Reportaasi Lapista: Näin korona hiljensi Saariselän kesken huippusesongin

Saariselällä oli meneillään paras talvisesonki pitkiin aikoihin, mutta sitten iski korona. Seura oli paikalla, kun lomakeskus hiljeni ja myös Pohjois-Suomi siirtyi poikkeusoloihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lapin laduista tuli hetkeksi pakopaikka koronalle ja moni ajatteli toimivansa fiksusti tulemalla Lappiin ”turvaan”.

Saariselällä oli meneillään paras talvisesonki pitkiin aikoihin, mutta sitten iski korona. Seura oli paikalla, kun lomakeskus hiljeni ja myös Pohjois-Suomi siirtyi poikkeusoloihin.
Teksti: Manu Marttinen

”Laulun täytyy jatkua”, tuumii karaoke-emäntä Johanna Joensuu Saariselän keskustan Panimo Pubin päiväkaraokessa. On tiistai 17. maaliskuuta.

Päivää aikaisemmin, maanantaina 16. maaliskuuta Suomen hallitus piti tiedotustilaisuuden, jossa todettiin, että Suomi on poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tämän takia julkiset kokoontumiset rajattiin kymmeneen henkilöön sekä suositeltiin välttämään tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla. Lisäksi suurin osa koulusta päätettiin sulkea, kuten myös valtion ja kuntien julkiset tilat.

Mutta Saariselällä soi vielä musiikki. Johanna Joensuu houkuttelee Kyllikki Hokkasta, 75, laulamaan karaokea. Hokkanen empii hetken, mutta nousee sitten lavalle. Kerta on hänelle ensimmäinen.

”Oi Joosef, Joosef, muistatko kun kuljit maan halki etelästä pohjoiseen”, Hokkanen laulaa intoa puhkuen Laila Kinnusen tunnetuksi tekemää Josef, Josef -käännöskappaletta.

Karaoken laulaminen on Hokkasen päivän piristys. Muuten hänen Saariselän-reissunsa – sekin ensimmäinen – on sujunut koronan takia hyvin eri tavoin kuin hän kuvitteli.

”Onhan tämä ihan kauheaa, kun kaikki pysähtyy. Huolta on monenlaista. Tämä vaikuttaa niin moneen asiaan. En itse pelkää virusta, koska yleiskuntoni saattaa olla niin hyvä, ettei siihen kuolisi, vaikka tartunnan saisi,” Hokkanen pohtii.

Hallituksen viesti ei heti kiiri pohjoiseen

Samana maanantaina hallitus suositteli myös yli 70-vuotiaita kansalaisia pitäytymään omissa oloissaan ja välttämään mahdollisuuksien mukaan kontakteja muiden ihmisten kanssa.

Viesti ei kuitenkaan heti kiiri pohjoiseen asti, ei ainakaan kaikkien korviin. Vaikka Panimo Pubin päiväkaraokelaulajia ei olekaan alkuiltapäivästä jonoksi asti, paikka on aamusta iltaan täysin normaalisti auki ja väkeä tulee ja menee tasaiseen tahtiin. Illalla kansa istuu pöydissä ja tanssii trubaduurin laulun tahdissa kuin koronaa ei olisikaan.

Kun asiasta kysäisee kuin ohi mennen paikan työntekijältä, vastaus on varsin suomalainen. Sääntöjä ei ole rikottu: ”Emme ole saaneet avilta (aluehallintovirasto) mitään muuta ohjetta.”

Panimo Pub sulki ovensa perjantaina 27. maaliskuuta eli muutama päivä sen jälkeen, kun hallitus antoi esityksen ravintoiden sulkemisesta.

Saarijärvellä Keski-Suomessa asuvan Kyllikki Hokkasen pohdinta puolestaan on hyvä esimerkki ajattelusta, joka ensin tuntui monesta ihan oikealta ja loogiselta:

”Pohjoisessa tunnen oloni ihan turvalliseksi, koska täällä ei ole niin paljon tartuntoja kuin vaikka Jyväskylässä. On hyvin epätodennäköistä, että täältä saisi tartunnan.”

