Star Wars -asuiset pahikset ovat hyvän puolella: ”Moni lapsi kysyy, että olemmeko me robotteja”

Star Wars -elokuvasarjasta tutut hahmot keräävät varoja hyväntekeväisyyteen, ilahduttavat ihmisiä ja saavat kaiken päälle vielä itselleen hyvän mielen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kolmen kuukauden ikäinen Emilia Andelin viihtyi Star Wars -elokuvasarjan roistojen, punaisiin pukeutuneen henkivartijan eli Elina Herttuan ja keisari Palpatinen eli Satu Etelälahden välissä. Takana Miska Engström stormtrooper-sotilaiden välissä. © Vesa Tyni

Star Wars -elokuvasarjasta tutut hahmot keräävät varoja hyväntekeväisyyteen, ilahduttavat ihmisiä ja saavat kaiken päälle vielä itselleen hyvän mielen.
Teksti: Jukka Vuorio 

Lasten silmiin syttyy hämmästys ja ilo, kun he ennalta arvaamatta törmäävät maailmankaikkeuden ilkeimpiin pahiksiin.

”Mitä! Äiti katso! Katso!”

Lapset vilkuilevat innostuneina vuorotellen äitiään ja elokuvamaailmasta tuttuja superroistoja. Lastenvaunuja työntävää äitiä hymyilyttää.

Nyt ollaan ehkäpä maailman turvallisimmassa paikassa, Helsingin Lapsimessuilla, mutta jostain syystä tänne ovat saapuneet Star Warsista tutut Darth Vader ja keisari Palpatine, niin sanotun pimeän puolen voiman mahtavimmat lordit.

Ja mitä ihmettä! Nyt he kättelevät lapsia ja vilkuttelevat iloisesti.

Mukanaan näillä pahojen voimien henkilöitymillä on henkivartijoita ja stormtrooper-sotilaita, mutta elokuvista tutun ihmisten hätyyttelyn ja häiritsemisen sijaan he kutsuvatkin ohi kulkevia lapsia ja aikuisia yhteisiin valokuviin.

Niille riittää kysyntää kuin liukuhihnalta.

”Ota vielä, että varmasti onnistuu”, eräs lapsi kannustaa isäänsä.

Näiden pahisten puvut ja maskeeraukset ovat kuin suoraan elokuvista, mutta nyt ei olla kuvauksissa vaan tekemässä hyvää.

Maailmanlaajuinen yhteisö

Messujen hyvää tekevät pahikset kuuluvat maailmanlaajuisen 501st Legion -hyväntekeväisyyspukujärjestön suomalaiseen alajaostoon. Kaikkiaan järjestöllä on toimintaa nykyään yli 60 maassa, ja maailmassa yhteensä yli 14 000 aktiivista jäsentä.

Star Wars -pahiksiksi pukeutuva kotimainen 501st Garrison -yhteisö kerää rahaa hyväntekeväisyyskohteille, kuten Syöpäsäätiölle, Unicefille ja Lastenklinikoiden Kummeille. Hyväntekeväisyyskohteet on valittu siten, että ne edistävät aina ensisijaisesti lasten hyvinvointia.

Porukan iskulause onkin ”bad guys doing good”, eli pahikset tekemässä hyvää.

Mutta mikä tärkeintä, rahalahjoitusten lisäksi 501st Legion saa aikaan iloa tässä ja nyt.

Pukuharrastajat saavat yhtä lailla niin lapset kuin aikuisetkin ilahtumaan ja innostumaan. Monen mielestä on mahtavaa päästä samaan kuvaan elävän Darth Vaderin kanssa. Elokuvissa Vader on ennen kaikkea pelätty, mutta täällä messuilla ilmiselvästi rakastettu.

