Deittisovellus tarjosi kuumottavaa treffailua – Katja Lahti yllättyi nettitreffeillä: ”Kohtaamiset itseään nuorempien kanssa ovat tosi virkistäviä”

Pitkän suhteen loppu voi olla uuden elämän alku. Katja Lahti kannustaa löytämään iloa uusista ihmisistä ja ehkä suhteistakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Katja Lahti opetteli deittailemaan eronsa jälkeen. Alku oli täynnä ihmetystä, mutta löytyi uudesta maailmasta paljon hauskaakin. © Vessi Hämäläinen

Pitkän suhteen loppu voi olla uuden elämän alku. Katja Lahti kannustaa löytämään iloa uusista ihmisistä ja ehkä suhteistakin.
Teksti: Annika Haavisto-Kurki

Ero, se tuntuu aluksi lopulta. Mutta se on aina myös alku, jossa syntyy mahdollisuus luoda itsensä uudelleen. Tämän tietää Katja Lahti, 49, joka kirjoitti oman eronsa inspiroimana kirjan Ei mitään vakavaa (Tammi).

”Eroa ajatellaan päätepisteenä, mutta sehän on vain suunta, mistä voi lähteä uusia asioita kohti”, Katja Lahti sanoo.

Erottuaan Lahti tiesi, että sinkkumarkkinat olivat täysin muuttuneet sitten 90-luvun, johon hänen aiemmat kokemuksensa seurustelusta sijoittuivat. Seuraa etsitään nykyään digitaalisesti, joten Lahtikin latasi puhelimeensa deittisovellus Tinderin päättäen katsoa, mitä siellä olisi tarjolla.

Edessä oli yllätys.

Katja Lahti naurahtaa, että parisuhdekuplassa elänyttä saattaa hämmästyttää Tinderissä vastaan tulevat uudet seurustelutavat ja seksuaalimieltymysten moninainen kirjo.

”Kyllähän se ihmistavaratalo ensin ihmetyttää. Ja aluksi näyttää siltä, että mahdollisuudet ovat valtavat, sen kun sieltä kaupan hyllyltä valitsee itselleen sopivan. No, ei se mene ollenkaan niin, mutta onneksi kaikki sekoilu ja kokeilu on täysin sallittua.”

Deittisovellus tarjoaa kuumottavaa treffailua – Jo ensimmäinen Tinder-mätsi johti kohtaamiseen

Lahden ensimmäiset treffit lähtivät liikkeelle Tinder-mätsistä, joka johti ahkeraan viestittelyyn. Mies tuntui viestien perusteella mukavalta, joten Katja Lahti päätti tavata hänet kävelytreffeillä.

Oli tuulinen kesäpäivä, kun he kulkivat Töölönlahden ympäri ja yrittivät tulla juttuun. Lahti muistelee, ettei pystynyt lainkaan keskittymään toiseen ihmiseen, koska treffitapaaminen tuntui niin oudolta eikä hän ollut siihen lainkaan valmis.

”Pyysin deitiltäni anteeksi sitä, etten osannut olla treffeillä. En etukäteen tiennyt yhtään, mitä minun olisi pitäisi sanoa tai tehdä, mutta lopulta meillä oli ihan kivaa ja juttu luisti hyvin.”

Haparoivista ensitreffeistä meni vuoden verran, ennen kuin Lahti oli valmis tapaamaan miehiä avoimemmin. Kun kohtaamisesta tuntui jäävän jotain ihon alle, niin Lahti tiesi, että halusi tavata treffikumppanin uudestaan.

Siltikin ajatus julkisesta treffipaikasta, kuten ravintolasta, toisen kotiin siirtymiseen nosti pintaan tunteita, jotka liikkuivat jännittävän ja pelottavan rajamailla.

”Pitkän parisuhteen jälkeen on todella kuumottavaa lähteä liikkeelle seksiasioissa. Etenkin, jos edellisestä kerrasta on aikaa.”

Katja Lahti neuvoo, ettei ensimmäiseen kertaan kannata ladata paineita ja lohduttaa, että niitä on muillakin.

”Kaikki keski-ikäiset eronneet ovat samassa tilanteessa miettimässä, että kuinkahan tämä seksi nyt uuden ihmisen kanssa onnistuu. Jälkikäteen sitä tuntee itsensä hihitteleväksi ja punastelevaksi teini-ikäiseksi.”

