Isojen poikien bileissä kokeiltu kokaiini sai Eetun rakastumaan päihteidenkäyttäjän elämään: ”Sinä hetkenä minun ojani syveni – sitten mentiin alaspäin ja lujaa”

Eetu Pakkanen käytti amfetamiinia, rauhoittavia, Subutexia, kannabista ja viinaa, mutta kokaiini oli hänelle se pahin: “Kokaiini vei minulta identiteetin.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Eetu Pakkanen kokeili ensi kerran kokaiinia, hän oli 16-vuotias. Tuolloin hän oli jo käyttänyt pari vuotta jonkin verran kannabista, amfetamiinia, “taikasieniä” ja rauhoittavia lääkkeitä.

Eetu Pakkanen käytti amfetamiinia, rauhoittavia, Subutexia, kannabista ja viinaa, mutta kokaiini oli hänelle se pahin: “Kokaiini vei minulta identiteetin.”
(Päivitetty: )
Teksti:
Maria Tojkander

“Rakastuin kokaiiniin heti”, Eetu Pakkanen, 29, muistelee iltaa, jona hän ensimmäisen kerran kokeili kokaiinia.

Hän oli 16-vuotias, ja päässyt isojen poikien bileisiin Helsingissä. Hän oli jo silloin käyttänyt parin vuoden ajan jonkin verran kannabista, amfetamiinia, “taikasieniä” ja rauhoittavia lääkkeitä.

Alkoholinkäytön ja tupakoinnin hän oli aloittanut jo ennen kuin täytti 11. Takana olivat vuodet rankasti koulukiusattuna ja huostaanotto 13-vuotiaana.

“Minulla oli aina ollut itsetunto-ongelmia. Hain huumeista itsetuntoboostia. Amfetamiinista sain sitä vähän mutta en tarpeeksi.”

Bileissä hän eksyi huoneeseen, jossa vedettiin kokaiinia nenään. Joku kysyi Eetulta, haluaisiko hänkin.

“No mikä jottei”, Eetu sanoi.

”Kokaiini lopulta vei elämäni päihteiden tielle”

Kokaiini on stimulantti eli keskushermostoa kiihdyttävä aine. Se estää dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoa hermosoluun ja sen seurauksena piristää, kohottaa mielialaa ja vähentää ahdistusta ja estoja.

Ja mikä Eetulle oli tärkeintä: saa itsetunnon tuntumaan hetkellisesti paremmalta.

“Minulla oli syvä kaipuu siihen, että minulla olisi itsetuntoa ja että tuntisin itseni hyväksi ja onnistuneeksi. Ja kun otin kokaiinia, se kaikki tuli minulle. Yhtäkkiä tuntui, että pystyin ihan mihin vain.”

Ennen päihteiden käyttöään Eetu oli omien sanojensa mukaan syrjäänvetäytynyt hissukka, mutta päihteiden – etenkin kokaiinin vaikutuksesta – hänestä kuoriutui puhelias ja itsevarma.

“Kokaiini antoi minulle jotain sellaista, mitä mikään muu aine ei ole koskaan antanut.”

Juuri kokaiini oli se huume, joka sai Eetun rakastumaan myös päihteidenkäyttäjän elämään. Se sai hänet uskaltamaan mitä tahansa.

“Kokaiini lopulta vei minun elämäni päihteiden tielle. Sinä hetkenä, kun rupesin käyttämään kokaiinia, minun ojani syveni. Sitten mentiin alaspäin ja lujaa.”

Psykoosi, rikoksia ja vankilareissuja

Kokaiinin vaikutusaika on lyhyt, 20–45 minuuttia. Ensimmäisen annoksen jälkeen Eetu halusi lisää. Ja lisää.

“Jotkut entiset päihteidenkäyttäjät sanovat, että eihän kokaiinista ollut mihinkään, mutta minulle se kolahti heti. Tiedän muitakin, jotka ovat jääneet koukkuun jo ensimmäisestä kerrasta”, Eetu kertoo.

Toleranssi eli sietokyky kasvoi. Eetu päätyi kokaiinipiireihin.

Seuraavat kaksi vuotta hän käytti kaikkia päihteitä, joita ennenkin ja lisäksi Subutexia, mutta kokaiini oli “se juttu”.

Eetu pyrki saamaan sitä keinolla millä hyvänsä, myymällä huumeita ja tekemällä muita pikkurötöksiä.

”Kokaiiniriippuvuus vei minua niin, että olin valmis petkuttamaan ketä tahansa. Ja petkutinkin, jopa äitiäni ja ystäviäni”, Eetu sanoo.

18-vuotiaana hän sairastui psykoosiin. Syy ei ollut kokaiinin käyttö vaan se, että hän oli valvonut pitkään amfetamiinin voimalla ja polttanut kerralla liian ison satsin kannabista. Hänet ohjattiin katkolle.

Päihdekuntoutuksen jälkeen hän retkahti. Ryhdistäytyi. Retkahti taas. Pian käytössä olivat taas kaikki samat päihteet kuin ennenkin.