Asussa liikutaan varoen

Hurjannäköisen Palpatinen vieressä kirkkaanpunaisessa asussaan messuväkeä tarkkailee herkeämättä elokuvista tuttu henkivartija. Puvun sisältä löytyy Elina Herttua. Hän on ollut Finnish Garrisonin jäsenenä vuodesta 2013 lähtien ja toiminut aikanaan muutaman vuoden porukan maavastaavana.

Aiemmin suomalaiset harrastajat kuuluivat yhteispohjoismaiseen Nordic Garrisoniin, mutta nyt kukin pohjoismaa toimii omana alajaostonaan. Nyt Herttua on yhdessä Kalle Hyppölän kanssa vastuussa järjestön hyväntekeväisyysyhteistyöstä.

Niin elokuvissa kuin nyt täällä messuillakin korkea-arvoisten Darth Vaderin ja keisari Palpatinen vanavedessä kulkee usein Imperiumin sotilaita eli stormtroopereita.

Heidän kypärissään, kuten myös punapukuisella henkivartijalla, silmäaukko on vain ohut musta suikale. Se saa miettimään, näkeekö kypärän sisältä mitään.

”Joissakin asuissa näkökenttä on tosiaan hyvin rajoitettu, mutta kyllähän sieltä jotain näkee. Aika varovaisesti täytyy puvussa aina kulkea, ettei kävele ketään päin. Voisi kuvailla, että kuljemme hitaasti ja arvokkaasti”, Herttua kertoo.

Osa Star Wars -puvuista vaatii jopa tunnin kestävän pukeutumisoperaa­tion, mutta Elina Herttuan henkivartija-asu on päällä noin viidessä minuutissa. © Vesa Tyni 

Osa Star Wars -puvuista vaatii jopa tunnin kestävän pukeutumisoperaa­tion, mutta Elina Herttuan henkivartija-asu on päällä noin viidessä minuutissa. © Vesa Tyni 

Valkoisia haarniskoita pukevat kuvan keskellä Kalle Hyppölä vierellään veljekset Esa Koli ja Tomi Koli. © Vesa Tyni

Valkoisia haarniskoita pukevat kuvan keskellä Kalle Hyppölä vierellään veljekset Esa Koli ja Tomi Koli. © Vesa Tyni

Disneyn luvalla

Idea pukujärjestöstä sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1997, kun Albin Johnson yhdessä ystävänsä kanssa lähti katsomaan Star Warsia asiaankuuluviin pukuihin sonnustautuneina. Tästä elokuvamatkasta alkoi toiminta, joka tekee hyvää ympäri maailman.

Star Wars hahmoineen on vuonna 1977 alkunsa saanut fiktiouniversumi, joka on yhdeksänosaisen elokuvasarjan lisäksi saanut seurakseen yksittäisiä muita elokuvia, tv-sarjoja, sarjakuvia, kirjoja, pelejä ja kasapäin erilaisia leluja sekä lukemattoman määrän oheistuotteita kynistä ja pyyhekumeista aina lautasiin, lakanoihin, vaatteisiin ja hygieniatuotteisiin.

Star Wars -tuotemerkin omistaa ny­kyään eräs maailman suurimmista viihdekorporaatioista eli Disney, joka on tarkka tuotteensa käytöstä. Disney sallii 501st Legionille ja sen alajaostoille kuten Finnish Garrisonille kuitenkin oikeuden hah­mojen, tarinoiden ja pukujen käyttöön, kunhan taloudellinen tuotto todella ohjataan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.

Pahikset paraatissa. Star Warsin imperiumin voimat jalkautuivat Lapsimessujen käytäville, kärjessä Elina Herttua ja Kalle Hyppölä. © Vesa Tyni 

Pahikset paraatissa. Star Warsin imperiumin voimat jalkautuivat Lapsimessujen käytäville, kärjessä Elina Herttua ja Kalle Hyppölä. © Vesa Tyni 

Star Warsin pahikset yhtä aikaa ilahduttivat ja jännittivät. Luca Lehtinen rutisti äitiään Raila Lehtistä. © Vesa Tyni 

Star Warsin pahikset yhtä aikaa ilahduttivat ja jännittivät. Luca Lehtinen rutisti äitiään Raila Lehtistä. © Vesa Tyni 

Puvut tehdään itse

Hahmojen puvut ovat vaikuttavia pieniä yksityiskohtia myöten, eikä niihin pukeutuminen käy käden käänteessä.

