Kesäreportaasi Saimaalta: Puumalan rohkeat yrittäjät myyvät kuoharia, muikkuja ja bensaa kesäasukkaille ja lomalaisille

Puumalassa uskalletaan yrittää. Kymmenien rohkeiden joukossa on kuohuviinibaari, perinteinen huoltamo ja kunnianhimoinen kalaravintola.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuplivassa on Puumalan parhaat ravintola­maisemat, toteavat Heikki ja Kaija Halttula. © Pihla Liukkonen

Puumalassa uskalletaan yrittää. Kymmenien rohkeiden joukossa on kuohuviinibaari, perinteinen huoltamo ja kunnianhimoinen kalaravintola.
Teksti: Reija Ypyä

Heikki ja Kaija Halttula nousevat hissillä ylös Puumalansalmen sillan huimalle näköalapaikalle. 37 metrin korkeudessa on ilmastoitu kuohuviinibaari Kupliva. Mukana ovat myös bichon bolognese -neidit Ronja ja Dharma.

”Täältä on upeat näkymät alas Puumalan satamaan ja kauas Saimaalle. Olemme vähän kuin ulkomailla, ja tuomme aina vieraamme tänne. Ostimme vapaa-ajan asunnon Puumalasta marraskuussa 2019 ja käytämme paljon kunnan palveluita, kävimme tänä aamunakin jo joogassa”, pariskunta kertoo.

Milla Mäki tuo kuplivat pöytään ja kertoo nauttivansa täysin siemauksin kesätyöstään.

”Olen vähän ujo, ja siksi tämä työ on minulle hyödyllistä. Voitan joka päivä arkuuteni, kun puhun asiakkaiden kanssa. Olen yllättynyt, miten mukavia kaikki ovat. Meillä käy niin mökkiläisiä kuin paikallisia”, Milla kertoo

Siltatornissa on ennenkin ollut kahviloita, mutta helmikuussa kunta haki uusia ideoita kesää varten. Puumalan monivuotisten kesäasukkaiden Mia ja Petteri Mäen ehdotuksesta innostuttiin.

”Liikeideamme on yksinkertainen: kuohuviiniä ja alkoholitonta kuplivaa huippupaikassa. Tarjolla on myös suklaakuorrutettuja mansikoita ja pieni maistelumeny, jossa on esimerkiksi paikallista juustoa ja hanhenmaksaa”, Mia Mäki kertoo.

Mia on kaupallisella alalla ja Petteri on terveysalan yrittäjä eli ravintoloitsijoina he ovat noviiseja. Siksi pieni kolmen pöydän eli 14 hengen paikka tuntui sopivalta. Kunta ei myöskään hinnoitellut itseään ulos, vaan vuokra oli edullinen.

Kesätyöpaikka tyttärelle

”Uskalsimme ottaa riskin, ja tärkeä motiivi oli saada Milla-tyttärelle kesätyöpaikka. Nuorten on vaikea löytää kesätöitä koronan takia. Hän sai juuri ajokortin ja hurauttaa töihin mökiltä. Hankimme anniskeluluvat, mutta kirjanpito- ja pankkijärjestelmät hoituvat mieheni firman kautta.”

Kuplivan asiakasmäärät vaihtelevat päivittäin, ja perjantai ja lauantai ovat vilkkaimmat. Ennen juhannusta Kupliva oli auki vain loppuviikon mutta heinä-elokuussa joka päivä.

”Kuplivaa perustettaessa laskin, että kannattavaan bisnekseen pitäisi saada 8–10 asiakasta tunnissa. Tämä näyttää aurinkoisen kesän myötä toteutuneen, ja se antaa intoa miettiä ensi kesää. Markkinoimme somen kautta, minä Facebookissa ja Milla Instagramissa.”

Mäet rohkaisevat myös vapaa-ajan asukkaita osallistumaan mökkipaikkakunnan elinkeinoelämään.

”Kesätyö kuohuviinibaarissa on ollut hauskaa ja opettavaista. Aluksi meillä ei ollut kahvia eikä olutta tarjolla, mutta vastasimme nopeasti kysyntään.”

Milla Mäki voitti ujoutensa asiakaspalvelun ansiosta joka päivä monta kertaa. © Pihla Liukkonen

Milla Mäki voitti ujoutensa asiakaspalvelun ansiosta joka päivä monta kertaa. © Pihla Liukkonen

40-vuotias paikka sai jatkoa

Puumalan Teboilin kahvilan ulkopöydissä istuu perinteinen miesparlamentti puhumassa viisaita kahvikupin äärellä. Auton tankkaajia ja kaasupullon ostajia käy koko ajan.

