Teemu Pukki siirtohuhujen kohteena – Seuran reportaasi Norwichista kertoo, kuinka suomalaishyökkääjää rakastetaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jalkapalloilija Teemu Pukki lähti kasvattiseurastaan FC KTP:sta maailmalle 17-vuotiaana. Viime vuodet ovat olleet hänelle uran parhaita.
Jalkapalloilija Teemu Pukki lähti kasvattiseurastaan FC KTP:sta maailmalle 17-vuotiaana. Viime vuodet ovat olleet hänelle uran parhaita. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Brittimedian mukaan Manchester United olisi kiinnostunut Teemu Pukista. Seura-lehti vieraili Norwichin edellisessä ottelussa ja sai kuulla, kuinka iso ilmiö hänestä on kaupungissa tullut.

Unelias Norwichin kaupunki on vasta heräämässä eloon, mutta Carrow Roadin jalkapallostadionin edessä tuoksuu jo makkara.

Tänään on matsipäivä.

Päivän tähti on suomalaishyökkääjä Teemu Pukki, 29, joka kävelee kentälle vastavalittuna Suomen Vuoden urheilijana. Pukilla on takanaan ilmiömäinen vuosi – ja hänestä itsestään on tullut ilmiö vailla vertaa.

Pukki-olut suosittu

Norwichissa Pukki-huumaa voi jopa maistaa. Keskustan The Murderers -pubi on yksi pubeista, jossa saa Pukki-olutta. Sisällä tuoksuu mallas, tv-ruudussa kimittää jalkapalloselostaja ja juomahanoille on tungosta.

Omistaja Philip Cutter kertoo tiskin takaa, että Teemu Pukin kunniaksi nimetty The Perfect Finnish on yksi pubin suosituimmista hanatuotteista. Olutta saa vain ottelupäivinä, mutta se myydään aina loppuun.

”Fanit rakastavat Teemua! Hän on vain niin hyvä. Teemulla on aina aikaa pysähtyä juttelemaan kannattajien kanssa. Hän hymyilee koko ajan.”

The Murderers -pubin omistaja Philip Cutter vitsailee, että Teemu Pukki joutuu maksamaan ekstraa oluestaan.

The Murderers -pubin omistaja Philip Cutter vitsailee, että Teemu Pukki joutuu maksamaan ekstraa oluestaan. Tommi Tuomi / Otavamedia

Cutter paljastaa, että Pukkikin viihtyy pubissa aina silloin tällöin.

”Juttelemme Teemun kanssa jalkapallosta, ja hän kertoo perheestään. Kerran täällä kävi myös hänen entinen matematiikanopettajansa. Teemua tullaan katsomaan kotimaasta: meillä on ollut paljon enemmän suomalaisturisteja viime aikoina.”

Olutta valmistavan Woodforde’s Breweryn liiketoiminnankehittämispäällikkö Jack Sherry seisoo tiskin takana kädessään tietysti Pukki-olut, jonka myyntiä ollaan laajentamassa Norwichin ulkopuolelle.

”Toimme oluen markkinoille vasta kaksi kuukautta sitten, mutta siitä on tullut jo todella suosittu. Teemu on täällä ikoni, ja mitä enemmän hän tekee maaleja, sitä paremmin meilläkin menee.”

Woodforde’s Breweryn Jack Sherry kertoo, että nimi The Perfect Finnish syntyi yhdessä seuran kanssa.

Woodforde’s Breweryn Jack Sherry kertoo, että nimi The Perfect Finnish syntyi yhdessä seuran kanssa. Tommi Tuomi / Otavamedia

Seura loi Suomi-projektin

Norwich City FC tarttui Pukki-buumiin kesällä. ”Finland Project” alkoi sattumalta, kun seuran johto sai kuulla, ettei Suomi ole koskaan pelannut jalkapallon arvokisoissa.

”Päätimme, että haluamme olla mukana Huuhkajien karsinnoissa. Suomi oli toiseksi suurin markkina-alueemme jo viime kaudella Teemun ansiosta”, seuran kaupallisten operaatioiden johtaja Sam Jeffery kertoo.

Teemu Pukki -fanituotteet ovat Norwich City FC:n myydyimpiä tuotteita Carrow Roadin stadionin fanimyymälässä.

Teemu Pukki -fanituotteet ovat Norwich City FC:n myydyimpiä tuotteita Carrow Roadin stadionin fanimyymälässä. Tommi Tuomi / Otavamedia

Suomen EM-kisapaikan kunniaksi Norwich City järjesti marraskuussa Helsingissä yökerho Apollossa Teemu Pukki -juhlat – kaikki 2 000 lippua myytiin loppuun puolessa tunnissa. Seura teki Pukista ja Huuhkajista myös dokumentin.

