Reportaasi: Koirat avuksi rottien torjuntaan hevostilalla – Näin brasilianterrierit hävittävät tuholaisia Haminassa

Brasilianterrieri on jyrsijöiden saalistamiseen jalostettu koirarotu. Pyhtääläiset rottakoirat Nuppu ja Rasse tekivät tehoiskun haminalaiselle hevostilalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brasilianterrieri Nuppu on ylpeä saaliistaan. Koiran hampaisiin on jäänyt ilmanvaihtokanavan sokkeloista pullea rotta.

Brasilianterrieri on jyrsijöiden saalistamiseen jalostettu koirarotu. Pyhtääläiset rottakoirat Nuppu ja Rasse tekivät tehoiskun haminalaiselle hevostilalle.
Teksti: Ville Vanhala 

Nuppu valpastuu. Piskuinen brasilianterrieri jähmettyy ahtaassa heinänkuivurin ilmanvaihtokanavassa paikoilleen. Koiran kuono käy maassa ja nousee taas ilmaan painuakseen taas soran peittämään betonilattiaan.

Jännittyneen koiran lihakset tärisevät. Toinen etujalka nousee ilmaan ja koukistuu.

Pöly tanssii ritilän ja punaisen tuulettimen takaa tihkuvissa kevätauringon säteissä. Ummehtuneessa ilmassa leijuu kuivuneen heinän ja viljan imelä haju. Valkoiselle seinämälle on noussut koiraa suurempi koiran varjo.

Kanavan toisessa päässä on soran ja murentuneen heinän seassa rotan papanoita.

Betonilattian alla saattaa hyvinkin olla rotanpesä.

Brasilianterrieriä käytetään kotimaassaan myös paimen- ja vahtikoirana, mutta energiset ja nopeat eläimet ovat osoittautuneet erityisen tehokkaiksi jyrsijöiden torjujiksi.

Nuppu on jo pyydystänyt useita rottia ja paljastanut lukuisia rotanpesiä.

Nyt koira syöksyy kanavan käytävältä viljasalpojen alle. Nupun kynnet rapisevat lattiaan, häntä piiskaa seinämiä.

Koira on vainunnut rotan.

Nuppu haistaa heinäsuojan kuormalavojen alta rottien kulkureitin. © Arto Wiikari

Nuppu haistaa heinäsuojan kuormalavojen alta rottien kulkureitin. © Arto Wiikari

Rotan pesiä ja käytäviä

Paavolan Hevostilalla Haminan Metsäkylässä on jo aamuaskareet tehty. Peräti 17 hevosta käyskentelee kevätauringossa pihatarhoissa ja karsinat on siivottu.

Tallin lisäksi heinäsuoja, heinänkuivuri ja pannuhuone ovat valmiita koirien tarkastettaviksi.

Jukka Kontisen mukaan tilalla ei ole ollut rottia ongelmaksi asti sen koommin, kun niitä hävitettiin myrkyttämällä muutama vuosi sitten.

”Hevostilan vilja- ja heinävarastoista riittää kuitenkin rotille syötävää ja suoja- ja pesäpaikkoja. Varmasti täällä on rottia, vaikka niitä ei ole vähään aikaan edes nähty”, Jukka Kontinen sanoo.

Punamullalla maalatun heinänkuivurin seinustalle parkkeeraavan maasturin takakontista kuuluu kimeä haukunta.

Autosta nousee Haminan kaupungin terveystarkastaja, mutta brasilianterrieriensä kanssa myös yrittäjänä toimiva pyhtääläinen Tuula Tikerpuu. Hän kertoo, että rottakoirina toimivien brasilianterriereiden ensisijainen, tuholaistorjuntaa tukeva tehtävä on etsiä kohteesta ne alueet, missä on rottia ja niiden pesiä.

”Koira löytää pesät ja myös rakenteiden alla kulkevat rottien käytävät, mutta sei­nien sisälle koirat eivät pääse.”

Varsinainen rottien tappaminen tehdään yleensä jäljittämisen jälkeen loukuttamalla tai myrkyttämällä. Jos koira kuitenkin saa rotan kiinni, niin se myös ottaa sen heti hengiltä.

Kun Tikerpuu avaa autonsa takaluukun, koirat säntäävät nuuskimaan heinänkuivurin seinänvieriä. Tikerpuu laittaa 4-vuotiaalle brasilianterrieri Rasselle valjaat, mutta 9-vuotias Nuppu saa vilistää vapaana.