Lahti kannustaa suhtautumaan sinkku­seksiin positiivisesti. Pitkässä parisuhteessa seksi on saattanut muuttua tehokkaaksi suoritukseksi. Eron jälkeen asiaa voi lähestyä avoimin mielin ja oppia jopa uutta. Myös oman kropan ujosteleminen kannattaa unohtaa, koska elämän näkyminen kuuluu asiaan.

”Jos naisella on vatsamakkaroita, raskausarpia ja selluliittia reisissä, niin sitten on. Kyllä miehilläkin riittää ulkonäköpaineita, epävarmuutta suorituskyvystä ja erektiohäiriöitä. Ne ovat vain elämää. Eivätkä toiset ajattele niitä niin vakavasti kuin itse luulee.”

Nettitreffit tarjoaa kaikenlaista seuraa

Katja Lahti kehottaa suhtautumaan Tinderiin avoimin mielin ja huumorilla. Se avaa uusia mahdollisuuksia seuran löytämiseen, niin läheltä kuin kauempaakin. Sen sijaan uutta onnea ei kannata deittisovelluksen varaan laskea eikä odottaa siltä ratkaisua yksinäisyyteen.

Mutta sen hän myöntää, että kaikenlaista ja kaikenikäistä seuraa sieltä halutessaan kyllä löytää.

”Tinderissä sinusta tykkäävät ihan erilaiset ihmiset, sellaisetkin, joita et muuten ­ikinä kohtaisi. Sekin on kiinnostavaa, että eri ihmiset tuovat sinusta esiin erilaisia puolia. On hyvä myös toki pohtia, mitä itse etsii.”

Hän kaivaa puhelimensa esiin ja näyttää, kuinka sovellus toimii: se kysyy, mitä juuri nyt etsit? Vaihtoehdoiksi se tarjoaa lyhyttä tai pitkää juttua, parisuhdetta, kaverisuhdetta sekä valintaa ”en tiedä vielä”.

Viimeisimmän Katja Lahti kertoo olevan juuri eronneiden status. Ja lyhyt juttu tarkoittaa seksiseuraa, lähinnä ensi yöksi.

Hakumahdollisuuksia määritellään myös asuinpaikan, iän ja seksuaalisen kiinnostuksen perusteella. Lahti on pannut merkille, että yllättävän moni mies hakee itseään vanhempaa naisseuraa. Keski-ikäisille naisille tässä avautuu mahdollisuus.

”Vaikkei ihan tosissaan hakisikaan 15 vuotta nuorempaa kumppania, niin kohtaamiset itseään nuorempien kanssa ovat tosi virkistäviä. Ihan tuntuu, että omat ­aivot naksahtaa uuteen asentoon”, Katja Lahti kannustaa.

Hänen mielestä parempiakin deittisovelluksia on olemassa, mutta koska amerikkalainen Tinder on suosituin, sieltä löytyvät laajimmat seuralaismarkkinat.

Eron jälkeen uusi alku on paras ja pahin

Usein sanotaan, että ihmiset eroavat liian helposti, mutta Katja Lahti on tästä eri mieltä. Hänen mielestään parit jäävät liian pitkäksi aikaa suhteisiin, joissa molemmat osapuolet ovat tyytymättömiä elämäänsä.

Lahden omassa eroprosessissa hänelle kirkastui kysymys: mitä minä itse oikein haluan?

Hän tietää kokemuksesta, että pitkässä parisuhteessa ja perhe-elämän ruuhkavuosissa saattaa unohtaa, mikä on itselleen tärkeää tai mitä elämältään haluaa.

”Kun on tunnistanut mitä asioita haluaa, on aika tuoda niitä elämäänsä. Arjen uusista maamerkeistä tulee hyvä mieli, jos vaikkapa päättää aloittaa vaikka tenniksen tai hankkia koiran.”

Mutta hetket ennen uuteen alkuun pääsemistä voivat olla ne pahimmat.

Eron jälkeen saapuvat usein suru ja syyllisyys, joita Lahtikin on kohdannut. Eroamalla kumppanistaan voi menettää samalla hyvän ystävän ja tilalle voi saapua yksinäisyys. Jopa siinäkin tapauksessa, että oman ajan puute olisi ollut yksi parisuhteessa hiertäneistä asioista.

”Haikeus saapuu usein hetkillä, jolloin näkee somessa muiden perheonnea.”

Lahti myöntää, että se aiheuttaa helposti huonommuuden tunnetta ja kateutta eronneelle. Silloin kannattaa muistuttaa itselleen, että somessa jaetaan useimmiten vain hyviä hetkiä, eikä muidenkaan elämä ole niin täydellistä kuin miltä se kuvissa näyttää.

