Hansin ja Briitan rakennuttama hirsitalo on moderni älykoti – ”Kerran se vain kirpaisee”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Omasta kodista pitkään haaveilleet Hans ja Briitta Lehtelä eivät halunneet tinkiä asumis­mukavuuksista.
Omasta kodista pitkään haaveilleet Hans ja Briitta Lehtelä eivät halunneet tinkiä asumis­mukavuuksista. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia
Hans ja Briitta Lehtelä toivovat Tuusulan asuntomessualueella sijaitsevasta hirsitalostaan loppuelämän kotia. Tekniikka on huipputasoa, mikä verotti kukkaroa.

Omakotitalo, moderni älykoti kaikkine mukavuuksineen on ollut haaveenamme jo pitkään. Olemme molemmat työkyvyttömyyseläkkeellä, ja halusimme laitattaa tuuliviirin ikiomalle katollemme: löytää loppuelämämme kodin.

Asuimme tasan 20 vuotta rivitaloyhtiössä Koillis-Helsingissä. Alue oli rauhallista, naapurit hurjan mukavia. Yksi ongelma kuitenkin oli: kesähelteillä asunnossa oli läkähdyttävän kuuma.

Niinpä katselimme sivusilmällä omakotitaloa monta vuotta. Hinnat olivat niin kovia, että olisi sama rakennuttaa alusta asti itse: kun muuttaa upouuteen, ei isoja remontteja ole heti tiedossa. Kyllä se ainakin meidän aikamme kestäisi.

Innostuimme Asuntomessujen tulosta Tuusulaan: olemme käyneet Tuusulassa vuodesta 1982. Kaikki ystävämme ovat täällä. Toimimme aktiivisesti alueen monissa yhdistyksissä, kuten Mikä mikä teatterissa.

Toukokuussa 2018 nappasimme nopeasti tontin Pikkukarhunkierrolta.

Iso lasitettu terassi oli molempien unelma. Hans vastasi kodin teknisistä ratkaisuista. Värimaailma valittiin yhdessä.

Iso lasitettu terassi oli molempien unelma. Hans vastasi kodin teknisistä ratkaisuista. Värimaailma valittiin yhdessä. Kuva: Tommi Tuomi

Rakennusbudjetti ylittyi 200 000 eurolla

Halusimme kodiksemme vaalean, energiatehokkaan, yksikerroksisen hirsitalon: viisi huonetta, sauna ja 135 neliötä. Siksi valitsimme ekologisen hirren sekä vaaleat pinnat.

Alun perin meillä piti olla avaimet käteen -paketti. Kuvittelimme, että makoilisimme rennosti sohvalla odotellen kotimme valmistumista.

Valitsemamme talopakettifirma menikin konkurssiin marraskuussa. Meiltä jäi konkurssipesään iso määrä rahaa, sillä olimme jo maksaneet talon piirustukset, rakennusluvat, kaiken. Pihalla pönötti vain uima-altaan raakile ja perustusmonttu.

Niinpä piti aloittaa tarjouskisa hirsitalon valmistajille sekä hankkia uudet urakoitsijat.

Vaikka tontillamme on heilunut lähes tusinan verran eri firmoja, yhteistyö on sujunut saumattomasti.

Vastoinkäymisistä huolimatta emme kadu mitään. Yhdessä me selviämme kaikesta, myötä- ja vastamäessä. Se on vain elämää.

Alkuperäinen budjettimme oli 400 000–500 000, mutta se ylittyi noin 200 000 eurolla. Onneksi lainallemme oli kolminkertainen vakuus, ja saimme lisärahoitusta pankista.

Eläkeläiset Hans ja Briitta Lehtelä päättivät rakennuttaa unelmiensa kodin itse.

Eläkeläiset Hans ja Briitta Lehtelä päättivät rakennuttaa unelmiensa kodin itse. Kuva: Tommi Tuomi

Eläkeläisten helppohoitoinen koti

Honkarakenne alkoi rakentaa hirsitaloamme joulukuun 2019 lopulla. He laittoivat ystävällisesti tilauksemme kärkeen. Keväällä tuli uusi koettelemus, kun korona iski. Asuntomessut siirtyivät heinäkuulta elokuuhun.