Teboil toimi Huikon Autona Puumalassa yli 40 vuotta, joten kanta-asiakkaita on valtavasti niin mökkiläisissä kuin paikallisissa. Niinpä ilo oli kylillä suuri, kun kuultiin, että Pekka Huikon jäädessä eläkkeelle puikkoihin hyppäsivät vappuna uudet yrittäjät, oman kylän pojat Teemu Valtonen ja Jarkko Karjalainen.

Tiimiä täydentää palkattuna työntekijänä Teemun sisko Emmi Valtonen. Lisäksi on kaksi työntekijää kahvilassa ja korjaamossa. Entinen yrittäjä auttaa vielä korjaamon puolella ja hoitaa valtaosan maalaustöistä.

”Teemu on enemmistöosakkaana toimitusjohtaja, joka pitää huolen yrityksen päivittäisestä toiminnasta ja keskittyy korjaamoon. Jarkko on palkkatöissä metsätalousinsinöörinä, mutta hän hoitaa yrityksen talousasioita. Jos on tilaisuuksia, joihin omistajat eivät ehdi, he voivat valtuuttaa minut hallituksen varajäsenenä edustamaan. Eilen sain komennuksen lasten jalkapalloleirille pelaamaan aikuisten pelissä, sillä sponsoroimme tapahtumaa”, Emmi nauraa.

Nuorilla yrittäjillä on paljon suunnitelmia bisneksen kehittämiseen. Se on ennen pyörinyt bensanmyynnin, auton korjauksen ja kahvilan ympärillä. Nyt suunnitellaan liiketoimintaa tukevia kehitysideoita ja lisäpalveluita.

”Omistamme myös huoltoaseman viereisen tontin, johon suunnittelemme rakentavamme jossain vaiheessa lisää kylmää halli- ja varastotilan sekä isomman rengashotellin asiakkaiden renkaille”, Jarkko kaavailee.

Teemu lisää, että Puumalassa ei ole lainkaan autopesulaa, joten sille olisi kysyntää. Heidän suunnitelmissaan on hankkia huoltamolle autonpesukone.

”Se ei sido kenenkään työaikaa, sillä kone vain pestään kerran viikossa ja lisätään pesuaine.”

Uusia yhteistyökumppaneitakin on hankittu. Ennen renkaita tilatessa piti selata monta verkkosivua, mutta nyt kaiken merkkiset renkaat tilataan yhdestä paikasta.

”Lähes alkuperäisessä kunnossa oleva huoltoasemarakennus kaipaa myös kasvojenkohotusta. Mittarikenttää haluttaisiin korottaa tai uusia kokonaan. Laajennusta kaivataan myös hallissa ja myymälässä. Varaosillekin tarvittaisiin oma varastonsa”, yrittäjät luettelevat.

Puumalan Teboilin huoltohallissa pääsee kolmen auton alle yhtä aikaa. Kuvassa Teemu poseeraa, sillä oikeasti hän ehtii harvoin autoa korjaamaan. © Pihla Liukkonen

Puumalan Teboilin huoltohallissa pääsee kolmen auton alle yhtä aikaa. Kuvassa Teemu poseeraa, sillä oikeasti hän ehtii harvoin autoa korjaamaan. © Pihla Liukkonen

© KONTRASTIA

© KONTRASTIA

Hyvä palvelu kaiken pohjana

Teboil Puumalalla on laaja vakioasiakaskunta, sillä monet vapaa-ajan asukkaat haluavat huollattaa ja katsastuttaa auton nimenomaan täällä.

”Mökkiläiset kertovat pantanneensa puoli vuotta auton huoltoa ja katsastusta, koska tykkäävät Puumalasta ja haluavat tukea paikallisia yrittäjiä”, kassalla työskentelevä Emmi kertoo.

Nuoret miehet eivät alkaneet yrittäjiksi suin päin, vaan he ovat pohtineet huoltamon ostamista jo monta vuotta. Kumpikin on ollut Huikon Autossa peruskoulun tet-harjoittelussa ja Teemu myös ammattikoulun harjoittelussa ja töissäkin. Teemulla on autokorimekaanikon ja autonasentajan koulutukset ja hän teki asentajan töitä muutaman vuoden eri merkkikorjaamoissa.