Tuli talousrikoksia, petoksia. Tuli huumevelkoja ja huono maine. Itsemurhayritys. Asunnottomuutta. Vankilareissuja tuli kaikkiaan seitsemän.

Eetu Pakkanen jätti päihdehuuruisen elämän taakseen.

Kokaiini syvensi Eetun huumekoukkua, mutta ennen kaikkea se vei häneltä identiteetin. ”Vain lopettamalla kokaiinin käytön hän saatoin löytää oman oikean identiteettini.”© Eetu Pakkasen kotialbumi

 ”Kaikista käyttämistäni päihteistä kokaiini oli minulle pahin”

Eetu ei vastaa sitä mielikuvaa, joka monella on tyypillisestä kokaiininkäyttäjästä.

Hän ei ole mainostoimistojuppi tai varakas pintaliitäjä, ja vaikka hänenkin kokaiinin käyttönsä alkoi bileissä, se ei todellakaan rajoittunut pelkkään bilekäyttöön vaan muuttui nopeasti jokapäiväiseksi ongelmakäytöksi.

”Edelleen luullaan, että kokaiini liittyisi pelkästään bile- ja satunnaiskäyttöön, mutta toisenkinlaisia käyttäjiä on”, sanoi Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar Seuran haastattelussa.

Gunnarin mukaan kokaiinia käyttävien ongelmakäyttäjien määrä näyttäisi olevan lisääntymässä. Samalla kun käyttö lisääntyy, käyttäjien kirjo laajenee.

”Eivätkä kokaiinia myy ainoastaan kokaiinikeisarit tai rikkaat vaan ihan tavalliset käyttäjätkin”, sanoo Eetu.

Monet eivät pidä kokaiinia yhtä haitallisena kuin joitakin muita huumeita. Eetun mielestä he eivät voisi olla pahemmin väärässä.

”Kaikista käyttämistäni päihteistä kokaiini oli minulle se pahin. Se syvensi huumekoukkuani mutta ennen kaikkea se vei minulta identiteetin”, hän sanoo.

”Lopulta olo ilman ainetta oli niin huono, että halusin tappaa itseni”

Eetu kärsi myös muiden käyttämiensa päihteiden haitoista ja vieroitusoireista. Ne olivat kuitenkin enemmän fyysisiä.

“Koin, että pahimmat ongelmani liittyivät egoni epärealistiseen kasvamiseen.”

Kun kokaiinilla aikaansaatu itsetuntoboostaus jatkui, hänestä tuli ylimielinen.

“Se meni yli. Minusta tuli egoisti. Luulin olevani itsevarma, minulla oli paljon naisia, haastoin riitaa. Sain  paljon turpaani silloin. Menetin ystäviä.”

Itsevarmuus ei ollut aitoa.

”Ennen kokaiinin käyttöä minulla oli vähän huono olla itseni kanssa. Kun sitten aloin käyttää, tilanne muuttui sellaiseksi, että ilman kokaiinia minulla oli todella huono olo itseni kanssa. Kokaiini ruokki itsetuntoani ja egoani, ja olo ilman ainetta oli niin huono, että halusin tappaa itseni. Lopulta en saanut itsetunnon kohotusta mistään muusta kuin siitä.”

Ensi kertaa jyvällä siitä, mitä on normaali onni

Vuonna 2013 tapahtui jotakin. Eetu rakastui. Suhteessa hän pääsi ensi kertaa jyvälle siitä, mitä voisivat olla terve itsetunto ja normaali onni. Kun suhde kariutui, hän yritti itsemurhaa.

Sen jälkeen hän tajusi, että hänen olisi pakko lopettaa kokaiinin käyttö kokonaan.

”En enää halunnut sitä kokaiinin tuomaa epärealistista minuutta. ”

Viimeisimmän viivansa kokaiinia Eetu nuuskasi kolme, neljä vuotta sitten. Nyt hän on ollut pari vuotta käyttämättä mitään päihteitä, edes alkoholia.

Lopettaminen on ollut pitkä ja vaativa tie. Eetu kiittää onnistumisestaan vertaistukiryhmiä.

”Ihmisillä on niin suuri tarve samaistua. Samalla tavallahan päihteiden käyttökin alkaa. Kun aloin polttaa tupakkaa, sain sillä hyväksyntää. Kun aloin juoda alkoholia, sain lisää hyväksyntää. Sain hyväksyntää silläkin, kun aloin polttaa pilveä. Olin aina tuttavapiirissä se ensimmäinen, joka kokeili jotain. Mutta sen piti olla pelkkää kokeilua. En koskaan ajatellut, että minusta tulisi narkomaani”, Eetu kuvaa.

Hän opiskelee matkailualaa ja asuu tukiasunnossa Helsingissä. Ja seurustelee.

”Kun lopetin kokaiinin käytön, elämästäni katosi hetkeksi kokonaan mielihyvä. Itsetuntoni romahti. Pikkuhiljaa olen saanut voimautettua itseäni, vaikka kyllä minun itsetuntoni heittelehtii toisinaan yhä. Vain lopettamalla kokaiinin käytön saatoin löytää oman oikean identiteettini.”

X