Deitti-ilmoitus toi rakkauden – Mauri ja Sirpa viettävät nyt eläkepäiviään Espanjan Torreviejassa: ”En olisi aavistanut, että koen vielä tämän onnen”

Sirpa Virkkunen löysi uuden onnen kymmenen vuotta sitten, kun Mauri Tuukkanen vastasi hänen deitti-ilmoitukseensa. Nyt aviopari nautiskelee yhteisistä eläkepäivistä Espanjan Torreviejassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mauri Tuukkanen ja Sirpa Virkkunen tapasivat internetin keskustelupalstalla. ”Silloin ei ollut Tinderiä. Välillä tuntui, etten löydä koskaan rinnalleni kumppania”, Sirpa muistelee.

Sirpa Virkkunen löysi uuden onnen kymmenen vuotta sitten, kun Mauri Tuukkanen vastasi hänen deitti-ilmoitukseensa. Nyt aviopari nautiskelee yhteisistä eläkepäivistä Espanjan Torreviejassa.
Teksti: Anneli Juutilainen

Lämpöisiä katseita, helliä kosketuksia ja herkkiä suukkoja. Sirpa Virkkusen, 66, ja Mauri Tuukkasen, 66, kaksiossa Espanjan Torreviejassa vallitsee tunnelma, josta on helppoa aistia: täällä asuu onnellinen pariskunta.

”Meillä halaillaan ja suukotellaan tosi paljon. Tässä kodissa ei tunteita piilotella tai säästellä”, Mauri sanoo.

Olohuoneen kirjahyllyn päälle asetellut hääkuvat ja makuuhuoneeseen ripustettu taulu juuri vihkivalat vannoneesta parista muistuttavat molempia yhteisestä päivästä.

Se oli heidän tähänastisen elämänsä onnellisin.

Pari vuotta sitten valmistunut uudenkarhea kerrostalo sijaitsee kävelymatkan päässä uimarannasta ja on aivan kaupungin keskustassa. Taloyhtiön omalla uima-altaalla on helppo käydä pulahtamassa hellepäivinä.

”En olisi ikimaailmassa osannut aavistaa, että saisin kokea vielä tällaisen onnen. Ja nauttia siitä kaiken kukkuraksi Espanjan lämmössä”, Sirpa sanoo.

Deitti-ilmoitus toi viestin Maurilta

Kesällä 2012 Sirpalle riitti. Hän poisti profiilinsa internetin deittisivustolta. Hän oli yrittänyt etsiä kumppania, mutta laihoin tuloksin.

Joku pyysi kahville huoltoasemalle, mutta maksoi vain oman sumppinsa. Toinen kilisytti kahvikuppia lusikallaan niin vimmatusti, että Sirpa tiesi, ettei kestäisi moista jatkossa.

Hyvinkäällä asuneen Sirpan avioerosta oli kulunut jo 10 vuotta ja elämä tuntui yksinäiseltä, vaikka muutamia suhdevirityksiä oli ollutkin.

”Eroni jälkeen minulla oli kaikenlaista kokeilua ja säätöä. Olin heitellyt verkkoja vesille. Mutta ei niistä jutuista ollut mihinkään.”

Jostain syystä heinäkuisena iltana Sirpa päätti kokeilla vielä kerran. Hän palautti profiilinsa takaisin näkyville ja kävi nukkumaan.

Aamulla hän kiiruhti tietokoneelle heti herättyään. Siellä odotti viesti Maurilta. Lahtelainen mies oli juuri muuttanut asumuseroon ja laittanut avioeron vireille vaimonsa kanssa.

”Sirpan profiilissa ei ollut edes valokuvaa, mutta minulle tuli voimakas tunne, että voisin laittaa hänelle viestin. Hän oli samanikäinen kuin minä, ja ilmoituksen teksti oli huoliteltua. Siinä oli jotain sellaista, joka sai minut ajattelemaan hänen olevan fiksu ihminen”, Mauri muistelee.

Sähköpostien lähettely alkoi jo aamulla, ja parin tunnin kuluttua he vaihtoivat puhelinnumeroita. Pian Mauri jo soitti ja ehdotti tapaamista.

”Ajattelin, että eivät hiiret tule makaavan kissan suuhun. Jotain on tehtävä, ja tämä juttu on katsottava äkkiä.”

Tapaaminen sovittiin jo samalle päivälle hyvinkääläisen hampurilaisravintolan parkkipaikalle. Oli kaatosade, joten Sirpa hyppäsi Maurin auton kyytiin ja esitteli kotikaupunkiaan. Yhdessä mentiin kahvillekin.

