Postcrossing tuo Vuokolle, 68, postikortteja tuntemattomilta eri puolilta maailmaa – Kansainvälinen korttirinki kasvattaa suosiotaan Suomessakin

Vuokko Kravtsovin postilaatikon kansi kolahtaa useammin kuin monen muun. Syy on harrastuksen, joka lennättää hänelle postikortteja ympäri maailmaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuokko Kravtsovin postilaatikon kansi kolahtaa useammin kuin monen muun. Syy on harrastuksen, joka lennättää hänelle postikortteja ympäri maailmaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Kylli Salo

Katsopas tätä ykköstä! Ensimmäinen Norfolkin saarilta koskaan lähetetty postcrossing-kortti!

Piikkiöläinen Vuokko Kravtsov, 68, esittelee yhtä aarteistaan: postikorttia, jossa on merkintä NF-1. Se kertoo maakoodin ja lähetetyn postcrossing-kortin järjestysnumeron. ”Kakkosia” Vuokolla on useitakin.

Vuokko harrastaa ahkerasti postikortteilua. Hän on saanut ja lähettänyt niitä postcrossing-ringin kautta jo yli 5 000.

Tuoreimmat kortit saavat aina olla jonkin aikaa keittiön pöydällä tutkittavina. Siitä ne päätyvät nippuun, jotka Vuokko lajittelee aika ajoin mappeihin maittain. Mapit vievät jo useita hyllymetrejä olohuoneen seinänkokoisesta kirjahyllystä.

Vuokko Kravtsov

Vuokko Kravtsovilla on tapana kirjoittaa postikortteja kerran viikossa keittiön pöydän ääressä. Suvi Elo

Postcrossingin suurlähettiläs

Vuokko jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten Turun Akateemisesta kirjakaupasta. Ammatteja on ollut muitakin kuin libristi, mutta kirjoja hän on rakastanut pienestä pitäen.

Myös erilaisia harrastuksia on tullut ja mennyt, mutta postcrossing on niistä pitkäikäisin. Sitä Vuokko on harrastanut antaumuksellisesti jo pitkälti toistakymmentä vuotta.

Hän sai vastikään postcrossingin Suomen järjestön ambassadeur-arvonimen, koska on edistänyt ja esitellyt harrastusta.

”Että pääsin sitten elämässäni suurlähettilääksi”, Vuokko naurahtaa.

Harrastus alkoi, kun Vuokko luki lehtijutun aiheesta. Häntä kiehtoi sen idea: postikortteja alkaa saada ympäri maailmaa, kun rekisteröityy postcrossing-verkkosivustolle, luo oman profiilin ja alkaa lähetellä postikortteja.

Sekin kiehtoi, että itse ei voinut valita, kenelle ja mihin maahan kortteja lähettää. Sivusto arpoo ne sattumanvaraisesti.

Vuokko oli aiemmin kiinnostunut book crossingista, jossa jätetään kirjoja muiden löydettäviksi, mutta se ei lopulta tuntunut omalta jutulta.

Postcrossing tuntui. Sitä harrastaa nykyisin jo yli 750 000 käyttäjää yli 200 maasta, joten vaihtoehtoja riittää. Itsenäisten maiden lisäksi oma postcrossing-koodinsa on myös joillakin erillisalueilla. Esimerkiksi Ahvenanmaalla se on AX.

Vuokko Kravtsov

Vuokon lempinimi harrastajien miiteissä on Anemone1. Anemone on vuokkojen tieteellinen nimi. Suvi Elo

Ahvenanmaan miitti

Portugalilainen Paulo Magalhaes on keksinyt koko postcrossing-harrastuksen. Hän oli töissä tietokonealalla ja rakasti perinteisiä postikortteja. Kerran hän keksi kokeilla, voisiko nämä kaksi asiaa yhdistää.

Miksaus herätti yllättäen heti innostusta. Nykyisin perustajapariskunta elää postcrossingilla. Ansaintalogiikka perustuu luonnollisesti sivustoon liittyviin mainoksiin.

Vuokko Kravtsov on tavannut henkilökohtaisesti Paulon ja Ana-vaimon jo kolmesti, viimeksi tänä kesänä post crossaajien tapaamisessa Ahvenanmaan-miitissä. Vuokosta on tullut heidän hyvä tuttavansa.

”Paulo on oikein miellyttävä, hiukan ujon oloinen mies. Hänen vaimonsa Ana on puolestaan räiskyvän puhelias.”