Tempausten ansiosta Norwich City on vahvistanut brändiään ja tuotteiden myyntiä.

Lisäksi Jeffery uskoo markkinoinnin lisänneen suomalaisten positiivisia mielikuvia seurasta.

Norwich City suunnittelee uusia Pukki-tuotteita jalkapallon EM-kisojen yhteyteen.

Norwich City suunnittelee uusia Pukki-tuotteita jalkapallon EM-kisojen yhteyteen. Tommi Tuomi / Otavamedia

Suomi-yhteistyö on poikinut sopimukset pelifirma Seriouslyn ja pienkuormaajayritys Avant Tecnon kanssa. Katsomossa hörpitään kahvia Kotkamillsin muovittomista mukeista, ja tamperelainen Pyynikin Brewing Company alkaa pian valmistaa Norwich IPA -olutta suomalaisfaneille.

Kesäkuussa Norwich City järjestää Eerikkilässä 12–15-vuotiaille suunnatun jalkapalloleirin, jota vetävät ex-Valioliiga-pelaajat Grant Holt ja Adam Drury.

Suomalaisille on suunnitteilla myös vip-paketti kevään West Ham -peliin.
Suomessa järjestetyissä pop up -myynneissä seuran t-paitoja on mennyt kaupaksi kahdessa kuukaudessa noin 80 000 euron edestä.

Seuran kaupallisten operaatioiden johtaja Sam Jeffery on käynyt jo viidesti Suomessa muutaman kuukauden aikana. ”Olemme Valioliigan pienin seura, joten meidän täytyy olla luovia markkinoinnissamme.”

Seuran kaupallisten operaatioiden johtaja Sam Jeffery on käynyt jo viidesti Suomessa muutaman kuukauden aikana. ”Olemme Valioliigan pienin seura, joten meidän täytyy olla luovia markkinoinnissamme.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Vaimo tuo ajoissa

Ensimmäinen Pukki-paita löytyy Norwichista heti stadionin sisäänkäynnin vierestä. Fanikaupan myyjä kertoo, että Pukki-tuotteet viedään käsistä. Joulupukki-paitoja on vain muutama. No Pukki, No Party -paidat ovat lopussa, ja hyllyllä roikkuu enää yksinäinen Pukki-muki, kun Norwich City–Bournemouth-pelin alkuun on muutama tunti.

Liikkeessä kuuluu suomea. Helsinkiläiset Arto ja Päivi Käyhkö ja Kai ja Pirjo Pettersson ovat stadionia kiertäessään sattuneet parkkipaikalle juuri, kun Pukki kurvasi autollaan paikalle. Kohtaamisesta on muistona yhteiskuva.

”Vahtimestari sanoi, että Teemu on aina ajoissa, jos vaimo tuo hänet. Muuten hän tulee vähän myöhässä”, Arto Käyhkö kertoo.

Arto Käyhkö on aiemmin käynyt kannustamassa Pukkia paikan päällä Liverpoolissa ja näki jopa tämän ensimmäisen Valioliiga-maalin. Seurue hankki liput peliin jo alkusyksyllä, mutta jännitystä riitti viime metreille.

Teemu Pukki oli sivussa edellisestä Valioliiga-ottelusta takareisivamman takia, mutta pelaa nyt Bournemouthia vastaan.

Suomalaiset Arto ja Päivi Käyhkö ja Kai ja Pirjo Pettersson pääsivät yhteiskuvaan Pukin kanssa. ”Kyllä on maanläheinen kaveri tuo Pukin Teemu”, Kai Pettersson kertoo.

Suomalaiset Arto ja Päivi Käyhkö ja Kai ja Pirjo Pettersson pääsivät yhteiskuvaan Pukin kanssa. ”Kyllä on maanläheinen kaveri tuo Pukin Teemu”, Kai Pettersson kertoo. Tommi Tuomi / Otavamedia

Teemu Pukki, fanien suosikki

Kaupunki alkaa muuttua keltavihreäksi. Norwich Cityn huiveja tai paitoja on yhä useammalla vastaantulijalla, ja moni kävelee jo kohti stadionia.

Suomalaisilla on oma roolinsa siinä, miten nopeasti Pukki nousi suosituimmaksi pelaajaksi myös paikallisten Norwich City -fanien silmissä.

Kotkalaista pidettiin lupaavana lahjakkuutena ja hän lähti maailmalle jo 17-vuotiaana.

Nousu kirkkaimmalle huipulle on kuitenkin ollut vaikeaa, ja Pukki käväisi välissä myös Suomessa.

Skotlannin Celticissä peli ei kulkenut, mutta maalihanat aukesivat Tanskan Brøndbyssa. Kun hyökkääjä alkoi tuikata maaleja ”kanarialintujen” eli Norwich Cityn paidassa, suomalaiset riehaantuivat Twitterissä. Viime kaudella Pukki takoi 29 maalia ja nosti seuransa Valioliigaan.