”Tuntui kuin olisin ollut työhaastattelussa. Ajattelin, että onpas utelias ukko, kun Mauri kyseli koko ajan kaikenlaista harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista lähtien”, Sirpa kertoo.

”No pitäähän kaikki asiat selvittää heti. Halusin tietää, että mikä tämä Sirpa on naisiaan.”

Kohtaamisesta oli kulunut tunti, kun Sirpan puhelin soi. Mauri kertoi päässeensä kotiinsa Lahteen.

Sen jälkeen ei ole kulunut päivääkään, etteivät he olisi jutelleet.

Aviopari nauttii Torreviejasta. ”Sininen taivas ja auringonvalo ilahduttavat joka päivä”, Mauri sanoo. © Sampo Korhonen

Aviopari nauttii Torreviejasta. ”Sininen taivas ja auringonvalo ilahduttavat joka päivä”, Mauri sanoo. © Sampo Korhonen

Sormuskaupoille

Ensitreffien jälkeen ystävät kyselivät Sirpalta, millainen deittikumppani oli ollut. Sirpa vastasi Maurin olleen kovin mukava, mutta vanha – vaikka ikäeroa heillä oli vain kahdeksan kuukautta.

”Olin tapaillut aiemmin itseäni nuorempia miehiä. Seurustelin viisi vuotta 14 vuotta nuoremman miehen kanssa, joka olisi halunnut lapsia, mutta viisikymppisenä en olisi enää pystynyt siihen. Siihen suhde taisi karahtaakin.”

Mauri rupesi käymään Sirpan luona viikonloppuisin, ja Sirpa joka tiistai Maurin luona Lahdessa. Ensimmäisen ulkomaanmatkansa he tekivät jo syksyllä. He reissasivat Kreikan Haniaan.

”Ihastuin Sirpan avoimuuteen ja puheliaisuuteen. Minulle tuli heti positiivinen ja mukava käsitys hänestä.”

Maurin kanssa Sirpalla oli heti turvallinen olo.

”Hän on luotettava ja rauhallinen aikuinen mies, jolla on hyvät käytöstavat.”

Marraskuussa pari päätti, että Mauri muuttaisi Sirpan luokse Hyvinkäälle. Sopiva työpaikkakin Hyria aikuiskoulutuksesta löytyi. Tammikuussa heistä tuli avopari.

Jouluaaton juhla-aterialla Mauri katsoi Sirpaa pöydän yli silmiin ja esitti kysymyksen: tuletko vaimokseni?

”Minä vastasin, että herranjestas – tarkoittaako se, että mennään naimisiin?” Sirpa kertoo.

Sormuskaupoille lähdettiin heti tapaninpäivän jälkeen. Häitä vietettiin seuraavana kesänä 3. elokuuta Hyvinkään vanhassa kirkossa. Pariskunnan ensitapaamisesta oli kulunut silloin hieman yli vuosi.

 Mauri ja Sirpa toivovat yhteiseltä tulevaisuudeltaan terveyttä ja toimintakykyä, hyvää vanhuutta. © Sampo Korhonen

Mauri ja Sirpa toivovat yhteiseltä tulevaisuudeltaan terveyttä ja toimintakykyä, hyvää vanhuutta. © Sampo Korhonen

Tyttären kipeä päätös

Uuden liiton aloittaminen ei tuntunut kummastakaan vaikealta, eikä vaatinut suurta uskallusta. Mauri oli työstänyt eroa edellisestä vaimostaan mielessään jo vuosia. Sirpan ensimmäisen avioliiton loppumetreillä läheisyys väheni.

”Olin jo niin kiintynyt Sirpan tapoihin, ajatusmaailmaan ja avoimuuteen, että olisi ollut vaikea kuvitella elämää ilman häntä”, Mauri sanoo.

”Yhteinen elämämme tuntui heti valtavan helpolta”, Sirpa jatkaa.

Vaikka Sirpa ja Mauri olivat varmoja toisistaan, jotkut ihmettelivät heidän nopeaa toimintaansa.

”Tyttäreni katkaisi välinsä minuun heti kun sai tietää, että olin löytänyt uuden kumppanin. Sen jälkeen emme ole jutelleet”, Mauri kertoo.

Hän on käsitellyt vuosien mittaan tyttären kipeältä tuntuvan päätöksen.

”Elän omaa elämääni ja haluan olla onnellinen – sitä olen Sirpan kanssa. Meillä on yhdessä hyvä elämä, mistä en ole halukas luopumaan mistään hinnasta.”