”Keikalla osa hahmoista ei pysty jalkautumaan aivan hetkessä, vaan pukeutumisaikaa täytyy varata kunnolla. Esimerkiksi Darth Vaderin asu vaatii monenlaista alus­asua ja viittaa”, Herttua sanoo.

Keisarin puvussa puolestaan täytyy tehdä aikamoiset meikkaukset kasvoihin piilolinsseineen ja hampaineen. Kädetkin täytyy maalata. Keisarilla menee pohjatyöhön jopa tunti. Lisäksi osa puvuista edellyttää pukemiseen toisten ihmisten apua.

”Oma pukuni, keisarin henkivartijan puku, on nopeimpia ja helpoimpia saada päälle. Eli muutama viitta, vyö, hanskat, saappaat ja kypärä. Siinä kestää alle viisi minuuttia.”

Harrastajat ovat hyvin omistautuneita ja pyrkivät luomaan asunsa itse niin pitkälle kuin mahdollista. Puvun rakentaminen ja suunnittelu on monille osa koko harrastuksen viehätystä, mutta jotkut ostavat kaiken valmiina.

”Totta kai rahalla saa mitä tahansa myös pukumaailmassa. Voi laittaa todella paljon rahaa tiskiin ja ostaa jonkun toisen ihmisen mittatilauksena tekemän puvun.”

Suomessa luotetaan yleensä tee-se-itse-mentaliteettiin.

”Yleisesti ottaen muoviset raakavaluosat ostetaan tietyiltä valmistajilta, jotka ovat ottaneet leffoissa olleista puvuista valumuotit.”

Muotit hiotaan ja tarvittaessa maalataan itse, minkä jälkeen muotteihin kiinnitetään erilaiset hihnat ja napit.

Herttuan mukaan puvun valmistamiseen alusta loppuun voi kaikkinensa mennä pari vuotta.

”Riippuu tietysti ihan siitä, kuinka paljon tähän haluaa aikaansa panostaa. Kannattaa muistaa, että meille kaikille tämä on ihan täysi harrastus.”

Porukkaan voi päästä mukaan kuka tahansa, joka on valmis sitoutumaan elokuvatarkkaan pukuun sekä hyväntekeväisyyteen. Star Wars -tietoudesta sen sijaan ei järjestetä tenttiä.

”Ei ole mitään kriteeriä siihen, paljonko Star Wars -maailmaa täytyy tuntea. Joukossamme tietomäärä vaihtelee laidasta laitaan. Joku tietää pienimmätkin yksityiskohdat aseista ja aluksista, mutta joku toinen vain yleisesti tykkää siitä maailmasta, hahmoista ja tunnelmasta.”

Puvut voivat olla hyvinkin monimutkaisia. Tässä asennetaan rintapanssariin äänentoistolaitetta, jonka avulla oma ääni saadaan kuuluviin. © Vesa Tyni 

Puvut voivat olla hyvinkin monimutkaisia. Tässä asennetaan rintapanssariin äänentoistolaitetta, jonka avulla oma ääni saadaan kuuluviin. © Vesa Tyni 

”Oletteko robotteja?”

Pia-Maria Gratsev on ollut mukana Finnish Garrisonin toiminnassa noin kymmenen vuotta. Lapsimessuilla hän toimi niin sanottuna supportterina eli avustajana.