Kun pääsimme toteuttamaan haaveitamme puhtaalta pöydältä, nakkasimme toiveiden tynnyriin aimo annoksen ideoita ja katsoimme, mitkä niistä onnistuvat. Toki se lompakkoa verotti, mutta ajattelimme, että kerran se vain kirpaisee. Muuten sitä harmittelisi jälkeenpäin, miksi emme panostaneet meille tärkeisiin asioihin.

Periaatteemme oli alusta alkaen, että jos jotain tehdään, tehdään se kunnolla: olihan kyseessä unelmakotimme.

Hans halusi, että uudessa kodissa kaikki laitteet ovat huipputasoa.

Hans halusi, että uudessa kodissa kaikki laitteet ovat huipputasoa. Kuva: Tommi Tuomi

Briitta halusi porealtaan, minä uima-altaan. Tehtiin kompromissi ja otettiin molemmat! Rakastamme lotrata vedessä.

”Periaatteemme oli, että jos jotain tehdään, tehdään se kunnolla: olihan kyseessä unelmakotimme.”

Vaimon isoin toive oli oma huone, jollaista hänellä ei ole koskaan ollut: siellä voi ommella ja tehdä käsitöitä. Minun työhuoneeseeni hommattiin kauan toivomani sähköpöytä tietokonepöydäksi.

Pyrimme siihen, että talomme olisi mahdollisimman helppohoitoinen meille eläkeläisille: Ei ole kynnyksiä, on avaraa, kun keittiö ja olohuone ovat samassa tilassa. Nurmikon leikkaa robottileikkuri, rullaverhot laskeutuvat ohjatusti moottorilla. Käsienpesualtaissa on uudenmalliset nukkasihdit, jotka voi vain nostaa ja putsata.

Keittiö ja olohuone ovat samassa tilassa, mikä tekee kodista helppokulkuisen. Integroitujen kodinlaitteiden käyttö jännitti Briittaa etukäteen.

Keittiö ja olohuone ovat samassa tilassa, mikä tekee kodista helppokulkuisen. Integroitujen kodinlaitteiden käyttö jännitti Briittaa etukäteen. Kuva: Tommi Tuomi

Uusi hirsitalo on moderni älykoti

Halusimme modernin älykodin, jossa kaikki on viimeisen päälle. Koska minä olen meillä se ”tekniikan edelläkävijä”, tein päätökset sen osalta pitkälti itsenäisesti.

Tutkin hintoja, googlailin ja luin paljon muun muassa Tekniikan Maailmaa ja Rakennusmaailmaa. Sieltä keksin upouuden vesivuotovahdin, joka hälyttää puhelimeen, jos vesijohto vuotaa, tai tapahtuu muuta epätavallista veden kulutusta. Se myös sulkee kokonaan veden tulon, ettei tule isompaa vesivahinkoa.

Meille oli erityisen tärkeää, että asuntomme pysyisi tasaisen viileänä: niinpä halusimme lattiajäädytyksen. Se oli kallis ratkaisu, mutta totesimme, että huonekohtaiset lämpötilat ja hyvin toimiva viilennys olivat meille tärkeitä asumismukavuuden kannalta.

Hansille ja Briitalle oli erityisen tärkeää, että uudessa asunnossa on toimiva viilennys. He päätyivät lattiajäädytykseen.

Hansille ja Briitalle oli erityisen tärkeää, että uudessa asunnossa on toimiva viilennys. He päätyivät lattiajäädytykseen. Kuva: Tommi Tuomi

Älykotijärjestelmän avulla kaikki kodin toiminnot ovat etäohjattavissa seinän painikkeista, kosketusnäytöiltä, ääniohjauksella sekä älypuhelimella tai tabletilla. Näihin kuuluu muun muassa valaistus, lämmitys, jäähdytys, kaikkien ikkunoiden rullaverhot, ilmanvaihto ja ovipuhelin.

Panostimme myös nykyaikaiseen hälytysjärjestelmään, sillä matkustelemme paljon. Lisäksi talon sisälämpötilan voi pudottaa alemmaksi, jos ollaan reissussa talvella: sehän on selvää säästöä.