Sirpa olisi ollut halukas tutustumaan Maurin tyttäreen ja tämän lapseen, mutta ei saanut siihen mahdollisuutta. Sen sijaan Sirpan poika on toivottanut Maurin tervetulleeksi perheeseen.

”Poikani ei pitänyt aikaisemmista poikaystävistäni. Mutta kun Mauri tuli elämääni, hän hyväksyi ”äijän” heti.”

Myös Mauri on kiintynyt kymmenen vuoden aikana Sirpan poikaan.

”Hänestä on tullut minulle tärkeä, kuin oma lapsi.”

Sirpa ja Mauri vihittiin elokuussa 2013, kun ensi­tapaa­misesta oli kulunut hieman yli vuosi. © Sampo Korhonen

Sirpa ja Mauri vihittiin elokuussa 2013, kun ensi­tapaa­misesta oli kulunut hieman yli vuosi. © Sampo Korhonen

Koti Espanjaan

Ennen eläkkeelle jäämistään Sirpa työskenteli erityisluokanopettajana, Mauri aikuiskouluttajana.

Sirpa jäi eläkkeelle vuoden 2016 alussa, Mauri vuonna 2018.

Koska he olivat viettäneet Torreviejassa lomia syksystä 2014 alkaen, he vuokrasivat sieltä asunnon ja viettivät Espanjassa seitsemän kuukautta. Elämä auringossa tuntui ihanalta.

”Sillä reissulla ostimme asunnon ja päätimme muuttaa pysyvästi Suomesta,” Sirpa kertoo.

Aluksi Hyvinkään kaksio laitettiin vuokralle. Mutta ensimmäisen talven jälkeen pari päätti, ettei Suomeen tarvittu pysyvää majapaikkaa. Espanja oli vienyt molempien sydämet, ja he päättivät muuttaa sinne pysyvästi.

Ratkaisu ei ole kaduttanut koskaan, eivätkä he kaipaa Suomesta mitään.

”Kaikkein vähiten räntää ja loskaa.”

Suomalaisia ruokia saa kaupoista. Suomessa asuviin ystäviin pidetään tiiviisti yhteyttä puhelimitse ja viestein. Uusia ystäviä on tullut runsaasti Torreviejan muista suomalaisista.

Sirpa puhuu espanjaa melko sujuvasti ja käy yksityistunneilla, Mauri sen verran, että pystyy asioimaan kaupoissa, ravintoloissa ja vähän muuallakin.

”Täällä elämämme on vilkkaampaa kuin Suomessa. Pelaamme petankkia suomalaisten kanssa, käymme tanssimassa ja ravintoloissa”, Sirpa listaa.

”Omista periaatteista voi antaa vallan hyvin periksi, ja osoittaa siten toiselle nöyryyttä ja arvostusta.”

Joustoa ja arvostusta

Sirpa hämmästelee usein, miten paljon elämä on muuttunut 10 vuodessa.

”Ennen elin ilman rakkautta, nyt elämäni on täynnä sitä. Tunnen oloni Maurin kanssa hyvin turvalliseksi. On myös ihanaa, että minulla on mies, joka tekee ruokaa”, hän kiittelee.

Maurin bravuuri on lohikeitto. Se oli myös ensimmäinen ateria, jonka mies Sirpalle valmisti. Hänen elämänsä paras, Mauri kehaisee.

Pariskunnan arki on hyvin sopuisaa.

”Emme ole riidelleet kunnolla koskaan. Voimme olla asioista eri mieltä, mutta riitoja emme taida saada aikaiseksi”, Sirpa kertoo.

Mauri nyökyttelee.

”Olen riidellyt elämäni aikana niin paljon, että tässä iässä mieluummin joustan kuin haluan saada väkisin oman mielipiteeni läpi. Minulle on aivan sama, miten päin matto asetellaan tai mitä reittiä kävellään rantaan.”

Mauri muistuttaa, että he molemmat ovat jo elämän iltapäivässä.

Tässä iässä turha jääräpäisyys on joutavanpäiväistä. Omista periaatteista voi antaa hyvin periksi ja osoittaa siten toiselle nöyryyttä ja arvostusta.”

Sirpalla ja Maurilla on yhteinen toive:

”Toivottavasti luoja olisi armollinen ja antaisi meidän jatkaa yhteistä matkaamme mahdollisimman pitkään.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/22.

Lue myös: Nettideittailu ei tuonut unelmien miestä – Arja, 60, ei luovuttanut: ”Päätin unohtaa parisuhteen, sillä pelkkä panomies löytyisi helpommin”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X