Johtava sairaalapastori Mia Räty: ”Ihmisen on hyvä osata armahtaa myös itseään”

”Meidän ei tarvitse riittää kaikkeen eikä pystyä kaikkeen yksin.” Johtava sairaalapastori Mia Räty kertoo, kuinka päästä eroon riittämättömyyden tunteesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Riittämättömyyden tunteen äärellä voin kysyä, mitä minun olisi pitänyt tehdä enemmän?"

"Meidän ei tarvitse riittää kaikkeen eikä pystyä kaikkeen yksin." Johtava sairaalapastori Mia Räty kertoo, kuinka päästä eroon riittämättömyyden tunteesta.
Teksti: Hanna Moilanen

Miten riittämättömyyden tunteesta voisi päästä eroon? Johtava sairaalapastori Mia Räty kannustaa pysähtymään yhden kysymyksen äärelle.

Mia Räty kriisityöstä: ”Auttajalla on usein riski ottaa liikaa kontolleen”

”Sairaalapapin työssä on loistava tilaisuus kokea riittämättömyyttä. Olen tehnyt pitkään kriisityötä, ja auttajalla on usein riski ottaa liikaa kontolleen. Helposti ajatellaan, että pitäisi pystyä auttamaan hyvin ja varmistaa toisen ihmisen selviäminen. Minun on täytynyt opetella ymmärtämään, ettei kenenkään toisen elämä ole minun hartioillani. Voin vain tehdä parhaani ja tukea niissä hetkissä, joissa olen läsnä.

Lapsuuskodissani oli turvallista eikä siellä korostettu kohtuutonta suorittamista. Sain perushyvän itsetunnon, joka suojelee sellaiselta touhuamiselta, jolla haetaan hyväksyntää. Meillä on nykyisin paljon suorituspaineita. Pohjalla on usein kysymys, millainen minun pitäisi olla, että minut hyväksytään. Jos hyväksynnässä on suuri aukko, se voi olla moottori, joka pitää pyörät pyörimässä siihen asti, kunnes ei enää jaksa.

Kristillisen uskon mukaan ihmisarvo ei tule tekemisen myötä, vaan meillä jokaisella on ihmisarvo olemassaolon kautta. Meidän ei tarvitse riittää kaikkeen eikä pystyä kaikkeen yksin. Emme ole täällä pelkästään omassa varassamme. Sanoma hyväksyvästä rakkaudesta kannattelee silloinkin, kun sitä ei ajattele.”

Huuda Jumalalle

”Riittämättömyyden tunteen äärellä voin kysyä, mitä minun olisi pitänyt tehdä enemmän? Mitä oleellista on jäänyt tapahtumatta? Kun ajatuksia seuraa vähän pidemmälle huomaa, että ehkä yksittäinen teko ei olisi muuttanut mitään. Ihmisen on hyvä osata armahtaa myös itseään.

Kun saamme ilmaistua aidosti myös negatiivisina pidettyjä tunteita, se vapauttaa ja antaa tilaa muillekin tunteille.

Olemme järjestäneet Kouvolassa Huuda Jumalalle -messua. Siinä ihminen saa huutaa vihaansa ja katkeruuttaan. Idea on, että saamme tuoda kaikenlaiset tunteet Jumalan eteen, ja hän ottaa ne vastaan. Kun saamme ilmaistua aidosti myös negatiivisina pidettyjä tunteita, se vapauttaa ja antaa tilaa muillekin tunteille.

Aitona ja kokonaisena Jumalan edessä oleminen voi avata oven myös myötätunnolle omaa itseä kohtaan.”

Lue myös: Väheksyminen on yhä naispappi Auni Kaipian arkea: ”Joskus täytyy vain todeta, että ongelma on sanojan päässä”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Lue myös: Papiksi ja äidiksi – Näkövammasta huolimatta Hannele Juutinen toteutti unelmansa: ”Haaveilen, että voisin matkustaa tyttäreni kanssa maailman ääriin – ja hän voisi toimia silminä seikkailuillamme”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X