkutorvia ja kissat silakoita. Nyt meillä on 50 tuotemerkkiä lemmikkien ruokaa. Niistä on suomalaisia vain kaksi, muut 48 lennätetään toiselta puolelta maailmaa. Kotimaisia vaihtoehtoja pitäisi saada lisää.”

Joka kesäksi Jorma keksii jotain uutta, sillä hän on väsymätön ideamoottori.

Matias Hokkanen (vas.) ja Asko Kiljunen käyvät usein terassi­kahveilla. <span class="typography__copyright">© Pihla Liukkonen</span>

Matias Hokkanen (vas.) ja Asko Kiljunen käyvät usein terassi­kahveilla. © Pihla Liukkonen

Karaokeillat Puumalan kesäillassa

Vuonna 2006 perustettiin pieni terassikahvio, ja siitä tuli vuonna 2010 anniskeluravintola. Suosittua terassia on jo laajennettukin.

”Karaokeillat aloitettiin 2013, ja ne ovat aina uskomaton suksee. Porukkaa tulee pitkienkin matkojen takaa. Nykyisin on 10–13 karaokeiltaa kesässä.”

Yhdeksään aikaan aamulla saapuu miesporukka terassikahveille vaihtamaan ajatuksia ja parantamaan maailmaa. Osa on mökkiläisiä, osa vakituisia asukkaita. Kilpailevat kahvipaikat ovat 30 kilometrin päässä Puumalassa ja 15 kilometrin päässä Anttolassa.

Raimo Hokkanen turisee Asko Kiljusen kanssa. Asko asuu 400 metrin päässä ja käy kaupalla montakin kertaa päivässä. Raimo muutti vakituisesti Hurissaloon 2015 ja käy ostoksilla 5–7 kertaa viikossa.

”Tätä kylää ei olisi ilman Salea, joka on ihan ainutlaatuinen kauppa alati uutta innovoivan myymäläpäällikön alias kauppiaan ansiosta”, Raimo Hokkanen kertoo.

Hänen poikansa Matias tuli kauppaan aikoinaan tet-harjoitteluun eli tutustumaan työelämään.

”Lopulta hän oli täällä kesätöissä seitsemän kesää. Hän tykkäsi, sai vastuuta ja arasta pojasta kasvoi täällä sosiaalinen. Hän opiskeli kauppatieteiden maisteriksi ja on nyt kehityspäällikkö SOK:lla Helsingissä. Mutta hän on ihan viime aikoihin asti tehnyt Hurissalon kaupan Facebook-päivitykset.”

Hurissalon kaupalla alkaa olla pientä kulttimainetta hauskojen Facebook-päivitysten ansiosta. Viime kesänä eräs pariskunta ajoi sadan kilometrin päästä katsomaan, millainen kauppa päivitysten takana on.

Miisu-kissa on Hurissalon some-julkkis

Miisu-kissan kuulumiset saavat paljon tykkäyksiä. Keväällä 11 vuotta täyttäneen tuholaistorjuntavastaavan, kauppakissa Miisun päivät koostuvat kesäisin hiirten pyydystämisen lisäksi asiakkaiden ihastuttamisesta, ruokailuista ja herkkuhetkistä sekä pötköttelytauoista.

Miisu on erittäin valikoiva kulinaristi: sille kelpaa ruoaksi vain kaupan laadukkain hävikkiliha, halvimmat vaihtoehdot jäävät lautaselle. Miisulle on jouduttu opettamaan tassusta pitäen tärkein sääntö: sisälle kauppaan ei saa tulla.

Jorma tuikkaa keskusteluun väliin, että Osuuskauppa Suur-Savolla oli aikoinaan periaate, että Facebook-sivuja ei hyväksytä lainkaan. Jorma sai kuitenkin poikkeusluvan, koska hänellä oli aktiivinen päivittäjä, Matias Hokkanen.

”Nuorilta kesätyöntekijöiltä tulee mahtavia ideoita. Laajimmalle levinnyt päivityksemme kesätyöhausta 2019 tavoitti yli 75 000 henkilöä. Sain kymmeniä työhakemuksia. Se päivitys pelasti kesämme.”

Kesätyötä nuorille

Sisätiloissa työskentelee kolmatta kesää lukiolainen Atte Rantalainen. Hän tuli aluksi tet-harjoitteluun ja myöhemmin kesätöihin.

”Tykkään olla kaupassa töissä. Täällä ei ole koskaan tylsää, sillä saan aina uusia hommia ja vastuuta. Tänä vuonna minulla on juomien ja makeisten tilausvastuu sekä uusien työntekijöiden kouluttaminen. Suosituin karkki on muuten Remix Choco -pussi”, Atte kertoo.

