Naisten talo keskellä Harlemia – Jaana Rehnström on hoitanut gynekologina naisia silvotuista somalipakolaisista yläluokan newyorkilaisrouviin

Suomalaislääkäri Jaana Rehnström laskeutuu tottuneesti huterat portaat vanhan talon kellariin. Kansainvälinen ihmisoikeustyö New Yorkissa vaatii usein myös talonmiehen taitoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jaana Rehnströmin perustaman auttavan talon kellariin tulee suomalainen sauna. © Taina Värri

Suomalaislääkäri Jaana Rehnström laskeutuu tottuneesti huterat portaat vanhan talon kellariin. Kansainvälinen ihmisoikeustyö New Yorkissa vaatii usein myös talonmiehen taitoja.
Teksti: Taina Värri

Harlemissa, keskellä värikästä New Yorkia on Naisten talo. Sen sydän ja vetäjä on suomalaislääkäri Jaana Rehnström, 69-vuotias leski. Hän on hoitanut ammatissaan gynekologina naisia kaikista yhteiskuntaluokista, silvotuista somalipakolaisista yläluokan newyorkilaisrouviin.

Nyt Jaana Rehnström keskittyy auttamiseen ja johtaa Kota Alliance -säätiötään Harlemissa.

Pienet asiat on oltava kunnossa

Voisimme puhua heti kaikesta suuresta, mitä talon ja säätiön eteen on tehty ja aiotaan tehdä. Suunnitelmissa on kehittää talon kansainvälistä toimintaa sekä luoda suhteita Harlemin asukkaisiin, New Yorkin suomalaisiin ja erityisesti sijoittajiin, jotka olisivat halukkaita sijoittamaan Jaana Rehnströmin hankkeisiin.

Tärkein asia on kuitenkin juuri tällä hetkellä lämmityskattila. Haastattelun aikaan suurkaupungissa varauduttiin kylmien säiden koettelemuksiin. Ei synny suurta, jos pienet asiat eivät ole kunnossa.

Suuruudestakin on pitänyt tinkiä. Rehnströmin talohaaveen mittakaava kutistui vuosien mittaan 50 miljoonan budjetista kahteen miljoonaan. Jo kolmella miljoonalla dollarilla talon olisi saanut heti käyttövalmiina, mutta vapaaehtoisjärjestöllä rahat riittivät kahden miljoonan budjettiin. Sen verran löytyi lahjoittajilta ja lainana pankista. Itse rakennus löytyi netistä.

Tammikuussa 2022 Rehnström tukijoineen osti nelikerroksisen, 1800-luvulla rakennetun talon Harlemista. Sinänsä suomalaisen tulo Harlemiin ei ollut mitenkään erikoista. Itäpuolella oli jo 1900-luvun alussa tuhansia suomalaisia siirtolaisia ja kokonainen Suomi-yhteisö kauppoineen, ravintoloineen ja saunoineen.

Nelikerroksinen kivitalo St. Nicholas Placen varrella Harlemin sydämessä

Harlem on ollut leimallisesti pitkään mustien kaupunginosa. Nyt kaduilla puhutaan espanjaa ja autojen ikkunoista jytisevät verevät latinalaisrytmit.

Nelikerroksinen kivitalo St. Nicholas Placen varrella on suojeltu kuten koko lähiseutu. Se tarjoaa mahdollisuuksia mutta myös rajoituksia.

”Teemme nyt taloon hellää restaurointia sen mukaan kuin varat antavat myöten. Kalusteet on saatu lahjoituksina. Katolle tehdään ehkä pieni kasvitarha. Meillä on jo toimiva keittiö sekä tiloja kokouksille ja tapahtumille ja vaatimattomaan lyhytaikaiseen majoitukseen. Tuloja saamme myös vuokraamalla tiloja kuvausryhmille”, Jaana Rehnström sanoo.

Talon kellariin on suunnitteilla hyvinvointikeskus ja perinteinen suomalainen sauna. Sinne myös New Yorkissa matkaajat ovat tulevaisuudessa tervetulleita.

Taloon halutaan muiden toimijoiden lisäksi paikallisia naisjärjestöjä tapaamaan toisiaan ja yrittäjiä oppimaan ja verkostoitumaan. Kota aloitti hiljattain ilmaiset joogatunnit, ja siellä aiotaan järjestää myös tietokoneen ja älypuhelimen käyttökursseja. West Harlem Development Corporation myönsi juuri Kotalle avustuksen varttuneempien naisten digitaitokursseihin.