Kodin lukot toimivat koodilla ja avainläpyskällä. Ovipuhelinjärjestelmällä sekä puhelimen tai tabletin näytöltä näet ovikelloa soittavan kasvot. Jos oven takana on kaupustelija, voi jättää oven myös avaamatta.

Kyllä nyt kelpaa! Tuliterä moottorisänky oli Briittan toive.

Kyllä nyt kelpaa! Tuliterä moottorisänky oli Briittan toive. Kuva: Tommi Tuomi

Kodin rento ja käytännöllinen sisustus

Sisustuksessa käytännöllisyys menee meillä esteettisyyden edelle. Niinpä olohuoneessa on mukavat ja tukevat tuolit ja sohva.

Makuuhuoneeseen halusimme nykyaikaisen ja muodikkaan moottorisängyn. Teetätimme myös erillisen, ison vaatehuoneen, jonne sai kaapit piiloon. Briitta toivoo, ettei siitä vaan tule minun varastohuonettani!

Valoa ja avaruutta saatiin vaaleilla pinnoilla.

Valoa ja avaruutta saatiin vaaleilla pinnoilla. Kuva: Tommi Tuomi

Muuten sisustuksemme on uuden ja vanhan sekoitusta. Teemme niin kuin meistä hyvältä tuntuu; kunhan ei vain liikaa tavaraa eksyisi nurkkiin.

Seinille laitamme edesmenneen äitini tekemiä kanavatöitä.

Otimme kaikista nopeimman nettiyhteyden, mitä Suomesta saa: isosta taulutelkkarista katsomme Viaplay-, HBO- ja Netflix-sarjoja hyvällä kuvan- ja äänentoistolla.

Koristepuut tuovat pihapiiriin vehreyttä.

Koristepuut tuovat pihapiiriin vehreyttä. Kuva: Tommi Tuomi

Saunojien unelma – sadevesisuihkut ja heti valmis kiuas

Olemme kovia saunomaan, joten saunaan tuli tyylikkäät sadevesisuihkut ja heti valmis kiuas.

Saunamme on myös eräänlainen höyrysauna, jossa on suolainen miellyttävä meri-ilma löylytellessä.

Kivilaatat ovat baltialaista kalkkikiveä Virosta.

Uniikki tuuliviiri on teetetty tilaustyönä.

Uniikki tuuliviiri on teetetty tilaustyönä. Kuva: Tommi Tuomi

Robottiruohonleikkuri oli ehdoton hankinta.

Robottiruohonleikkuri oli ehdoton hankinta. Kuva: Tommi Tuomi

Eniten iloitsemme suurista, valoisista ikkunoista ja isosta, katetusta terassista. Meille oli tärkeää saada lasitettu terassi, vaikka vaimoa ensin jännitti, paljonko se oikein kustantaa. Tulemme viettämään eniten aikaa terassilla varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Halusimme terassille kesäkeittiön, jonne on kiva kutsua ystäviä kylään ja siitä vaikka pulahtaa uima-altaaseen taikka porekylpyyn.

Hans ja Briitta ovat molemmat vesipetoja. Ulkoterassilta löytyy sekä poreallas ja lämmitettävä ulkouima-allas.

Hans ja Briitta ovat molemmat vesipetoja. Ulkoterassilta löytyy sekä poreallas ja lämmitettävä ulkouima-allas. Kuva: Tommi Tuomi

Joulukoristeiksi pingviinit jo valmiina

Odotamme innolla joulua uudessa kodissamme: olemme jo tilanneet joulukuusenkin! Minä laitan joka joulu isot koristevalot: koristetontut, -porot ja -pingviinit ovat valmiina.

”Odotamme joulua uudessa kodissamme: olemme jo tilanneet joulukuusenkin!”

Talomme katolla on nyt tilaustyönä teetetty tuuliviiri, jollaista ei muilla ole: se on kissamaki, jollaisiin törmäsimme Kiinassa Shanghain eläintarhassa.

Saa nähdä, tarvitseeko meidän enää lähteä niin usein reissuun, kun meillä on lämmitetty ulkouima-allaskin kotona.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/20.

Lue myös: Mikael ei koskaan kävele tai puhu, sanoivat lääkärit – Petri Turtiainen todisti sinnikkyydellään poikansa ennusteet vääriksi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X