”Pekka Huikon kanssa juteltiin baaritiskillä jo pari vuotta sitten mahdollisesta kaupasta. Höntsälätkäporukassani pelaa yksi huoltamon työntekijä. Kerran turnauksessa hän heitti minulle, että et uskalla ostaa tuota bensa-asemaa!” Teemu muistelee nauraen.

Yrityskauppoja hiottiin vuoden verran Puumalan elinkeinokehittäjä Heikki Pietarisen kanssa. Hän auttoi esimerkiksi laskemalla yrityksen kannattavuutta. Omaa rahoitusta piti olla taustalla, mutta Finnvera takasi lainat.

”Unelmoin, että voisin tulevaisuudessa pitää pari kesälomapäivää”, Teemu nauraa.

Hän on yllättänyt siitä, että ei ehdi itse ropata autoja hallissa niin paljon kuin luuli. Aikaa menee tietokoneella ja puhelimessa tilauksia, tarjouksia ja laskuja tehdessä vähintään 3-4 tuntia päivässä.

Jarkko toivoo yritykselle maltillista kasvua ja liiketoiminnan laajenemista. Puumalassa bensanmyynti jatkuu varmasti, vaikka sähkö-, kaasu- ja hybridiautot tulevat muuttamaan bisnestä. Hybridiautoja ei saa korjata ilman merkki- ja mallikohtaisia lupia. Aika näyttää, kuinka monella kurssilla asentajat ehtivät käydä.

Pienellä paikkakunnalla asiakas on aina tottunut saamaan hyvää ja personoitua palvelua. Se onnistuu edelleen. Asiakas soitti Teemulle, että onnistuuko saunanpadan asentaminen.

”Ilman muuta, sanoin. Haimme padan Mikkelistä ja kävimme asentamassa sen mökille. Veneiden korjaus- ja katsastuspalveluakin on kysytty, mutta toistaiseksi emme ole sitä pystyneet tarjoamaan.”

Emmi ja Teemu Valtosella ja Jarkko Karjalaisella on tavoitteet korkealla: tehdä Puumalan Teboilista vieläkin parempi bensis! © Pihla Liukkonen

Emmi ja Teemu Valtosella ja Jarkko Karjalaisella on tavoitteet korkealla: tehdä Puumalan Teboilista vieläkin parempi bensis! © Pihla Liukkonen

Vanha ravintola heräsi henkiin

Kristiina Hietala ja Minna Hietala esittelevät innostuneina kesäkuussa 2021 avatun Puumalan Poijun saluunaa, johon on saatu rouhea tunnelma vanhoilla laudoilla. Myös ravintolasalin nostalgisen viihtyisä miljöö on heidän käsialaansa.

”Pojilla ei ollut mitään sanomista, kun suunnittelimme ravintolan sisustuksen yhdessä anopin kanssa. Kaikki on tehty omin pikkukätösin talviviikonloppuina ja toukokuussa”, he nauravat.

”Pojat” ovat Kristiinan ja Minnan aviomiehet, kokit ja identtiset kaksoset Jere ja Jesse Hietala. He ovat useimmiten tiiviisti keittiössä ja vaimot hoitavat salin puolta.

”Mekin olemme kokkeja, ja silloin tällöin keittiössäkin. Ravintolamme on saanut tosi hyvän vastaanoton, ja ruoka-annoksia menee paljon. Ihmiset tykkäävät, kun pitkään tyhjillään ollut Poiju Saimaan rannalla heräsi taas henkiin”, Kristiina kertoo.

Keravalta Puumalaan muuttaneet Hietalat ovat pienelle kunnalle unelma-asukkaita, lapsiperheitä! Minnalla ja Jerellä on kaksi lasta. Jessellä ja Kristiinalla on yksi lapsi ja toinen tulossa.

”Tämä on ollut jännittävä ja iso elämänmuutos, mutta nuorena täytyy uskaltaa. Puumalassa on turvallista asua lasten kanssa ja päiväkotipaikat ja vierekkäiset rivitaloasunnot järjestyivät helposti”, Minna kiittää.