Avustajan tehtäviin kuuluu muun muassa esiintyjien auttaminen pukujen pukemisessa ja riisumisessa sekä kypä­rien kapeiden näkökenttien vuoksi joidenkin hahmojen tukeminen liikkumisessa. Lisäksi avustajat voivat puhua joidenkin hahmojen puolesta, sillä kypärien takaa voi olla vaikeaa puhua tai kuulla.

Nyt Gratsev kantaa keräyslipasta, johon valokuvattavat silloin tällöin pudottavat kolikon tai pari, vaikka melko harva nykyään ylipäätään kanniskelee mukanaan käteistä. Onneksi lahjoituksia voi tehdä myös Mobilepaylla ja QR-suoralahjoituslinkkien avulla.

Gratsevilla on myös oma hahmo Mara Jade, joka tunnetaan etenkin Star Wars -sarjakuvista keisari Palpatinen oikeana kätenä ja agenttina. Tällä hetkellä hahmo on kuitenkin tauolla, ja Gratsev keskittyy avustajatehtäviin, jotka ovat ryhmän toiminnan kannalta aivan oleellisia.

Suomessa toimii pahojen hahmojen yhteisön lisäksi myös sankarihahmojen Rebel Legion. Sankareiden hahmoja ovat muun muassa Luke Skywalker, Prinsessa Leia ja Chewbacca.

”Teemme heidän kanssaan läheistä yhteistyötä ja näilläkin messuilla mukanamme on ainakin yksi heidän hahmonsa.”

Koronapandemian aikana Star Wars -pukuporukan toiminta oli tauolla, mutta nyt toiminta on alkanut uudelleen.

Gratsevin mukaan lasten heille esittämät kysymykset ovat usein yllättäviä ja hauskoja.

”Moni lapsi kysyy, että olemmeko me robotteja. Monesti on myös kysytty, että puhutteko te suomea.”

Siitä Gratseville muistuu mieleen, kun he olivat esiintymässä Tanskan Legolandissa.

”Siellä sattui olemaan suomalaisiakin huvipuistokävijöitä. Kuulin, kun lapsi kysyi vanhemmiltaan, että onkohan Darth Vader paikalla. Yllätin koko perheen, kun menin tervehtimään heitä suomeksi. Lapsi oli tosi yllättynyt, että Tanskassa oli suomea puhuva Star Wars -hahmo.”

Kolmevuotias Ada Laristo nautti Star Warsin tunnelmasta, eikä tummanpuhuvien hahmojen pimeä voima käynyt liian pelottavaksi. © Vesa Tyni 

Kolmevuotias Ada Laristo nautti Star Warsin tunnelmasta, eikä tummanpuhuvien hahmojen pimeä voima käynyt liian pelottavaksi. © Vesa Tyni 

Hyvä mieli kaikille

Kokonaisuudessaan huhtikuisen viikonlopun kestäneillä Lapsimessuilla nähtiin aiempaa vähemmän kävijöitä, noin 25 000 henkilöä, mikä on alle puolet koronapandemiaa edeltäneestä ajasta, mutta ainakin lauantaina väkeä oli juuri sopivasti.

Aiempina vuosina näytteilleasettajat ovat arvostaneet suuremman kävijämäärän tuomaa kiivaampaa kassakoneen kilinää, mutta toisaalta Messukeskuksen hisseille on silloin lastenvaunukansan harmiksi kehittynyt todella pitkiä jonoja.

Nyt pahaa tungosta ei päässyt syntymään mihinkään, vaikka käytävillä ja etenkin Star Wars -kuvauspisteellä riitti menoa.

Muutamalla pienimmällä lapsella ei rohkeus aivan riittänyt yhteiskuvaan saakka, mutta hahmot kiinnostivat silti valtavasti. Sadat muut sen sijaan saivat yhteiskuvan ja hyvän mielen.

”Jokaisella keikalla näemme superiloisia lapsia ja aikuisia. Sehän tässä on parasta. Totta kai saamme silloin hyvän mielen itsekin”, Elina Herttua sanoo.

X