Atte katsoo piccolink-käsipäätteellä, että Jaffaa on 34 pulloa. Lisää on tilattava. © Pihla Liukkonen

Atte katsoo piccolink-käsipäätteellä, että Jaffaa on 34 pulloa. Lisää on tilattava. © Pihla Liukkonen

Aten takana kassalla on juliste, jossa on kaikkien työntekijöiden nimet, kuvat ja asuinpaikat. Se kiinnostaa asiakkaita kovasti. © Pihla Liukkonen

Aten takana kassalla on juliste, jossa on kaikkien työntekijöiden nimet, kuvat ja asuinpaikat. Se kiinnostaa asiakkaita kovasti. © Pihla Liukkonen

Eetu Lautiainen on ensimmäistä kesää töissä kyläkaupassa. © Pihla Liukkonen

Eetu Lautiainen on ensimmäistä kesää töissä kyläkaupassa. © Pihla Liukkonen

Eetu Lautiainen taas on ensimmäistä kesää töissä kaupassa. Hän kehuu työn monipuolisuutta, sillä päivässä on kaikkea kahvinkeitosta kassatyöskentelyyn.

Keskikesällä kauppa on auki kello 6–24. Kuormapäivinä eli maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina riittää säpinää. Eetu tulisi mielellään seuraavanakin kesänä kauppaan töihin.

Jorma kuvailee kesätyöntekijöiden haun pitkäksi prosessiksi kun­nassa, jossa asuu hyvin vähän omia nuoria.

Usein töihin saadaan loma-asukkaiden jälkikasvua. Kesätyö ja yöpyminen isovanhempien mökillä on monelle hyvä tapa päästä työelämään. Jormalla on jo heinäkuussa anturit pystyssä seuraavan kesän työntekijöitä metsästääkseen.

”Minulla on periaatteessa vaikeuksia saada tänne maalle kesätyöntekijöitä. Mutta oikeasti meille hakeutuu hyviä tyyppejä, jotka haluavat laajaa työnkuvaa ja vastuuta. Otan mielelläni 16-vuotiaita, jotta he malttaisivat olla täällä useamman kesän. Bongaan heitä jo tet-harjoittelusta, jossa meillä pääsee aina oikeisiin töihin kassalle, ei vain hyllyttämään.”

Kesätyöryhmän rakentaminen ja perehdyttäminen innostaa Jormaa. Kun nuoret saa oppimaan kaupan kuvion, se palkitsee. Rekrytoinnissa Jorma käyttää apunaan pitkän linjan kesätyöntekijöitä.

”He haastattelevat, ja kieli saattaa vaihtua englanniksikin. Minä kuuntelen ja arvioin.”

Jormalla on kolme lasta ja kuusi lastenlasta. Tyttäret olivat aikoinaan kesätöissä isän valvovan silmän alla monta kesää. Lapsenlapsista vanhin on 12-vuotias, ja hän oli jo kerran tulossa talkootöihin kaupalle.

Times Squaren henkeä Hurissalonkin raitille

Ideat voivat syntyä missä vain. Taannoin Jorma lomaili New Yorkissa ja ihasteli Times Squarella palvelua, joka pyörii 24 tuntia vuorokaudessa eikä pysähdy koskaan. Voisiko tätä henkeä saada pienesti Hurissaloon?

”Välillä pitää toimia rohkeasti ilman turhia kyselyitä. Päätin itse kokeilla juhannuksena 24 tunnin aukioloa, ja se on jatkunut menestyksellä jo kahdeksan vuotta. Eniten se on markkinointitemppu, jolla saadaan pöhinää ja puhetta. Minä hoidan joka vuosi ainakin yhden yövuoron. Öisin on aikaa hyllyttää ja siivota, sillä aamukolmesta kuuteen on hyvin hiljaista.”

Jorman kauppa ei ole koskaan ollut lopettamisuhan alla. Polttoainemyynti oli joskus vaarassa. Ilman sitä ja kesän myyntiä kauppa ei kannattaisi. Nestekaasussakin on tavoitteena rikkoa 1 000 pullon vuosimyynti.

Janne Mattila tankkaa pihalla ystävänsä Ladaa. ”Tämä oli hääautoni 2016.” © Pihla Liukkonen

Janne Mattila tankkaa pihalla ystävänsä Ladaa. ”Tämä oli hääautoni 2016.” © Pihla Liukkonen

Valtteri Piri, Aleksi Kullaa ja Arnold Ambarus ajoivat Puumalan pitkän saaristoreitin ja piipahtivat kaupassa. © Pihla Liukkonen

Valtteri Piri, Aleksi Kullaa ja Arnold Ambarus ajoivat Puumalan pitkän saaristoreitin ja piipahtivat kaupassa. © Pihla Liukkonen

Puumalan pyöräreitti tuo kesävieraita

Puumalan väkiluku laskee, mutta uusia mökkiläisiä ja turisteja virtaa. Nyt neljättä kesää kulkeva pyörälossi yhdistää 60 kilometrin pyöräreitin.