Terrierit uhkuvat työintoa. Nopeiden ja sirojen koirien säntäily näyttää miltei liitämiseltä.

Rottien jäljitys on alkanut.

Tuula Tikerpuu seuraa vierestä, kun hänen rottakoiransa Nuppu ja Rasse tarkastavat, onko betonilattian railosta ­kulkenut rottia. © Arto Wiikari

Tuula Tikerpuu seuraa vierestä, kun hänen rottakoiransa Nuppu ja Rasse tarkastavat, onko betonilattian railosta ­kulkenut rottia. © Arto Wiikari

”Koira tappaa rotan sekunneissa”

Pannuhuoneessa Rasse ja Nuppu pysähtyvät viemärinkannen äärelle. Koirat nuuskivat, kääntelevät päitään ja huiskivat häntiään.

Koirat ovat merkanneet viemärin.

”Tänään kansi oli paikoillaan. Useana aamuna rotat ovat viemäristä noustessaan sysänneet kannen syrjään”, Jukka Kontinen kertoo.

Koirat kuitenkin vipeltävät pannuhuoneen nurkkaan. Rassen kuono painuu kiinni betoniseinästä ammottavaan koloon.

Rottien reitillä on nyt saalistaja.

Tuula Tikerpuu kertoo, että rotta kokee koiran hampaissa armollisemman kuoleman kuin myrkyttämällä.

”Myrkky tuhoaa rotan sisäelimiä, jolloin rotta saattaa kitua jopa päiväkausia ennen kuin se menehtyy. Koira tappaa rotan sekunneissa.”

Koirien tekemä etsintä ei kuitenkaan tuota pannuhuoneessa tulosta. Koska Nuppu ja Rasse eivät myöskään jähmety aloilleen vaanimaan, merkitsee se Tikerpuun mukaan sitä, että rottien jäljet pannuhuoneessa saattavat olla jo muutaman päivän vanhoja.

”Todennäköisesti seinien uumenissa kulkee kuitenkin rottien kaivama käytävä.”

Tikerpuu kerii Rassen hihnan tiukalle ja komentaa Nuppua seuraamaan perässä.

Seuraavaksi tarkastetaan heinäsuoja.

Brasilianterrieri on luontainen jyrsijöiden vaanija

Brasilianterrieriä on vaikea uskoa rotantappajaksi.

Yöpakkasen kovettamalla pälvellä säntäillessään pienet ja vikkelät terrierit näyttävät enemmän leikkivän kuin olevan rottajahdissa. Brasilianterrieri on myös ystävällinen ja hyväluontoinen. Koira katsoo kohti ruskeilla nappisilmillään. Pieni kuono hipaisee kämmentä ja kämmen jää kosteaksi.

Nuppu on nuolaissut.

Brasilianterrierejä ei tarvitse kouluttaa jyrsijöiden vaanijoiksi ja tappajiksi, vaan koirilla on synnynnäinen taipumus jäljittämiseen ja pyydystämiseen. Brasilianterrieri on viimeistään vuoden ikäisenä täysikasvuinen ja valmis jahtaamaan rottia, hiiriä ja myös myyriä.

”Olemme joskus harjoitelleet kuolleilla jyrsijöillä, mutta niiden perään koirat eivät lähde yhtä hanakasti kuin elävän, aidon saaliin”, Tuula Tikerpuu kertoo.

Hän päätti perustaa rottakoiriensa kanssa yrityksen huomattuaan, että pääsi oman tallinsa rotta- ja hiiriongelmasta koirien avulla eroon Pyhtään Heinlahdessa. Terveystarkastajan työn kautta Tikerpuulle ilmeni myös, että rottakoirille on käyttöä.

”Tuholaistorjuntafirmat kiinnostuivat rottakoirista, koska koirien tekemien paikallistamisien ansiosta myrkytys ja loukutus voidaan kohdentaa tarkemmin.”

Nuppu ja Rasse innostuvat säntäilemään heinäsuojan seinän vierustalla edestakaisin.

Juoksevalta Nupulta pääsee pieni vingahdus.

Onko rotta noussut onkalostaan hangen ja seinän väliin, kevätaurinkoon paistattelemaan?

Rottien torjunta kahdella koiralla

Paavolan Hevostila siirtyi sukupolvenvaihdoksen myötä Tiia Paavolan omistukseen vuonna 2004. Miltei koko ikänsä tilalla asunut Paavola muistelee, että tilalla on aina näkynyt rottia tai ainakin jälkiä ­rottien olemassaolosta.