Kota on saanut lahjoituksena paljon lastenkirjoja ja leluja. Suojaisa piha remontoitiin, ja alakerran lapsiparkki kehittyy hyvää vauhtia. Sen myötä pienten lasten äidit pääsevät oppimaan uusia taitoja työelämää varten.

Tarkasti poliittista keskustelua seuraava ja siihen osallistuvakin Jaana Rehnström kertoo, että USA:n muuttuvat aborttilait saattavat jatkossa tuoda New Yorkiin myös naisia, joiden omassa osavaltiossa raskaudenkeskeytys ei lain mukaan enää ole mahdollinen. Kota voi tulevaisuudessa tarjota tukea ja turvaa myös näille naisille.

Talon toisessa kerroksessa on jo järjestetty hyväntekeväisyysillallisia ja kuvattu rap-videoita. © Taina Värri

Talon toisessa kerroksessa on jo järjestetty hyväntekeväisyysillallisia ja kuvattu rap-videoita. © Taina Värri

Rakkaus vei New Yorkiin

Jaana Rehnström on asunut New Yorkissa jo 40 vuotta. Idyllisessä Greenwich Villagessa naapureina ovat muun muassa brittinäyttelijä Rupert Everett ja elokuvaohjaaja Sofia Coppola perheineen.

”En koskaan kuvitellut muuttavani USA:han, etenkään Reaganin aikana, mutta rakkaus vei”, Rehnström toteaa.

Rehnströmin puoliso Andrew Blane oli Venäjän historian professori New York City Universityssä. Hänen suurin intohimonsa olivat globaalit ihmisoikeudet.

”Meitä yhdistivät samat arvot. Olimme molemmat aktiivisia Amnestyssa. Minä Suomen osastossa, ja Andrew taas kuului pitkään Amnestyn kansainväliseen johtokuntaan. Siinä ominaisuudessa hän oli myös ryhmänsä mukana noutamassa Nobelin rauhanpalkintoa vuonna 1977.”

Yhteinen elämä kesti 38 vuotta. Kaikki kesät perhe vietti Suomessa Inkoon saaristossa. Nyt tytär ja poika ovat jo aikuisia. Vuonna 2015 Rehnström jättäytyi pois gynekologin työstään New Yorkissa.

”Mieheni oli silloin jo aika iäkäs, enkä itse halunnut enää istua vastaanotolla. Olin perustanut Kota Alliancen, ja siinä alkoi olla paljon hommaa”, Rehnström kertoo.

”Andrewlta oli löydetty veritautiin viittaava mutaatio 2012. Meille sanottiin, ettei sille voida tehdä muuta kuin tarkkailla.”

Rehnströmin puoliso kävi muutaman kuukauden välein verikokeissa ja lopulta verensiirroissa.

”Siinä vaiheessa ymmärrettiin, ettei tämä ikuisuuksiin voi jatkua.”

Vuonna 2019 perhe ehti vielä kesällä, kahden verensiirron välissä, käydä mökillä Suomessa. Elokuun alussa Andrew Blane sairastui vakavasti ja syyskuun alussa, 90-vuotiaana, hän kuoli. Hän sai kuolla kotonaan Greenwich Villagessa, perheensä ympäröimänä.

Naapurikorttelissa syttyi tulipalo. © Taina Värri

Naapurikorttelissa syttyi tulipalo. © Taina Värri

Metromatka töihin. New Yorkissa joka hetki sykkii elämää. © Taina Värri

Metromatka töihin. New Yorkissa joka hetki sykkii elämää. © Taina Värri

Jamaikalaissyntyinen Basyl Bryant pitää katukäytävän siistinä ja rotat loitolla. © Taina Värri

Jamaikalaissyntyinen Basyl Bryant pitää katukäytävän siistinä ja rotat loitolla. © Taina Värri

Lähialueen lapset saivat Halloween-karkkeja. © Taina Värri

Lähialueen lapset saivat Halloween-karkkeja. © Taina Värri

Unelma kohtaamispaikasta

Jaana Rehnström jäi leskeksi, mutta hänellä oli tukenaan pitkään elänyt unelma apua antavasta talosta.

”Perustin Finland Center Foundationin vuonna 2002, ja tarkoitukseni oli saada New Yorkiin paikka, missä suomalaiset voisivat kokoontua. ”

Esimerkiksi Ruotsilla, Norjalla ja Tanskalla on omat kirkkonsa, ja ne toimivat myös kulttuurikeskuksina ja kokoontumispaikkoina.