Pyöräreitti on loistava juttu meille. Yhden aikaan on paljon porukkaa menossa lossille kahden kilometrin päähän. Moni pysähtyy kaupalle ostamaan syötävää ja juotavaa.”

Tullessaan kauppaan Marcus Räisänen, Riikka Juva ja pojat Antonio, 11, ja Luca, 8, moikkaavat Jormaa. He asuvat Lontoossa, mutta mökkeilevät Saimaan Yövedellä kesäisin muutaman viikon.

”Pienestä koostaan huolimatta täältä löytyy vaikka mitä. Jos haluamme jotain erityistä, Jorma tilaa. Pojat haluavat aina salmiakkia, munkkeja, jaffaa ja karjalanpiirakoita. Joka kesä suunnittelemme tulevamme laulamaan karaokea tänne, mutta aina sauna voittaa sen,” Marcus nauraa ja lähtee hakemaan kanisteriin juomavettä kaupann seinässä olevasta hanasta.

Lontoossa asuvat Marcus Räisänen ja Riikka Juva tuovat joka kesä poikansa Antonion ja Lucan asioimaan mökkipaikka­kunnan tunnelmalliseen kauppaan. © Pihla Liukkonen

Lontoossa asuvat Marcus Räisänen ja Riikka Juva tuovat joka kesä poikansa Antonion ja Lucan asioimaan mökkipaikka­kunnan tunnelmalliseen kauppaan. © Pihla Liukkonen

Hurissalolainen Helena Karjalainen tuo oman tilan perunoita myyntiin. © Pihla Liukkonen

Hurissalolainen Helena Karjalainen tuo oman tilan perunoita myyntiin. © Pihla Liukkonen

Samaan aikaan Helena Karjalainen kurvaa autollaan hanan viereen lastaus­laiturille. Hän ehtii juuri ennen iltalypsyä tuoda neljä laatikollista oman tilan perunoita myyntiin Saleen.

”Nostan aina sydämen mallisen perunan laatikon päälle. Jorma vielä suihkuttaa vedellä perunan naatit raikkaan näköiseksi, jotta asiakkaat huomaavat tuoreuden.”

Helena on asunut ikänsä Hurissalossa, ja kauppa on hänelle tärkeä. Kyläläiset ja monet mökkiläiset keskittävät ostoksensa sinne, jotta se pysyisi.

”Kylälle kauppa ja sen terassi on elinehto, kohtaamispaikka ja henkireikä. Ilman Jormaa kauppa ei olisi näin virkeä. Meillä on muun muassa kaupan tukiryhmä, jonka varajäsen minäkin olen.”

Helena kertoo, että tukiryhmä pääsee vaikuttamaan työntekijöiden valintoihin.

”Syyskuussa palkitsemme vuoden kesämyyjän ja toiseksi tulleen. He saavat rahapalkinnon, hotellilahjakortin, kukkapuskan, kauniita puheita ja varman kesätyöpaikan seuraavalle kesälle.”

Palkitseva kesäaika

Vuosi 2020 oli koronan vuoksi monin tavoin poikkeuksellinen, mutta Sale Hurissalo teki uuden myyntiennätyksen.

Myynti on talviaikaan niin pientä, että tappiota tehdään lokakuusta huhtikuuhun. Kesällä tahkotaan kolmen kuukauden aikana tulos, joka nollaa tappiot. Tammikuussa asiakkaita käy muutamia kymmeniä päivässä, kesällä parhaimmillaan lähes tuhat.

Jorma ei ole pitänyt kertaakaan 50 vuoden työuransa aikana lomaa kesä-heinäkuussa.

”Olisin päässyt jo eläkkeelle, mutta en malta jäädä. Kesä ja siihen valmistautuminen on niin mielenkiintoista ja palkitsevaa.”

Motivoituneena jaksaa.

”Usein työpäiväni päättyy puolenyön jälkeen lattian märkämoppaukseen viimeisen asiakkaan poistuttua.”

Juttu julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 6/2021.

Lue myös: Kohtalo toi Vietnamin venepakolaisen Hue Vonin kyläkauppiaaksi Sonkajärvelle: ”En katso kelloa, teen työt loppuun – olen halunnut menestyä”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X