Joulupukki-paidat ovat käyneet kaupaksi Suomessa seuran pop up -myynneissä.

Joulupukki-paidat ovat käyneet kaupaksi Suomessa seuran pop up -myynneissä. Tommi Tuomi / Otavamedia

Tahti jatkui myös tällä kaudella, ja elokuussa 2019 Pukki valittiin Valioliigan kuukauden pelaajaksi. Hän oli kymmenellä maalillaan ratkaisevassa roolissa myös Suomen taistelussa kohti historiallista EM-kisapaikkaa.

Norwich Cityn pelit myydään nykyään loppuun 99,8 prosentin täyttöasteella.

”Teemu on jo nyt kaikkien aikojen suosituimpia pelaajiamme, ellei suosituin. Hän hengittää arvojamme: tekee kovasti töitä, on nöyrä ja valmis taistelemaan. Teemussa on sisua. Hän on ollut altavastaaja, kuten mekin”, Norwich Cityn Sam Jeffery ylistää.

Joukkue on Pukista huolimatta tällä hetkellä sarjataulukon häntäpäässä. Futispiireissä Pukin jatko puhuttaa, sillä Valioliigan siirtoikkuna, jonka aikana pelaajia voi ostaa muualle, umpeutuu tammikuun lopussa.

”Teemu on tähtipelaajamme, ja olen hyvin yllättynyt, jos se muuttuu. Meidän osastomme ei ole valmis luopumaan Teemusta”, Jeffery suostuu sanomaan.

Norwich Cityn Suomi-projekti ei pääty, vaikka Pukki vaihtaisi seuraa. Osa yhteistyösopimuksista jatkuu ainakin kolme vuotta, ja Norwich City on sitoutunut myös Suomen-jalkapalloleireihin.

Tältä näyttää Norwich Cityn pukuhuoneessa ennen ottelun alkua.

Tältä näyttää Norwich Cityn pukuhuoneessa ennen ottelun alkua. Tommi Tuomi / Otavamedia

Huoltajille helppo pelaaja

Palataanpa taas stadionille. Pelaajat kävelevät Carrow Roadin uumeniin vaatimattomasta puuovesta 1,5 tuntia ennen ottelun alkua.

Pukuhuoneessa kaikki on jo valmista. Pukin pelipaita numero 22 roikkuu seuran vaakunan vieressä.

Joukkueen huoltaja Pete Dye esittelee uutta höyrykonetta, joka tekee pelikengistä pehmeämmät ja istuvammat. Esimerkiksi Cristiano Ronaldo on jo vuosia suosinut metodia.

Pukki on huoltotiimille helppo pelaaja, sillä hänellä ei ole erityisvaatimuksia. Pukki tulee koppiin, tekee omat juttunsa ja lähtee kentälle, Dye kuvailee. Hän tulee kaikkien kanssa hyvin juttuun ja sopeutui heti joukkueeseen.

”Teemu on hyvin kohtelias ja kunnioittava. Hän ei kehuskele menestyksellään. Aina kun hän on kentällä, yleisökin tuntuu saavan lisää virtaa. Meillä ei ole koskaan ollut pelaajaa, jolla olisi yhtä suuri merkitys seuralle kuin Pukilla on.”

Norwich Cityn kotiottelut ovat joka ilta lähes loppuunmyytyjä.

Norwich Cityn kotiottelut ovat joka ilta lähes loppuunmyytyjä. Tommi Tuomi / Otavamedia

Keskellä pukukoppia pelaajia odottaa urheilujuomapulloja, banaanileipää ja banaaneja. Norwich City seuraa tarkasti pelaajien terveydentilaa. Jos pelaaja kärsii esimerkiksi raudanpuutteesta, sitä lisätään hänen ruokavalioonsa.

Joukkueellinen kokkeja huolehtii ravinnosta ja valmistaa jokaiselle pelaajalle omat annokset. Ruoka on osa seuraa, sillä miehensä Michael Wynn-Jonesin kanssa seuran omistava Delia Smith on Britannian ensimmäinen julkkiskokki. Smith ja hänen satavuotias äitinsä Etty saapuivat tänäänkin stadionille yli kaksi tuntia ennen ottelun alkua.

Hänet muistetaan pitkään

Innokkaimmat fanit istuvat jo katsomossa, mutta Bernard Watts lueskelee kaikessa rauhassa sanomalehteä stadionin edustalla. Hän on kannattanut Norwich Cityä koko ikänsä.