Moni kansalainen ajatteli aluksi toimivansa fiksusti tulemalla Lappiin ”turvaan”.

Vasta vähän myöhemmin otsikoihin nousivat ne painavat syyt, miksi etelästä ei pidä paeta pohjoiseen. Matkustaminen lisää viruksen leviämisriskiä pohjoiseen sekä uhkaa Lapin alueen sairaanhoitojärjestelmän kantokykyä.

Kyllikki Hokkanen, 75, nousi lavalle ja lauloi ensimmäistä kertaa karaokea Panimo Pubissa 17. maaliskuuta. Karaoke-emäntä Johanna Joensuu tuki laulua taustalla.

Kyllikki Hokkanen, 75, nousi lavalle ja lauloi ensimmäistä kertaa karaokea Panimo Pubissa 17. maaliskuuta. Karaoke-emäntä Johanna Joensuu tuki laulua taustalla. Otto Punto

Jättitappiot Lapin yrittäjille

Vaikka karaoke vielä raikaa, Saariselkä on muuten muun Suomen tavoin selvästi hiljentynyt. Kiinni ovat suositut ajanviettokeskukset, kuten isojen hotellien ja ravintoloiden tanssipaikat, hotelli Kiilopään savusauna ja avantouintipaikka sekä Saariselän tunnetuin viihdeinstituutio Laanilan monotanssit.

Kaupat, suksivuokraamot, muutamat ravintolat ja kahvilat pitävät oviaan auki, mutta rajoituksin. Esimerkiksi Kiilopään ravintola, kahvila ja minimarket palvelevat vain hotellin asiakkaita.

Suljetut palvelut luovat talvikeskukseen erikoisen tunnelman. Eri puolilla Saariselän keskustaa on tyhjän panttina sadoittain moottorikelkkoja. Laskettelurinteessä hissit nousevat ylös lähes tyhjinä.

Suksivuokraamon seinälle on kiinnitetty Suomen Hiihtoyhdistyksen ohjeet ankkurihisseihin. Niissä ”saa matkustaa kaksin vain perheenjäsenten tai samassa seurueessa olevien henkilöiden kanssa”.

Moni yrittäjä odottaa ”lopullista niittiä”, joka lopettaisi sesongin kokonaan, koska tappiot ovat joka tapauksessa jo kovat. Ennen täyssulkua yrittäjät joutuvat maksamaan palkkoja henkilökunnalle, vaikka asiakasvirrat hyytyvät vääjäämättömästi.

Ennen koronaa koko Saariselän kevätsesonki oli käytännössä loppuunmyyty, ja tämän vuoden talvisesonki oli ollut muutenkin hyvä. Tammikuussa rekisteröityjä yöpymisiä Saariselällä oli noin 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tilanne muuttui täysin, kun korona valtasi maailman.

Tuolihississä piti pitää metrin väli vierustoveriin tai nousta ylös vain perheenjäsenten tai samassa seurueessa olevien kanssa. Rinteet suljettiin 23. maaliskuuta.

Tuolihississä piti pitää metrin väli vierustoveriin tai nousta ylös vain perheenjäsenten tai samassa seurueessa olevien kanssa. Rinteet suljettiin 23. maaliskuuta. Otto Punto

Korona ei tunnu vielä huolettavan

Monotansseistaan tunnetun Laanihovin kulmilla on täysin hiljaista. Normaalisti täällä alkaisi tanssi ja laulu kello 14, mutta nyt ovessa on lappu, joka kertoo: ”Hallituksen suositusten mukaisesti suureksi yleisötapahtumaksi luokiteltavat monotanssit on peruttu keväältä 2020. Palaamme jälleen ruska-aikaan.”

Talon edustalla olevista lumijäljistä voi päätellä, että moni on käynyt kolkuttelemassa ovea. Terassilla olevien jälkien perusteella täällä on ehditty myös ottaa muutamia tanssiaskeleita.

Kivenheiton päästä Laanihovista sijaitsee Savottakahvila. Yritys tarjoaa kahvilatuotteiden lisäksi lounas-, majoitus- ja catering-palveluita.