Viimeksi Ana huusi väkijoukosta Vuokon havaitessaan, että ”Paolo, she is here!”.

postcrossing

Kortit kuitataan lähetetyiksi ja saaduiksi netin postcrossing-sivustolla. Suvi Elo

Kortteja tuntemattomille

Postcrossingin ideana on siis lähettää postikortteja tuiki tuntemattomille ihmisille. Se on johtanut siihen, että samanhenkiset harrastajat ovat alkaneet tapailla toisiaan kasvokkain ”miiteissä”, kuten viimeksi Ahvenanmaalla.

Vuokko Kravtsov on ollut järjestämässä tällaisia miittejä. Alkuvuonna hän oli mukana Turun linnassa järjestetyssä miitissä. Hän kirjoitti siellä tuhansia kortteja. Ennen miittiä hän oli viemässä osallistujia kierrokselle, jolla sai ostaa postikortteja turkulaisista kirjakaupoista etukäteen neuvoteltuun hintaan.

Hänellä itsellään ei tosin ole tarvetta ostaa kortteja vähään aikaan, koska niitä on niin paljon varastossa. Vastaanottajalle sopivan hän valitsee, kunhan on ensin tutkinut verkkosivulta, mistä kortin saaja on kiinnostunut.

”Minulla on tapana kirjoittaa koko postikortti täyteen. Jos minulla ei satu olemaan samaa kiinnostuksen kohdetta kuin saajalla, kerron sitten omasta elämästäni ja Suomesta.”

Postcrossingin kieli on englanti. Sisäisen etiikan mukaan politiikasta ja uskonnosta ei kirjoiteta. Kun Vuokko kerran sai selkeästi abortin vastaisen kortin, hän paheksui sitä järjestölle.

Postcrossing-sivustolla saa kertoa, mistä tykkää. Vuokko on saanut tukuittain Mucha-kortteja, koska on profiilissaan kertonut rakastavansa taiteilijaa ja ylipäätään jugendia.

Tsekkiläinen Alfons Mucha oli yksi huomattavimmista jugendin eli art nouveaun edustajista. Hänen maalauksensa esittivät usein kauniita nuoria neitokaisia koristeellisten kukkasten ympäröiminä.

Vuokko Kravtsov

Vuokko saa tukuittain Mucha-kortteja, koska on fani. Suvi Elo

Jokainen harrastus maksaa

Postikorteista on tullut harvinaisia suomalaisissa kodeissa: niitä ei enää juuri lähetellä eikä saada. Postcrossing on elvyttänyt tapaa.

Muutoksen on ehtinyt huomata myös Vuokko Kravtsov. Joulu-, syntymäpäivä- ja pääsiäiskortit ovat harvinaistuneet.

Piikkiön postiljooni kuitenkin pudottaa Kravtsovien postilaatikkoon kortteja lähes joka päivä. Paitsi tietysti tiistaisin, jolloin postia ei jaeta.

Vuokko Kravtsovilla on tapana kirjoittaa oma viikoittainen korttisatsinsa (yleensä kymmenen korttia) torstaisin ja postittaa se perjantaisin paikallisessa marketissa ostostensa yhteydessä.

”En ole läheskään ahkerin korttien lähettäjä, joku on lähettänyt ja saanut jopa yli 10 000 korttia. Pidän jotain rajaa, eläkeläisen tuloilla.”

Vuokko Kravtsov

Piikkiöläisestä kodista lähtee vuosittain jopa 500 postikorttia postikorttia maailmalle. Suvi Elo

Itse postcrossing-sivustolle liittyminen ei maksa mitään. Rahaa uppoaa ainoastaan kortteihin ja postimaksuihin.

Nykyisin Suomesta postikortin postimaksu mihin tahansa maahan on sama. Kun Vuokko lähettää noin seitsemän korttia viikossa, postimaksuihin uppoaa reilut 600 euroa vuodessa, plus korttirahat. Puolison mielestä se on liikaa, Vuokosta sopivasti. Jokainen harrastus maksaa.

Korttien postimerkkejä tutkiessaan Vuokko on huomannut, että muualla maailmassa postimaksut ovat usein huomattavan paljon edullisempia kuin Suomessa. Siitä huolimatta suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia postcrossaajia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Näin pääset alkuun

1. Kirjaudu postcrossing-sivustolle.

2. Luo oma profiilisi ja kerro siinä, mistä asioista olet kiinnostunut. Liittyminen on ilmaista.

3. Aluksi saat viisi osoitetta. Osta kortteja sekä postimerkkejä ja lähetä kortit saamiisi osoitteisiin.

4. Muista, että mitä enemmän lähetät kortteja, sitä enemmän saat niitä.

X