”Teemu on todella erityinen. Meillä on aiemminkin ollut hyviä hyökkääjiä, mutta kukaan ei ole ollut yhtä nopea kuin Teemu. Kun hän tuli tänne, moni oli epäileväinen hänen Skotlannin-esitystensä takia. Hän näytti heti. Teemu tullaan muistamaan vielä kauan sen jälkeenkin, kun hän on poissa.”

Bernard Watts uskoo Teemu Pukin viihtyvän Norwichissa.

Bernard Watts uskoo Teemu Pukin viihtyvän Norwichissa. Tommi Tuomi / Otavamedia

Watts uskoo, että Pukki pelaa keltavihreissä ainakin kauden loppuun, ehkä sen jälkeenkin, jos Norwich City ei putoa Valioliigasta.

Daniel Beckett tuli lastensa Mark Beckettin ja Sarah Beckettin kanssa kannustamaan joukkuetta Cambridgesta asti. Sarah oli ensimmäistä kertaa seuraamassa kanarialintujen otteita, idolinsa Pukin pelipaita päällään.

”Pukki on niin erityinen, meillä ei ole ollut sellaista hyökkääjää ikuisuuksiin”, Mark Beckett kehuu.

”Pukilla todella on merkitystä. Hän on luontainen maalintekijä. Kun hän saa pallon, hän voi koska tahansa tehdä maalin”, Daniel Beckett säestää.

Sarah Beckett fanittaa Teemu Pukkia.

Sarah Beckett fanittaa Teemu Pukkia. Tommi Tuomi / Otavamedia

Teemu Pukki on lastenkin suosikki

Viimein koittaa kaikkien odottama hetki. Pelaajat kävelevät kentälle lasten kanssa. Parit on arvottu, mutta Pukin ”maskotiksi” pääsevä lapsi tuulettaa yleensä eniten. Pukki saa suurimmat aplodit lähes 27 000 katsojalta.

Tuomari viheltää pilliin, ja samalla sekunnilla fanit alkavat laulaa On the Ball, City -kappaletta, yhtä maailman vanhimmista kannatuslauluista.

Peliä on pelattu vain muutama minuutti, kun Pukki laukoo maalia kohti.

Katsomokamerat seuraavat tarkasti hyökkääjän liikkeitä kentällä. Takareisivammaa tuskin huomaa, sillä työmyyränä tunnettu Pukki juoksentelee kentällä lähes jatkuvasti.

Kun peliä on pelattu reilut puoli tuntia, Norwich City saa rangaistuspotkun. Pilkulle astelee tietysti Pukki, joka laukoo pallon verkkoon itsevarmasti. Norwich Cityn päävalmentaja Daniel Farke kuvaili ottelun jälkeen Pukin ratkaisua ”kylmänviileäksi”. Osuma on Pukille jo kauden kymmenes.

Norwich Cityssä pelaa nuoria lupauksia ja pelaajia, jotka eivät ole saaneet muualla mahdollisuuksia. Pukki sopeutui joukkueeseen nopeasti.

Norwich Cityssä pelaa nuoria lupauksia ja pelaajia, jotka eivät ole saaneet muualla mahdollisuuksia. Pukki sopeutui joukkueeseen nopeasti. Tommi Tuomi / Otavamedia

Norwich Cityn fanit kutsuvat joukkuetta kanarialinnuiksi. Lempinimi syntyi jo sata vuotta sitten.

Norwich Cityn fanit kutsuvat joukkuetta kanarialinnuiksi. Lempinimi syntyi jo sata vuotta sitten. Tommi Tuomi / Otavamedia

Maali jää ottelun ainoaksi: Norwich City voittaa Bournemouthin 1–0. Ilta alkaa jo hämärtyä, kun Pukki otetaan kentältä vaihtoon 85. peliminuutilla. Joukkueen taistelu Valioliigassa säilymisestä saa voiton ansiosta uutta eloa, vaikka sarjataulukossa Norwich Cityn sijoitus on yhä alimpana.

Ottelun jälkeen Pukki saapuu pukuhuoneesta viimeisten joukossa. Pian häntä jo viedään tapaamaan kymmenien suomalaisten seuruetta, joka on saapunut Norwichiin seuran yhteistyökuvioiden kautta ja haluaa tietenkin päästä Pukin juttusille.

Peliä edeltänyt viikko kuvaa hyvin, millaiseksi urheilijan elämä on muuttunut parin vuoden aikana. Pukki lennätettiin yksityiskoneella Helsinkiin Urheilugaalaan ja vielä samana iltana takaisin. Kun hän valmisteli Vuoden Urheilija -kiitospuhettaan, seuran edustajat kertoivat medialle uusista kuvioistaan Suomessa.

Pukki on urheilutähti, mutta hänestä on tullut myös markkinakoneiston keulakuva.

Kaikki haluavat saada osansa Pukki-huumasta.

Lue myös: Näin suuri Teemu Pukki on juuri nyt

X