Savotan vieressä kulkevalta ladulta tulee ja ladulle palaa niin tasaiseen tahtiin hiihtäjiä, että hetken tuntuu kuin koko korona olisi pahaa unta.

Ei se ole. Kahvilan seinässä oleva lappu kertoo, että täälläkin kaikki kevään ohjelmanumerot, kuten näytelmät ja musiikkiesitykset, on peruttu. Kahvila on kuitenkin auki, ja sisällä kahvilassa on väkeä jopa pienen tungoksen verran, eikä korona tunnu huolettavan.

”Eikö teille raha kelpaa – onko teillä liikaa rahaa?”

Kahvilan yrittäjä Kaisa Särkelä kertoo, että häntä sapettaa joidenkin asiakkaiden välinpitämättömyys. Hän ryhtyi jo epidemian alkumetreillä vuodenvaihteessa pyytämään asiakkaitaan käyttämään pankkikorttia käteisen rahan sijaan, koska kolikoiden välityksellä virukset leviävät nopeasti.

Kiinalaiset ja muut ulkomaiset asiakkaat ymmärsivät jo tuolloin pyynnön, mutta kaikki suomalaiset eivät. Särkelä ja hänen henkilökuntansa saivat kuulla jopa ivailua vakavasta asiasta.

”Eikö teille raha kelpaa? Onko teillä liikaa rahaa? Tällaisia kommentteja olemme saaneet suomalaisilta, jotka koittavat jopa edelleen maksaa käteisellä”, Kaisa Särkelä kertoo.

Vielä 17. maaliskuuta Savottakahvila oli auki normaalisti. Hiihtäjät tulivat kahville pitämään taukoa kuin koronaa ei olisikaan.

Vielä 17. maaliskuuta Savottakahvila oli auki normaalisti. Hiihtäjät tulivat kahville pitämään taukoa kuin koronaa ei olisikaan. Otto Punto

Hän sanoo kyllä yrittäneensä valistaa asiakkaita siitä, että kortin käytöllä kahvila haluaa pitää työntekijänsä niin kuin asiakkaansakin terveinä.

”Jos meille tulee kahvilassa korona, niin se tulee asiakkaille myös”, Särkelä huomauttaa.

Sitten hän huokaisee raskaasti. Särkelä on pitänyt kahvilaa jo 31 vuotta, eikä ole yrittäjänä kokenut vastaavaa romahdusta.

”Nyt me menemme päivä kerrallaan eteenpäin. Olemme kahvila, joten saamme toimia ainakin toistaiseksi. Huomisesta ei kukaan tiedä”, Kaisa Särkelä sanoo.

Särkelän mukaan talvi on tähän asti ollut hyvä: lunta on riittänyt, turistimäärät ovat kasvaneet, ja varsinkin ulkomaisia turisteja on ollut reippaasti edellisvuotta enemmän.

Sitten iski korona, ja Särkelän liikevaihdosta putosi hetkessä noin 40–50 prosenttia. Romahdus johtuu erityisesti isojen ryhmien peruutuksista, jotka veivät valtavan määrän lounastilauksia. Myös yritysten edustusmökkien catering-tilaukset loppuivat käytännössä kokonaan.

Särkelä on kokenut yrittäjä ja luottaa tulevaisuuteen, vaikka munkkien ja kahvin myynnillä ei voikaan korvata tulonmenetyksiä.

”Sitä ei voi tietää mitä huominen tuo tullessaan, mutta ei tässä voi ruveta itkemään.”

Savottakahvila sulki ovensa torstaina 26. maaliskuuta.

Saariselän laskettelurinteiden lähellä olevaan pulkkamäkeen ei ollut viikolla 12 menijöitä.

Saariselän laskettelurinteiden lähellä olevaan pulkkamäkeen ei ollut viikolla 12 menijöitä. Otto Punto

Ristiriitaisia mietteitä – ”järki pitää olla mukana”

Vaikeina aikoina näkee, mihin suomalaisen sydän sykkii. Hiihto on monelle rakas laji, sillä väkeä metsän siimeksessä riittää. Ladut ovat hyvässä kunnossa ja lunta löytyy, toisin kuin Etelä-Suomessa koko talvena.

