Jooga auttoi eroon unettomuudesta

Ulla Mersinli, 54, kärsi unettomuudesta, jota unilääkkeet vain pahensivat. Uni löytyi lopulta pehmeistä hoidoista ja henkisestä kasvusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulla Mersinli auttaa nykyään muita unettomia joogan ja rentoutushoitojen avulla.

Ulla Mersinli, 54, kärsi unettomuudesta, jota unilääkkeet vain pahensivat. Uni löytyi lopulta pehmeistä hoidoista ja henkisestä kasvusta.
Teksti:
Heini Kilpamäki

Entinen lentoyhtiön asiakkuuspäällikkö Ulla Mersinli, 54, kärsi unettomuudesta sairastuttuaan syöpään. Hän aloitti tuolloin unilääkkeiden syömisen. Ne pitivät häntä otteessaan pari vuotta.

Ullan elämänlaatu parani vasta, kun hän alkoi etsi ratkaisua unettomuuteen pehmeämmistä hoitomuodoista. Samalla hän piti taukoa työelämästä ja aloitti opiskelun.

Nyt hän auttaa muita unettomia kundaliinijoogan, shiatsuterapian ja rentoutushoitojen avulla.

Tähän havahduin

Sairastuin kahdeksan vuotta sitten paksusuolen syöpään. Elämässäni tapahtui noina aikoina muitakin raskaita asioita. Voisi sanoa, että menin aika tiukan mankelin läpi.

Sytostaatit aiheuttivat unettomuutta, ja aloin lääkitä itseäni unilääkkeillä. Syöpä oli niin suuri asia, että kaikki muu tuli vasta sen jälkeen. Oli tärkeää saada itsensä uneen, tavalla tai toisella.

Tätä ennen minulla oli ollut vain satunnaisia työstressin aiheuttamia univaikeuksia. Nyt aloin kärsiä jatkuvasta unettomuudesta.

Palasin syövän jälkeen sairauslomalta takaisin töihin, mutta en ollut kuitenkaan kunnossa. Jatkuvassa unilääketokkurassa olin kuin humalassa. Laihduin, ja lääkkeet vaikuttivat lihaksiini. Kaatuilin helposti.

Olen aina ollut tomera. Minusta ei ehkä näkynyt ulospäin, kuinka väsynyt olin.

Vastaanotolla

Vaikka kävin eri lääkäreillä, sain aina avuksi unilääkereseptin. En saanut etsinnästä huolimatta muuta kaipaamaani hoitoa.

Söin unilääkkeitä kaksi vuotta putkeen. Totesin, että minulla on paha olla, ja päätin lopettaa unilääkkeiden käytön.

Menin Uniklinikalle saadakseni apua. Siellä minulle kerrottiin, että unenlaatuni oli erittäin huono. Tämän seurauksena aivoni eivät saaneet tarvittavaa lepoa.

Tiesin, että voisin aloittaa paranemismatkani vain lopettamalla työni. Edessä oli pitkä toipumisprosessi, johon tarvitsin kaikki voimani.

Näin hoidettiin

Lopetin lääkkeiden syömisen. Homeopatian ja puhtaan, terveellisen ruoan avulla puhdistin kehoani.

Tiedostin, että saattaisi kestää useita kuukausia, ennen kuin lääkkeiden sisältämät kemikaalit poistuisivat kokonaan kehostani. Samalla opiskelin shiatsuterapeutiksi ja hivenaineterapiaa.

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen on ollut prosessi. Tie parantumiseen on tullut sitä kautta, että olen kuunnellut kehoani ja sydäntäni ja kääntynyt sisäänpäin.

Syön terveellisesti, harjoitan joka päivä joogaa, meditoin ja lepään sen mukaan, mitä kroppa milloinkin vaatii.

Tilanne nyt

Tällä hetkellä olen elämäni kunnossa. Olen lempeä ja rakastava itseäni ja muita kohtaan ja otan vastuun omasta elämästäni.

Unirytmini on muokkautunut uudestaan. Tämä on mahdollista terveellisten elintapojeni ansiosta. Ennen saatoin tarvita unta kahdeksan tuntia yössä. Tällä hetkellä minulle riittää viisi tuntia, kun uni on laadultaan hyvää. Annan itselleni viidentoista minuutin lepohetken joka iltapäivä.

Unettomuuteni johtui siitä, etten osannut kuunnella itseäni. Tällä hetkellä tasapainoiseen elämääni kuuluu muun muassa se, että teen omaa arvomaailmaani vastaavaa työtä.

Pelkkä rahanteko ei tuo elämälleni tarkoitusta.

Kohti lääkkeetöntä hoitoa

A. Kelan mukaan vuonna 2013 noin 280 000 suomalaista käytti unilääkkeitä. Tähän ei ole laskettu lyhyitä kuureja tai apteekin käsikauppavalmisteita.

B. ”Unettomuuden hoidossa tulee selvittää, mistä se johtuu. Taustalla voi olla hoitoa vaativia fyysisiä tai psyykkisiä sairauksia”, uniterapeutti Susan Pihl Uniliitto ry:stä kertoo.

C. Vaihtoehto unilääkkeille on uniterapia, jossa tarkastellaan vuorokausirytmiä ja unenhuoltokeinoja. On myös tärkeää käsitellä tunteitaan ja ajatuksiaan ennen nukkumaanmenoa. Rentoutus- ja tietoisen läsnäolon menetelmät auttavat rauhoittamaan mielen.

X