”Elin pitkään kaksoiselämää” – Outi löysi sateenkaarikansasta yhteisön, johon oli tiennyt kuuluvansa

Outi Santavuori, 38, erosi aviomiehestään ja aloitti parisuhteen naisen kanssa. Hän kokee olevansa vihdoin oma itsensä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heteromaailman taakse jättäminen oli Outille tärkeä havahtumisen hetki.

Outi Santavuori, 38, erosi aviomiehestään ja aloitti parisuhteen naisen kanssa. Hän kokee olevansa vihdoin oma itsensä.
(Päivitetty: )
Teksti: Eveliina Lauhio

Tummat, pitkät hiukset ja ystävälliset silmät. Yläasteen yhdeksättä luokkaa käynyt Outi Santavuori tajusi, että kaveriporukan illanvietossa vastaan tullut tyttö kiinnosti häntä muutenkin kuin pelkästään ystävänä; hän ajatteli tätä jatkuvasti.

Outi oli innoissaan ja hämillään. Hän oli ensimmäistä kertaa elämässään ihastunut. Kukaan pojista ei ollut saanut Outissa koskaan aikaan yhtä kutkuttavaa tunnetta.
Hän sai tunteillensa vastakaikua, ja pari aloitti tapailun. 15-vuotias Outi ei yrittänyt taistella rakkautta vastaan.

Toisinajattelija ja omantiensäkulkija

Outi oli ollut pienestä saakka toisinajattelija ja omantienkulkija. Hän ei pelännyt tunteitaan, vaikka tiesi niiden olevan valtavirran vastaisia.

”Fanitin Queen-yhtyettä. Tuntui hienolta, että minussa oli jotain samaa kuin bändin Freddie Mercuryssa, joka oli silloisten lehtijuttujen mukaan biseksuaali.”

Outi tiesi, ettei hän voinut puhua ääneen seksuaalisesta suuntautumisestaan pienellä kotipaikkakunnallaan Varsinais-Suomessa. Elettiin 90-lukua, jolloin homoseksuaalisuus oli televisiossakin vielä lähinnä vitsin tai kauhistelun aihe.

”Pelkäsin, että minua aletaan kiusata koulussa asian takia. Näin kävikin, kun suhteeni paljastui salailuyrityksistäni huolimatta. Kiusaaminen loppui vasta lukiossa.”

Tavallista heteroelämää

Kun Outi oli eronnut ensimmäisestä tyttöystävästään, hän nettideittaili parin miehen kanssa. Hänen mielessään ei edes käynyt, että hän voisi etsiä netistä naisseuraa, vaikka hän piti itseään biseksuaalina.

Heteroelämän mallin mukaan meneminen tuntui turvalliselta vaihtoehdolta.

”Rohkeuteni ei tuolloin vielä riittänyt naisseuran etsimiseen.”

21-vuotiaana Outi ihastui mieheen ja aloitti tämän kanssa seurustelusuhteen. Suhde eteni tyypillisen heterosuhteen tapaan, vaikka ristiriitoja oli alusta saakka paljon.

”Ajattelin, että riitely ja jännitteet kuuluvat asiaan. Minulla ei ollut kokemusta tavallisesta parisuhteesta, vaan ainoastaan salaisesta, kielletystä rakkaudesta.”

Nuori pari muutti saman katon alle. He menivät naimisiin ja saivat kaksi lasta. Elämä luisti yöheräämisineen ja kurahousuineen kuin missä tahansa pikkulapsiperheessä.

Outi Santavuori

Entiset heterot -kirjassa Outi Santavuori kertoo oman tarinansa siitä, miten elämä muuttui, kun miehen kanssa naimisissa ollut nainen rakastui toiseen naiseen. Tommi Tuomi / Otavamedia

Perhosia vatsanpohjassa

Lapsiarki täytti Outin elämän. Kotona ja parisuhteessa oli päällisin puolin kaikki hyvin, mutta Outi tunsi levottomuutta. Hänen ajatuksensa pyörivät yhä enemmän naisissa. Outi haaveili kahden aikuisen naisen tasapainoisesta suhteesta. Teinirakkaudessa oli ollut mukana liian paljon draamaa ja salailua.

”Minusta tuntui siltä, että jokin puoli itsessäni oli jäänyt kesken tai varjoon nuorena. Lasten vauvavaiheen jälkeen minulla oli voimavaroja ottaa asia uudelleen käsittelyyn.”
Outi otti asian puheeksi aviomiehensä kanssa, jolle hän oli ollut seurustelun alusta alkaen avoin biseksuaalisuudestaan.

Pariskunta keskusteli asiasta ja sopi avoimesta suhteesta. Outi halusi selvittää, oliko naishaave parisuhteen onnistumisen tiellä. Hän ajatteli, että avoin suhde saattoi olla viimeinen oljenkorsi avioliiton ja yli 10 vuotta kestäneen yhteisen elämän pelastamiseen.

Hänen oli vaikea ajatella irrottautuvansa suhteesta, koska siinä oli hyvätkin hetkensä ja perhe-elämää oli rakennettu pitkään. Silti jokin tuntui olevan vinossa.

”Ajattelin, että kaiken takana saattoi sittenkin olla naisen kaipuuni. En ollut kuitenkaan valmis heittämään parisuhdetta hukkaan pelkän aavistuksen vuoksi.”

Muutaman kuukauden päästä naissuhde tupsahti eteen, kun Outi kertoi ystävälleen olevansa biseksuaali. Molempien naisten aviomiehet olivat tuttuja keskenään ja hyväksyivät puolisoidensa suhteen.