Hotellin edustalta lähtee pieniä hiihtoporukoita laduille tasaiseen tahtiin. Heistä suurin osa näyttää eläkeläisiltä. Talvilomakausi on jo ohi, ja lapsiperheet arjen kurimuksessa.

Kuopiolaiset Esko Kumpusalo ja Juhani Airo kertovat olevansa ”noin seitsemänkymppisiä”, ja tulleensa Saariselälle autolla. He halusivat pois Kuopiosta, koska sieltä loppuivat hiihtokelit.

Koronan tarttuminen ei huoleta miehiä, koska he sanovat olevansa perusterveitä. Miehet kiittelevä vuolaasti Suomen hallitusta linjakkaista ratkaisuista ja korostavat, että nyt kansalaisten täytyy noudattaa ohjeita ja olla ”hyviä alamaisia”.

”Nyt voi ulkoilla ja nauttia, kunhan pitää huolen siitä, ettei ole tartuntaetäisyydellä eikä tartuta toisia eikä itseänsä. Järki pitää olla mukana”, Kumpusalo huomauttaa.

Seitsemänkymppiset Esko Kumpusalo (oik.) ja Juhani Airo halusivat lähteä pois Kuopiosta, koska sieltä loppuivat hiihtokelit.

Seitsemänkymppiset Esko Kumpusalo (oik.) ja Juhani Airo halusivat lähteä pois Kuopiosta, koska sieltä loppuivat hiihtokelit. Otto Punto

Vaikka miehet ymmärtävät sääntöjen tärkeyden, heitä harmittaa, että monotanssit jäävät nyt väliin. Tapahtuma on ollut heille vuosien perinne. Muuten koronarajoitukset eivät miesten suunnitelmia muuta. He aikovat hiihtää päivittäin 20–30 kilometriä.

”Olemme omissa oloissamme, emmekä mene ruuhkiin, vaan nautimme luonnosta”, Kumpusalo kertoo.

”Tämä on paras mahdollinen paikka olla tällä hetkellä”

Laskettelurinteestä löytyy Juhani Soini, 55, joka liukuu hissejä kohti. Hän on tänään tiistaina viettänyt päivän rinteessä, muuten loma menee ladulla.

”Tännehän tämä lomailu sopii oikein hyvin. Täällä on koronaa vähemmän kuin muualla. Tämä on paras mahdollinen paikka olla tällä hetkellä”, Soini sanoo.

Turkulainen Juhani Soini tuli Saariselälle lähinnä hiihtämään. Yksi päivä meni laskettelurinteessä. ”Tämä on paras mahdollinen paikka olla tällä hetkellä”, hän sanoi ennen liikkumiskieltojen voimaantuloa.

Turkulainen Juhani Soini tuli Saariselälle lähinnä hiihtämään. Yksi päivä meni laskettelurinteessä. ”Tämä on paras mahdollinen paikka olla tällä hetkellä”, hän sanoi ennen liikkumiskieltojen voimaantuloa. Otto Punto

Soini toimii Turun ammattikorkeakoulun vararehtorina, joten hän on tietoinen koronan riskeistä, sekä virukseen varautuminen on tullut työn puolesta tutuksi. Ammattikorkeakoulun kampus on tyhjennetty ja opiskelijat ovat siirretty kotiin opiskelemaan.

”Me aloitimme tähän varautumisen jo kaksi viikkoa sitten. Kaikki ulkomaanmatkailijat on laitettu automaattisesti kahden viikon karanteeniin”, Soini huomauttaa.

On pakko kysyä: ”Oletko ajatellut, että saatat tuoda taudin mukanasi?”

”Kyllä olen, totta kai.”

Haastattelukierroksen perusteella monella muullakin etelästä tulleella on puheissa ja toimissa ristiriita. Kukaan ei halua tuoda tautia pohjoiseen, mutta tulee tänne silti.

Huoli muiden tartuttamisesta ja paikallisten yrittäjien pärjäämisestä on varmasti aito, mutta monen ihmisen suurin huoli vaikuttaa liittyvän omaan jaksamiseen. Ajatellaan, että kun kerran pohjoiseen asti on päästy, yritetään viettää edes loma loppuun mahdollisimman normaalisti.

