”Metsä tekee ­minulle hyvää kaikkina päivinä ja jokai­sena vuodenaikana” – Jaana hakee luonnosta mielenrauhaa ja piristystä

Puu halaa kuin ystävä, ja sammalmättäällä maatessa murheet asettuvat mittasuhteisiinsa. Metsässä voi myös huutaa ja hiljentyä. Jaana Korkiamäki-Villanen kertoo, miten metsä hoitaa häntä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Yksi mielipaikoistani metsässä on ­valtava kivi, jonka päälle noustessa avautuu ­maisema suolle", Jaana Korkiamäki-Villanen kertoo.

Puu halaa kuin ystävä, ja sammalmättäällä maatessa murheet asettuvat mittasuhteisiinsa. Metsässä voi myös huutaa ja hiljentyä. Jaana Korkiamäki-Villanen kertoo, miten metsä hoitaa häntä.
Teksti: Eveliina Lauhio

Jaana Korkiamäki-Villanen on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja, nykyään Green Care -asiantuntija sekä luonto- ja eräopas.

”Metsä on parasta lää­kettä ­mielen hyvinvoinnille. Alakulo vähenee metsässä, ja siellä liikkuminen saa mieleni tyhjenemään. Polulla tallatessani en mieti ­murheita”, Jaana Korkiamäki-Villanen kertoo.

Hän viettää joka päivä metsässä aikaa ­koi­riensa kanssa vähintään pari tuntia.

”En ­kaipaa metsään juttukumppania, vaan ­minulle on tärkeää, että saan olla ­luonnossa rauhassa.”

Eläinten jäljillä

”Metsä tarjoaa elämyksiä ­kaikille ­aisteille. Luonnossa voi kuunnella, ­katsella, koskettaa, haistella ja mais­tellakin – niin puhdas luonto meillä ­Suomessa on. Kun metsään menee avoimin mielin, sieltä paljastuu aina jotain uutta tutkittavaa.

Minä olen erityisen kiinnostunut eläinten jäljistä. Olen nähnyt lenkeilläni muun muassa karhun ja ilveksen jäljet.

Yksi mielipaikoistani metsässä on ­valtava kivi, jonka päälle noustessa avautuu ­maisema suolle. Kun kiven ­päälle ­kapuaa oikein hiljaa, voi nähdä teeret ­soitimella.”

Green Care -ohjaaja vie luontoon

”Olen sairaanhoitajan työstä jo eläkkeellä, mutta teen yrittäjänä töitä Green Care -ohjaajana, joten saan työnikin puolesta liikkua luonnossa. Toimin lisäksi ammatillisena tukihenkilönä lastensuojelussa.

Myös lastensuojelun asiakkaiden kanssa lähden usein luontoon. Saatamme pysähtyä tekemään aistiharjoituksia ja vain kulkea, minne mieli tekee. Metsässä ei tarvitse suorittaa.”

Metsästä energiaa ja mielen virkeyttä läpi vuoden

”Vain joskus harvoin olen tuntenut metsässä pelkoa. Kerran olin vieraassa metsässä koirieni kanssa lenkillä pimeän aikaan. Lähistöllä rysähti. Suuri hirvi tuli meitä kohti. Huomasin, että hirvellä oli mukanaan vasa. Hetken sydämeni hakkasi kiivaasti. Onneksi hirvi taisi pelästyä enemmän kuin me. Se jatkoi matkaansa.

Olen oivaltanut, että metsä tekee ­minulle hyvää kaikkina päivinä ja jokai­sena vuodenaikana. Tulen aina metsälenkiltä kotiin paremmalla tuulella kuin mitä olin sinne lähtiessäni. ­Lisäksi metsä ­virkisti, ­antoi energiaa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Näyttelijä Maria Kuusiluoma hemmottelee luonnossa itseään: ”Metsän vihreys, omat äänet ja se rauha hiljentävät muun sisäisen pauhun”

”En yleensä ota metsälenkeille puhelinta mukaan, vaan keskityn itseni ja ajatusteni kanssa olemiseen”, kertoo Maria Kuusiluoma.

”En yleensä ota metsälenkeille puhelinta mukaan, vaan keskityn itseni ja ajatusteni kanssa olemiseen”, kertoo Maria Kuusiluoma. © Jussi Partanen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X