Katja Lahti haluaisi purkaa vallitsevan myytin siitä, että parisuhde pitää yksinäisyyden loitolla. Näin ei välttämättä ole. © Vessi Hämäläinen

Katja Lahti haluaisi purkaa vallitsevan myytin siitä, että parisuhde pitää yksinäisyyden loitolla. Näin ei välttämättä ole. © Vessi Hämäläinen

Vapaus asuu omassa päässä

Ajatus eron jälkeisestä vapaudesta yllätti Lahden. Osoittautuikin, että vapaus on käsite, joka asuu oman pään sisällä eikä välttämättä liity muihin ihmisiin. Tämän tajuttuaan hän ymmärsi, että parisuhteessakin voi olla vapaa, jos osaa elää elämäänsä niin, että säilyttää oman vapautensa.

”Sitä voi kuvitella, että ero tuo vapauden. Sitten huomaakin olevansa kahden kesken oman epätäydellisyytensä kanssa”, Katja Lahti naurahtaa.

Hän muistelee, että varsinainen vapauden tunne tuli vasta myöhemmin, kun eron oli ensin surrut. Sekä totutellut uuteen identiteettiinsä ja eron jälkeisiin muutoksiin elämässään.

Lahti painottaa, että ihmisen tulee viimeistään erotilanteessa opetella viihtymään yksin. Muihin ihmisiin ei kannata ripustautua, vaan opetella seisomaan enemmän omilla jaloillaan.

Hänen mukaansa meitä hallitsee parisuhdemyytti, joka pitäisi purkaa. Jäämme toimimattomaan suhteeseen tai hyppäämme heti uuteen, koska luulemme tarvitsevamme parisuhdetta. Yksinäisyys pelottaa.

”Parisuhde ei ole takuu siitä, ettet olisi yksinäinen. Eikä uusi suhde pelasta eronnutta. Ollaksemme onnellisia meidän täytyy viihtyä itsemme kanssa.”

Katja Lahti kannustaa panostamaan ystävyyssuhteisiin. Uusia ihmissuhteita voi yrittää solmia aina tilaisuuden tullen, niin töissä, harrastuksissa kuin miksei vaikka taloyhtiön kokouksissa. Aiempia ystävyyssuhteita kannattaa elvyttää vuosienkin takaa. Vanhoja tuttuja voi etsiä somesta ja kysellä heidän kuulumisiaan.

Kun elämä sinkkuna on alkanut sujua ja yksin on oppinut olemaan, on valmiimpi uusiin rakkaussuhteisiin. Toisaalta eron jälkeen uusien suhteiden aloittaminen voi olla vaikeaa.

Kuinka eron jälkeisen käsijarrun saa irrotettua? Lahti pohtii hetken kysymystä, ja tulee siihen tulokseen, että vain ajan kanssa.

Erotunteista syntyi kirja

Omia erotunteitaan Katja Lahti lähti käsittelemään kirjoittamalla. Niistä syntyi terapia­lukuja häntä itseään varten. Kun aikaa ­kului ja elämä alkoi saada uudenlaisen muodon, hän mietti, että tarina voisi kiinnostaa muitakin.

Syntyi romaani, joka julkaistiin helmikuussa 2023. Lahti kieltää kirjan olevan autofiktiota, vaikka siinä on yhtymäkohtia hänen elämäänsä. Myös digitaalinen deittimaailma on vahvasti mukana.

”Tunteet ovat omiani, tapahtumia ja paikkoja on etäännytetty ja henkilöt ovat kuvitteellisia”, Lahti sanoo.

Omasta rakkauselämästään hän toteaa, ettei pidempiä suhteita ole ollut, koska hän ei tarvitse seuraa viihtyäkseen.

”Olen kaikki tai ei mitään -ihminen. Haluan suuria tunteita, mikä edellyttää uudelta kumppaniltani paljon. Hänen tulisi olla sekä henkisesti kiinnostava että fyysisesti puoleensa vetävä. Lisäksi seksielämän pitäisi toimia ja elämäntilanteidemme sopia yhteen.”

Jos sellainen kumppani joskus ­löytyisi, yhteisasumiseen Katja Lahti ei silti ole ryntäämässä. Niin paljon hän arvostaa ny­kyistä tapaansa elää joka toinen viikko lastensa kanssa, ja joka toinen viikko yksin viih­tyen.

 

Lue myös: Miten aloittaa deittailu uudestaan avioeron jälkeen? Riikka, 61, löysi uuden kumppanin netistä: ”Deittisivusto tarjosi joka päivä viisi uutta miestä”

X