”Pysykää kotona!”

Inarin kunnan johtava lääkäri Outi Liisanantti vastaa puhelimeen työpaikaltaan Ivalon terveyskeskuksesta. Hänellä on eteläsuomalaisille tyly viesti: ”Pysykää kotona!”

”Kyllä minun ohjeeni on, että 70-vuotiaat pysyisivät kotona, eivätkä tulisi Saariselälle, vaikka olisi se oma mökki tai viikko varattuna. Tämä on minun ohjeeni nyt tiistaina 17. maaliskuuta”, Liisanantti sanoo.

Hän tiedostaa, että korona on todella paha takaisku Saariselän yrittäjille ja lomaa kaipaaville eteläsuomalaisille. Liisanantti kuitenkin arvioi, että jos ihmisiä ei saada nyt saada pysymään terveinä, niin matkailu voi loppua kokonaan todella pitkäksi ajaksi.

”Nyt pitää mennä terveys edellä. Rajoituksilla pyritään varmistamaan se, ettei matkailuyrittäjä tai hänen vanhempansa sairastu. Rajoitukset ovat kaikkien tueksi ja turvaksi.”

Inarin Yrittäjien puheenjohtajan Nina Hindströmin mukaan Saariselän matkailualan yrittäjien menettämien summien suuruutta ei ole vielä voitu arvioida, mutta kyse on ”hurjista tappioista”.

Myös kuntatalouteen korona iskee pahasti. Palveluala ja erityisesti matkailu on Inarin kunnan ylivoimaisesti suurin työllistäjä ja verotulojen lähde. Elinkeinojohtaja Samuli Mikkolan mukaan pudotus tulee olemaan raju.

”Jos matkailijoiden määrä tipahtaa kesken ehkä kaikkien aikojen parasta kautta satasesta nollaan, niin onhan se iso isku.”

Rovaniemeltä Saariselälle tullut Juha Kariniemi lähti hiihtolenkille Kiilopäältä. ”Harmittaa, kun koko Suomi seisahtuu, mutta ei voi muutakaan.”

Rovaniemeltä Saariselälle tullut Juha Kariniemi lähti hiihtolenkille Kiilopäältä. ”Harmittaa, kun koko Suomi seisahtuu, mutta ei voi muutakaan.” Otto Punto

Kuin Titanicilla – ”Paatti on uppomassa, mutta laulun täytyy jatkua”

Päivä on jo pitkällä, mutta karaoke jatkuu vielä Panimo Pubissa. Karaoke-emäntä Johanna Joensuu odottelee käsidesipullo edessään seuraavaa laulajaa. Hän putsailee mikrofonin päätä ja laulaa luikauttaa kappaleen välillä myös itse, jos asiakkaat eivät innostu laulamisesta.

Juontojen välissä hän kertoo, että tuntuu kuin olisi töissä Titanicilla.

”Paatti on uppomassa, mutta laulun täytyy jatkua.”

Laulu varmasti jatkuu, ja hiihtokin, mutta nyt tiedämme, että vasta ensi syksynä. Saariselkä, kuten muutkin Lapin hiihtokeskukset ilmoittivat myöhemmin viikolla sulkevansa ovensa etuajassa tältä keväältä.

Sulkemispäätöksiä edelsi Lapin kuntajohtajien ja Lapin poliisin kansalaisille suunnattu vetoomus pysyä kotona ja palata Lappiin vasta, kun epidemia on ohi.

”Meillä Lapissa välimatkat ovat pitkät ja terveydenhuoltomme kapasiteetti pieni. Epäitsekkyys on nyt päivän sana”, Lapin poliisi kirjoitti Facebookissa 22. maaliskuuta.

Lue myös: Reportaasi: Suomi hiljeni hetkessä – Näin koronatodellisuus iski arkeen

Lue myös: Suomen suojelijat koronan eturintamassa – Näin arjestaan kertovat sairaanhoitaja sekä palomies-ensihoitaja: ”Nyt tapahtuu mitä tapahtuu, ja pitää tehdä mitä pitää tehdä”

X