Viimeksi Paavola on havainnut rottien hakeneen ja silpunneen kanalan munitus­pesien pahnoja.

”Kun rottia takavuosina myrkytettiin, niitä hoiperteli nurkissa ja pihalla ja ne piti tappaa lapiolla lyömällä”, Tiia Paavola kertoo.

Tilalla on kaksi kissaa, joista suurempi, Heinikki-nimeltään, on saanut saaliikseen rottia. Paavolan jackrusselinterrieri Tilta ei sen sijaan ole rottia hampaisiinsa saanut, vaikka onkin nopea ja toimelias koira.

Brasilianterriereille Nupulle ja Rasselle rottien jäljittäminen ja pyydystäminen on työtä, eivätkä ne aina ole välttyneet rottia jahdatessaan loukkaantumisilta.

Tuula Tikerpuu kertoo, että eräässä tallissa nurkkaan ahdistettu rotta hyökkäisi päin Nupun kuonoa, mutta koiran onnistui väistää rottaa ja tarttua sitä hampaillaan niskasta ja ravistaa hengiltä.

”Rasse taas juuttui rotan pesää etsiessään valjaistaan jätekontin alle tehdasalueella. Siinä kului pitkä tovi ennen kuin koira saatiin kiskottua kiipelistä irti.”

Tikerpuulla on kotonaan myös kolmas brasilianterrieri, kuuden vuoden ikäinen Hippu, jota hän ei kuitenkaan ottanut mukaansa Paavolan Hevostilalle.

”Kun yksi koira saa rotan kiinni, muut yrittävät riistää saaliin itselleen, jolloin koirat saattavat rähistä keskenään”, Tikerpuu kertoo.

”Vahinkoriski pienenee, kun saalistus­tilanteessa on kaksi koiraa, jotka on helpommin hallittavissa kuin kolme.”

Tuula Tikerpuu seuraa vierestä, kun hänen rottakoiransa Nuppu ja Rasse tarkastavat, onko betonilattian railosta ­kulkenut rottia. © Arto Wiikari

Tuula Tikerpuu seuraa vierestä, kun hänen rottakoiransa Nuppu ja Rasse tarkastavat, onko betonilattian railosta ­kulkenut rottia. © Arto Wiikari

Rotta pois hampaista lahjomalla

Ihan yllättäen koiran hampaissa on rotta.

Ilmanvaihtokanavassa rämisee ja pöllyää, kun rotta rimpuilee rääkäisten irti Rassen leuoista. Se törmää tuulettimen ristikkoon ja syöksyy takaisin viljasalpojen alle. Nuppu ryömii vauhdilla rotan perään. Koira on hetken näkymättömissä ja takaisin esiin tullessaan Nuppu on jo tappanut rotan.

Ylpeänä saalistaan hampaissaan retuuttava Nuppu saa Tuula Tikerpuulta taputuksia ja vuolaat kehut.

”Olisiko jopa suurin rotta, minkä Nuppu on koskaan pyytänyt”, Tikerpuu otaksuu.

Hän joutuu maanittelemaan koiraa pitkään ja lahjomaan sitä herkkupaloilla, että saa rotan pois sen suusta.

Kuollut rotta nostetaan lapiolla ulos ilmanvaihtokanavasta. Nuppu nuuskii nurkkia ja vispaa häntäänsä. Koira on päässyt saaliin makuun.

Nuppu syöksyy takaisin viljasalpojen alle.

Jos sieltä jäisi hampaisiin vielä toinen rotta?

Tikerpuu kertoo, etteivät koirat edes yritä syödä pyydystämiään rottia eivätkä muitakaan jyrsijöitä.

”Saaliin syöminen saattaisi koitua koiralle kohtaloksi, sillä varsinkin asumusten liepeiltä pyydystetyissä jyrsijöissä voi olla jäämiä myrkytysten jäljiltä.”

Pienikokoinen ja kevyt­rakenteinen Nuppu-koira astelee vauhdilla ja ­mahtuu tunkeutumaan ahtaisiinkin paikkoihin. © Arto Wiikari

Pienikokoinen ja kevyt­rakenteinen Nuppu-koira astelee vauhdilla ja ­mahtuu tunkeutumaan ahtaisiinkin paikkoihin. © Arto Wiikari

Haavoittunut pyydystäjä

Koirat löytävät ulkokanalasta, heinäsuojasta ja varastosta hajujälkiä, mutta pyydystämään ne eivät enää pääse.