”Tuntui uskomattomalta saada kokea huumaava ihastumisen tunne pitkästä aikaa, ehkä voimakkaampana kuin koskaan aikaisemmin elämässäni.”

Outi Santavuori

Outi Santavuori toivoo, että ihmiset uskaltaisivat järjestää elämänsä oman näköisekseen normeista piittaamatta. Tommi Tuomi / Otavamedia

Sittenkin lesbo

Vaikka rakkaussuhde jäi lyhyeksi, Outi oli yhä vakuuttuneempi siitä, että halusi jatkaa naisten tapailua; se tuntui hänestä luontevammalta ja säkenöivämmältä kuin miesten kanssa.

Vuosien 2013 ja 2014 välillä Outin elämässä tapahtui monta mullistavaa asiaa. Hän löysi netistä naisystävän ja erosi aviomiehestään. Ensimmäisillä treffeillä Outi puhui deittikumppaninsa kanssa taukoamatta. Toiset treffit johtivat suudelmaan.

”Pian tämän jälkeen käynnistin avioeroprosessin ja jätin heteroelämän. Päätös erosta ei liittynyt kuitenkaan uuteen ihastukseeni, vaan avioliittomme oli tullut tiensä päähän monesta eri syystä. Toki uuden kumppanin olemassaolo rohkaisi minua toimimaan.”

Alkoi kaksi vuotta kestänyt parisuhde, jota Outi kuvailee riehakkaaksi sateenkaarikulttuuriin uppoutumisen ajaksi. Outi ei koe, että olisi ”herännyt heterounesta”, sillä hän tiesi teini-iästä lähtien olevansa vähintään biseksuaali. Silti heteromaailman taakse jättäminen oli Outille tärkeä havahtumisen hetki.

”Ymmärsin, että olin elänyt jonkun toisen elämää. Sovinnainen elämä vaimona ja äitinä ei ollut minun juttuni.”

Nyt Outi ymmärsi olevansa lesbo. Hän löysi identiteetin lisäksi sateenkaarikansasta yhteisön, johon hän oli tiennyt kuuluvansa, mutta johon hänellä ei ollut aiemmin suoraa kosketusta.

”Elin pitkään kaksoiselämää, kun yritin täyttää yhteiskunnan ja lähipiirin odotuksia. Jälkikäteen ajatellen häät ja omakotitalon ostaminen tuntuivat teatterilta, vaikka silloin ajattelin, että haluan juuri niitä.”

Samaan aikaan Outi tuli lopullisesti kaapista ulos ja kertoi ystävilleen olevansa lesbo. Vastaanotto oli pelkästään myönteinen. Myös vanhemmat, joiden reaktioita Outi oli nuorempana pelännyt, hyväksyivät tyttärensä naissuhteen.

”Tuskin he olivat minulle tällaista elämää toivoneet, mutta olin tervetullut lapsuudenkotiin naisystäväni kanssa.”

Outi Santavuori

”Miksi asuinkumppanin, kasvatuskumppanin ja seurustelukumppanin pitäisi olla sama ihminen?” Tommi Tuomi / Otavamedia

Hullunkurinen sateenkaariperhe

Outi erosi naisystävästään pari vuotta kestäneen suhteen jälkeen. Hän asui lastensa kanssa hetken kolmistaan, kunnes muutti saman katon alle homoystävänsä kanssa.

Outi törmäsi sateenkaaripiireissä mieheen, josta tuli nopeasti hänen paras ystävänsä.

Ystävykset päättivät ryhtyä kämppiksiksi, sillä molemmat kaipasivat seuraa ja ihmistä, jonka kanssa jakaa asumiskustannukset.

Outi kuvailee saavansa tällä hetkellä sekä sinkkuelämän että parisuhteen parhaat puolet.

Kotona on joku, jonka kanssa viihtyy ja jakaa vastuuta arjesta. Toisaalta molemmilla on vapaus mennä ja tulla ilman tilitysvelvollisuutta tai mustasukkaisuutta.

”En keksi parempaa asumismuotoa kuin hullunkurinen sateenkaariperheemme.”

Outi Santavuori

Tällä hetkellä Outi Santavuori asuu homoystävänsä ja kahden lapsensa kanssa kimppakämpässä. ”Meillä on hullunkurinen sateenkaariperhe”, Outi sanoo. Tommi Tuomi / Otavamedia

Muiden tukena muutoksessa

Elämänmuutoksen aikana vaihtui myös Outin ammatti. Kasvatustieteilijäksi valmistunut Outi lähti lukemaan seksologiaa. Nykyään hän työskentelee seksuaaliterapeuttina Turussa.

Outi kokee työssään hyödylliseksi sen, että on joutunut miettimään omaa seksuaali-identiteettiään. Seksuaaliterapeuttina ja omasta kokemuksestaan Outi tietää, että ihmisen seksuaalisuus voi muuttua elämän varrella luonnostaan, mutta seksuaalista suuntautumista ei kuitenkaan pysty muuttamaan tietoisesti tai manipuloimaan ulkoapäin.

”Siksi niin sanotut eheytyshoidot ovat väärin ja henkistä väkivaltaa.”

Outi kokee voivansa vihdoin olla oma itsensä. Se tekee hengittämisestä helppoa ja elämästä onnellista.

”Nautin arjestani ja olen kiitollinen siitä, että minulla on terapeuttina mahdollisuus tehdä muiden elämänmuutoksista vähän helpompia.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X