Huonon näön syyksi selvisi silmänpohjan rappeuma

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Riitta Mattila voi itsekin seurata, eteneekö hänen silmänsä kostea ikärappeuma. © lotta blomberg
Riitta Mattilan terveen silmän hyvä näkö peitti sairaan silmän ikärappeuman. Onneksi optikko huomasi sairauden merkit.

Riitta Mattila, 79, peittää vasemman silmänsä ja nostaa optikolta saamansa ruudukon käsivarren mitan päähän kasvoistaan. Ruudukko on niin sanottu Amslerin testikartta. Sillä havainnoidaan silmänpohjan kostean ikärappeuman etenemistä.

Kun hän katsoo ruudukkoa pelkästään oikealla silmällään, suorat viivat näyttävät mutkittelevilta. Siitä tietää, että ikärappeuma on päässyt tuhoamaan näköä jonkin verran.

Viivat mutkittelevat kuitenkin paljon vähemmän kuin vuosi sitten syksyllä. Riitta kävi optikolla elokuussa, ja silloin hänelle tehtiin Amslerin testi ensimmäisen kerran. Koska oikean silmän näössä oli vääristymiä, optikko neuvoi häntä varaamaan ajan silmälääkäriltä.

Lääkäri tutki silmänpohjat ja totesi valokerroskuvauksen perusteella, että Riitta sairasti silmänpohjan kosteaa ikärappeumaa.

Säikähdys

Riitan olohuoneen nurkassa on suurehko kori täynnä läpinäkyviä pussukoita, joissa on värikkäitä villalankoja. Hän pitää huolta siitä, että sukat, lapaset ja pipot eivät lopu lapsilta ja lastenlapsilta.

Neulomisharrastukseensa hän tarvitsee tarkkaa näköä, samoin kuin lukemiseen. Hän lukee paljon niin aikakauslehtiä kuin kirjojakin.

Riitta Mattila säikähti, kun sai kuulla silmälääkäriltä, että hoitamaton ikärappeuma voisi viedä näön – pahimmassa tapauksessa hyvinkin nopeasti

Hänellä ei ollut ennestään mitään tietoa silmänpohjan ikärappeumasta.

Hän ei ollut myöskään huomannut oireita: neulominen ja lukeminen sujuivat kuten ennenkin.

”Se johtui varmaankin siitä, että ikärappeumaa oli vain toisessa silmässä”, Riitta aprikoi.

Vasemman silmän hyvä näöntarkkuus tasoitti oikean silmän näkömuutokset.

Silmänpohjan ikärappeuma huomattiin ajoissa sen ansiosta, että Riitta kävi optikolla rutiininomaisesti. Hänellä oli vasemmassa silmässä alkava kaihi, jonka etenemistä seurattiin puolen vuoden välein.

”Olisi hyvä, että ihmiset kävisivät tarkistuttamassa näkönsä riittävän usein ja tarkkailisivat vaikka itse omaa näköään”, Riitta neuvoo.

Näön tarkkailuun ei välttämättä tarvita Amslerin testikarttaa. Silmät voi peittää vuorotellen ja katsoa, näyttääkö esimerkiksi ovenkarmi suoralta vai mutkittelevalta.

Pistoshoitoa

Riitta pääsi silmälääkärin lähetteellä hoidettavaksi yksityiseen silmäsairaalaan. Silmänpohjan rappeutumisen pysäyttämiseksi hänelle päätettiin tehdä pistoshoito, jossa lääkeainetta pistetään neulalla silmän keskelle.

Hoito toistettaisiin viisi kertaa kuukauden välein.

Ensimmäinen pistoshoito pelotti.

”Se oli kuitenkin täysin kivuton ja nopea toimenpide. Seuraavat kerrat eivät enää jännittäneet, ja menin hoidettavaksi ihan mielelläni.”

Silmä puudutettiin hoidon ajaksi puudutustipoilla.

”Jälkeenpäin silmässä oli vähän roskan tunnetta. Hoidin sitä kostutustipoilla.”

Oireet menivät kuitenkin nopeasti ohi. Viimeinen pistoshoito tehtiin tämän vuoden maaliskuussa.

Hoitosarjan jälkeen Riitta Mattilan näöntarkkuus on parantunut merkittävästi. Hän ei kuitenkaan tuudittaudu siihen, että näkö olisi nyt ikuisiksi ajoiksi pelastettu.

Jos Amslerin testikartan viivat alkaisivat mutkitella nykyistä enemmän, hän hakeutuisi uudelleen hoitoon. Kostea ikärappeuma uusiutuu näet usein, vaikka se kerran pysäytettäisiin pistoksilla. Hän käykin tarkastuksessa kuukauden välein vielä kymmenen kuukauden ajan.

Tällä hetkellä hän ei kuitenkaan pelkää näkönsä menettämistä.

”Jos murehtii etukäteen tulevia sairauksia, ei pysty kunnolla elämäänkään.”

Seura 38/2013

Nopeasti etenevä sairaus

A Silmänpohjan kostean ikärappeuman syytä ei tiedetä. Verkkokalvon alle kasvaa uudisverisuonia, joista tihkuu nestettä ja mahdollisesti verta. Silmänpohja turpoaa, ja niin sanottu keskeinen näkö huononee.

”Yhdellä silmällä näkee tikkataulun muotoisen alueen. Kosteassa ikärappeumassa näkö huononee kuin tikkataulun keskustasta”, kuvailee silmätautien erikoislääkäri Ulla Näpänkangas Tilkan silmäsairaalasta.

B Usein sairauden kehittymistä edeltää silmänpohjan kuiva ikärappeuma, joka on iäkkäillä hyvin yleinen. Siinä verkkokalvon näkevät solut alkavat kuivua pois. Kostea ikärappeuma on kuivaa harvinaisempi mutta huomattavasti nopeammin etenevä. Siihen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttää pistoshoidolla. Verisuonten kasvutekijän estäjälääkkettä laitetaan silmään 3–5 pistoksen sarjana noin 4 viikon välein.

C Jotta sairaus havaittaisiin ajoissa, yli 65-vuotiaiden kannattaa tarkistuttaa näkönsä kahden vuoden välein ja lisäksi tarkkailla itse näköään. Keskeisen näön huononemisen huomaa, kun peittää toisen silmän.

X