Rotat pysyvät koloissaan.

Tuula Tikerpuu ohjeistaa Tiia Paavolaa ja Jukka Kontista laittamaan loukkuihin syöteiksi juuston ja leivän sijasta sillin lientä ja suklaata, jotka ovat rotille vastustamattomia herkkuja.

Kasvinsuojelututkinnon suorittaneella Kontisella on lupa myös käyttää tarvittaessa rottien torjuntaan tarkoitettuja jyrsijämyrkkyjä.

”Vaikka koirat löysivät yhden rotan rottien jälkiä, mitään rottaongelmaa ei tilalla ole. Myrkytykselle tuskin on ainakaan tällä haavaa tarvetta”, Kontinen sanoo.

Kun Tikerpuu nostaa Nuppua takaisin auton takakonttiin, hän huomaa koiran silmäkulmassa pienen, verestävän haavan.

”Nuppu on joko saanut rotalta osuman tai koira on lyönyt silmäkulmansa rakenteisiin”, Tikerpuu sanoo.

Pieni haava ei vaadi Tikerpuun mukaan toimenpiteitä eikä ainakaan välitöntä eläinlääkärillä käyntiä. Toki Tikerpuu seuraa tarkasti, että koiran haava alkaa varmasti parantua.

Kun Rassekin on riisuttu valjaista ja nostettu autoon, koirien työ on tältä päivältä tehty. Kimeä haukunta takakontissa vaimenee nopeasti.

Koirat ovat rottajahdista väsyneitä.

Pyydystetty, paksu rotta vietiin pannuhuoneeseen eikä sitä enää ole.

Se on haihtunut savuna ilmaan.

Saaliin makuun päässyt Nuppu yrittää vielä riistää hengettömän rotan Tuula Tikerpuun käsistä. © Arto Wiikari

Saaliin makuun päässyt Nuppu yrittää vielä riistää hengettömän rotan Tuula Tikerpuun käsistä. © Arto Wiikari

Rotista ilmoituksia yhä useammin

Haminan kaupungin terveystarkastajana työskentelevä Tuula Tikerpuu kertoo, että tänä päivänä kaupunkialueilta tehdään ilmoituksia rotista useammin kuin aikaisemmin.

”Viranomaiset tekevät tarvittaessa kartoituksen ja etsivät mahdollista syytä rottien esiintymiseen. Esimerkiksi lintujen ruokintapaikat ja avokompostit vetävät rottia puoleensa. Rottien hävittäminen on kiinteistönomistajan vastuulla.”

Tikerpuun mukaan rottien yleistyminen on ainakin osittain seurausta vuonna 2018 voimaan tulleesta laista, jonka mukaan oikeus rottien myrkyttämiseen rajoitettiin vain alan ammattilaisille.

”Kuluttajat saavat yhä käyttää loukkuja ja hiirien torjuntaan tarkoitettua myrkkyä.”

Tuula Tikerpuu palkitsee koiransa onnistuneesti suoritetun tehtävän jälkeen. Jukka Kontinen käy korjaamassa kuolleen rotan lapiolla pois. © Arto Wiikari

Tuula Tikerpuu palkitsee koiransa onnistuneesti suoritetun tehtävän jälkeen. Jukka Kontinen käy korjaamassa kuolleen rotan lapiolla pois. © Arto Wiikari

Pitkähäntä grillissä

Mikäli rottia on paljon, ne tuhoavat rakenteita ja sotkevat ympäristöä. Viljatiloilla rotat saattavat pahimmillaan saastuttaa varastoitua viljaa.

Sähköjohtoja pureskelevat rotat voivat aiheuttaa jopa palovaaran.

”Rotat kantavat ulkoloisia, mutta Suomessa ruoan laaduntarkkailu on niin korkealla tasolla, että epäpuhtaudet eivät pääse ravintoon”, Tikerpuu kertoo.

Kun rottaongelma on yhtynyt oikein pahaksi, niin rottia on Tikerpuun mukaan löydetty jopa pihagrillistä.

”Rottaongelmasta kärsineen talon sisätiloihin asennetusta riistakamerasta nähtiin, että yöllä rottia juoksi pitkin pöytää.”

Lue myös: Kössi-koira haistaa rottien pesät ja kulkureitit – Malagan moottoritien varrelta pelastettu monilahjakkuus rakastaa nenätyöskentelyä ja nakkeja

X