Kristiina Hietala (vasemmalla) ja Minna Hietala ovat kuulleet asiakkailta paljon kiitosta Poijun sisustuksesta. © Pihla Liukkonen

Kristiina Hietala (vasemmalla) ja Minna Hietala ovat kuulleet asiakkailta paljon kiitosta Poijun sisustuksesta. © Pihla Liukkonen

Pariloitu lohi on yksi suosituimmista annoksista. © Pihla Liukkonen

Pariloitu lohi on yksi suosituimmista annoksista. © Pihla Liukkonen

Yksinkertaista, hyvää ruokaa

Jesse ja Jere tuovat ruoka-annokset pöytään, ja heidät saadaan hetkeksi kuvaan keittiön kiireestä.

”Teemme yksinkertaista ruokaa hyvistä ja puhtaista raaka-aineista ilman kikkailuja. Lista on suppea, vain kymmenen annosta. Näin laatu pysyy hyvänä. Paistetut muikut, puikulaperunamuusi ja remouladekastike on suosittu annos. Lounasta ei ole vielä, mutta sitä harkitaan kesän jälkeen”, veljekset kertovat.

Jesse ja Jere palaavat pannujen ääreen ja vaimot esittelevät tiskillä olevia tuoreita munkkirinkilöitä ja trendikästä juurileipää. Niitä myydään paljon ulos.

Ravintolan pyörittäminen on raskasta työtä. Se on auki tiistaista lauantaihin 9–21 ja brunssia tarjotaan mahdollisuuksien mukaan sunnuntaisin klo 11–15. Mutta Jesse ja Jere tulevat keittiöön jo ennen kuutta. Perheen lisäksi on kaksi ulkopuolista tarjoilijaa ja tarpeen mukaan ekstroja.

”Koska pojat ovat Poijussa 16–17 tuntia per päivä, niin on sanomattakin selvää, että me vaimot otamme enemmän vastuuta kodista ja lapsista. Sukulaisista on myös apua, sillä Jessen ja Jeren vanhemmat ostivat täältä mökin kymmenen vuotta sitten. Myös poikien isovanhemmat muuttivat silloin tänne”, kertoo naapurikunnasta Sulkavalta alun perin kotoisin oleva Kristiina.

Nuoria yrittäjiä ei pelota, vaikka remonttiin on mennyt paljon rahaa. Kaikki keittiökoneet uusittiin, yksi terassi rakennettiin ja toista paranneltiin. Sisällä tehtiin putki- ja sähkötöitä sekä pintaremonttia.

”Uskomme, että Puumalaan mahtuu vielä yksi hyvä ruokaravintola. Yritämme tuoda tänne uusia tuulia, ja muut yrittäjät ovat toivottaneet meidät lämpimästi tervetulleiksi. Puumalan Poijua on tarkoitus pitää talvellakin auki, mutta nyt menemme päivän kerrallaan.”

Kokit Jere ja Jesse Hietala tuovat ruoka-annokset asiakkaalle © Pihla Liukkonen

Kokit Jere ja Jesse Hietala tuovat ruoka-annokset asiakkaalle © Pihla Liukkonen

Puumalassa on hyvä yrittää

Puumalan Yrittäjien puheenjohtaja Paula Okkola kehuu pientä kuntaa yrittäjäystävälliseksi. Komentoketjut ovat lyhyitä ja asioita on helppo hoitaa.

”Yrittäjä saa apua elinkeinokehittäjä Heikki Pietariselta tai kunnanjohtaja Niina Kuuvalta, joka siirtyi pestiin Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtajan työstä. Hän auttaa yrityksiä ja madaltaa yrittämisen esteitä. Nyt on meneillään maakuntaliiton rahoittama SYTYKE-hanke, jolla nuoria ja yrityksiä saatetaan yhteen.”

Pietarinen kertoo, että runsaan 2 000 asukkaan Puumalassa toimii yli 200 yritystä. Puumalassa on noin 4 000 loma-asuntoa ja vilkas vierasvenesatama.

”Vuonna 2020 perustettiin 29 yritystä, ja vuonna 2021 on perustettu 18 yritystä. Työssä mukavinta on ihmisten palveleminen. Se lähtee usein toimitilatarpeesta, mutta teemme myös yhdessä toimintasuunnitelmaa ja budjetointia. Pohdimme, miten bisnes lähtee rullaamaan, millaisia kuluja syntyy, minkälaista rahoitusta haetaan ja teemme yhtiön perustamispaperit. Mahdollisuuksia on paljon.”

Lue myös: Reportaasi Puumalasta: Hurissalon kyläkauppias Jorma Tikka syttyy kesäsesongista – ”En malta jäädä eläkkeelle”

X