Reportaasi Tanskan EM-kisoista: Näin elämä voitti Huuhkajien historian ensimmäisessä arvokisaottelussa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomen maalintekijä Joel Pohjanpalo ottelun jälkeen. Mies ei maalinsa jälkeen hymyillyt, mutta ottelun jälkeen sentään hymykin irtosi, kun tieto Christian Eriksenin tilan kohenemisesta oli saavuttanut pelaajat. © Riku Laukkanen / Lehtikuva
Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien ensimmäinen arvokisaottelu sai pelottavan käänteen Tanskassa. Lopussa elämä ja Suomi voittivat.

Tätä kukaan ei osannut odottaa. Huuhkajien historian ensimmäisessä arvokisaottelussa kentällä makaa elottomalta vaikuttava mies. Mitä hänelle oikein tapahtui? Voiko tuosta selvitä?

Nämä kysymykset olivat tuhansien ihmisten huulilla ja ajatuksissa Kööpenhaminan Parken-jalkapallostadionilla, kun Tanskan tähtipelaajaa Christian Erikseniä, 29, elvytettiin katsojien silmien edessä kentän pinnassa.

Mitä oikein tapahtui, katsojat kyselivät toisiltaan Eriksenin saadessa tekohengitystä ja sähköshokkeja.

Eriksen oli kaatunut nurmelle kasvoilleen rajaheiton vastaanoton jälkeen, vailla kontaktia toiseen pelaajaan. Välittömästi sen jälkeen sekä Tanskan että Suomen pelaajat, kuten Robin Lod ja Jukka Raitala viittoilivat paikalle lääkäriä. He ymmärsivät, että Eriksen on tajuton ja nyt on tosi kyseessä.

Vain hetkeä ennen tuupertumistaan Eriksen osallistui peliin normaalisti, eikä mikään osoittanut merkkejä siitä, että jokin oli pahasti vialla. Kuvassa Eriksen taisteli pallosta Suomen Glen Kamaran kanssa. © AFP / Lehtikuva

Ensimmäisinä Eriksenin luo juoksivat Tanskan pelaajat, kuten kapteeni Simon Kjär, sitten paikalle ehtivät Tanskan joukkueen lääkäri ja stadionin lääkintähenkilökunta.

Minuutit Parkenilla tuntuivat aavemaisen pitkiltä. Hetkeä aiemmin Tanskan ja Suomen kannattajat olivat kilpalaulannassa, mutta se päättyi kuin veitsellä leikaten. Stadionille laskeutui ahdistava, kammottava hiljaisuus.

Lue myös: Kommentti: Tulos ja maalit menettivät merkityksensä samalla hetkellä, kun Christian Eriksen tuupertui kentän pintaan

Tanskan pelaajat kokoontuivat nurmella makaavan Eriksenin ympärille suojellakseen tätä tv-kameroilta ja katsomoiden somekuvaajilta. Osa pelaajista rukoili ja ilmiselvästi pidätteli itkuaan.

Tanskan pelaajat ryhmittyivät nurmella makaavan Christian Eriksenin suojaksi. © AFP / Lehtikuva

Äkkiä he olivatkin kuin veljiä

Äkisti maalit tai pelin tulos olivat menettäneet merkityksensä. Nyt oli kyse ihmiselämästä.

Intohimoiset jalkapallokannattajat saivat yllättäen karun muistutuksen siitä, että jalkapallo on sittenkin, kaikesta huolimatta, vain jalkapalloa.

Lopulta Christian Eriksen vietiin pois stadionilta paareilla happimaski kasvoillaan.

Joukkueet ja kannattajat eivät tuntuneet enää toistensa vastustajilta. Yhteisöllisyys oli tärkeämpää. Ihmiset stadionilla halusivat tukea toisiaan ja tarjota empatiaansa. Siihen löytyi kaunis tapa.

”Christian”, huusi suomalaiskannattajien pääty.

”Eriksen”, vastasivat tanskalaisfanit.

Huudot toistuivat yhä uudelleen.

Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen, lähes tunti Eriksenin lyyhistymisen jälkeen, stadionin kuuluttaja kertoi yleisölle, että Christian Eriksen on sairaalassa tajuissaan ja hänen tilansa on vakaa.

Valtava helpotuksen aalto kulki läpi stadionin, ihmiset puhkesivat spontaaneihin suosionosoituksiin.

Maanantaina sairaalasta kuului tietoja, joiden mukaan Eriksen pystyi jo syömään ja keskustelemaan. Hänen toipumisennusteensa on hyvä.

Huuhkajien tie historiaan

Vastaavanlaista kamppailua elämästä ja kuolemasta nähdään jalkapallokentällä äärimmäisen harvoin, tuskin koskaan.

Joukkueiden odottaessa omissa pukuhuoneissaan tietoa Eriksenin tilasta, ottelu oli keskeytetty yli tunnin.

Sitten sairaalaan viety pelaaja soitti joukkueelleen, kertoi voivansa jo paremmin ja toivoi pelin pelaamista loppuun. Tanska päätti tehdä niin. Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi myöhemmin, että Suomi oli valmistautunut kaikkiin vaihtoehtoihin, mutta halusi kunnioittaa Tanskan päätöstä.

”Hyviä vaihtoehtoja ei tuossa vaiheessa ollut. Jos peli olisi lopetettu tuolta illalta, se olisi pitänyt pelata loppuun seuraavana päivänä. Me halusimme kuunnella Tanskaa ja tehdä niin kuin he toivoivat”, Kanerva sanoi tv-haastattelussa.

Joukkueiden palatessa kentälle suomalaispelaajat taputtivat tanskalaisille. Moni suomalainen, kuten Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo ja Paulus Arajuuri halasivat tanskalaisten kanssa, jotka nyt tuntuivat enemmän veljiltä kuin vihollisilta.

Peliä jatkettiin, ja loppu on suomalaista jalkapallohistoriaa.

Hradecky kasvoi jättiläiseksi

Suomen miesten maajoukkuetta kutsutaan lempinimellä Huuhkajat.

Huuhkaja on isokokoinen, sitkeä ja komea pöllö, joka viihtyy kallioisissa havumetsissä, mutta on sopeutunut elämään myös ihmisasutuksen läheisyydessä. Pitkäikäinen eläin liitää korkealla ja rauhassa, kunnes iskee pahaa aavistamattoman saaliinsa kimppuun.

Harva Tanskan pelaaja tai kannattaja pystyi aavistamaan, että puolen tunnin jyrän alla olemisen jälkeen Huuhkajan isku olisi vielä tulossa.

Kuten kaikilla muillakin tavoilla, ottelu oli eriskummallinen myös tilastojen valossa. Tanska voitti laukaisutilaston lukemin 22-1.

Ottelun tilastot ovat sellaiset, että noin yhdeksänä päivänä kymmenestä Suomi ei tulisi ulos myllystä voittajana.

Mutta nyt oli se kymmenes päivä.

Jalkapalloanalyyseissa pidetään monesti parempana sitä joukkuetta, joka pitää enemmän palloa hallussaan tai luo enemmän maalintekopaikkoja.

Tosiasiassa jalkapallo on kuitenkin peli, jossa paremmuus mitataan vain tulostaululla. Jalkapallojoukkueen tavoite ei ole luoda vastustajaa enemmän maalintekopaikkoja, vaan tehdä vastustajaa enemmän maaleja.

Sillä mittarilla parempi voittaa aina.

Tanskalla oli monta tilaisuutta tehdä maali, jopa rangaistuspotku, mutta he eivät tehneet. Suomen maalivahti Lukas Hradecky voitti maalivahtien keskinäisen kamppailun tanskalaista virkaveljeään Kasper Schmeichelia vastaan ylivoimaisesti.

Katsomoon näkyi selvästi, kuinka Hradeckyn itseluottamus ja tahtotaso kasvoivat jokaisen torjunnan jälkeen. Samaan aikaan tanskalaiset menettivät jokaisen torjunnan myötä uskoaan siihen, voiko palloa saada lainkaan Huuhkajien maaliin.

