Helsingin olympialaisissa 1952 päätyi seiväshyppääjä Eeles Landström kilpailemaankin kymmenottelussa: ”Olympialaiset aloittivat kansainvälisen urani”

Urheilu-urallaan yhden olympiapronssin ja kaksi EM-kultaa seiväshypyssä saavuttanut Eeles Landström pääsi Helsingin olympialaisiin 20-vuotiaana yllättäen ja kuin takaportin kautta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eeles Landström oli aikanaan Euroopan paras seiväshyppääjä, mutta Helsingin olympialaisissa hän kilpaili kymmenottelussa.

Urheilu-urallaan yhden olympiapronssin ja kaksi EM-kultaa seiväshypyssä saavuttanut Eeles Landström pääsi Helsingin olympialaisiin 20-vuotiaana yllättäen ja kuin takaportin kautta.
Teksti:
Jukka Vuorio

”Yritin mukaan seiväshyppääjänä, mutta en onnistunut niissä kilpailuissa, joissa olympiaedustajia valittiin. Sitten joku muisti, että olin joskus nuorempana kisannut kymmenottelussa, joten minut keksittiin laittaa sinne”, Eeles Landström kertoo.

Se yllätti Landströmin itsensäkin, mutta ei hän tietenkään vastaan pannut, olihan pääsy olympialaisiin hänen unelmansa ja suuri kunnia-asia.

Eeles Landström

Eeles Landström harjoitteli Vierumäen olympialeirillä ennen Helsingin kisoja.

Nyt 90-vuotias Eeles Landström oli vuonna 1952 yksi Suomen olympiajoukkueen nuorimmista urheilijoista.

”Monella muulla suomalaisella urheilijalla oli jo työpaikat. Minua kutsuttiin joukkueessa koulupojaksi, koska en ollut vielä muuta tehnyt kuin koulukirjoja lukenut.”

Landströmin perheelle pojan olympiaedustus oli valtava asia.

”Totta kai perhe oli ylpeä.”

Helsingin olympialaisten jälkeen Eeles Landström palasi kymmenottelusta takaisin seiväshypyn pariin. Hänestä kehittyi 1950-luvun aikana yksi lajin parhaista urheilijoista koko Euroopassa.

Kahdeksan Suomen mestaruutensa ja kahden EM-kultansa lisäksi hän piti nimissään seiväshypyn Euroopan ennätystä kolmeen otteeseen ja saavutti myös olympiapronssia.

Kuvassa Eeles Landström juoksee Puerto Ricon Reinaldo Luis Oliverin ja Ranskan Ignace Heinrichin rinnalla. © Urheilumuseo / Lehtikuva

Kuvassa Eeles Landström juoksee Puerto Ricon Reinaldo Luis Oliverin ja Ranskan Ignace Heinrichin rinnalla. © Urheilumuseo / Lehtikuva

Kymmenottelussa hanttiin kultamitalistille

Eeles Landströmille yksi olympialaisten hienoimmista asioista oli tavata niin paljon ulkomaisia urheilijoita. Hän piti erityisesti kymmenottelun voittaneesta yhdysvaltalaisesta Bob Mathiaksesta, joka teki kisassa kymmenottelun pistemäärän uuden maailmanennätyksen.

Mathias oli kilpaveljiinsä nähden aivan ylivoimainen kaikessa paitsi kahdessa lajissa. Niissä suomalainen yllätyskilpailija pani hänelle kovasti hanttiin.

”Voitin hänet seiväshypyssä. Keihäänheitossa olin hänen jälkeensä toinen. Meillä oli kovat kisat, mutta kilpailupaikoilla oli ystävällinen tunnelma ja kannustimmekin toisiamme.”

Toijalasta kotoisin oleva Landström sanoo, ettei suhtautuminen häneen kylillä muuttunut olympiakisojen jälkeen.

”Toijalassa kunnioitettiin kaikkia urheilijoita, mutta kyllä se ennen kaikkea oli pesäpallopaikkakunta olympialaisten jälkeenkin.”

”Aika monesta asiasta voin kiittää urheilua”

Myöhemmin Eeles Landström eteni elämässään monin tavoin. Hän kuului useita vuosia Suomen yleisurheilumaajoukkueeseen ja tuli valituksi kansanedustajaksi Liberaalisen kansanpuolueen riveistä. Työurallaan hän työskenteli useissa johtotehtävissä, muun muassa Yleisradion apulaisjohtajana.

”Aika monesta asiasta voin kiittää urheilua. Ja juuri Helsingin olympialaiset olivat se tapahtuma, joka aloitti kansainvälisen urani. Sitä kautta tuli nähtyä elämää ja maailmaa aika paljon.”

Lue myös: Kuka oli rauhanenkeli, joka viuhahti Helsingin olympialaisten avajaisissa 1952?

Armas Martola saattaa ”rauhanenkelin” stadionin juoksuratojen ja pääkatsomon välistä käytävää pitkin stadionin sisätiloihin vievälle ovelle. © lehtikuva

X