Talviuimari Risto Blomberg, 81, käy avannossa kolmesti viikossa – ”Kylmään veteen meneminen on kuin tuplaviski tyhjään vatsaan”

Helsinkiläinen Risto Blomberg sai lapsena hyisen rajun ensikosketuksen avantoon, mutta nykyään hän käy talvivedessä mielellään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Risto Blomberg nauttii enemmän luonnonvedessä uimisesta kuin uimahallista.

Teksti:
Jukka Vuorio

Risto Blomberg syntyi sodan aikana, jolloin hänen perheensä asui Helsingissä Mechelininkadulla.

”Siinä on merenranta hyvin lähellä. Olin neljä- tai viisivuotias, kun putosin Hietalahden rannassa avantoon. Se oli ensikosketukseni talviuintiin, vaikka en osannut silloin vielä uidakaan”, Risto Blomberg kertoo.

”Paikalla olleet miehet nostivat minut ylös. Vaikka matkaa kotiin oli vain noin kilometri, jumankauta se tuntui pitkältä matkalta kaikki vaatteet läpimärkinä ja aivan jäässä.”

”Menee vain eikä ajattele”

”Olen osallistunut talviuintikisoihin vuodesta 1998. Nyt tuli kahdestoista Suomen mestaruus, ja palkintokaapistani löytyy myös viisi maailmanmestaruutta. Kuusikymppisenä olin aika hyvässä kunnossa ja olisin silloisilla kisa-ajoillani voittanut nuorempienkin sarjoja. Nykyään en viitsi enää rehkiä ylimääräistä.

Harrastan avantouintia käymällä kolme kertaa viikossa pääasiassa Vantaan Kuusijärvellä. Se on muuten todella hyvä paikka, mutta se tuppaa vain olemaan usein aivan täynnä väkeä. Välillä on liiankin ahdasta, nykyään voi joutua jonottamaan tunnin, että pääsee saunaan.

Sekä Kuusijärvellä että kisatapahtumissa kyse on myös sosiaalisuudesta, tuttujen näkemisestä. Tietyt naamat tulevat hyvin tutuiksi. Välillä käyn muillakin paikkakunnilla avannossa, esimerkiksi Tampereella.

Kylmään veteen meneminen on aika lailla päästä kiinni. Kun saa vyötäröön saakka kastettua, niin sen jälkeen on helppoa pikkuhiljaa kastaa yläkroppakin.

Olen sitä mieltä, että parhaiten kylmään veteen meno onnistuu, kun menee vain eikä ajattele sen enempää. Yleensä kylmään veteen meneminen on kuin tuplaviski tyhjään vatsaan. Onko se sitten hyvä vai huono asia, riippuu aivan ihmisestä.

Luonnonvedessä on oma hieno juttunsa, nautin siitä enemmän kuin uimahallista. Hallin kylmävesialtaan vesi on kahdeksanasteista, mutta ainakin minusta se tuntuu paljon kylmemmältä kuin järven kolmeasteinen vesi.

Yksi ero on myös siinä, käykö avannossa ihan muuten vain, vai onko kisatilanteessa. Kisoissa vedenlämpöä ei ajattele yhtään. Silloin keskittyy vain uimiseen.”

Risto Blomberg on yksi kolmesta Seuran esittelemästä talviuimarista. Muiden tarinat voit lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös: Elli Keisteri-Sipilä nauttii talviuinnista eniten ystävien seurassa: ”Tärkeintä on hyvä meininki, eli no rules!”

Lue myös: Talviuimari Mika Pöyhölä nauttii eniten kilpaillessaan hyisessä vedessä: ”Tsemppi löytyy avannosta”

Lue myös: Tältä näytti ja tuntui toimittajan ensipulahdus avantoon – Avantouinti vaatii mielenhallintaa