Lue myös: Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecký ponnisti huipulle niukoista oloista: ”Rahalla tai ihonvärillä ei ole merkitystä”

Rangaistuspotkuun johtaneessa tilanteessa Arajuuri kamppaili pallosta Tanskan Yussuf Poulsenin kanssa. Tilanteen jo mentyä puolittain ohi, Arajuuren jalka kopsahti vahingossa Poulsenin nilkan seutuville ja tanskalainen kaatui heti. Tuomari näytti palloa pilkulle.

Tanskalaiskatsomossa rangaistuspotkua tuuletettiin kuin maalia. Kauttaaltaan punavalkoisiin lippuihin ja viikinkikypäriin sonnustautuneet tanskalaiset nuolaisivat ennen kuin tipahtaa.

Tai tipahtihan se pallo, mutta suoraan Hradeckyn syliin.

Huuhkajien isku

Suomella oli yksi paikka koko ottelussa ja sen Huuhkajat käyttivät hyväkseen tavalla, jota voi luonnehtia jopa kylmänviileäksi.

Pallo oli pitkään Suomen hallussa. Hyökkäyksen loppuvaiheessa Pukki juoksi pallon sisään Suomen hyökkäysalueelle, antoi pallon Jere Uroselle, joka puolestaan antoi taidokkaan tarkan keskityksen, jonka Joel Pohjanpalo puski sisään.

Jere Uronen on antanut keskityksen ja Joel Pohjanpalo pääsee puskemaan… © AP / Lehtikuva

Pallo suuntautui suoraan kohti maalivahti Schmeicheliä, mutta meni sisään tämän jalan ja käden välistä.

…Ja Suomen ensimmäinen arvokisamaali on syntynyt. Kapteeni Tim Sparv tuulettaa taustalla. (c) AFP / Lehtikuva

Suomen miesten kaikkien aikojen ensimmäinen ja ikimuistoiseksi jäävä arvokisamaali oli syntynyt. Sitä näytetään urheilulähetysten nostalgiapätkissä vielä vuosikymmenten kuluttua.

Joel Pohjanpalo ei tuulettanut maalia, ja näytti kädellään rauhoittavan eleen myös joukkuekavereilleen ja Suomen kannattajille. Hän ei ollut juhlatuulella. Myös ottelun jälkeisen tv-haastattelun Pohjanpalo aloitti sanomalla, että tärkeintä on nyt Eriksenin terveys.

Heti maalinsa jälkeen Pohjanpalo näytti kädellään juhlimista rauhoittavan eleen. © AP / Lehtikuva

Ne olivat tyylikkäitä eleitä, joita nähtiin koko Huuhkajien joukkuuelta. Tanskan lehdistö kiitteli niitä vuolaasti.

Ottelun jälkeen Suomen joukkue oli saanut tiedon, jonka mukaan Eriksen voi sairaalassa jo paremmin ja oli tajuissaan. Se vapautti suomalaiset juhlimaan.

Lukas Hradecky sai katsomosta megafonin, jonka avulla hän huudatti suomalaiskannattajia. Rituaali on tuttu aiemmista Huuhkajien voittopeleistä. Pelaajat ja kannattajat lauloivat ja hyppivät samaan tahtiin. Oi Suomi on!

Vakava ilta sai sittenkin iloisen päätöksen. Elämäniloisen päätöksen.

EM-ottelun sankarit

”Tanska taapersi, mutta elämä voitti”, kuvailivat iltapäivälehtien otsikot sunnuntaina.

Samana päivänä Tanskan jalkapalloliiton tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Eriksenillä oli ollut sydänpysähdys.

Suomen tärkeimmät pelaajat olivat siis Hradecky, Pohjanpalo, Arajuuri ja Uronen.

Mutta ottelun tärkeimmät ihmiset?

He olivat muita kuin jalkapalloilijoita.

Ottelun tärkeimmät ihmiset olivat ne lääkärit ja ensihoitajat, jotka pitivät Eriksenin tässä maailmassa.