”Silloinen pääkonsuli Jukka Leino oli mukana kehittämässä tätä ajatusta ja me lobattiin aika reippaasti Suomen hallitusta, mutta idea heitettiin ulos heti ensimmäisessä budjettikäsittelyssä. ”

Rehnströmn kertoo, että seuraavaksi käännyttiin Suomen evankelisluterilaisen kirkon puoleen. 1920-luvulla New Yorkissa oli ollut suomalainen merimieskirkko ja Brooklynissä ja Manhattanilla oli kokoontunut muitakin suomalaisia seurakuntia, mutta kaikki kuihtuivat ajan mittaan pois.

”New Yorkiin tuli Suomesta oikein neljän hengen kirkkodelegaatio, jolle me vedimme hienot esittelyt. Kirkkohallitus ei kuitenkaan innostunut asiasta, ja lopulta he päätyivät vain tukemaan täkäläisen suomalaisen seurakunnan pastorin palkkausta. ”

Lopulta vuosien myötä ensimmäisestä ideasta versoi Kota Alliance ja tekemisen malli, joka kantoi toteutukseen asti.

”Koska meille tärkeää on kulttuurin ja yhteisöllisyyden tukemisen lisäksi naisasia, nykyinen talo sopii toimintaan hyvin. The Kota Alliancen missio on sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen ja naisten voimaannuttaminen. Se on myös yksi YK:n päätavoitteista.”

Syöpä tuli viruksen mukana

Jaana Rehnström tietää itsekin, millaista on, kun tarvitsee apua toisilta. Vuonna 2017 hän hakeutui korvakipujen vuoksi tutkimuksiin.

”Ei ensimmäinen eikä toinenkaan korvalääkäri löytänyt mitään, ennen kuin sitten itse tajusin pyytää tomografian. Nielurisoista löytyi syöpä.”

”Se oli HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama. Hoidin koko ammattiurani ajan kohdunkaulan syövän esiasteita silmukkamenetelmällä vastaanotollani. Olen todennäköisesti altistunut näille viruksille hengittäessäni sitä savua, mitä toimenpiteessä muodostuu.”

Kuuden viikon sädehoito ja nielemisvaikeudet pudottivat painoa 20 kiloa. Nyt Rehnström voi hyvin. Hän huomauttaa, että useimmat ihmiset altistuvat näille viruksille jossain vaiheessa elämänsä aikana.

”Ne voivat aiheuttaa paitsi kohdunkaulan syöpää myös keuhkosyöpää ja kurkkusyöpää sekä anaalisyöpää, eli kyseessä ei ole pelkästään naisten ongelma. Kannattaa ehdottomasti rokottaa lapset sitä vastaan ennen murrosikää. HPV on aggressiivinen virus.”

Kunnon ammatti tytöillekin

Jaana Rehnstöm sai pärjäämisen eetoksen jo lapsuudenperheestään, jossa oli kolme tyttöä ja yksi poika. Hänen äitinsä tapasi sanoa, että hankkikaa myös tytöt kunnon ammatti.

”Äiti huomautti, että naimisiin voi mennä, mutta miehiin ei voi luottaa, koska ne voivat kuolla tai jättää teidät”, Rehnström muistelee.

Hän uskoo, että ammatinvalintaan vaikutti myös tarina, jonka äiti kertoi omasta lapsuudestaan.

”Äiti asui lapsena 1930-luvulla Helsingin Tehtaankadulla. Talonmiehellä oli vaimo ja kolme lasta ja talous tiukilla. Kun talonmiehen rouva oli tullut jälleen raskaaksi, olivat vanhemmat päättäneet, etteivät he enää voineet ottaa uutta lasta vastaan. Rouva meni puoskarille raskaudenkeskeytykseen ja kuoli sinne. Talonmies jäi yksin kolmen lapsen kanssa. ”

Sellaista ei saa tapahtua, ja jos Jaana Rehnström on vahtivuorossa, ei tapahdukaan, sillä auttavan talon ovet ovat auki.

Lue myös: Marimekon mallin uskomaton rakkaustarina – Anja Lehto rakastui 1960-luvulla huippukuvaajaan ja jäi vaimoksi New Yorkiin

Sunnuntaiaamu New Yorkissa vuonna 1964. Tony Vaccaro kuvasi Anja Lehtoa Look-lehteen.

Sunnuntaiaamu New Yorkissa vuonna 1964. Tony Vaccaro kuvasi Anja Lehtoa Look-lehteen. © Tony Vaccaro

X