Kannattajien karnevaali hiipui

Kiitosta Tanskan mediassa saivat Suomen pelaajien lisäksi myös Kööpenhaminaan saapuneet suomalaiskannattajat. Seura tapasi viikonlopun aikana useita Huuhkajien faneja kaupungilla ja stadionilla, ja kaikki kiittelivät yhteiselon tanskalaisten kanssa sujuneen mainiosti.

Ennen ottelua sekä suomalaisilla että tanskalaisilla oli kunnon karnevaalitunnelma. Olut virtasi, ilotulitteet paukkuivat ja kannatuslaulut raikasivat. Eri maiden kannattajat toivottivat toisilleen hyvää ottelua, tanskalaiset olivat tietenkin täysin varmoja voitostaan.

Miki, Jani, Ville ja Markus uskoivat ennen ottelua Suomen nappaavan maalin voiton. © Jukka Vuorio

Viikingeiksi esittäytyneet tanskalaismiehet toivoivat Suomelle kaikkea hyvää, mutta eivät ennen ottelua oikeastaan uskoneet Suomen mahdollisuuksiin. © Jukka Vuorio

Lue myös: Suomalaiskannattajat uhkuvat Kööpenhaminassa iloa ja voitontahtoa – ”Se on 1-0 Suomelle, Pukki tekee”

Vastaava kannattajien rauhanomainen rinnakkaiselo ei ole kaikkialla mikään itsestäänselvyys. Moni suomalaisfani sanoi avoimesti, että Venäjälle kisaturistiksi lähteminen ei samalla lailla houkuttele, osittain väkivaltaisessa maineessa olevien futishuligaanien vuoksi, osittain maan epäselvän koronavirustilanteen vuoksi. Useat suomalaiset sanoivat, etteivät usko Venäjän virallisiin ja alhaisiin tartuntalukuihin.

Tanskan tiukat koronarajoitukset olivat hellittäneet juuri ennen EM-kisojen avauspotkua. Tanskan ja Suomen väliseen otteluun pääsi 25 000 katsojaa, joista suomalaisia oli reilut 2500.

Kööpenhaminan ottelun jälkeen kaupungilla oli omituinen tunnelma. Ilta oli hämärtynyt, kylmä tuuli yltynyt ja kansa valui stadionilta metroasemille rauhallisissa, jopa vaisuissa tunnelmissa. Suomalaisporukoita näkyi edelleen siellä täällä tanskalaisten joukossa, mutta kaikkien laulut ja huudot olivat vaienneet.

Suomalaiset olivat hillityn onnellisia.

Ottelun suomalaissankarit Joel Pohjanpalo ja Lukas Hradecky halasivat ottelun jälkeen. © Riku Laukkanen / Lehtikuva

Huuhkajien ikuinen liito

Miten tästä eteenpäin?

Tämän jutun painoon menon ja ilmestymisen välissä Suomi on pelannut jo toisen EM-ottelun, kun keskiviikkona vastassa oli Venäjä. Sen perusteella tiedetään jo paremmin, mitkä ovat mahdollisuudet EM-jatkopaikkaan, mutta riippumatta ottelun lopputuloksesta Suomi on jo joka tapauksessa tehnyt historiaa.

Tuloksellisesti Suomi lunasti kaikki sille asetetut toiveet heti ensimmäisessä ottelussaan. Se ottelu oli taisteluvoitto ja mikä tärkeintä elämän suuri voitto, kun Christian Eriksen selvisi elossa erittäin vakavasta tilanteesta.

Valmentaja Markku Kanerva sanoi ennen kisoja, että hänen ajattelussaan EM-kisat eivät ole pitkän tien pääteasema, vaan välipysäkki. Kanerva haluaa Suomesta vakituisen arvokisakävijän.

Ajatukset tulevista kisoista ovat ajankohtaisia jo syyskuun alussa, kun Huuhkajien lento jatkuu MM-karsintaotteluilla Kazakstania ja Ranskaa vastaan.

Turnaukset ja pelaajat vaihtuvat, mutta Suomen maajoukkueen pelit eivät lopu koskaan.

Lue myös: Ystävä kertoo: Tällainen on Huuhkajien ikitaistelija Paulus Arajuuri – ”Hänessä on kasvanut soturimentaliteetti”

X